Ухвала
від 27.04.2021 по справі 550/75/21
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/75/21

Провадження № 2/550/64/21

У Х В А Л А

27 квітня 2021 року смт.Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого судді - Михайлюк О.І.,

при секретарі судового засідання - Шукевич Н.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні заяву представника позивачів про заміну неналежного відповідача та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову по цивільній справі №550/75/21

за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2

до відповідачів:

1) ОСОБА_3 ;

2) Чутівська селищна рада Полтавської області

про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

У С Т А Н О В И В:

В провадженні Чутівського районного суду Полтавської області перебуває зазначена цивільна справа.

26.04.2021 року до Чутівського районного суду Полтавської області через канцелярію суду надійшла заява представника позивачів про заміну неналежного відповідача, в якій останній просив замінити першого відповідача по справі - ОСОБА_3 на відповідача - ОСОБА_4 .

В обґрунтування заяви представник позивачів вказує, що було встановлено наявність спадкоємця першої черги спадкування - ОСОБА_4 - дружини спадкодавця ОСОБА_5 , про що не було відомо раніше та яка на день смерті останнього була зареєстрована з ним, та яка на даний час утримується в КВК №54 за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, представник позивачів подав клопотання про залучення ОСОБА_3 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову на стороні позивачів.

В підготовче судове засідання учасники справи не з`явилися, про час та місце розгляду справи належним чином були повідомлені.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За таких обставин, суд вважає можливим проводити підготовче судове засідання за відсутності учасників судового процесу.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши клопотання представника позивачів про заміну неналежного відповідача, суд приходить до наступного висновку.

Згідно положень статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства єсправедливий, неупереджений та своєчасний розгляді вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Положеннями частин 2,3 статті 51 ЦПК України визначено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початк упершого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Згідно ч. 4 ст. 51 ЦПК України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Відповідно до вищезазначеного, з метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду даної цивільної справи, суд приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивачів та заміну першого відповідача по справі - ОСОБА_3 на належного відповідача - ОСОБА_4 .

Щодо заявленого клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову, суд зазначає наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін, їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи, що предметом позову є визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, зважаючи на те, що рішення по даній цивільній справі може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_3 , суд приходить до висновку, що заява представника позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів є законною та обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 51, ст. 53, ст. 258, ч. 4-5 ст. 259, ст. 260 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивачів про заміну неналежного відповідача - задовольнити.

Замінити першого відповідача по цивільній справі №550/75/21 - ОСОБА_3 на належного відповідача - ОСОБА_4 (адреса: АДРЕСА_1 , КВК №54).

Направити відповідачу ОСОБА_4 копію позовної заяви та запропонувати у 15 денний строк, з дня отримання даної ухвали, подати відзив на позовну заяву і всі письмові докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_4 , що копія відзиву та додані до нього документи, одночасно з надісланням (наданням) їх до суду, також, надсилаються (надаються) іншим учасникам справи. У разі ненадання відзиву, у встановлений судом строк, без поважної причини, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_4 право подати зустрічний позов у строки, встановлені ЦПК України .

Клопотання представника позивачів про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову по цивільній справі №550/75/21 - задовольнити.

Залучити ОСОБА_3 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Направити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів - ОСОБА_3 копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати подати у строк протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали та позовної заяви письмові пояснення щодо предмету спору із викладом своїх аргументів і міркувань та відповідних доказів на підтримку або заперечення проти позову.

Копії письмових пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи повинні бути надіслані (надані) одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

У разі ненадання третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, письмових пояснень у встановлений судом строк без поважної причини, суд вирішує справу на підставі наданих матеріалів.

Підготовче судове засідання відкласти до 08 год 30 хв 20 травня 2021 року .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. І. Михайлюк

СудЧутівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96546493
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —550/75/21

Рішення від 10.06.2021

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Михайлюк О. І.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Михайлюк О. І.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Михайлюк О. І.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Михайлюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні