Рішення
від 12.03.2021 по справі 361/3096/17
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/3096/17

Провадження № 2/361/459/21

12.03.2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2021 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

судді - Сердинського В.С.

при секретарях - Мищенко С.Л., Удовенко Д.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів,

у с т а н о в и в:

ТДВ Страхова компанія Іллічівська звернулося з позовом до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів.

Позивач зазначав, що 23 березня 2015 року між ТДВ Страхова компанія Іллічівська та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з питань керування трудовими ресурсами і персоналом №ДПІ-46 від 23 березня 2015 року.

Відповідно до умов вказаного договору виконавець зобов'язується за винагороду надати послуги з питань керування трудовими ресурсами і персоналом, а саме: здійснити техніко-економічне обґрунтування доцільності і недоцільності удосконалення системи управління персоналом с основним етапом організаційного проектування, яка містить у собі характеристику існуючої виробничої системи та системи управління; мету і критерії удосконалення системи управління; очікувані техніко-економічні результати; висновки і пропозиції, розробити план задоволення майбутніх потреб у людських ресурсах, створити методики з формування резерву потенційних кандидатів на всіх посадах, сформувати методики з оцінки кандидатів на робочі місця і відбір кращих з резерву, створеного в ході набору, розробити структуру заробітної плати і пільг з метою залучення, наймання і збереження працівників, сформувати методику з уведення найнятих працівників в організацію і її підрозділи, розвиток у працівників розуміння того, що очікує від них організація і яка праця в ній одержує заслужену оцінку, розробити програми для навчання трудових навичок, що вимагаються для ефективного виконання роботи, розробити методики оцінки трудової діяльності і доведення її до працівника, розробити методи переміщення працівників на посаді з більшою чи меншою відповідальністю, розвитку їхнього професійного досвіду шляхом переміщення на інші посади чи ділянки роботи, а також процедур припинення договору про наймання, розробити програми, спрямовані на розвиток здібностей і підвищення ефективності праці керівних кадрів, а замовник зобов'язується здійснити оплату послуг згідно умов договору (п. 3.1, 3.2, 3.3 договору).

Договір, відповідно до п. 5.1 діє до 31.12.2015 р. У відповідності до додаткової угоди №2 від 04.12.2015 р., договір пролонгований до 31.12.2016 р.

Пунктом 3.1 договору передбачено, що виконавець надає замовнику послуги поетапно. Кожний етап надання послуг оформляється Актом прийому-передачі наданих послуг, в якому сторони погоджують ціну наданих на цьому етапі послуг.

У відповідності до п. 3.2 договору, винагорода виконавця сплачується замовником протягом 5-ти (п'яти) робочих днів після підписання проміжних Актів прийому-передачі наданих послуг. Остаточний розрахунок за цим договором здійснюється протягом 5-ти (п'яти) робочих днів після підписання остаточного Акту прийому-передачі наданих послуг.

Акти прийому-передачі наданих послуг підписані сторонами договору 15.06.15 р., 15.07.15 р. та 15.02.16 р.

Не зважаючи на підписання позивачем Актів від 15.06.2015 р., 15.07.2015 р. та 15.02.2016 р. та оплатою коштів, фактично послуги за договором не були йому надані, тобто умови договору не виконані (зобов'язання не виконано). Встановити в чому конкретно полягали послуги з питань керування трудовими ресурсами неможливо (акти від 15.06.2015 р., 15.07.2015 р. та 15.02.2016 р., також не містять конкретного переліку виконаного за договором).

Внаслідок такої протиправної поведінки відповідача, що полягала в умисному невиконанні зобов'язання за договором, позивачу завдано збитків у розмірі 394550,00 грн., оскільки реалізувати на практиці ті рекомендації/консультації на які розраховував позивач та які повинні були б привести до позитивної динаміки у господарській діяльності позивача не представилось можливим саме з вини відповідача. Його вина підтверджується й тим, що на виконання умов договору (п. 4.1) ним не було надано жодного документу, який би свідчив про фактичне надання послуг - звіти, консультації, рекомендації, тощо, однак отримано кошти за послуги, які він взагалі не надавав та не мав наміру надавати у майбутньому. Відповідач усвідомлював той факт, що він реально послугу не надавав (протиправність свого вчинку), відповідно й усвідомлював, що своїми діями завдає збитків позивачу. Тобто, зазначені вище втрати/збитки позивача пов`язані виключно з невиконанням відповідачем умов договору.

Посилаючись на викладене, позивач просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь ТДВ Страхова компанія Іллічівська (код ЄДРПОУ 33225921) суму грошових коштів в розмірі 394550,00 грн., та витрати по сплаті судового збору в розмірі 5918,25 грн.

В судове засідання представник позивача ТДВ Страхова компанія Іллічівська не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлялося належним чином.

В судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судом встановлено, що 23 березня 2015 року між ТДВ Страхова компанія Іллічівська та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з питань керування трудовими ресурсами і персоналом №ДПІ-46 від 23 березня 2015 року (а.с.31-34).

Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до умов вказаного договору виконавець зобов`язується за винагороду надати послуги з питань керування трудовими ресурсами і персоналом, а саме: здійснити техніко-економічне обґрунтування доцільності і недоцільності удосконалення системи управління персоналом с основним етапом організаційного проектування, яка містить у собі характеристику існуючої виробничої системи та системи управління; мету і критерії удосконалення системи управління; очікувані техніко-економічні результати; висновки і пропозиції, розробити план задоволення майбутніх потреб у людських ресурсах, створити методики з формування резерву потенційних кандидатів на всіх посадах, сформувати методики з оцінки кандидатів на робочі місця і відбір кращих з резерву, створеного в ході набору, розробити структуру заробітної плати і пільг з метою залучення, наймання і збереження працівників, сформувати методику з уведення найнятих працівників в організацію і її підрозділи, розвиток у працівників розуміння того, що очікує від них організація і яка праця в ній одержує заслужену оцінку, розробити програми для навчання трудових навичок, що вимагаються для ефективного виконання роботи, розробити методики оцінки трудової діяльності і доведення її до працівника, розробити методи переміщення працівників на посаді з більшою чи меншою відповідальністю, розвитку їхнього професійного досвіду шляхом переміщення на інші посади чи ділянки роботи, а також процедур припинення договору про наймання, розробити програми, спрямовані на розвиток здібностей і підвищення ефективності праці керівних кадрів, а замовник зобов`язується здійснити оплату послуг згідно умов договору (п. 3.1, 3.2, 3.3 договору).

Договір, відповідно до п. 5.1 діє до 31.12.2015 р. У відповідності до додаткової угоди №2 від 04.12.2015 р., договір пролонгований до 31.12.2016 р. Таким чином, на дату звернення з цією позовною заявою термін дії договору сплинув.

Пунктом 3.1 договору передбачено, що виконавець надає замовнику послуги поетапно. Кожний етап надання послуг оформляється Актом прийому-передачі наданих послуг, в якому сторони погоджують ціну наданих на цьому етапі послуг.

У відповідності до п. 3.2 договору, винагорода виконавця сплачується замовником протягом 5-ти (п`яти) робочих днів після підписання проміжних Актів прийому-передачі наданих послуг. Остаточний розрахунок за цим договором здійснюється протягом 5-ти (п`яти) робочих днів після підписання остаточного Акту прийому-передачі наданих послуг.

Акти прийому-передачі наданих послуг підписані сторонами договору 15.06.15 р., 15.07.15 р. та 15.02.16 р.

У відповідності до Акту від 15.06.2015 р., виконавець надав послуги з питань керування трудовими ресурсами і персоналом, а саме: а) здійснив техніко-економічне обґрунтування доцільності і недоцільності удосконалення системи управління персоналом с основним етапом організаційного проектування, яка містить у собі характеристику існуючої виробничої системи та системи управління; мету і критерії удосконалення системи управління; очікувані техніко-економічні результати; висновки і пропозиції; б) розробив план задоволення майбутніх потреб у людських ресурсах; в) створив методики з формування резерву потенційних кандидатів на всіх посадах; г) сформував методики з оцінки кандидатів на робочі місця і відбір кращих з резерву, створеного в ході набору. Вартість послуг склала 97300,00 грн. (а.с.35).

У відповідності до Акту 15.07.2015 р., виконавець надав послуги з питань керування трудовими ресурсами і персоналом, а саме: а) розробив структуру заробітної плати і пільг з метою залучення, наймання і збереження працівників; б) сформував методику з уведення найнятих працівників в організацію і її підрозділи, розвиток у працівників розуміння того, що очікує від них організація і яка праця в ній одержує заслужену оцінку; в) розробив програми для навчання трудових навичок, що вимагаються для ефективного виконання роботи; г) розробив методики оцінки трудової діяльності і доведення її до працівника; д) розробив методи переміщення працівників на посаді з більшою чи меншою відповідальністю, розвитку їхнього професійного досвіду шляхом переміщення на інші посади чи ділянки роботи, а також процедур припинення договору про наймання; е) розробив програми, спрямовані на розвиток здібностей і підвищення ефективності праці керівних кадрів. Вартість послуг склала 148300,00 грн. (а.с.36-37).

У відповідності до Акту 15.02.2016 р., виконавець надав послуги з питань керування трудовими ресурсами і персоналом, а саме: а) розробив на 2016 рік техніко-економічні засоби з удосконалення системи управління персоналом з основним етапом організаційного проектування, яка містить у собі характеристику існуючої виробничої системи та системи управління; визначив мету і критерії удосконалювання системи управління; сформував очікувані техніко-економічні результати; надав висновки і пропозиції; б) розробив структуру заробітної плати і пільг на 2016 рік з метою залучення наймання і збереження страхових агентів та менеджерів; в) розробив план на 2016 рік задоволення майбутніх потреб у людських ресурсах. Вартість послуг склала 148950,00 грн. (а.с.38).

Позивач здійснив оплату по договору 15.06.2015 р. у сумі 97300,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №610 від 18.06.2015 р.; 15.07.2015 р. у сумі 148300,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №680 від 15.07.2015 р.; 22.02.2016 р. у сумі 148950,00 грн., що підтверджується витягом з Реєстру документів по дебіту від 22.02.2016 р. (а.с.7,8,9).

Згідно ст. 1 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність , первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення (дефініція на момент виникнення спірних правовідносин).

Акти прийому-передачі наданих послуг від 15.06.2015 р., 15.07.2015 р. та 15.02.2016 р. в розумінні ЗУ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність є первинним документом.

Акти прийому-передачі наданих послуг, згідно з умовами укладеного сторонами договору, є документами, які засвідчують факт надання послуги, підписання відповідних актів та оплата послуг свідчить про їх отримання замовником.

Відповідно до ч.ч.1,5 ст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК України).

Жодних доказів на підтвердження невиконання відповідачем умов договору позивачем не надано, а судом під час розгляду справи не встановлено.

Враховуючи наведене, суд на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами, дійшов висновку про відмову в задоволенні позову з підстав його необґрунтованості.

У відповідності до ст.141 ЦПК України, судові витрати зі сплати судового збору покладаються на позивача у зв`язку з відмовою в позові.

Керуючись ЗУ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність , ст. 901 ЦК України, ст.ст. 3, 4, 76, 80, 81, 141, 258-259, 263-265, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

В задоволенні позову Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів - відмовити .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В. С. Сердинський

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.03.2021
Оприлюднено06.05.2021
Номер документу96721034
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/3096/17

Рішення від 12.03.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Рішення від 12.03.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 02.01.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Рішення від 12.12.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні