Ухвала
від 23.04.2021 по справі 242/2113/21
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/2113/21

Провадження № 2/242/800/21

УХВАЛА

Іменем України

23 квітня 2021 року суддя Селидівського міського суду Донецької області Переясловська Ю.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Державного підприємства Селидіввугілля про стягнення заборгованості по виплаті заробітної плати, належних виплат при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні , -

ВСТАНОВИВ:

До Селидівського міського суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Державного підприємства Селидіввугілля про стягнення заборгованості по виплаті заробітної плати, належних виплат при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Пред`явлена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно із ч. 2 ст. 9 Закону України Про судовий збір , суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Водночас, у своїй постанові № 910/4518/16 від 30.01.2019 року Велика Палата Верховного Суду вказала, що за змістом норм статей 94, 116, 117 Кодексу законів про працю України та статей 1, 2 Закону України Про оплату праці середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати. Отже, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою, а тому позови про його стягнення оплачуються судовим збором.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України Про Державний бюджет України на 2021 рік , розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2021 року складає 2270 грн. 00 коп.

Згідно ст. 4 Закону України Про судовий збір , за подання до суду позовної заяви майнового характеру , яка подана фізичною особою сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Виходячи зі змісту позовних вимог, позивач просить стягнути з відповідача на її користь середній заробіток за час затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення, зазначила на момент пред`явлення позову компенсація складає в розмірі 39 830 грн. 51 коп. за час затримки на дату подання позову, однак в порушення ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви не додає документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, за подання позовної заяви про стягнення з відповідача середнього заробітку за час затримки розрахунку позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 908 грн. 00 коп.

У зв`язку з вищевикладеним, суд позбавлений можливості вирішити питання про відкриття провадження по справі.

Згідно ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 185 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного підприємства Селидіввугілля про стягнення заборгованості по виплаті заробітної плат, належних виплат при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити позивачу, що згідно з ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.А. Переясловська

Дата ухвалення рішення23.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96603242
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по виплаті заробітної плати, належних виплат при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Судовий реєстр по справі —242/2113/21

Рішення від 09.06.2021

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Переясловська Ю. А.

Ухвала від 11.05.2021

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Переясловська Ю. А.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Переясловська Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні