Ухвала
від 05.05.2021 по справі 220/709/21
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/709/21

Номер провадження 1-в/220/46/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2021 року смт Велика Новосілка Донецької області

Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника заявника ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

законного представника ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Великоновосілківського районного суду Донецької області подання КНП «Великоновосілківська центральна районна лікарня № 1» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся із заявою директор КНП «Великоновосілківська центральна районна лікарня № 1» ОСОБА_8 про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 .

В обґрунтування заяви вказував, що відповідно до вироку Мар`їнського районного суду Донецької області від 01.04.2020 року до ОСОБА_5 застосовані примусові заходи медичного характеру за місцем проживання. У зв`язку з висновком № 30 від 20.04.2021 р. комісії лікарів-психіатрів КНП «Психіатрична лікарня м. Маріуполь», згідно якого потрібно припинити застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , в поданні ставить питання про припинення примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 .

У судовому засіданні прокурор не заперечував проти задоволення подання.

Лікар ОСОБА_4 , який діє на підставі довіреності, підтримала подання та просила його задовольнити, надавши пояснення, аналогічні викладеним у поданні. Зазначила, що психічний стан ОСОБА_5 значно покращився.

ОСОБА_5 , законний представник хворого та захисник у судовому засіданні просили задовольнити подання про припинення примусових заходів медичного характеру.

Суд, вислухавши пояснення лікаря-психіатра, думку прокурора, захисника, а також пояснення особи, стосовно якої вирішується питання про припинення примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , законного представника хворого, дослідивши матеріали справи, вважає, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Вироком Мар`їнського районного суду Донецької області від 01.04.2020 року до ОСОБА_5 застосовані примусові заходи медичного характеру за місцем проживання (вказана інформація міститься в Єдиному реєстрі судових рішень).

Відповідно до висновку ВКК № 30 від 20.04.2021 р. ОСОБА_5 має діагноз: легка розумова відсталість з поведінковими порушеннями. Обґрунтуванням необхідності припинення застосування примусових заходів медичного характеру визначено те, що ОСОБА_5 щиро кається в скоєному злочині, усвідомлює негативний характер скоєного злочину, регулярно з`являється на огляд до психіатра ЦРЛ, приймав призначене лікування в повному обсязі, має належні умови життя, стійкий соціальний зв`язок, вдома проживає із матір`ю, бабусею, дідусем, відсутній негативний вплив дорослих на його поведінку, задовільно навчається в профліцеї, де характеризується позитивно, будує плани на майбутнє, не має шкідливих звичок; ризик небезпеки для суспільства є низьким; ризик вчинення повторного кримінального правопорушення є низький. Висновок комісії лікарів-психіатрів: припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної примусової психіатричної допомоги (а.с. 5-10). Вказане підтверджується й випискою з протоколу № 30 від 20.04.2021 р. (а.с. 4).

Враховуючи те, що відповідно до положень Закону України «Про психіатричну допомогу» та положень статті 95 КК України особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів - психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу.

Відповідно до положень статті 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22 лютого 2000 року № 1489-III за рішенням суду застосовуються такі примусові заходи медичного характеру: 1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку; 2) госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом; 3) госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом; 4) госпіталізація до психіатричного закладу з суворим наглядом. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, на підставі висновку комісії лікарів-психіатрів.

Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру.

Аналогічні положення щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру визначені і положеннями статті 95 Кримінального кодексу України.

Обґрунтованість необхідності припинення застосованого примусового заходу медичного характеру відносно ОСОБА_5 , внаслідок змін у стані його здоров`я підтверджується висновком ВКК № 30 від 20.04.2021 р.

У суду не має підстав ставити під сумнів достовірність такого висновку комісії лікарів-психіатрів, бо їх висновок складено з дотриманням процесуального порядку, компетентними особами, які наділені спеціальними знаннями в області психіатрії.

Враховуючи наявний висновок комісії лікарів-психіатрів щодо ОСОБА_5 , а також те, що зауважень і скарг з боку правоохоронних органів, громадськості, родичів не надходило, режим не порушував (доказів зворотнього не надано), психічний статус ОСОБА_5 встановлений у висновку № 30 від 20.04.2021 р., суд вважає, що подання про припинення примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 слід задовольнити та припинити примусові заходи медичного характеру щодо нього.

На підставі викладеного та керуючись ст.95 КК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст.ст. 512, 514КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Подання КНП «Великоновосілківська центральна районна лікарня № 1» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Припинити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної примусової психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На ухвалу може бути подана апеляція до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом семи діб з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96711759
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —220/709/21

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні