Рішення
від 05.05.2021 по справі 701/358/21
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/358/21

Номер провадження2/701/206/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 травня 2021 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - В.Л. Маренюка

за участю секретаря - Н.В. Філіпчак

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за позовом ОСОБА_1 до Маньківської селищної ради про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом.

На підставу своїх вимог спирається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Кривець, Маньківського району, Черкаської області помер батько позивача ОСОБА_2 , який за життя залишив заповіт, яким заповів належний йому жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходяться в селі Кривець, Маньківського району, Черкаської області, своєму синові ОСОБА_1 .

Після смерті батька у встановлений законом шестимісячний строк позивач подав заяву про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Маньківського районного нотаріального округу Завірюхи О.В., де за заявою позивача заведено спадкову справу № 42/2017.

15.03.2018 року приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу Завірюхою О.В., позивачу видано Свідоцтво про право на спадщину за законом на належне батькові майно - земельну ділянку під кадастровим номером 7123184001:01:002:0005 площею 0,4870 га. Разом з тим, після батька залишилось інше спадкове майно - житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами по АДРЕСА_1 , на яке відсутній правовстановлюючий документ, у зв`язку з чим в процесі оформлення спадщини виявилось, що у позивача немає можливості оформити у спадщину в нотаріальному порядку на вказане спадкове майно, що і змусило позивача звернутись з відповідним позовом до суду.

Позивач до суду не з`явився, але в своїй позовній заяві просив справу слухати в його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, але згідно письмової заяви позовні вимоги позивача визнає та просить справу слухати у його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вищевикладене та приписи ст. 223 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі осіб, які в судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи із того, що як дійсно встановлено в судовому засіданні, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Кривець, Маньківського району, Черкаської області у віці 79 років помер батько позивача ОСОБА_2 , про що 13.03.2017 року складено відповідний актовий запис за № 4, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 13.03.2017 року Кривецькою сільською радою Маньківського району Черкаської області.

Довідка виконавчого комітету Маньківської селищної ради с. Кривець Черкаської області від 08.04.2021 року № 11 підтверджує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Кривець Маньківського району Черкаської області помер гр. ОСОБА_2 , який до дня смерті був зареєстрований та постійно проживав в будинку АДРЕСА_1 .

На день смерті громадянина ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ніхто не проживав. Інші громадяни, в тому числі неповнолітні діти разом з ним не проживали.

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_2 є: син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (позивач по справі) та син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Більше спадкоємців за законом немає.

Заповіт від імені громадянина ОСОБА_2 був посвідчений Кривецькою сільською радою Маньківського району Черкаської області 7 квітня 1986 року за №4. Заповіт не змінено і не відмінено.

За життя батько позивача ОСОБА_2 залишив заповіт, посвідчений Кривецькою сільською радою Маньківського району Черкаської області 7 квітня 1986 року за №4. Вказаним заповітом ОСОБА_2 заповів належний йому жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходяться в селі Кривець Маньківського району Черкаської області, своєму синові ОСОБА_1 .

Після смерті батька у встановлений законом шестимісячний строк позивач подав заяву про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Маньківського районного нотаріального округу Завірюхи О.В., де за заявою позивача заведено спадкову справу № 42/2017, номер у Спадковому реєстрі - 60904743, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 48340366 від 08.07.2017р.

Брат позивача ОСОБА_3 (інший спадкоємець за законом), подав до нотаріуса заяву від 20.04.2017 року, якою повідомив, що відмовляється від спадщини після смерті батька ОСОБА_1 , та зазначив, що спадщини приймати не буде, в суд звертатись не буде. Справжність підпису на заяві засвідчено нотаріально уповноваженою посадовою особою Кривецької сільської ради Маньківського району Черкаської області.

15.03.2018 року приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу Завірюхою О.В., позивачу видано Свідоцтво про право на спадщину за законом у спадковій справі №42/2017, зареєстроване в реєстрі за № 581 на належне батькові майно - земельну ділянку під кадастровим номером 7123184001:01:002:0005 площею 0,4870га, розташованої в АДРЕСА_1 , передану для ведення особистого селянського господарства. Право власності на оформлене спадкове майно зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 15.03.2018 № 117170311. Разом з цим, після батька залишилось інше спадкове майно - житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами по АДРЕСА_1 . Даний будинок розташований саме на земельній ділянці площею 0,4870га, розташованої в АДРЕСА_1 , на яку позивачем отримано Свідоцтво про право на спадщину за законом від 15.03.2018 року. Як виявилось в проце оформлення спадщини, на вказане спадкове майно відсутній правовстановлюючий документ, у зв`язку з чим у позивача немає можливості оформити у спадщину в нотаріальному порядку вказане спадкове майно.

Згідно листа за вих. № 282/02-31 від 06.03.2021 року приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу Завірюхою О.В., позивачу надано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 06.03.2021 року, мотивовану тим, що відсутні правовстановлюючі документи на майно, що у свою чергу виключає можливість оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

Згідно наведеної у вказаній постанові інформації нотаріусом повідомлено, що за даними Спадкового реєстру перевірено наявність відкритої спадкової справи, спадкового договору чи заповіту, складеного спадкодавцем. Також повідомлено, що на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу Черкаської області Завірюхою О.В., відкрита спадкова справа № 42/2017 від 8 липня 2017 року. Син ОСОБА_3 заявою відмовився від прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , що надійшла 8 липня 2017 року за №76. На момент заведення спадкової справи виявлено заповіт, посвідчений Кривецькою сільською радою Маньківського району Черкаської області 7 квітня 1986 року, зареєстрований у реєстрі за № 4 від імені спадкодавця. Також нотаріусом перевірено та поінформовано, що спадкоємцем ОСОБА_1 повідомлено, що оригінали документів, які посвідчували право власності померлого на вищезазначене нерухоме майно у нього відсутні і тому надати їх нотаріусу для видачі свідоцтв про право на спадщину неможливо.

Згідно п.п.4.12 п.4 гл.10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р. за № 282/20595, свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. У відповідності до пункту 4.15 пункту 4 глави 10 розділу ІІ Порядку, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів що посвідчують право власності спадкодавця на майно.

Відповідно п.3 глави 17 розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, документи, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документи або копії (витяги) з них, необхідні для вчинення нотаріальних дій, обов`язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва, тощо, які залишаються у справах нотаріуса. У разі, коли державну реєстрацію права власності на нерухоме майно відповідно до закону проведено без видачі документа, що посвідчує таке право, нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього. Така інформація долучається до примірника правочину, свідоцтва, тощо, які залишаються у справах нотаріуса.

Оскільки спадкоємцем померлого ОСОБА_2 не було надано документ, що посвідчує право власності спадкодавця на нерухоме майно, як це вимагає пункт 4.15 пункту 4 глави 10 розділу ІІ Порядку, постановлено відмовити ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що належав батькові ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено, одночасно надано інформацію про те, що спадкова справа за заявою спадкоємця-позивача заведена, спадкоємець-позивач є таким, що прийняв спадщину за законом, інші спадкоємці за наявною інформацією відсутні. Таким чином, за сукупності інформації, яка міститься у довідці виконавчого комітету Маньківської селищної ради с. Кривець Черкаської області від 08.04.2021 року № 11, постанові нотаріуса від 06.03.2021 року, з урахуванням заяви-відмови від прийняття спадщини ОСОБА_3 , від 20.04.2017 року, вбачається, що єдиним спадкоємцем з кола спадкоємців, визначеного законом, який реалізував свої права на спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , є лише ОСОБА_1 як спадкоємець за законом та за заповітом, позивач по справі. Разом з тим, хоча у видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено з підстави відсутності правовстановлюючого документа, наявні документи підтверджують те, що майно дійсно належало покійному, однак за життя він не встиг отримати на нього правовстановлюючий документ, у зв`язку з відсутністю якого лише в судовому порядку є можливість оформити право власності на майно.

Наявність та належність спадкового майна спадкодавцеві підтверджується інформацією, наведеною у довідці виконавчого комітету Маньківської селищної ради Черкаської області від 08.04.2021 року № 12.

Відповідно до вказаної у даній довідці інформації, згідно погосподарської книги № 1, особовий рахунок № НОМЕР_2 , житловий будинок з надвірними спорудами по АДРЕСА_1 , рахується за ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Право власності на земельну ділянку, на якій розташований вказаний житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами за цією ж адресою за життя було оформлено на ім`я спадкодавця, та в даний час на цю земельну ділянку спадкові права переоформлено на ім`я спадкоємця-позивача, про що отримано Свідоцтво про право на спадщину за законом.

26.03.2021 року КП Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації на замовлення позивача проведено технічну інвентаризацію житлового будинку садибного типу по АДРЕСА_1 .

Довідка Маньківського виробничого відділку КП Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації від 26.03.2021 року № 94, видана ОСОБА_1 , інформує, що станом на 01.01.2013р. у Маньківському відділку Черкаського обласного об`єднаного бюро технічної інвентаризації житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за АДРЕСА_1 , право власності не зареєстровано.

20.04.2021р. за № 14/06-09 відділом будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства, комунального майна виконавчого комітету Маньківської селищної ради надано висновок про відповідність забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації, державних будівельних норм і правил, згідно якого, відділ будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства, комунального майна виконавчого комітету Маньківської селищної ради не заперечує щодо визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Відповідно до п. 42 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015р. №1127, для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, подаються: 1) технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна; 2) документ, що підтверджує присвоєння об`єкту нерухомого майна адреси.

Позивач не може скористатись даним Порядком та зареєструвати право власності, оскільки будинок рахується згідно погосподарського обліку сільської ради за покійною особою.

Таким чином, склалась ситуація, що для оформлення прав власності на вказане майно в порядку спадкування необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину, попередньо зареєструвавши майно. Зареєструвати ж право власності немає можливості, тому що власник помер, зареєструвати майно за померлою особою теж немає правових підстав.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини.

За ч. 2 ст. 1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. За ч. 2 ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

За ч. 3 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

За ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 16 ЦК України надано право кожній особі звертатися до суду за захистом свого особистого немайнового та майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав може бути визнання права.

Частина 4 ст. 319 ЦК України визначає, що власність зобов`язує.

Згідно ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В даному випадку, спадщина належить позивачу-спадкоємцю з часу відкриття спадщини в порядку спадкування, що зобов`язує утримувати майно, здійснити його державну реєстрацію, проте відсутня можливість здійснювати ці обов`язки у зв`язку з відсутністю документа, який засвідчує право власності та відсутністю можливості його отримати у зв`язку із смертю спадкодавця. У зв`язку з викладеними обставинами позивач вимушений звертатись до суду з даним позовом про визнання права власності на майно в порядку спадкування, тому суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні та підлягають до повного задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 77, 78, 81, 200, 263, 265 ЦПК України, ст. ст. 16, 319, 322, 328, 376, 1216, 1218, 1220, 1223, 1268 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 , право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , згідно даних технічного паспорта, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Кривець, Маньківського району, Черкаської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду через Маньківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Суддя В.Л. Маренюк

СудМаньківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.05.2021
Оприлюднено07.05.2021
Номер документу96753554
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —701/358/21

Рішення від 05.05.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні