Постанова
від 13.05.2021 по справі 570/1721/20
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2021 року

м. Рівне

Справа № 570/1721/20

Провадження № 22-ц/4815/349/21

Рівненський апеляційний суд:

в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий : Боймиструк С.В.,

судді: Хилевич С.В., Шимків С.С.

секретар судового засідання: Ковальчук Л.В.,

за участю: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Рівненського районного суду Рівненської області від 08 грудня 2020 року у справі за позовом ОСОБА_3 до Обарівської сільської ради Рівненського району, Державного реєстратора Управління забезпеченням адміністративних послуг Рівненської міської ради Салійчук І.М., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_4 про визнання незаконними та скасування рішень Обарівської сільської ради, про скасування рішення про державну реєстрацію прав,-

В С Т А Н О В И В :

У травні 2020 року ОСОБА_3 звернувся з позовом до Обарівської сільської ради Рівненського району Рівненської області, Державного реєстратора Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради Салійчук І.М. третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_4 , про визнання незаконними та скасування рішень Обарівської сільської ради, про скасування рішення про державну реєстрацію прав.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначив, що 27 червня 2003 року Обарівською сільською радою Рівненського району Рівненської області було прийнято рішення № 67 Про передачу земельних ділянок у приватну власність , яким передано у приватну власність земельні ділянки для обслуговування та будівництва житлових будинків, для ведення особистого селянського господарства, зокрема позивачу виділено земельну ділянку загальною площею 0,55 га: для обслуговування та будівництва житлових будинків - 0,15 га, для ведення особистого селянського господарства - 0,40 га. В подальшому, відповідачем 1 прийнято рішення № 995 від 08.11.2018 р. та № 996 від 08.11.2018 р., яким позивачу надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення вищевказаних земельних ділянок у власність.

18 грудня 2018 року Обарівською сільською радою Рівненського району Рівненської області було прийнято рішення № 1047 Про розгляд заяв , якою вирішила надати місяць часу гр. ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 на роздуми про вирішення між ними спірного питання щодо поділу земельних ділянок за адресою: АДРЕСА_1 .

20 березня 2019 року відповідач 1 прийняв рішення № 1093 Про розгляд заяв , яким надав дозволу ОСОБА_4 на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в с. Ставки Рівненського району Рівненської області, а 20 грудня 2019 року - рішення № 1397 Про розгляд заяв , яким затверджено для ОСОБА_4 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (кадастровий номер 5624687400:01:000:0533) за рахунок земель громадської та житлової забудови в с. Ставки Рівненського району Рівненської області та передання у власність ОСОБА_4 вказаної земельної ділянки (далі - спірні рішення), а відтак, на думку позивача, відповідач 1, приймаючи оскаржувані рішення, протиправно позбавив його права власності на земельну ділянку, передавши її третій особі. Позивач вважає, що спірні рішення відповідача 1 є протиправними, а на їх підставі відповідачем 2 зареєстровано за третьою особою право власності на земельну ділянку площею 0,15 га в с. Ставки.

Рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 08 грудня 2020 рокуу задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, ОСОБА_3 подав апеляційну скаргу в якій доводить про незаконність та необґрунтованість вказаного рішення суду через порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Зазначає, що рішення Обарівської сільської ради № 1397 Про розгляд заяв , яким затверджено для ОСОБА_4 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд є незаконним, оскільки вказана земельна ділянка була у його використанні та була надана йому рішенням Обарівської сільської ради № 67 від 27 червня 2003 року.

Просить рішення Рівненського районного суду Рівненської області від 08 грудня 2020 року скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

У відзиві на апеляційну скаргу, Державний реєстратор Управління забезпеченням адміністративних послуг Рівненської міської ради Салійчук І.М. зазначає, що жодних доводів та обґрунтувань щодо безпідставності прийнятого рішення державним реєстратором позивачем не наведено, а доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Підставою для реєстрації права власності слугувало рішення Обарівської сільської ради № 1397 Про розгляд заяв , яким затверджено для ОСОБА_4 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (кадастровий номер 5624687400:01:000:0533).

Просить рішення Рівненського районного суду Рівненської області від 08 грудня 2020 рокузалишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом встановлено, що Рішенням Обарівської сільської ради Рівненського району від 27 червня 2003 року № 67 Про передачу земельних ділянок у приватну власність , передано у приватну власність ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства 0,40 га, для будівництва житлового будинку 0,15 га; право приватної власності на землю підтвердити державним актом на право приватної власності.

Державний акт на право приватної власності позивач не виготовив.

Згідно витягу з рішень Обарівської сільської ради № 995 та № 996 від 08.11.2018 Про розгляд заяв , сільська рада надала дозвіл ОСОБА_3 на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,15 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд в с. Ставки та на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,40 га для ведення особистого селянського господарства в с. Ставки.

28.11.2018 р. ОСОБА_4 подала заяву Обарівської сільської ради, в якій просила надати їй земельну ділянку 0,15 га в с. Ставки, котра була у користуванні її бабусі, у зв`язку з чим просила переглянути рішення сесії від 08 листопада 2018 року про виділення даної земельної ділянки ОСОБА_6 (а.с. 17)

18.12.2018 р. ОСОБА_4 звернулась до Обарівської сільської ради із заявою, в якій просила надати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність 0,15 га для ведення особистого сільського господарства , яка розміщена на земельній ділянці, котра перебувала у користуванні її покійної бабусі ОСОБА_7 в АДРЕСА_1 .

20.03.2019 р. ОСОБА_4 звернулась із заявою до Обарівської сільської ради, в якій просила надати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку , господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в с. Ставки Обарівської сільської ради Рівненського району Рівненської області.

Згідно витягу з рішення Обарівської сільської ради № 1093 від 20 березня 2019 року Про розгляд заяви надано дозвіл гр. ОСОБА_4 на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в с. Ставки.

Згідно витягу з рішення Обарівської сільської ради № 1397 від 20 грудня 2019 року Про розгляд заяви затверджено ОСОБА_4 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0 ,15 га для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (кадастровий номер 5624687400:01:000:0533) за рахунок земель житлової та громадської забудови в с. Ставки Рівненського району Рівненської області та передано їй у власність вказану земельну ділянку .

ОСОБА_3 листами Обарівської сільської ради від 08 січня 2020 року та 22 січня 2020 року повернуто оригінал проекту землеустрою на доопрацювання . Роз`яснено, що після усунення всіх недоліків необхідно буде повторно подати даний проект на розгляд Обарівській сільській раді (а.с. 89-91).

Відповідно до ст. 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Згідно із частиною шостою статті 118 ЗК України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. До заяви додаються матеріали, передбачені частиною п`ятою статті 151 цього Кодексу , а також висновки конкурсної комісії (у разі відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Згідно з частиною десятою статті 123 ЗК України, рішенням про надання земельної ділянки у користування за проектом землеустрою щодо її відведення здійснюються: затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; вилучення земельних ділянок у землекористувачів із затвердженням умов вилучення земельних ділянок (у разі необхідності); надання земельної ділянки особі у користування з визначенням умов її використання і затвердженням умов надання, у тому числі (у разі необхідності) вимог щодо відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок погоджуються та затверджуються в порядку, встановленому ЗК України (частина друга статті 50 Закону України Про землеустрій ).

Як вбачається з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 206406588 від 08.04.2020, за ОСОБА_4 зареєстровано права власності земельну ділянку площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) з кадастровим номером 5624687400:01:000:0533, що розташована за адресою: Рівненська область, Рівненський район, с. Ставки; підставою для проведення державної реєстрації є рішення № 1397 від 20.12.2019 року .

Земельна ділянка була передана у власність за рахунок земель житлової та громадської забудови в с. Ставки Рівненського району Рівненської області.

ОСОБА_3 розпочав процес відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,40 га для ведення особистого селянського господарства в с. Ставки Рівненського району, отримав дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,40 га для ведення особистого селянського господарства в с. Ставки згідно витягу з рішення Обарівської сільської ради Рівненського району Рівненської області № 996 від 08.11.2018 Про розгляд заяви , однак йому було повернуто оригінал проекту землеустрою на доопрацювання та роз`яснено право після усунення недоліків, повторно подати даний проект на розгляд Обарівській сільській раді.

Доводи апеляційної скарги, що передана у власність ОСОБА_4 земельна ділянка площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку є частиною земельної ділянки площею 40 га, переданої ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства згідно рішення Обарівської сільської ради Рівненського району від 27 червня 2003 року № 67 не заслуговують на увагу, оскільки у даному рішенні відсутні посилання на місце розташування переданих позивачу земельних ділянок та їх межі.Державний акт на право приватної власності позивач не виготовив та межі земельної ділянки в натурі на місцевості не виносились.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що позивачем не доведено належними та достовірними доказами, що спірні рішення, порушують його права.

Таким чином, доводи апеляційної скарги не спростовують правильність висновків суду першої інстанції, якими у повному обсязі з`ясовані права та обов`язки сторін, обставини справи, доводи сторін перевірені та їм дана належна оцінка, а спростовуються наявними в матеріалах справи доказами та встановленими фактичними обставинами справи.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (Проніна проти України, № 63566/00, § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року).

Враховуючи вищезазначене, колегія суддів приходить до висновку, що судом першої інстанції були правильно, всебічно і повно встановлені обставини справи, характер правовідносин, застосовано правові норми, які підлягали застосуванню при вирішенні даного спору, в зв`язку із чим рішення підлягає залишенню без змін, як ухвалене з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 367 , 374 , 37 5, 381 , 382 , 383 , 384 ЦПК України , суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 залишити без задоволення.

Рішення Рівненського районного суду Рівненської області від 08 грудня 2020 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Повний текст постанови складений 17 травня 2021 року.

Головуючий: С.В. Боймиструк

Судді: С.В. Хилевич

С.С. Шимків

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2021
Оприлюднено18.05.2021
Номер документу96951560
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —570/1721/20

Постанова від 15.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 13.05.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 19.03.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 08.12.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Рішення від 08.12.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні