Ухвала
від 27.04.2021 по справі 554/2827/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 27.04.2021 Справа № 554/2827/21

Провадження № 1-кс/554/7503/2021

У Х В А Л А

іменем України

27 квітня 2021 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 12021170000000177 від 25.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12021170000000177 від 25.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що до слідчого управління ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали із УСР в Полтавській області ДСР НП України про те, що група осіб на території Полтавської області, здійснила незаконну порубку дерев у захисних насадженнях, чим спричинила тяжкі наслідки у вигляді збитку в розмірі 3713053 грн.

02.03.2021 року до УСР в Полтавській області ДСР НП України надійшла заява від ОСОБА_4 про те, що на території Полтавської області діє група осіб, до складу якої входять працівники ДП «Агенція місцевих доріг Полтавської області» ОСОБА_5 та заступник начальника відділу ОСОБА_6 . Основними виконавцями робіт по незаконній заготівлі деревини являються ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , директор ТОВ «Лісові ресурси» ОСОБА_9 . Незважаючи на відсутність дозволів на проведення рубки дерев (лісорубний квиток) у смузі відводи роботи ведуться на всій території області у величезних обсягах, вирубуються кожен місяць десятки тисяч дерев. Вся незаконна діяльність підприємців прикривається нікчемним листом від ДП «Агенція місцевих доріг» з посиланням на ДСТУ. Деревина не береться на баланс, електронний облік деревини (обов`язковий на всій території України) не ведеться, рента плата за спеціальне використання лісових ресурсів не сплачується до держбюджету, відповідно до ст. 256 Податкового кодексу України (збитки сотні тисяч гривень).

Так, на виконання наказу Державної екологічної інспекції Центрального округу (далі - Інспекція) від 01.03.2021 № 06-27/120 Про проведення заходів державного нагляду (контролю) за використанням водних біоресурсів рослинного і тваринного світу, 11.03.2021 державними інспекторами з охорони навколишнього природнього середовища Центрального округу проведено захід державного нагляду (контролю) на території Котелевського району Полтавської області.

У ході натурного обстеження території земельної ділянки під захисної лісосмугою вздовж узбіччя автодороги місцевого значення Мала Рублівка Рунівщина, розташованої між с. Мала Рублівка та с. Велика Рублівка (кадастровий номер: 5322280800:00:002:0052), було виявлено незаконну вирубку 166 (ста шістдесяти шести) сироростучих дерев різної породи та діаметру, що є порушенням ст. 69 Лісового кодексу України.

З метою встановлення усіх обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, слідчим у порядку ст. 40 КПК України направлено доручення працівникам УСБУ в Полтавській області.

В результаті виконання доручення слідчого встановлено, що керівництвом ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» в особі директора ОСОБА_10 та заступника начальника відділу ремонту та експлуатаційного утримання автодоріг, штучних споруд та безпеку руху ОСОБА_6 організовано схему незаконного рубання дерев в межах смуг відведення автомобільних доріг місцевого значення.

З цією метою ОСОБА_10 разом з іншими задієними особами зареєстрував ТОВ «РДС-Полтава» код ЄДРПОУ 43266571, юридична адреса м. Полтава, вул. Кириченко Раїси, 64, керівник ОСОБА_11 .

Дане підприємство створено для конспірування діяльності злочинної групи пов`язаної з привласненням коштів виділених ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» на будівництво, ремонт та утримання автомобільних доріг місцевого значення Полтавської області. Крім того діяльність даного підприємства також спрямована на видалех с зелених насаджень в межах смуг відводу автодоріг.

З цією метою ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» уклало з ТОВ «РДС-Полтава» договрі на обслуговування автомобільних доріг Полтавської області. Остання в свою чергу для видалення зелених насаджень в межах смуг відводу автошляхів залучає субпідрядників із числа місцевих фізичних-осіб підприємців чи юридичних осіб.

Так на даний час встановлено, що до виконання вищевказаних робіт було залучено ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ТОВ «Лісовий ресурс» код ЄДРПОУ 42493964, директор ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 .

На земельній ділянці з кадастровим номером 5322280800:00:002:0052 на узбіччі ділянки дороги с. Мала Рублівка с. Рунівщина рубання дерев виконувала лісорубна бригада ТОВ «Лісовий ресурс», особи робітників встановлюються.

Виконання рубок дерев в межах смуг відводу автошляхів за завданням ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» здійснюється з порушенням діючого законодавства без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів.

Згідно ст. 69 Лісового кодексу України, спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно.

Крім того ст. 70 Лісового кодексу України передбачено, що заготівля деревини здійснюється при використанні лісових ресурсів у порядку рубок головного користування, що проводяться в стиглих і перестійних деревостанах. Зокрема деревина заготовляється також під час здійснення лісогосподарських заходів не пов`язаних з використанням лісових ресурсів (поліпшення якісного складу лісів), та під час проведення інших заходів (розчищення лісових ділянок вкритих лісовою рослинністю, у зв`язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо).

Також встановлено, що здобута у протиправний спосіб деревина не була оприбуткована в ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та розтрачена на користь фізичних-осіб підприємців та юридичних осіб в якості ділової деревини та дров паливних.

В результаті проведених оперативних заходів встановлено, що отримана від незаконного рубання лісопродукція за підробленими документами частково вивозиться на територію земельної ділянки з кадастровим номером 5310436100:04:004:0313 за адресою: АДРЕСА_1 .

За вказаною адресою свою діяльність здійснює ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином є достатні підстави вважати те, щоза адресою: АДРЕСА_1 , може зберігатися деревина, отримана внаслідок незаконної рубки дерев, бензопили, якими здійснювалася незаконна рубка дерев,флешнакопичувачі, сім-картки, мобільні телефони,планшети, комп`ютери, в яких може міститися інформація щодо вчиненого кримінального правопорушення та які використовувалися до, під час та після вчинення кримінального правопорушення, чеки, квитанції, накладні, документація щодо проведення вирубу деревини, акти виконаних робіт за результатами порубу, договори з додатками, які стосуються порубу, чорнові записи та інші документи, що підтверджують злочинну діяльність ОСОБА_14 , пов`язану з незаконною порубкою деревини, її переробкою, збутом.

Згідно інформаційної довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ОСОБА_14 являється фізичною особою-підприємцем. Основним видом діяльності є лісопильне та стругальне виробництво. У процесі припинення не перебуває.

Застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження, а також витребування в осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення,відшукуваних предметів у добровільному порядку неможливо через те, що з метою уникнення відповідальності їх можуть переховувати, знищити, змінювати місце вчинення кримінального правопорушення та місце зберігання речових доказів.

Факт вилучення вищезазначених речей дасть змогу у подальшому провести ряд слідчих дій та в подальшому підтвердити факт вчинення кримінального правопорушення.

Відшукувані речі мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки будуть використані як докази у кримінальному провадженні на підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення.

На підставі викладеного та враховуючи те, що що за адресою: АДРЕСА_1 , може зберігатися деревина, отримана внаслідок незаконної рубки дерев, бензопили, якими здійснювалася незаконна рубка дерев, флешнакопичувачі, сім-картки, мобільні телефони, планшети, комп`ютери, в яких може міститися інформація щодо вчиненого кримінального правопорушення та які використовувалися до, під час та після вчинення кримінального правопорушення, чеки, квитанції, накладні, документація щодо проведення вирубу деревини, акти виконаних робіт за результатами порубу, договори з додатками, які стосуються порубу, чорнові записи та інші документи, що підтверджують злочинну діяльність ОСОБА_14 , пов`язану з незаконною порубкою деревини, її переробкою, збутом, що мають значення для встановлення істини по досудовому розслідуванню.

Беручи до уваги викладене, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку та задовольнити клопотання з наведених підстав.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, надав пояснення, аналогічні викладеним у клопотанні, просив задовольнити клопотання у повному обсязі.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, що долучені до клопотання, слідчий суддя встановив таке.

Згідно зч.1статті234КПКУкраїни обшукпроводитьсязметою виявленнятафіксаціївідомостей прообставинивчиненнякримінального правопорушення,відшуканнязнаряддякримінального правопорушенняабомайна,якебулоздобуте урезультатійоговчинення,атакожвстановлення місцезнаходженнярозшукуванихосіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч.2 статті 234).

Судом установлено, що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12021170000000177 від 25.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

Так, з матеріалів клопотання вбачається, що до слідчого управління ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали із УСР в Полтавській області ДСР НП України про те, що група осіб на території Полтавської області, здійснила незаконну порубку дерев у захисних насадженнях, чим спричинила тяжкі наслідки у вигляді збитку в розмірі 3713053 грн.

У клопотанні слідчим порушується питання про надання дозволу на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером 5310436100:04:004:0313 за адресою: АДРЕСА_1 , а також будинків, усіх інших приміщень, будівель, споруд, підсобних приміщень, розташованих за вказаною адресою, яка належитьКременчуцькій міській раді Полтавської області, орендарем якої являється ОСОБА_14 , з метою виявлення (відшукання) та вилученнядеревини, отриманої внаслідок незаконної рубки дерев, бензопил, якими здійснювалася незаконна рубка дерев, флешнакопичувачів, сім-карт, мобільних телефонів, планшетів, комп`ютерів, в яких може міститися інформація щодо вчиненого кримінального правопорушення та які використовувалися до, під час та після вчинення кримінального правопорушення, чеків, квитанцій, накладних, документації щодо проведення вирубу деревини, актів виконаних робіт за результатами порубу, договорів з додатками, які стосуються порубу, чорнові записи та інші документи, що підтверджують злочинну діяльність ОСОБА_14 , пов`язану з незаконною порубкою деревини, її переробкою, збутом.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що об`єкт нерухомого майна (земельна ділянка з кадастровим номером 5310436100:04:004:0313) за адресою: АДРЕСА_1 , належить Кременчуцькій міській раді Полтавської області. Орендарем вказаної ділянки являється ОСОБА_14 .

Відповідно до рапорту оперуповноваженого УСР в Полтавській області установлено, що отримана від незаконного рубання лісопродукція за підробленими документами частково вивозиться на територію земельної ділянки з кадастровим номером 5310436100:04:004:0313 за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою свою діяльність здійснює ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст.234 КПК України та у матеріалах, наданих до суду, наявні достатні докази на підтвердження обставин, якими обґрунтовується клопотання про проведення обшуку.

Також слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду і можуть знаходитись у зазначеному в клопотанні володінні.

У клопотанні слідчого зазначені об`єктивні підстави для проведення обшуку вказаного у клопотанні володіння, де слідчим планується відшукати та вилучити зазначені у клопотанні речі і документи.

Отже, наданими до суду матеріалами, зокрема, поясненнями свідків, протоколами слідчих дій та вжитих оперативно-розшукових заходів підтверджуються необхідність у проведенні обшуку.

Таким чином, з огляду на вказані обставини, оскільки існує пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються органом досудового розслідування, та метою, яку прагнуть досягти, а також враховуючи надані у судовому засіданні пояснення, слідчим суддею встановлені достатні дані щодо підстав для проведення обшуку у кримінальному провадженні та існують обґрунтовані підстави вважати, що за вказаних обставин могло мати місце вчинення кримінального правопорушення, а відшукувані речі та предмети можуть знаходитись у вказаному володінні, та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим слідчим подано клопотання в межах розслідування даного кримінального правопорушення

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 370, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером 5310436100:04:004:0313 за адресою: АДРЕСА_1 , а також будинків, усіх інших приміщень, будівель, споруд, підсобних приміщень, розташованих за вказаною адресою, яка належитьКременчуцькій міській раді Полтавської області, орендарем якої являється ОСОБА_14 , з метою виявлення (відшукання) та вилученнядеревини, отриманої внаслідок незаконної рубки дерев, бензопил, якими здійснювалася незаконна рубка дерев, флешнакопичувачів, сім-карт, мобільних телефонів, планшетів, комп`ютерів, в яких може міститися інформація щодо вчиненого кримінального правопорушення та які використовувалися до, під час та після вчинення кримінального правопорушення, чеків, квитанцій, накладних, документації щодо проведення вирубу деревини, актів виконаних робіт за результатами порубу, договорів з додатками, які стосуються порубу, чорнові записи та інші документи, що підтверджують злочинну діяльність ОСОБА_14 , пов`язану з незаконною порубкою деревини, її переробкою, збутом.

Строк дії ухвали становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96577565
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/2827/21

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 03.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 03.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 07.10.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.10.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні