Ухвала
від 18.05.2021 по справі 420/7591/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

18 травня 2021 р.м.ОдесаСправа № 420/7591/19

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача: Танасогло Т.М.,

суддів: Димерлій О.О., Єщенко О.В.

секретар судового засідання Недашковська Я.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання щодо витребування додаткових письмових доказів у Державної архітектурно-будівельної інспекції України,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні П`ятого апеляційного адміністративного суду перебуває справа за апеляційною скаргою Управління ДАБК Одеської міської ради на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 05 травня 2020 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІА-ЛЕКС", Колективного підприємства "Будова" до Управління ДАБК Одеської міської ради, заступника начальника управління - начальника інспекційного відділу №1 Управління ДАБК Одеської міської ради Єфремова Вячеслава Юрійовича, заступника начальника інспекційного відділу №1 Управління ДАБК Одеської міської ради Лисого Сергія Олександровича, про визнання протиправною та скасувати постанову Управління ДАБК Одеської міської ради про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 02.12.2019 року №072/19/539-вих., визнати протиправним та скасувати припис від 18.11.2019 року Управління ДАБК Одеської міської ради з вимогою зупинити виконання будівельних робіт за адресою: м.Одеса, Приморський район, вул . Єврейська , 3 з 18.11.2019 року до моменту отримання права на виконання будівельних робіт, виданий заступником начальника інспекційного відділу №1 Управління ДАБК Одеської міської ради Лисим С.О., визнати протиправними дії заступника начальника інспекційного відділу №1 Управління ДАБК Одеської міської ради Лисого С.О., щодо видання припису Управління ДАБК Одеської міської ради від 18.11.2019 року з вимогою зупинити виконання будівельних робіт за адресою: м.Одеса, Приморський район , вул..Єврейська , 3 з 18.11.2019 року до моменту отримання права на виконання будівельних робіт, визнати протиправними дії заступника начальника управління - начальника інспекційного відділу №1 Управління ДАБК Одеської міської ради Єфремова Вячеслава Юрійовича, щодо винесення постанови Управління ДАБК Одеської міської ради №072/19/539-вих. від 02.12.2019 року.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 05.05.2020р., адміністративний позов ТОВ ДІА-ЛЕКС та КП БУДОВА задоволено.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради подано до суду апеляційну скаргу, у якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, апелянт просить скасувати рішення суду першої інстанції, та ухвалити нове про відмову у задоволенні позову КП Будова та ТОВ Діа-Лекс .

Обґрунтовуючи вимоги апеляційної скарги, відповідач наполягає на тому, що Державна архітектурно-будівельна інспекція України виконала вимоги Закону та у встановлений нормами чинного законодавства строк прийняла відмову у видачі дозволу на виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва по вул. Єврейська, 3 в м. Одеса (замовника ТОВ Діа-ЛЕКС ).

В свою чергу, як позивачі у справі наполягають на тому, що ДАБІ України у передбачений чинним законодавством строк не виконало вимогу щодо розгляду заяви про видачу дозволу на виконання будівельних робіт на об`єктів будівництва по вул.Єврейська, 3 в м. Одеса (замовник ТОВ Діа-Лекс ), та ТОВ Діа-Лекс не отримувало ані відповідного дозволу ані відмови у видачі такого дозволу.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 квітня 2021 року до участі у розгляді даної справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача залучено Державну архітектурно-будівельну інспекцію України.

Також, вказаній особі, згідно ухвали апеляційного суду від 20.04.2021 року, було запропоновано надати зокрема належним чином засвідчені письмові докази щодо розгляду у визначені нормами чинного законодавства строки заяви ТОВ Діа-Лекс про видачу дозволу на виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва за адресою: м. Одеса, вул.Єврейська, 3 та повідомлення про це Замовника.

Однак, станом на 18.05.2021року, від Державної архітектурно-будівельної інспекції України жодних документів до суду не надійшло.

За вказаного, колегією суддів у судовому засіданні встановлено необхідність у витребуванні таких доказів для повного та об`єктивного з`ясування усіх обставин справи.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 308 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Статтею 9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно частини 3 статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

В свою чергу, колегія суддів звертає увагу на те, що згідно ч. 7 ст. 80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Водночас, П`ятий апеляційний адміністративний суд також повідомляє, що з урахуванням встановлення наявності підстав для отримання пояснень від Державної архітектурно-будівельної інспекції України з приводу спірних питань по справі, в судовому засіданні, 18.05.2021р. протокольною ухвалою, занесеною до протоколу судового засідання судом було визнано обов`язковою явку повноважного представника Державної архітектурно-будівельної інспекції України у наступному судовому засіданні, яке призначено на 01.06.2021 року о 13:00 год.

Згідно з п.3 ч.5 ст. 44 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Враховую викладене вище, керуючись ст. ст. 9, 44, 72,80, 308, 310, 321 КАС України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати у Державної архітектурно-будівельної інспекції України належним чином засвідчені письмові докази направлення на адресу ТОВ Діа-Лекс та/або отримання останнім відповіді Державної архітектурно-будівельної інспекції України, прийнятої за результатами розгляду заяви ТОВ Діа-Лекс (вх.№40-30/2308-08 від 23.08.2019р.) про видачу дозволу на виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва за адресою: м. Одеса, вул.Єврейська, 3.

Витребувані документи надати суду у 5-денний строк з дня одержання вказаної ухвали.

В разі ненадання витребуваних документів - надати суду письмові пояснення щодо причин їх ненадання у той самий строк.

Зобов`язати Державну архітектурно-будівельну інспекції України забезпечити явку свого повноважного представника до П`ятого апеляційного адміністративного суду для участі у наступному судовому засіданні 01.06.2021р. о 13:00 год.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Танасогло Т.М. Судді Димерлій О.О. Єщенко О.В.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено21.05.2021
Номер документу97003887
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/7591/19

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Постанова від 01.06.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Постанова від 01.06.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 18.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 09.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 09.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 10.02.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Рішення від 05.05.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні