Вирок
від 17.05.2021 по справі 740/1003/19
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/1003/19

Провадження № 1-кп/740/28/21

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2021 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участі секретарів судових засідань: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю: прокурорів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_8 ,

потерпілої ОСОБА_9 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.НіжиніЧернігівської областікримінальне провадження№12018270180001297від 08.10.2018по обвинуваченню ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Ніжина Чернігівської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, неодруженого, який не працює, раніше не судимого, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.125 КК України,

ВСТАНОВИВ:

07.10.2018 близько 22 год 30 хв ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні кафе «Корчма», розташованого за адресою: Чернігівська область, м.Ніжин, вул.Шевченка, 160, посварившись, умисно наніс один удар дерев`яною лавкою по обличчю в область правого ока ОСОБА_9 , в результаті чого спричинив останній тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми у виді струсу головного мозку, синця правої скроневої ділянки, що згідно висновку експерта є легким тілесним ушкодженням, що потягло за собою короткочасний розлад здоров`я.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений вину свою не визнав та показав, що 07.10.2018 з 18 год 00 хв по 22 год 00 хв на покровську ярмарку в м.Ніжині він з компанією відпочивав у кафе «Корчма». Коли вони прибирали зі столу, то він переставляв лавку і не бачив, як підійшла ОСОБА_9 . Потерпілу він знає це дружина його однокласника. Того дня вона перебувала в стані алкогольного сп`яніння, з нею ніхто не спілкувався, тому вона пішла. Потерпілу він не бив та не бачив, щоб ОСОБА_9 втрачала свідомість.

Цивільний позов, заявлений до нього прокурором в інтересах держави в особі Ніжинської центральної районної лікарні,про відшкодування витрат на лікування потерпілої в сумі 754 грн 60 коп. не визнає.

Потерпіла ОСОБА_9 у судовому засіданні показала, що 07.10.2018 в кафе «Корчма» в м.Ніжині зустріла свою знайому ОСОБА_10 і вони разом сіли за стіл. Вона замовила шашлик, а ОСОБА_7 попросив, щоб вона пішла. Вони почали сваритися і обвинувачений сказав, що візьме лавку. Вона стояла до ОСОБА_7 спиною, а коли повернулася, то лавкою ОСОБА_7 ударив її по голові. Обвинувачений живе однією сім`єю з її двоюрідною сестрою.

07.10.2018 вона потрапила до лікарні, а 09.10.2019 залишила медичний заклад і далі лікувалася вдома. Поліцію викликали лікарі.

Свідок ОСОБА_11 у судовому засіданні показав, що він працює фельдшером на станції швидкої медичної допомоги і в жовтні 2018 року приїхав на виклик, чекав на зупинці «Сільмаш» в м.Ніжині Чернігівської області. У потерпілої з правої сторони обличчя був синець і вона повідомила, що її вдарив зять лавкою по голові. Потерпілу вони відвезли до районної лікарні.

Допитана у судовому засіданні судово-медичнй експерт ОСОБА_12 показала, що нею проводилася судово-медична експертиза за наявною медичною документацією і встановлені тілесні ушкодження у потерпілої у вигляді закритої черепно мозкової травми та струсу головного мозку, а також синця правої скроневої ділянки, які є легким тілесним ушкодженням, що потягло за собою короткочасний розлад здоров`я.

Незважаючи на невизнання вини обвинуваченим, його вина підтверджується також іншими письмовими доказами по справі, дослідженими у судовому засіданні:

заявою ОСОБА_13 про притягнення до відповідальності обвинуваченого, який 07.10.2018 в приміщенні «Корчма» спричинив їй тілесні ушкодження;

протоколом проведення слідчого експерименту з фототаблицею від 05 січня 2019 року за участю потерпілої ОСОБА_13 , під час якого остання показала, як саме був нанесений їй удар ОСОБА_7 лавкою по обличчю;

протоколом проведення слідчого експерименту з фототаблицею від 05 січня 2019 року за участю свідка ОСОБА_10 , яка показала як саме ОСОБА_7 наніс удар потерпілій лавкою по обличчю;

протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 13 лютого 2019 року, згідно якого у присутності понятих свідок ОСОБА_10 впізнала чоловіка, який завдав тілесні ушкодження ОСОБА_9 в приміщенні кафе «Корчма», зображеного на фотознімку під №3, а згідно довідки до протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками на фотознімку за №3 зображений ОСОБА_7 ;

протоколом огляду місця події з додатком від 15 лютого 2019 року, згідно якогопроведено огляду приміщеннікафе «Корчма»в м.НіжиніЧернігівської областіта виявлено наявність у приміщенні дерев`яних лавок;

висновком експерта комунального закладу «Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи №31, відповідно до якого у ОСОБА_9 виявлені тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно мозкової травми та струсу головного мозку, а також синця правої скроневої ділянки. По механізму спричинення вказані тілесні ушкодження виникли внаслідок удару тупими предметами, у тому числі вони могли утворитися і за обставин, що вказані у фабулі ухвали суду про призначення судово-медичної експертизи, а саме: «невідома особа спричинила тілесні ушкодження, завдавши один удар дерев`яною лавкою по обличчю, потерпіла свідомості не втрачала та не падала».

Невизнання своєї вини обвинуваченим ОСОБА_7 суд розцінює як спосіб уникнення ним відповідальності за скоєне, оскільки зібрані докази підтверджують його вину у спричиненні тілесних ушкоджень потерпілій ОСОБА_9 внаслідок виниклого між ними конфлікту.

Дослідивши всі докази по справі та оцінивши їх відповідно дост.94 КПК Україниза своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожен доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозвязку,суд дійшоввисновку,що винаОСОБА_7 доказана повністю і його дії необхідно кваліфікувати за ч.2 ст.125 КК України як умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

При призначенні покарання суд відповідно до ст.65 КК України тапостанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003 «Про практику призначення судами кримінального покарання» враховує ступіньтяжкості вчиненогокримінального правопорушення,яке згідност.12КК Україниє кримінальнимпроступком,особу винного,який ранішене судимий,відсутність обставин,що пом`якшуютьта обтяжуютьпокарання,а такождосудову доповідьоргану пробації проте,що виправлення ОСОБА_7 без позбавленняабо обмеженняволі можливета нестановить високоїнебезпеки длясуспільства, і дійшов висновку про необхідність призначення покарання обвинуваченому у вигляді штрафу.

Суд вважає, що саме таке покарання є дійсно необхідним і буде цілком достатнім для виправлення винного і попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень відповідно до передбачених статтею 65 КК України загальних засад призначення покарання.

Відповідно дост.1206 ЦК Україниособа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення.

Цивільний позов прокурора про стягнення з ОСОБА_7 на користь Ніжинської центральної районної лікарні витрачених на лікування потерпілої ОСОБА_9 коштів в сумі 754 грн 60 коп. законний, обґрунтований і підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст.373, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_7 винниму вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.125КК України, тапризначити йомупокарання увигляді штрафу у розмірі 100 (ста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) гривень.

Запобіжний захід ОСОБА_7 до набрання вироком законної сили не застосовувати.

В задоволення цивільного позову прокурора стягнути з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Ніжинської центральної районної лікарні (р/р 35412055031461 в ГУДКСУ в Чернігівській області, код ЄДРПОУ 02006389, МФО 853592) на відшкодування витрат Ніжинської центральної районної лікарніна лікування потерпілої ОСОБА_9 кошти в сумі 754 (сімсот п`ятдесят чотири) грн 60 коп.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Ніжинський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Інші учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Головуюча суддя ОСОБА_14

Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96955513
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —740/1003/19

Вирок від 17.05.2021

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні