Ухвала
від 28.04.2021 по справі 922/1211/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

28 квітня 2021 року м. ХарківСправа № 922/1211/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Пономаренко Т.О.

при секретарі судового засідання Калашников Г.О.

розглянувши клопотання (вх.№2417 від 27.04.20210) Генерального директора Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод" Хміль С.І. про продовження строку на подання відзиву на позов та відкладення судового засідання у справі

за позовом Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, м. Харків, вул. Мефодіївська, буд. 11; код ЄДРПОУ: 31557119) до Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод" (61089, м. Харків, проспект Індустріальний, буд. 3; код ЄДРПОУ: 05808853) про стягнення заборгованості за участю представників:

позивача - Підгорного Б.Б., довіреність від 17.03.2021 №40/1181/75;

відповідача - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

06.04.2021 Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод", в якій просить суд стягнути з Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод" заборгованість за невиконання договірних зобов`язань по оплаті теплової енергії в сумі 1 758 456,74 грн. за період з січня 2020 року по лютий 2021 року, пеню в сумі 10782,01 грн., 3% річних в сумі 22 285,63 грн., інфляційні в сумі 54 154,11 грн., а також покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору в сумі 27 685,18 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 08.04.2021 прийнято позовну заяву (вх.№1211/21 від 06.04.2021) Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" до розгляду та відкрито провадження у справі №922/1211/21. Встановлено, що справу розглядати за правилами загального позовного провадження. Розпочати підготовче провадження і призначити підготовче засідання на "28" квітня 2021 р. о 09:40. Відповідачу, згідно статті 165 ГПК України, встановити строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов. Роз`яснено відповідачу, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Позивачу, згідно статті 166 ГПК України, встановлено строк 5 днів на подання до суду відповіді на відзив з дня його отримання. Встановлено відповідачу строк 5 днів на подання заперечень на відповідь позивача на відзив, оформлених відповідно до ст.167 ГПК України.

Через канцелярію господарського суду Харківської області від Генерального директора Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод" Хміль С.І. надійшло клопотання (вх.№2417 від 27.04.2021) про продовження строку на подання відзиву на позов та відкладення судового засідання.

В зазначене клопотання обґрунтовано тим, що у зв`язку з перевантаженням юридичної служби одночасним розглядом на ту ж дату декількох цивільних справ у Орджонікідзевському районному суд м. Харкова та підготовкою до проведення до чергових загальних зборів акціонерів, запланованих на 29.04.2021, відповідач не може забезпечити явку свого представника на призначену дату слухання.

Крім того, з огляду на великий обсяг даних, викладених у позовній заяві та складним розрахунком заборгованості та необхідністю проведення звірки даних позивача щодо стану боргу з даними бухгалтерського обліку

В судовому засіданні 28.04.2021 представник позивача проти задоволення зазначеного клопотання не заперечував.

Суд, розглянувши клопотання (вх.№2417 від 27.04.20210) Генерального директора Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод" Хміль С.І., зазначає наступне.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 8 квітня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №922/1211/21. Зазначено, що справу розглядати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 28 квітня 2021 р. о 09:40 год.

Також, в ухвалі суду про відкриття провадження у справі встановлено відповідачу строк для надання відзиву на позовну заяву - 15 днів з дня вручення цієї ухвали та встановлено позивачу строк для подання відповіді на відзив - протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі відповідач отримав 12 квітня 2021 року, що підтверджується наявним в матеріалах справи поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Таким чином, відзив на позовну заяву відповідач мав подати не пізніше 27.04.2021.

Проте, відповідач 27.04.2021 подав клопотання (вх.№2417 від 27.04.2021) про продовження строку на подання відзиву на позов.

Згідно з ч.8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Згідно з ч.2, ч.4 ст.161 Господарського процесуального кодексу України заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

У частині 1 статті 177 Господарського процесуального кодексу України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Приписами ст.42 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що учасники справи мають право, зокрема, подавати докази, заяви, клопотання, надавати пояснення суду, свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду.

Строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом (ст. 113 ГПК України).

Відповідно до частини 1 та 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до частини другої, третьої та шостої статті 119 Господарського процесуального кодексу України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

За таких обставин, задля дотримання принципів господарського судочинства, з огляду на зазначені відповідачем обставини, які зумовили неможливість подання відзиву на позовну заяву у строк, встановлений судом, суд вважає можливим задовольнити клопотання відповідача та продовжити строк для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до ч.3 ст.177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Статтею 182 ГПК України передбачено, що підготовче засідання проводиться судом з повідомленням учасників справи.

У підготовчому засіданні суд:

1) оголошує склад суду, а також прізвища секретаря судового засідання, перекладача, спеціаліста, з`ясовує наявність підстав для відводів;

2) з`ясовує, чи бажають сторони укласти мирову угоду, передати справу на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді;

3) у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви;

4) вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше;

5) може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи;

6) з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі;

7) з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше;

8) вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста;

9) за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення;

10) вирішує заяви та клопотання учасників справи;

11) направляє судові доручення;

12) встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення;

13) встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення;

14) встановлює строки та порядок врегулювання спору за участю судді за наявності згоди сторін на його проведення;

15) встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, про що зазначається в протоколі судового засідання;

16) з`ясовує розмір заявлених сторонами судових витрат;

17) вирішує питання про колегіальний розгляд справи;

18) призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті;

19) здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Пунктом 3 частини 2 статті 183 ГПК України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Частиною 2 статті 120 ГПК України передбачено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

Приймаючи до уваги неявку представника відповідача у підготовче засідання 28 квітня 2021 року, подання до господарського суду клопотання про відкладення судового засідання, за для забезпечення сторонам конституційного права на судовий захист, з метою виконання завдань підготовчого провадження, враховуючи необхідність повідомлення учасників справи про дату, час і місце підготовчого засідання, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання у межах строків підготовчого провадження.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 46, 119, 177, 183, 234, 235, ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання (вх.№2417 від 27.04.20210) Генерального директора Приватного акціонерного товариства "Харківський підшипниковий завод" Хміль С.І. - задовольнити.

Продовжити Приватному акціонерному товариству "Харківський підшипниковий завод" строк на подання відзиву на позов до 12 травня 2021.

Відкласти підготовче засідання на 26 травня 2021 о 10:40.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 29.04.2021.

Суддя Т.О. Пономаренко

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення28.04.2021
Оприлюднено30.04.2021
Номер документу96628348
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —922/1211/21

Рішення від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні