Ухвала
від 06.05.2021 по справі 693/242/18
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 693/242/18

4-с/693/6/21

У Х В А Л А

Іменем України

06.05.2021 року м. Жашків

Суддя Жашківського районного суду Черкаської області Шимчик Р.В., розглянувши матеріали скарги ОСОБА_1 на рішення департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про виконавчі провадження по справі № 693/242/18,

ВСТАНОВИВ:

Скаржник ОСОБА_1 звернувся до суду з скаргою на рішення департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про виконавчі провадження по справі № 693/242/18.

Із змісту скарги вбачається що скаржник оскаржує відповідь на його звернення до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, з якою він не погоджується.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановлено наступне.

Згідно з ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 статті 5 ЦПК України передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законом або договором.

Частиною 1 статті 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Як убачається із скарги та доданих матеріалів, ОСОБА_1 звертався із зверненням до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України від 21.01.2021 року, та отримав відповідь щодо результатів розгляду звернення, з якою він не погоджується.

Відповідно до роз`яснень, викладених в постанові Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 № 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд повинен виходити з того, що згідно зі статтею 124 Конституції України юрисдикція загальних судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, а за частинами 1 і 2 статті 15 ЦПК України у порядку цивільного судочинства суди розглядають справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ за Кодексом адміністративного судочинства України або ГПК України віднесено до компетенції адміністративних чи господарських судів. Законом може бути передбачено розгляд інших справ за правилами цивільного судочинства.

Згідно статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси.

Завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

При цьому, публічно-правовий спір, у якому хоча б одна сторона надає адміністративні послуги на підставі законодавства, яке уповноважує або зобов`язує надавати такі послуги виключно суб`єкта владних повноважень, і спір виник у зв`язку із наданням або ненаданням такою стороною зазначених послуг, підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Відтак, дана скарга не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки підсудна адміністративному суду.

За встановлених обставин у відкритті провадження слід відмовити на підставі пункту 1 частини першої статті 186 ЦПК України у зв`язку з тим, що дана скарга не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Роз`яснити скаржнику, що він має право звернутися із даною скаргою в порядку адміністративного судочинства до відповідного суду за правилами підсудності, встановленими ст.ст.19. 20 КАС України.

Керуючись ст.ст.186, 260, 353-355 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за скаргою ОСОБА_1 на рішення департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про виконавчі провадження по справі № 693/242/18,

Повторне звернення до суду про той самий предмет, з тих самих підстав і між тими самими сторонами, щодо яких постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається.

Ухвала в частині відмови у відкритті провадження у справі може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Головуючий: Роман Васильович Шимчик

Дата ухвалення рішення06.05.2021
Оприлюднено17.05.2021
Номер документу96907943
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —693/242/18

Ухвала від 06.05.2021

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 24.03.2021

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні