Рішення
від 28.04.2021 по справі 734/3412/20
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/154/21 Справа № 734/3412/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28 квітня 2021 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Домашенка Ю.М.,

секретар судового засідання - Ринва Т.О.,

за участі:

представника позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

встановив:

Позивач Орган опіки та піклування Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області звернувся до Козелецького районного суду Чернігівської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Позивач вимоги мотивує тим, що ОСОБА_2 є матір`ю малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в нежитловому приміщенні колишньої ферми, яке не пристосоване до проживання. Відомості про батька дитини за вказівкою матері записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Відповідач схильна до вживання спиртних напоїв, веде антигромадський спосіб життя, не створила належні умови для проживання, виховання та всебічного розвитку дитини. У зв`язку з цим, зважаючи на виникнення загрози для життя та здоров`я дитини, проведено її відібрання у матері. За таких обставин позивач просить позбавити відповідача батьківських прав стосовно малолітньої дитини - ОСОБА_3 та стягнути з неї аліменти на її утримання в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, і до досягнення ОСОБА_3 повноліття.

Ухвалою судді Козелецького районного суду Чернігівської області від 08.12.2020 відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду в підготовчому судовому засіданні.

Ухвалою судді Козелецького районного суду Чернігівської області від 26.02.2021 закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала та зазначила, що відповідач ОСОБА_2 проживає в нежитловому приміщенні, матеріально не забезпечена, умов проживання до цього часу не змінила, на території сільської ради характеризується негативно, малолітню дитину у дитячому закладі не відвідувала. Крім того, ОСОБА_2 рішенням суду позбавлена батьківських прав відносно ще двох своїх дітей.

Відповідач заперечувала проти задоволення позовних вимог, зазначивши, що власного житла не має, проживає в нежитловому приміщенні, знайти кращі умови проживання не має можливості у зв`язку з відсутністю коштів. Приблизно 5 років не працює, з приводу працевлаштування до служби зайнятості не зверталася. Умов для проживання дитини немає та заходів для створення належних умов проживання дитини не вживала. На даний час збирає кошти на житло. Проживає із співмешканцем та трьома його братами. Існує на кошти, які присилає співмешканець.

Представник третьої особи подав заяву про розгляд справи без участі представника Служби у справах дітей Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області, позовні вимоги підтримав.

Судовим розглядом цивільної справи встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 10.11.2020 батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

Згідно з витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 10.11.2020 № 00028474378 відомості про батька дитини ОСОБА_3 записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Олексіївщинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з актом обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї від 19.11.2020, сім`я ОСОБА_2 складається з трьох чоловік: мати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , співмешканець - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дитина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в жінки це четверта дитина. Санітарний стан нежитлового приміщення незадовільний, сторожова хатина на колишній фермі, сплять на брудних матрацах, опалення - буржуйка, є електропостачання, постільна білизна та посуд відсутні. На час обстеження умов проживання мати разом з дитиною перебували в пологовому відділенні Козелецької ЦРЛ. Найстарша дитина ОСОБА_2 - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає з батьком в Полтавській області, стосовно інших дітей - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_2 позбавлена батьківських прав. Жінка веде аморальний спосіб життя, схильна до вживання алкогольних напоїв, палить. В приміщенні антисанітарні умови, аварійна електропроводка, води немає, продуктів харчування обмаль, дров не має. Батьки дитини не створили нормальних умов для проживання, не забезпечені продуктами харчування. Комісія дійшла висновку, що для новонародженої дитини не створені належні умови для проживання, виховання та розвитку.

Із довідки-характеристики на ОСОБА_2 вбачається, що вона за час проживання на території сільської ради проявила себе з негативної сторони, веде аморальний спосіб життя, схильна до вживання спиртних напоїв, палить цигарки. В помешканні де проживає, незадовільний санітарний стан, відсутні меблі, побутова техніка та ліжко, тобто, не створені умови для проживання та всебічного розвитку новонародженої дитини.

Із акту та висновку оцінки потреб сім`ї від 09.11.2020 № 44/148, яку проведено в період з 13.11.2020 по 19.11.2020, вбачається, що ОСОБА_2 проживає разом з двома рідними братами співмешканця в непристосованому приміщенні на закинутій фермі. Всі мешканці проживали в одній кімнаті, спали на брудних матрацах без постільної білизни, посуд відсутній (одна загарена каструля), їжу готують на буржуйці, стіл збитий з шелівки. В приміщенні є електропостачання (кинутий аварійний провід від стовпа з вулиці). Умови для проживання з грудною дитиною відсутні. ОСОБА_2 та її співмешканець ОСОБА_5 мають соціально небезпечні хвороби, але ніде не лікуються, на обліку по вагітності жінка ніде не перебувала, не турбувалась про здоров`я майбутньої дитини. ОСОБА_2 схильна до вживання алкогольних напоїв, палить, веде аморальний спосіб життя. Співмешканець також вживає алкогольні напої та наркотичні речовини, не має постійного місця роботи. На час складання акту ОСОБА_2 разом з новонародженою дитиною ОСОБА_8 знаходилась в лікарні.

Відповідно до рішення Козелецького районного суду Чернігівської області від 25.09.2019 (справа № 734/1729/19) ОСОБА_2 позбавлено батьківських прав стосовно малолітньої дитини - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Згідно з рішенням виконавчого комітету Олексіївщинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області від 19.11.2020 № 39 прийнято рішення про відібрання малолітньої дитини ОСОБА_8 у її матері ОСОБА_2 у зв`язку з виникненням загрози життю та здоров`ю малолітньої дитини.

Відповідно до висновку виконавчого комітету Олексіївщинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області від 19.11.2020 № 161, виконавчий комітет Олексіївщинської сільської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_8 .

Згідно з рішенням виконавчого комітету Олексіївщинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області від 19.11.2020 № 40 прийнято рішення порушити клопотання перед судом про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав стосовно малолітньої дитини ОСОБА_8 .

На виконання розпорядження голови Козелецької районної державної адміністрації Чернігівської області від 10.12.2020 № 286, дитину, залишену без батьківського піклування, ОСОБА_8 , влаштовано на виховання до КНП Прилуцький обласний будинок дитини Надія Чернігівської обласної ради.

Згідно з актом обстеження матеріально побутових умов сім`ї від 07.04.2021, ОСОБА_2 проживає в нежитловому приміщенні колишньої ферми. Дане приміщення непридатне для проживання малолітньої дитини. В приміщенні антисанітарні умови: брудні матраци, постільна білизна відсутня, аварійний електропровід, не підведено водопостачання, всюди сміття. Зі слів ОСОБА_2 її співмешканець ОСОБА_5 перебуває за кордоном. На час обстеження в приміщенні перебувало троє осіб. З дати проведення останнього обстеження (19.11.2020) в приміщенні нічого не змінилось, матір`ю нічого не зроблено для того, щоб повернути дитину з дитячого державного закладу до своєї сім`ї. ОСОБА_2 не створила належні умови для проживання, виховання та розвитку малолітньої доньки ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з довідками КНП Прилуцький обласний будинок дитини Надія Чернігівської обласної ради від 30.03.2021 та 31.03.2021 № № 02-07/371 та 02-07/382 відповідно, ОСОБА_8 з 16.12.2020 виховується в КНП Прилуцький обласний будинок дитини Надія Чернігівської обласної ради. Має діагноз: синдром рухових порушень по гіпертонічному типу внаслідок перинатального ураження нервової системи, відновний період. Гіпотрофія І ст. внаслідок недоношеності, і знаходиться на повному державному утриманні.

Згідно з актом КНП Прилуцький обласний будинок дитини Надія Чернігівської обласної ради від 31.03.2021 № 02-14/381 мати ОСОБА_8 - ОСОБА_2 дитину у закладі не відвідувала, не приймала участі у її вихованні та утриманні, не вирішує питання повернення дитини на виховання в сім`ю.

ОСОБА_8 в АТ Державний ощадний банк України відкрито поточний рахунок № НОМЕР_2 .

Відповідно до ч. 2 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно вимог ч. 1, 2 ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до вимог ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Відповідно до Закону України "Про охорону дитинства" на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Батьки несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону (ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства"). Ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини є підставою для позбавлення батьківських прав на підставі статті 164 Сімейного кодексу України. Як роз`яснив Верховний Суд України ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти (пункт 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення і поновлення батьківських прав" від 30.03.2007 № 3).

Верховний Суд у постанові від 13.03.2019 (справі №631/2406/15-ц) зазначив, що позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Згідно зі ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При визначенні розміру аліментів суд враховує матеріальне становище платника аліментів, величину встановленого законодавством прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, положення ст. 180 СК України, згідно з якими обов`язок утримувати дитину є рівною мірою обов`язком як матері так і батька.

Заслухавши представника позивача та відповідача, дослідивши надані докази, суд вважає, що позовні вимоги Органу опіки та піклування Козелецької селищної ради Чернігівської області до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області підлягають задоволенню.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_2 не виконує батьківських обов`язків стосовно своєї дочки ОСОБА_8 , не піклується про її фізичний, духовний і моральний розвиток, як до народження дитини так і після не створила належних умов для виховання та проживання дитини, жодного разу не відвідувала її в дитячому закладі, не вирішувала питання про її повернення на виховання в сім`ю, раніше була позбавлена батьківських прав стосовно інших своїх дітей, не працює, негативно характеризується за місцем проживання.

Приміщення, в якому проживає ОСОБА_2 , знаходиться в непридатному для проживання стані, в зв`язку з чим може виникнути загроза життю та здоров`ю малолітньої дитини.

З метою захисту інтересів дитини та забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі необхідно позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно малолітньої дитини - ОСОБА_8 .

Відповідно до ч. 1 ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Ураховуючи, що ОСОБА_2 є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_8 та зобов`язана утримувати її до повноліття, перебуває в працездатному віці, суд вважає за можливе призначити аліменти, які підлягають стягненню з відповідача в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, і до досягнення ОСОБА_8 повноліття, шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини ОСОБА_8 № НОМЕР_2 , відкритий в Акціонерному товаристві Державний ощадний банк України .

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача в дохід держави судовий збір у розмірі 840,80 грн. за подання заяви про позбавлення батьківських та 840,80 грн. за вимогу про стягнення аліментів, а всього - 1681,60 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 265, 273, 354, 368 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Позов Органу опіки та піклування Козелецької селищної ради Чернігівської області до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав стосовно малолітньої дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 27.11.2020 і до досягнення дитиною повноліття, шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № НОМЕР_2 , відкритий в Акціонерному товаристві Державний ощадний банк України .

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в розмірі 1680 (одна тисяча шістсот вісімдесят) гривень 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду через Козелецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 28.04.2021.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Орган опіки та піклування Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області (17000, Чернігівська область, смт. Козелець, вул.Сидорука, буд. 9, ЄДРПОУ: 04412419).

Відповідач: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 ).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області (14035, м. Чернігів, вул. Шевченка, 48, ЄДРПОУ: 34258330).

Суддя Козелецького районного суду

Чернігівської області Ю.М. Домашенко

Дата ухвалення рішення28.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96598214
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —734/3412/20

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Рішення від 28.04.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Рішення від 21.04.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні