Рішення
від 27.04.2021 по справі 904/1443/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2021м. ДніпроСправа № 904/1443/21

За позовом Приватного акціонерного товариства "Національна Енергетична компанія "Укренерго", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп", м. Дніпро

про стягнення 47 544,25 грн.

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Без виклику (повідомлення) учасників

С У Т Ь С П О Р У:

Приватне акціонерне товариство "Національна Енергетична компанія "Укренерго" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп" інфляційні втрати у розмірі 27 301,33 грн. та 3 % річних у розмірі 20 243,02 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про врегулювання небалансів електричної енергії. Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області №904/3017/20 від 06.10.2020 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп" на користь Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" 537 218,75 грн. - основного боргу.

У зв`язку з простроченням виконання грошового зобов`язання позивачем на підставі частини 2 статті 625 ЦК України нараховані три відсотки річних за період прострочки з 19.10.2019 по 08.02.2021 у сумі 20 243,02 грн. та інфляційні збитки за період з листопада 2019 року по січень 2021 року у розмірі 27 301,23 грн.

Згідно Витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.02.2021 справу №904/1443/21 передано на розгляд судді Євстигнеєвої Н.М.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 26.02.2021 відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників.

Відповідач правом на подання відзиву на позов з викладенням письмових пояснень у межах визначеного законом і судом строків не скористався, клопотань про необхідність витребування доказів чи прийняття від нього додаткових доказів не заявляв, як не заявив і про бажання надати власні пояснення по суті спору.

Про розгляд справи відповідач повідомлявся рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: 49089, м. Дніпро, вул. Будівельників, буд. 23. Згідно витягу з офіційного сайту Акціонерного товариства "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, ухвала господарського суду не вручена відповідачу - "інші причини".

Судом враховані положення Правил надання послуг поштового зв`язку, визначені постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 (далі - Правила).

Так, для отримання поштових відправлень юридична особа повинна забезпечити створення умов доставки та вручення поштових відправлень відповідно до вимог Закону України "Про поштовий зв`язок", цих Правил (пункт 94 Правил).

Відтак, повна відповідальність за достовірність інформації про місцезнаходження, а також щодо наслідків неотримання поштових відправлень за своїм офіційним місцезнаходженням покладається саме на юридичну особу.

Отже, у разі якщо копію прийнятого судового рішення (ухвали, постанови, рішення) направлено судом листом за належною поштовою адресою, тобто повідомленою суду учасником справи, і повернено підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання чи закінчення строку зберігання поштового відправлення, то вважається, що адресат повідомлений про прийняте судове рішення.

Вказана правова позиція міститься в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 12.03.2019 у справі № 923/1432/15.

Також ухвалу суду від 26.02.2021 по справі №904/1443/21 в електронному вигляді направлено на електронну адресу відповідача, а саме: mkgzbut@gmail/com. Документ доставлено до електронної скриньки 26.02.2021

Відтак господарський суд здійснив всі можливі заходи для належного повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи.

Відповідно до статті 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи приписи частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

НЕК "Укренерго" є правонаступником майна, усіх прав та обов`язків Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" відповідно до ст.108 Цивільного кодексу України, п.5 Порядку перетворення державного унітарного комерційного підприємства в акціонерне товариство, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2012 № 802, п. 3.2 Статуту НЕК "Укренерго".

Наказом Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" № 204 від 03.04.2019 затверджено умови договору про врегулювання небалансів електричної енергії, а також положення заяви на укладання договору про врегулювання небалансів електричної енергії (а.с. 17).

14.06.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп" заявою від 12.06.2019 про укладання договору про врегулювання небалансів електричної енергії надало письмову згоду на приєднання до договору про врегулювання небалансів електричної енергії, умови якого були затверджені наказом ДП "НЕК "Укренерго" від 03.04.2019 № 204 (а.с.21).

Повідомленням про укладення договору про врегулювання небалансів електричної енергії ДП "НЕК "Укренерго" проінформувало ТОВ "Мегаконсалт Груп" про те, що останнє приєднано до умов договору про врегулювання небалансів електричної енергії та долучено до реєстру учасників ринку. Ідентифікатор договору №0651-01024. Датою акцептування зазначено 20.06.2019.

Таким чином, 20.06.2019 між Державним підприємством "Національна енергетична компанія "Укренерго" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго") (ОСП) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп" (учасник ринку, СВБ) було укладено договір про врегулювання небалансів електричної енергії № 0651-01024 (а.с. 17-19).

Згідно п. 1.1. договору усі учасники ринку, крім споживачів, які купують електричну енергію за договором постачання електричної енергії споживачу, несуть відповідальність за свої небаланси електричної енергії. З метою врегулювання небалансів електричної енергії з ОСП учасник ринку мав стати стороною, відповідальною за баланс (далі - СВБ), або передати свою відповідальність іншій СВБ шляхом входження до її балансуючої групи. Електропостачальники є СВБ своїх споживачів. Учасники ринку, що також є СВБ, зобов`язані нести фінансову відповідальність за небаланси електричної енергії своїх балансуючих груп перед ОСП (п. 1.2 договору).

Купівля-продаж електричної енергії з метою врегулювання небалансів електричної енергії учасника ринку здійснюється між СВБ та ОСП за договором про врегулювання небалансів електричної енергії (п. 1.3 договору).

Згідно п. 1.4 договору ОСП врегульовує небаланси електричної енергії із СВБ у порядку, визначеному Законом України "Про ринок електричної енергії" та Правилами ринку. Врегулюванням небалансів електричної енергії є вчинення учасником ринку, що також є СВБ, правочинів щодо купівлі-продажу електричної енергії з ОСП в обсягах небалансів електричної енергії за цінами небалансів електричної енергії, визначеними відповідно до Правил ринку (п. 1.5 договору).

Пунктом 2.1 договору визначено, що вартість небалансів електричної енергії учасника ринку розраховується ОСП (в якості АР) для кожного розрахункового періоду доби залежно від обсягу небалансів електричної енергії цього учасника ринку та цін небалансів електричної енергії, визначених відповідно до Правил ринку.

Порядок розрахунку обсягів, ціни та вартості небалансів електричної енергії визначається Правилами ринку (п. 2.2. договору).

Під час визначення обсягів небалансів електричної енергії Правила ринку визначають порядок урахування обсягів електричної енергії, відпущеної та/або спожитої постачальником допоміжних послуг у разі фактичного надання допоміжних послуг (п. 2.3 договору).

Пунктом 3.1 договору передбачено, що при невиконанні або неналежному виконанні умов цього договору сторони несуть відповідальність відповідно до цього договору та законодавства України.

Учасник ринку зобов`язаний зокрема, своєчасно надавати ОСП необхідні кошти для забезпечення належного погашення платежів ОСП, пов`язаних з цим договором, відповідно до Правил ринку (п. 3.5. договору).

Відповідно до пункту 5.1 договору виставлення рахунків та здійснення платежів у рамках розрахункових сум здійснюються відповідно до процедур та графіків, зазначених Правилами ринку.

Учасник ринку повинен мати розрахунковий рахунок у уповноваженому банку (далі - розрахунковий рахунок). Учасник ринку має надати ОСП право на розпорядження коштами на розрахунковому рахунку відповідно до умов, визначених Правилами ринку. Учасник ринку має укласти будь-які необхідні угоди з його розрахунковим банком для здійснення платежів у відповідності до процедур та графіків, зазначених Правилами ринку.

Згідно п. 10.1 договору цей договір набирає чинності з моменту надання учасником ринку заяви про укладення договору про врегулювання небалансів електричної енергії (далі - заява про укладення договору) (додаток 2 до Правил ринку) і є чинним до 31 грудня поточного року включно, у якому була надана заява про укладення договору. Заява про укладення договору реєструється ОСП. Витяг з реєстру ОСП надає учаснику ринку. Якщо жодна зі Сторін не звернулася до іншої Сторони у строк не менше ніж за 1 місяць до закінчення цього договору з ініціативою щодо його розірвання, то цей договір вважається продовженим на наступний календарний рік на тих же умовах (п. 9.2. договору).

У зв`язку з тим, що під час розгляду справи жодна із сторін не надала суду доказів звернення з пропозицією щодо його розірвання, договір про врегулювання небалансів електричної енергії вважається чинним на час виникнення спірних відносин.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №307 від 14.03.2018 затверджено "Правила ринку" (далі - Правила ринку).

Ці Правила визначають порядок реєстрації учасників ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов`язань за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії, правила балансування, правила функціонування ринку допоміжних послуг, порядок проведення розрахунків на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг, порядок виставлення рахунків, порядок внесення змін до цих Правил, положення щодо функціонування ринку при виникненні надзвичайної ситуації в ОЕС України (п. 1.1.1. Правил ринку).

Договір про врегулювання небалансів електричної енергії - це договір, відповідно до якого здійснюється врегулювання небалансів електричної енергії та відповідно до якого кандидат в учасники ринку приєднується до цих Правил (п. 1.1.2. Правил ринку).

Усі учасники ринку, крім споживачів, що купують електричну енергію за договорами постачання електричної енергії споживачу, несуть відповідальність за свої небаланси електричної енергії, для чого кожен учасник ринку має стати СВБ або передати свою відповідальність іншій СВБ шляхом входження до її балансуючої групи (п. 1.7.1. Правил ринку).

АР встановлює регламент щодо рахунків, у якому зазначаються формати платіжних документів і супровідних даних, які будуть надаватись в електронному вигляді. Окремий процес виставлення рахунків здійснюється для розрахунку за ДП та розрахунку за балансуючу електричну енергію, розрахунку за небаланси електричної енергії та інших платежів, платежів на збірні рахунки і плати за невідповідність (п. п. 7.1.1, 7.1.2 Правил ринку).

АР на щоденній основі надсилає платіжний документ кожній СВБ із зазначенням суми, яку СВБ потрібно сплатити АР, або суми, яку АР потрібно сплатити СВБ через її небаланси електричної енергії протягом відповідного періоду (п. 7.3.1. Правил ринку).

Платіжний документ по ОСП повинен містити окрему позицію для управління небалансами міждержавних перетинів (якщо такий небаланс сплачується/зараховується і не розраховується в натуральній формі) (п. 7.3.2. Правил ринку).

Система управління ринком - це програмно-інформаційний комплекс, що включає низку підсистем, що управляють всіма необхідними базами даних та реєстрами та забезпечують виконання розрахунків, що визначені цими Правилами (п. 1.1.2. Правил ринку).

За допомогою системи управління ринком здійснюється управління всіма процесами, зокрема, виконанням необхідних розрахунків, реєстрацією ринкових даних і результатів. Система управління ринком забезпечує, серед іншого: проведення розрахунків за небаланси електричної енергії (п. 1.14.1. Правил ринку).

АР надає кожному учаснику ринку через його персональний кабінет доступ до записів даних розрахунків, які створив АР щодо цього учасника ринку, відповідно до інструкції з користування системою управління ринком (п. 1.14.8. Правил ринку).

Щоденні звіти про розрахунки та остаточні щомісячні звіти про розрахунки надаються через систему управління ринком кожному ППБ та СВБ і включають детальну інформацію щодо індивідуального зарахування і списання коштів ППБ та СВБ. Форма і зміст початкових та остаточних звітів про розрахунки описані в цій главі (п. 5.31.1. Правил ринку).

Згідно п. 5.31.2 Правил ринку не пізніше 3 робочого дня після торгового дня АР записує всі зарахування і списання у щоденному звіті про розрахунки, який буде наданий відповідним ППБ та СВБ.

У термін до 30 квітня 2020 року включно виставлення рахунків за небаланси електричної енергії здійснюється щодекадно протягом місяця або відповідно до окремого рішення ОСП (п. 10.12. Правил ринку в редакції від 27.06.2019).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп", як учасник ринку, використовує у своїй діяльності систему управління ринком через мережу Інтернет.

Позивач зазначає, що через систему управління ринком (http//mms.ua.energy) щодекадно надсилав відповідачу платіжні документи (рахунки-фактури) за електричну енергію з метою врегулювання небалансів із зазначенням суми, що СВБ зобов`язано сплатити АР.

На виконання умов договору, п. 7.1. та 7.3. Правил ринку позивачем, сформовано та виставлено рахунки на загальну суму 537 218,75 грн. з ПДВ, у тому числі за періоди:

з 01.07.2019 по 31.07.2019 на суму 70 717,88 грн. (за другою версією комерційного обліку);

з 01.08.2019 по 31.08.2019 на суму 58 216,49 грн. (за другою версією комерційного обліку);

з 21.09.2019 по 28.09.2019 на суму 94 238,68 грн.;

з 03.10.2019 по 24.10.2019 на суму 314 345,70 грн.

Відповідно до п. 5.1. договору виставлення рахунків та здійснення платежів у рамках розрахункових сум здійснюються відповідно до процедур та графіків, зазначених Правилами ринку.

Оплата платіжного документа з банківського рахунку учасника ринку на банківський рахунок АР здійснюється протягом одного банківського дня з дати направлення платіжного документа (п. 7.7.3 Правил ринку в редакції від 27.06.2019 та від 12.12.2019).

В розумінні положень Правил ринку, з урахуванням змісту договору, направлення (надсилання, виставлення) рахунків на оплату учасникам ринку здійснюється АР через систему управління ринком, зокрема, систему розрахунків за небаланси електричної енергії.

Іншого порядку та способу направлення рахунків, ані Правилами ринку, ані умовами договору не передбачено.

Як зазначає позивач, відповідач виставлені рахунки не оплатив, у зв`язку із чим у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 537 218,75 грн.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 06.10.2020 у справі №904/3017/20 за позовом Приватного акціонерного товариства "Національна Енергетична компанія "Укренерго" до Товариства з обмеженою відповідальністю " Мегаконсалт Груп" про стягнення коштів у загальному розмірі 537 218,75 грн. встановлено факт прострочення відповідача у зв`язку з неналежним виконанням умов договору № 204 від 03.04.2019 та стягнуто з останнього 537 218,75 грн. - основного боргу та 8 058,28 грн. витрат по сплаті судового збору.

12.10.2019 позивачем сформовано та виставлено відповідачу рахунки за другу та третю декаду вересня 2019 року. Згідно з повідомленням про направлення рахунків, розміщеними на офіційному сайті НЕК "Укренерго", рахунки необхідно було сплатити до 18.10.2019.

23.10.2019 позивачем сформовано та виставлено відповідачу рахунки за першу декаду жовтня 2019 року. Згідно з повідомленням про направлення рахунків, розміщеними на офіційному сайті НЕК "Укренерго", рахунки необхідно було сплатити до 24.10.2019.

02.11.2019 позивачем сформовано та виставлено відповідачу рахунки за другу декаду жовтня 2019 року. Згідно з повідомленням про направлення рахунків, розміщеними на офіційному сайті НЕК "Укренерго", рахунки необхідно було сплатити до 05.11.2019.

13.11.2019 позивачем сформовано та виставлено відповідачу рахунки за третю декаду жовтня 2019 року. Згідно з повідомленням про направлення рахунків, розміщеними на офіційному сайті НЕК "Укренерго", рахунки необхідно було сплатити до 15.11.2019.

26.11.2019 позивачем сформовано та виставлено відповідачу рахунок за липень 2019 року. Згідно з повідомленням про направлення рахунків, розміщеними на офіційному сайті НЕК "Укренерго", рахунки необхідно було сплатити до 29.11.2019.

21.12.2019 позивачем сформовано та виставлено відповідачу рахунок за серпень 2019 року. Згідно з повідомленням про направлення рахунків, розміщеними на офіційному сайті НЕК "Укренерго", рахунки необхідно було сплатити до 27.12.2019.

Позивач посилається на обставини неповного та несвоєчасного виконання відповідачем зобов`язань за договором в частині оплати електричної енергії з метою врегулювання небалансів.

За порушення відповідачем виконання грошового зобов`язання позивачем нараховано три відсотки річних за період прострочки з 19.10.2019 по 08.02.2021 у сумі 20 243,02 грн. та інфляційні збитки за період з листопада 2019 року по січень 2021 року у розмірі 27 301,23 грн.

Предметом розгляду у даній справі є правомірність застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю " Мегаконсалт Груп" відповідальності відповідно до вимог частини другої статті 625 Цивільного кодексу України - стягнення трьох відсотків річних у розмірі 20 243,02 грн. та інфляційних втрат у розмірі 27 301,23 грн.

Предметом доказування у даній справі є обставини укладення договору про врегулювання небалансів електричної енергії, строк його дії, загальна ціна, строк оплати, докази оплати, наявність/відсутність заборгованості; наявність/відсутність підстав для застосування відповідальності за порушення зобов`язань за договором.

За змістом статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору (стаття 626 Цивільного кодексу України).

Статтею 193 Господарського кодексу України визначено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 Цивільного кодекс України передбачено, що порушенням зобов`язання є його не виконання або виконання з порушенням умов, які визначені змістом зобов`язання.

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України).

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Стаття 625 ЦК України розміщена в розділі І "Загальні положення про зобов`язання" книги 5 ЦК України, тому в ній визначені загальні правила відповідальності за порушення грошового зобов`язання і дія цієї статті поширюється на всі види грошових зобов`язань, якщо інше не передбачено спеціальними нормами, що регулюють суспільні відносини з приводу виникнення, зміни чи припинення окремих видів зобов`язань.

Частиною 2 цієї статті установлено відповідальність за порушення грошового зобов`язання, яка полягає у тому, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За змістом ч.2 ст. 625 ЦК України нарахування інфляційних витрат на суму боргу та 3 % річних входять до складу грошового зобов`язання і є особливою мірою відповідальності боржника (спеціальний вид цивільно-правової відповідальності) за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат (збитків) кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 598, ст.ст. 599, 600, 604-609 ЦК, саме по собі судове рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником, не припиняє правовідносин сторін договору, не звільняє боржника від відповідальності за невиконання грошового зобов`язання та не позбавляє кредитора права на отримання сум, передбачених ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Виходячи із змісту зазначеного, враховуючи те, що сплата процентів за ст. 625 ЦК України є відповідальністю боржника, яка виникає з факту правопорушення грошового зобов`язання та у свою чергу набуває характеру охоронного грошового зобов`язання, вимагають з`ясування питання про судове рішення як підставу виникнення та припинення зобов`язання.

Підстави виникнення зобов`язань визначені у ст.ст. 11, 509 ЦК України це юридичні факти, у складі яких включаються договір і правопорушення (делікт). Рішення суду за загальним правилом не може породжувати приватноправове зобов`язання, у тому числі грошового характеру, тому що зобов`язання боржника завжди передує судовому рішенню. Судове рішення у цьому разі не виступає юридичним фактом, що породжує зобов`язання, а слугує підтвердженню факту певного правопорушення та визначає суму коштів, що становить зміст цього зобов`язання.

Як установлено судом, рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 06.10.2020 у справі №904/3017/20 станом на час розгляду справи не виконано відповідачем.

Також відповідачем не сплачено рахунки за другу та третю декаду вересня 2019 року, за першу, другу, третю декаду жовтня 2019 року.

З огляду на умови договору та Правила ринку строк оплати вартості електричної енергії з метою врегулювання небалансів є таким, що настав:

за рахунками - фактурами від 12.10.2019 №1210201903868 на суму 6 485,38 грн.; №121020194136 на суму 10 201,14 грн.; № 1210201904405 на суму 13 140,77 грн.; № 1210201904947 на суму 13 652,46 грн.; № 1210201905217 на суму 16 771,26 грн.; № 1210201905488 на суму 8 958,04 грн.; № 1210201905757 на суму 9 348,59 грн.; № 1210201906025 на суму 12 739,95 грн.; № 1210201906293 на суму 16 383,89 грн.; № 1210201906561 на суму 16 803,84 грн.; № 1210201906827 на суму 16 686,97 грн.; № 1210201907093 на суму 16 211,20 грн.; № 1210201907359 на суму 9 819,15 грн.; № 1210201907625 на суму 10 191,42 грн.; № 1210201907891 на суму 14 085,88 грн., на загальну суму 191 661,94 грн. - строк оплати настав 18.10.2019 ;

за рахунками - фактурами від 23.10.2019 №2310201900133 на суму 11 024,02 грн.; № 2310201900412 на суму 12 609,36 грн.; № 2310201900690 на суму 12 710,25 грн.; № 2310201900966 на суму 14 942,21 грн.; № 2310201901241 на суму 11 732,16 грн.; № 2310201900133 на суму 12 080,27 грн.; № 2310201901793 на суму 15 886,23 грн.; № 2310201902071 на суму 19 649,47 грн.; № 2310201902348 на суму 20 731,48 грн.; № 2310201902623 на суму 18 766,65 грн., на загальну суму 150 132,10 грн. - строк оплати настав 24.10.2019 ;

за рахунками - фактурами від 02.11.2019 №0211201900248 на суму 15 475,19 грн.; № 0211201900524 на суму 9 778,65 грн.; № 0211201900800 на суму 9 274,17 грн.; № 0211201901076 на суму 8 514,10 грн.; № 0211201901353 на суму 13 119,94 грн.; № 0211201901630 на суму 13 637,00 грн.; № 0211201901906 на суму 14 502,87 грн.; № 0211201902183 на суму 12 792,86 грн.; № 0211201902460 на суму 10 480,66 грн.; № 0211201902737 на суму 12 145,10 грн., на загальну суму 119 720,54 грн. - строк оплати настав 05.11.2019 ;

за рахунками - фактурами від 13.11.2019 №1311201900206 на суму 12 532,29 грн.; № 1311201900483 на суму 14 676,89 грн.; № 1311201900758 на суму 18 899,39 грн.; № 1311201901033 на суму 18 384,21 грн., на загальну суму 64 492,78 грн. - строк оплати настав 15.11.2019 ;

за рахунком - фактурою від 26.11.2019 №2611201900389 на суму 70 417,88 грн. - строк оплати настав 29.11.2019 ;

за рахунком - фактурою від 21.12.2019 №2112201900416 на суму 58 216,49 грн. - строк оплати настав 27.12.2019 .

Разом з цим, оплата за рахунками від 12.10.2019 № 1210201903868 , 121020194136, 1210201904405, 1210201904947 відбулася 23.10.2019; за рахунком № 1210201907625 відбулася 24.10.2019; за рахунками № 1210201905217 , № 1210201907891 відбулася 29.10.2019; за рахунком № 2310201900133 відбулася часткова оплата на суму 7 390,64 грн. 11.11.2019; за рахунком № 2310201900412 відбулася 11.11.2019.

При цьому день фактичної сплати суми заборгованості не включається в період часу, за який здійснюється стягнення.

Господарським судом, здійснено перевірку правильності нарахування позивачем 3% річних та встановлено, що розмір 3% річних у заявленому періоді складає 20 214,31 грн., виходячи з наступного:

за вересень 2019 року:

на суму 56 291,70 грн. за період з 19.10.2019 по 22.10.2019 (4 дні прострочки) 3% річних складають - 18,48 грн.;

на суму 10 191,42 грн. за період з 19.10.2019 по 23.10.2019 (5 днів прострочки) 3% річних складають - 4,19 грн.;

на суму 30 857,14 грн. за період з 19.10.2019 по 28.10.2019 (10 днів прострочки) 3% річних складають - 25,36 грн.;

на суму 94 238,68 грн. за період з 19.10.2019 по 08.02.2021 (479 днів прострочки) 3% річних складають - 3 702,42 грн.;

за жовтень 2019 року:

на суму 20 000,00 грн. за період з 25.10.2019 по 10.11.2019 (17 днів прострочки) 3% річних складають - 27,95 грн.;

на суму 130 132,37 грн. за період з 25.10.2019 по 08.02.2021 (473 дні прострочки) 3% річних складають - 5 048,42 грн.;

на суму 119 720,54 грн. за період з 06.11.2019 по 08.02.2021 (461 день прострочки) 3% річних складають - 4 526,42 грн.;

на суму 64 492,78 грн. за період з 16.11.2019 по 08.02.2021 (451 день прострочки) 3% річних складають - 2 385,35 грн.;

за липень 2019 року:

на суму 70 417,88 грн. за період з 30.11.2019 по 08.02.2021 (437 днів прострочки) 3% річних складають - 2 523,47 грн.;

за серпень 2019 року:

на суму 58 216,49 грн. за період з 28.12.2019 по 08.02.2021 (409 днів прострочки) 3% річних складають - 1 952,25 грн.

У зв`язку з чим вимога про стягнення 3% річних підлягає частковому задоволенню у сумі 20 214,31 грн.

Дослідивши здійснений позивачем розрахунок втрат від інфляції, суд встановив, що втрати від інфляції за спірний період складають - 33 498,56 грн.

Позивач просить стягнути втрати від інфляції у розмірі 27 301,23 грн., що є його правом. При ухваленні рішення суд не може виходити у рішенні за межі позовних вимог (ч.2 ст. 237 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

При зверненні до господарського суду позивачем сплачено судовий збір у розмірі 2 270,00грн, що підтверджується платіжним дорученням №1190 від 12.02.2021.

Судовий збір покладається на відповідача у сумі 2 268,63 грн. пропорційно задоволеним позовним вимогам відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства "Національна Енергетична компанія "Укренерго" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегаконсалт Груп" про стягнення 47 544,25 грн. - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю " Мегаконсалт Груп" (49089, м. Дніпро, вул. Будівельників, 23; ідентифікаційний код 42234470) на користь Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 25; ідентифікаційний код 00100227) 3% річних у розмірі 20 214 (двадцять тисяч двісті чотирнадцять) грн. 31 коп., інфляційні втрати у розмірі 27 301 (двадцять сім тисяч триста одна) грн. 23 коп. та витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у розмірі 2 268 (дві тисячі двісті шістдесят вісім) грн. 63 коп., про що видати наказ.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом 20-ти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення підписано 27.04.2021

Суддя Н.М. Євстигнеєва

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96541037
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1443/21

Судовий наказ від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Судовий наказ від 18.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 27.04.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 26.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні