Ухвала
від 06.05.2010 по справі 1845/10
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬК ОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2010 року м. Одеса

Колегія суддів судової па лати у цивільних справах апе ляційного суду Одеської обл асті в складі:

головуючого - судді Панасенкова В.О.

суддів: Парапана В.Ф.

Громіка Р.Д.,

при секретарі: Плавич С.В.,

за участю: представника від повідача, АКБ "Укрсоцбанк", - Борисовської Я.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні цивіль ну справу за апеляційною ска ргою ОСОБА_3 на рішення Ки ївського районного суду м. Од еси від 29 вересня 2009 року за поз овом ОСОБА_3 до Акціонерно -комерційного банку соціальн ого розвитку "Укрсоцбанк" про зміну умов кредитного догов ору,

в с т а н о в и л а:

14 квітня 2009 року ОСОБА_3 звернулася до суду з вказани м позовом, обґрунтовуючи вим оги тим, що 24 жовтня 2006 року між А кціонерно-комерційним банко м соціального розвитку "Укрс оцбанк" (далі - Банком) і нею б ув укладений кредитний догов ір, відповідно до якого їй бул о передано кредит в сумі 34 430 до л. США зі сплатою 12,5 % річних на с трок до 23 жовтня 2026 року для зад оволення споживчих потреб - придбання земельної ділянки загальною площею 0, 2000 га, розта шованої по вул. Курортна, 20 у см т. Приморське Білгород-Дніст ровського району Одеської об ласті. У теперішній час, коли к урс долару США почав зростат и, вона потрапила у важкій фін ансовий стан і вважає, що дого вір укладений з порушенням в имог закону в частині визнач ення платежу за договором - до ларах США (п.1.1 договору), права кредитора ініціювати збільш ення процентної ставки за ко ристування кредитом та розір вання договору достроково у разі відмови позичальника ві д укладення додаткової угоди про підвищення процентної с тавки (п. п. 2.6 - 2.6.3.), сплачення шт рафу у розмірі 3 % від суми кред иту у разі порушення вимог п. п . 3.3.2-3.3.18 договору (п. 4.3 договору) та вирішення спорів у третейсь кому суді (п. 6.1 договору).

Посилаючись на ці обставин и та на ст. ст. 13, 16, 203, 215, 229, 625, 651, 652, 654 ЦК Ук раїни, ст. ст. 5, 18, 22 Закону Україн и "Про захист прав споживачів " позивачка ОСОБА_3 просил а суд змінити відповідні умо ви договору та зобов' язати відповідача

зробити перерахунок здій снених по договору платежів в національну валюту і склас ти новий графік погашення кр едиту.

Представник Банку проти п озову заперечував і просив с уд залишити його в частині ус іх вимог, крім вимог про оспор ювання третейської угоди, бе з розгляду, посилаючись на те , що між сторонам договору кре диту укладено угоду про пере дачу спорів на вирішення тре тейського суду.

Ухвалою суду першої інстан ції від 29 вересня 2009 року позов ні вимоги ОСОБА_3 роз' єдн ані і в частині вимог про змін у умов договору, передбачени х п. п. 1.1, 2.6. - 2.6.3, 4.3, виділені в сам остійне провадження.

Рішенням суду першої інста нції у задоволенні позову О СОБА_3 відмовлено.

В апеляційній скарзі пози вачка ОСОБА_3 просить ріше ння суду першої інстанції ск асувати, справу направити на новий судовий розгляд, мотив уючи тим, що рішення суду перш ої інстанції є необґрунтован им і незаконним.

Позивачка ОСОБА_3 в судо ве засіданні не з'явилася, але про розгляд справи сповіщен а належним чином, про що свідч ить повідомлення її представ ника ОСОБА_4 в судовому за сіданні 29 квітня 2010 року (а.с. 71, 72, 82).

За змістом ст. ст. 11, 27 ЦПК Укра їни особа, яка бере участь у сп раві, розпоряджається своїми процесуальними правами на в ласний розсуд. Тому у відпові дності до ч. 2 ст. 305 ЦПК України ї ї неявка в суд не перешкоджає розглядові справи і не поруш ує право на доступ до суду апе ляційної інстанції.

Заслухавши доповідача, дов оди апеляційної скарги позив ачки ОСОБА_3, перевіривши матеріали справи, пояснення на апеляцію представника від повідача, Банку, Борисовськ ої Я.В., законність і обґрунт ованість рішення суду в межа х позовних вимог та доводів а пеляційної скарги, колегія с уддів вважає, що апеляційна с карга позивачки задоволенню не підлягає, оскільки рішенн я суду постановлено з дотрим анням норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до частин 1 та 2 ст . 651 ЦК України зміна або розірв ання договору допускається л ише за згодою сторін, якщо інш е не встановлено договором а бо законом.

Договір може бути змінено а бо розірвано за рішенням суд у на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення до говору другою стороною та в і нших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення с тороною договору, коли внасл ідок завданої цим шкоди друг а сторона значною мірою позб авляється того, на що вона роз раховувала при укладенні дог овору.

Відповідно до ч. 1 ст. 652 ЦК Укра їни У разі істотної зміни обс тавин, якими сторони керувал ися при укладенні договору, д оговір може бути змінений аб о розірваний за згодою сторі н, якщо інше не встановлено до говором або не випливає із су ті зобов' язання.

Зміна обставин є істотною, я кщо вони змінилися настільки , що, якби сторони могли це пер едбачити, вони не уклали б дог овір або уклали б його на інши х умовах.

Суд першої інстанції встан овив, що 24 жовтня 2006 року між Бан ком і позивачкою ОСОБА_3 б ув укладений кредитний догов ір, відповідно до якого їй бул о передано кредит в сумі 34 430 до л. США зі сплатою 12,5 % річних на с трок до 23 жовтня 2026 року для зад оволення споживчих потреб - придбання земельної ділянки загальною площею 0, 2000 га, розта шованої по вул. Курортна, 20 у см т. Приморське Білгород-Дніст ровського району Одеської об ласті (а.с. 6-14).

Відповідно до п. 6.1 Договору в сі спори та непорозуміння, як і можуть виникнути у зв' язк у з укладенням і виконанням п оложень цього Договору, вирі шуються шляхом переговорів м іж сторонами на рівні їх упов новажених представників.

У випадку неможливості вир ішення спору шляхом перегово рів сторони, керуючись ст. 5 За кону України "Про третейські суди", домовляються про те, що спір розглядається одноособ ове третейським суддею … Пос тійно діючого Третейського с уду при Асоціації українськи х банків.

За таких обставин, вирішуюч и спір, суд першої інстанції п равильно виходив, що позивач ка ОСОБА_3 договір підписа ла, ніяких заперечень проти в казаного пункту не заявила, в сі гроші отримала і розпоряд илася ними на свій розсуд. Вон а не довела чим саме порушуєт ься її право на захист свого п орушеного права п. 6.1 кредитно го договору.

Колегія суддів вважає, що ні в позовній заяві, ні в судовом у засіданні позивачкою ОСО БА_3 не наведено обставин, як і породжують передбачені зак оном підстави для зміни умов договору в частині третейсь кого застереження.

Таким чином, перевіряючи з аконність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та вимог , заявлених у суді першої інст анції, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інста нції виконав всі вимоги циві льного судочинства і вирішив справу згідно із законом.

Твердження позивачки ОС ОБА_3 в апеляційній скарзі п ро те, що рішення суду першої і нстанції не відповідає вимог ам закону, є неспроможними, ос кільки наведені в апеляційні й скарзі доводи не спростову ють висновків суду і не містя ть підстав для висновків про порушення або неправильне з астосування судом норм права , які привели до неправильног о вирішення справи.

Отже, законних підстав для с касування рішення суду першо ї інстанції і направлення сп рави на новий судовий розгля д немає.

Керуючись ст. ст. 303, 307 ч. 1 п. 1, 308, 313, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія судд ів судової палати у цивільни х справах апеляційного суду Одеської області,

у х в а л и л а:

Апеляційну скаргу ОСОБ А_3 відхилити, рішення Київс ького районного суду м. Одеси від 29 вересня 2009 року залиши ти без змін.

Ухвала суду апеляційної ін станції може бути оскаржена в касаційному порядку до Вер ховного Суду України протяго м двох місяців з дня набрання законної сили ухвалою.

Судді апеляційного суду Одеської області: В.О. Панасенков

В.Ф. Парапан

Р.Д. Громік

Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено11.06.2010
Номер документу9697760
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну умов кредитного догов ору

Судовий реєстр по справі —1845/10

Ухвала від 06.05.2010

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Панасенков Валерій Олександрович

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні