Ухвала
від 11.05.2021 по справі 200/10748/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

11 травня 2021 р. Справа №200/10748/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Дмитрієва В.С., при секретарі судового засідання Радченко Д.Д.

За участю:

позивача - особисто,

третьої особи - особисто,

представника відповідача - Ларіної Н.В.,

розглянувши у судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Донецької обласної державної адміністрації, Андріївської сільської ради Слов`янського району, третя особа на стороні позивача ОСОБА_2 про визнання протиправними та скасування розпорядження та експертні висновки, визнання добровільне об`єднання громад незаконними, -

В С Т А Н О В И В:

18 листопада 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Донецької обласної державної адміністрації, Андріївської сільської ради Слов`янського району, третя особа на стороні позивача ОСОБА_2 про:

- визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Жебривського П.І. від 14 липня 2017 року №805, у зв`язку невідповідності експертних висновків проектів рішень Конституції та законам України;

- визнати протиправними та скасувати від 14 липня 2017 року №805 експертні висновки відповідності проектів рішень фіктивних юридичних осіб, фіктивних органів місцевого самоврядування з назвами «Андріївська сільська рада Слов`янського району» код ЄДРПОУ 04342045 та «Сергіївська сільська рада Слов`янського району» код ЄДРПОУ 04342022 щодо добровільного об`єднання територіальних громад сіл Сергіївка, Роганське, Андріївка, Варварівка, Новоандріївка з адміністративним центром у с. Андріївка Слов`янського району» ;

- встановити статус - наявності або відсутності Конституційних повноважень як органу місцевого самоврядування Територіальної громади села Андріївка, створеного у відповідності до статті 143 Конституції України, у суб`єкту підприємницької діяльності - суб`єкту господарювання приватного права ОСОБА_3 юридичної особи з назвою «Андріївська сільська рада Слов`янського району» код ЄДРПОУ 04342045;

- встановити правоздатність та дієздатність суб`єкту підприємницької діяльності - суб`єктів господарювання приватного права ОСОБА_3 юридичної особи з назвою «Андріївська сільська рада Слов`янського району» код ЄДРПОУ 04342045 приймати будь які рішення від імені первинного суб`єкта місцевого самоврядування, основного носія його функцій і повноважень - Територіальної громади села Андріївка, у відповідності до ст. 1, 3, 5, 7, 8, 13, 14, 21, 22, 38, 39, 55, 68, 140, 142, 143 Конституції України;

- визнати протиправним та скасувати рішення Андріївської сільської ради «Про добровільне об`єднання територіальних громад» від 19 липня 2017 року №7/26-406;

- визнати добровільне об`єднання територіальних громад сіл Сергіївка, Роганське, Андріївка, Варварівка, Новоандріївка незаконними, та такими, що не відповідає правовим нормам Конституції та законів України, порушують основоположні принципи та права громадян України, затверджених Конституцією України та Європейської хартії місцевого самоврядування.

Ухвалою від 23 листопада 2020 року позовну заяву залишено без руху, у зв`язку із поданням позову без дотримання вимог, встановлених статтями 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвалою від 4 грудня 2020 року продовжено строк для усунення недоліків позовної заяви на десять днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

Ухвалою від 28 грудня 2020 року відкрито провадження в адміністративній справ за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 12 січня 2021 року задоволено клопотання позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 28 січня 2021 року.

Усною ухвалою 28 січня 2021 року відкладено підготовче засідання до 11 лютого 2021 року.

Ухвалою суду від 11 лютого 2021 року відкладено підготовче засідання до 25 лютого 2021 року.

Усними ухвалами суду 25 лютого 2021 року у задоволенні клопотання позивача про встановлення належності відповідача Андріївської сільської ради Слов`янського району, про визнання дії по передачі службових обов`язків та повноважень посадової особи Андріївської сільської ради голови ОСОБА_4 третім особам протиправними, про витребування доказів - відмовлено.

У підготовчому засіданні 25 лютого 2021 року оголошено перерву до 4 березня 2021 року.

Ухвалою суду від 4 березня 2021 року вирішено заяву позивача про відвід судді ОСОБА_5 визнати необґрунтованою та передати адміністративну справу для вирішення питання про відвід судді.

Ухвалою від 9 березня 2021 року відмовлено у задоволенні заяви позивача про відвід судді Донецького окружного адміністративного суду Дмитрієва В.С.

Підготовче засідання призначено на 17 березня 2021 року, про що повідомлено сторін.

Ухвалою суду від 17 березня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 13 квітня 2021 року.

Ухвалою суду від 13 квітня 2021 року за клопотанням позивача продовжено термін розгляду справи відповідно до п.3 Розділу VI «Прикінцеві положення» Кодексу адміністративного судочинства України.

4 березня на адресу суду від представника Донецької обласної державної адміністрації найшла заява про залишення позовної заяви без розгляду. В обґрунтування заяви зазначено, що доводи позивача у клопотанні про поновлення строків не мають документального підтвердження та були спростовані позивачем під час підготовчого засідання 28 січня 2021 року, коли він повідомив про добровільне об`єднання територіальних громад йому було відомо у 2018 році при зверненні Андріївського сільського голови.

У судовому засіданні представник Донецької обласної державної адміністрації підтримав доводи заяви про залишення позовної заяви без розгляду на надав аналогічні пояснення, які викладені у заяві.

Позивач та третя особа у судовому засіданні заперечували проти задоволення заяви про залишення позовної заяви без розгляду та пояснили, що про спірні рішення позивачу стало відомо тільки після їх отримання у 2020 році.

Представник Андріївської сільської ради Слов`янського району до суду не прибув, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Розглянувши заяву про залишення позовної заяви без розгляду, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин першої та другої статті 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно із частиною третьою статті 122 КАС України для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Наслідки пропущення строків звернення до адміністративного суду регламентовані статтею 123 КАС України, відповідно до частини третьої якої якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Таким чином, строк звернення до адміністративного суду - це проміжок часу після виникнення спору у публічно-правових відносинах, протягом якого особа має право звернутися до адміністративного суду із заявою за вирішенням цього спору і захистом своїх прав, свобод чи інтересів. При цьому перебіг такого строку починається з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Для визначення початку перебігу строку для звернення до суду необхідно встановити час коли позивач дізнався або повинен був дізнатись про порушення своїх прав, свобод та інтересів.

Частиною 2 ст.77 КАС України визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Приписами статті 90 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Представником відповідача у судовому засіданні не доведено належними та допустимими доказами про те, що позивач дізнався або повинен був дізнатися про спірні рішення поза межами встановленого строку для звернення до суду.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заява про залишення позову без розгляду є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 121, 122, 240, 248, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви представника Донецької обласної державної адміністрації про залишення позову без розгляду - відмовити.

Вступна та резолютивна частини ухвали проголошені у судовому засіданні 11 травня 2021 року, у повному обсязі ухвала виготовлена 14 травня 2021 року.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя В.С. Дмитрієв

Дата ухвалення рішення11.05.2021
Оприлюднено17.05.2021
Номер документу96896403
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування розпорядження та експертні висновки, визнання добровільне об`єднання громад незаконними

Судовий реєстр по справі —200/10748/20-а

Постанова від 25.08.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Постанова від 25.08.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Ухвала від 09.06.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Ухвала від 09.06.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Рішення від 11.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 11.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Рішення від 11.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 11.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 13.04.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 17.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні