Ухвала
від 07.05.2021 по справі 638/5015/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5015/21

Провадження № 1-кс/638/1053/21

УХВАЛА

Іменем України

07 травня 2021 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні у залі суду м. Харків клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 , про проведення огляду у кримінальному провадженню № 42021222060000008 від 26.03.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України,

в с т а н о в и в:

23 квітня 2021 року прокурор Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл слідчому СВ ХРУП № З ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , прокурорам Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , за участі судових експертів Харківського науково-дослідного експерти о-кримінал істинного центру МВС України на проведення огляду іншого володіння юридичної особи, об`єкту нерухомості, який перебуває у володінні Харківської обласної ради (код ЄДРПОУ 24283333), який перебуває за адресою: м. Люботин, вул. Кооперативна 38/8, а саме: будівля школи «А-3» загальною площею 2307,00 кв.м.

Своє клопотанняобґрунтовує тим,що у провадженні слідчого відділу ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 березня 2021 року за № 42021222060000008, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Встановлено, що проведено за спрощеною процедурою електронні торги щодо «Капітального ремонту приміщення навчального корпусу КЗ «Люботинська спеціалізована мистецька школа-інтернат «Дивосвіт» Харківської обласної ради за адресою: м. Люботин, вул. Кооперативна 38/8.

Переможцем спрощеної закупівлі згідно з предметом закупівлі визначено ТОВ «Сервісрегіон» (код ЄДРПОУ 37459445).

Між (Замовником) КЗ «Люботинська спеціалізована мистецька школа- інтернат «Дивосвіт» Харківської обласної ради в особі директор ОСОБА_7 та (Підрядником) ТОВ «Сервісрегіон» в особі директора ОСОБА_8 укладено договір підряду № 68 від 18.11.2020.

З метою привласнення коштів, посадові особи ТОВ «Сервісрегіон» використали будівельні матеріали неналежної якості, які не передбачені технічним завданням та проектною документацією.

Крім цього, в ході виконання робіт за вищевказаними договорами посадові особи ТОВ «Сервісрегіон» внесли до актів виконаних робіт форми КБ-2в недостовірні дані та відомості щодо їх фактичних обсягів та вартості.

Також з метою конвертації отриманих бюджетних коштів в готівкову форму та подальшого їх привласнення, посадовими особами ТОВ «Сервісрегіон» використано в якості постачальників будівельних матеріалів підконтрольні комерційні організації, які мають ознаки фіктивності.

Таким чином в діях посадових осіб ТОВ «Сервісрегіон» вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч. З ст. 191 КК України.

Під час проведення досудового розслідування в рамках вказаного кримінального провадження, 27.03.202Щпроцесуальним керівником - прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 призначено судову будівельно-технічну експертизу, до проведення якої залучено експертів Харківського науково-дослідного експертно- криміналістичного центру МВС України.

Під час виконання експертного дослідження, 23.04.2021 на адресу Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова надійшло клопотання експертів від 09.04.2021 про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи № СЕ-19/121/21/7414-БТ в якому, серед інших питань зазначено, що для проведення дослідження необхідно забезпечити безперешкодне доступ до місць проведення робіт з «Капітального ремонту приміщення навчального корпусу КЗ «Люботинська спеціалізована мистецька школа-інтернат «Дивосвіт» Харківської обласної ради за адресою: м. Люботин, вул. Кооперативна 38/8.

Доступ до приміщень зазначеного об`єкту обмежений, та вказані об`єкти перебувають у володінні/користуванні Харківської обласної ради (код ЄДРПОУ 24283333).

З оглядуна викладенета враховуючитой факт,що існуєреальна загрозаспотворення реальновиконаних робітза договорому сферіпублічних закупівельза бюджетнікошти таз метоюпроведення повноговсебічного тавсестороннього досудовогорозслідування увказаному кримінальномупровадженні,беручи доуваги те,що уматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що проведенняогляду об`єктівнерухомості,які перебуваютьу володінніХарківської обласноїради маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставин,що підлягаютьдоказуванню укримінальному провадженні,в результатічого органудосудового розслідуваннянеобхідно отриматидозвіл напроведення оглядуза участюекспертів іншоговолодіння юридичноїособи,об`єктів нерухомості,які перебуваютьу володінні/користуванніХарківської обласноїради,які перебуваютьза адресою:м.Люботин,вул.Кооперативна 38/8,а саме:будівля школи«А-3»загальною площею 2307,00 кв.м., у зв`язку з чим прокурор звернувся з відповідним клопотанням до слідчого судді.

В судове засідання прокурор не з`явився, надали заяви про розгляд клопотання за їх відсутністю, клопотання підтримали та просили задовольнити з підстав, зазначених у клопотанні.

Суд, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, дійшов висновку про часткове задоволення клопотання з наступних підстав.

Судом встановлено, що під процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова розпочато досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42021222060000008 від 26.03.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Під час проведення досудового розслідування в рамках вказаного кримінального провадження, 27.03.2021 процесуальним керівником - прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 призначено судову будівельно-технічну експертизу, до проведення якої залучено експертів Харківського науково-дослідного експертно- криміналістичного центру МВС України.

Під час виконання експертного дослідження, 23.04.2021 на адресу Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова надійшло клопотання експертів від 09.04.2021 про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи № СЕ-19/121/21/7414-БТ в якому, серед інших питань зазначено, що для проведення дослідження необхідно забезпечити безперешкодне доступ до місць проведення робіт з «Капітального ремонту приміщення навчального корпусу КЗ «Люботинська спеціалізована мистецька школа-інтернат «Дивосвіт» Харківської обласної ради за адресою: м. Люботин, вул. Кооперативна 38/8.

Відповідно до п. 1.3 Статуту Комунального закладу «Люботинська спеціалізована школа-інтернат І-Ш ступенів «Дивосвіт» Харківської обласної ради органом, що здійснює управління майном Закладу, є Харківська обласна рада.

Також згідно інформаційної довідки № 251819880 цілісний майновий комплекс, а саме: будівля школи «А-3» загальною площею 2307,00 кв.м. належить територіальній громаді сіл, селищ, міст Харківської області в особі Харківської обласної ради.

Беручи до уваги сукупність наданих прокурором доказів, суд вважає доведеними зазначені у клопотанні обставини, а саме те, що існує достатній, обґрунтований ризик знищення, чи спотворення обстановки на зазначеному об`єкту нерухомості, оскільки в разі наявності достатніх даних за результатами здійснення огляду За участю експерта може бути вирішено питання повідомлення про підозру у вчиненні злочину, у тому числі посадовим особам Комунального закладу «Люботинська спеціалізована школа-інтернат І-Ш ступенів «Дивосвіт» Харківської обласної ради.

Частинами 1, 2 ст. 237 КПК України визначено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості, перелік яких визначений п. 1-7 ч. 3 ст. 234 КПК України, при цьому до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Суд зазначає, що питання щодо проведення огляду із залученням відповідних спеціалістів відповідно до приписів ч. 3 ст. 237 КПК України вирішується слідчим, прокурором та не потребує дозволу слідчого судді.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що з метою проведення повного всебічного та всестороннього досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, беручи до уваги те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення огляду об`єктів нерухомості, які перебувають у володінні Харківської обласної ради мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, клопотання прокурора підлягає частковому задоволенню, а саме в частині надання дозволу на проведення огляду об`єктів нерухомості, які перебувають у володінні/користуванні Харківської обласної ради та знаходяться за адресою: м. Люботин, вул. Кооперативна 38/8, а саме: будівля школи «А-3» загальною площею 2307,00 кв.м.

На підставі викладеного та керуючись ст. 13, 107, 234, 234 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 , про проведення огляду у кримінальному провадженню № 42021222060000008 від 26.03.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України - задовольнити частково.

Надати слідчому СВ ХРУП № З ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , прокурорам Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , дозвіл на проведення огляду об`єкту нерухомості, який перебуває у володінні Харківської обласної ради (код ЄДРПОУ 24283333), знаходиться за адресою: м. Люботин, вул. Кооперативна 38/8, а саме: будівля школи «А-3» загальною площею 2307,00 кв.м.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на проведення огляду з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, надає право здійснити огляд лише один раз.

Строк дії ухвали до 07.06.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97022968
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —638/5015/21

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 11.08.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 31.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 31.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні