Рішення
від 18.05.2021 по справі 536/1843/20
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/1843/20

Провадження № 2/536/385/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2021 року Кременчуцький районний суд Полтавської області у складі: головуючої судді Даніліної Ж.О., за участю секретаря Таран І. О, розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кременчук за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ? ОСОБА_3 , про виключення відомостей з актового запису про народження дитини,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ? ОСОБА_3 , про виключення відомостей про ОСОБА_1 з актового запису №15 складеного 27 серпня 2015 року виконавчим комітетом Рокітненської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як батька дитини.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі з 25 липня 2009 року, який зареєстровано Рокитненською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області. Під час шлюбу народилася донька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Однак, починаючи з літа 2010 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не проживають разом, спільного господарства не ведуть. Крім того, з 2010 року почав їздити на заробітки, а відповідач з листопада 2011 року почала проживати цивільним шлюбом з громадянином ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 . Під час сумісного життя ОСОБА_2 народила доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , але у свідоцтві про народження дитини, зі слів матері, батьком записаний ОСОБА_1 , оскільки їй потрібно було швидко отримати допомогу при народженні дитини.

У судовому засіданні представник позивача адвокат Шамшурін Ю.В. підтримав позовні вимоги, просив задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву, відповідно до якої позовні вимоги визнала в повному обсязі та просила розглянути справу без її участі.

Третя особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом установлено, що шлюб між сторонами у цій справі, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований 25 липня 2009 року Рокитненською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , запис №07, виданим 25 липня 2009 року.

У сторін в шлюбі народилася дитина ? ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим Рокитненською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області від 10 листопада 2009 року, актовий запис №13.

Як вбачається зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Виконавчим комітетом Рокитненської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_4 . Батьком дитини у актовому записі про народження зазначений ОСОБА_1 .

Свідок ОСОБА_6 , мати відповідача, у судовому засіданні пояснила, що у 2009 році ОСОБА_2 уклала шлюб з ОСОБА_5 і у них народилася донька ОСОБА_5 . Пізніше, з 2010 року ОСОБА_5 почав їздити на заробітки, а восени відповідачка познайомилася із ОСОБА_3 і почала разом з ним жити, як чоловік і дружина за адресою: АДРЕСА_1 . Під час сумісного проживання у них народилася дочка ОСОБА_4 .

Свідок ОСОБА_7 , брат відповідача, у судовому засіданні пояснив, що сестра ОСОБА_2 з 2009 року проживала разом із ОСОБА_5 і у них народилася донька ОСОБА_5 . Майже через рік вони розійшлися і ОСОБА_5 поїхав на заробітки. Пізніше ОСОБА_2 познайомилася із ОСОБА_3 та почала з ним жити за адресою: АДРЕСА_1 . У 2014 році сестра завагітніла, а у 2015 році народила доньку ОСОБА_4 . Проживаючи разом із ОСОБА_3 відповідач, у свідоцтві про народження дитини, записала батьком дитини ? ОСОБА_5 .

Відповідно до частин 1, 2 статті 122 Сімейного кодексу України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Статтею 133 Сімейного кодексу України визначено, що у разі якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік ? батьком дитини.

Положеннями статті 136 Сімейного кодексу України передбачено, що особа, яка записана батьком дитини відповідно до статті 122 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, представивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів оспорювання батьківства можливе лише після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається.

Оспорити батьківство має право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень ? шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, яка записана батьком, і дитиною. У разі доведення цієї обставини, суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Згідно з пунктом 20 глави 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до пункту 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України №96/5 від 12.01.2011, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Таким чином, дослідивши наявні докази у справі, які є належними та допустимими і достатніми, враховуючи, що відповідач визнала позов і визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку, що ОСОБА_5 не є батьком неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки у період імовірного зачаття дитини, сторони фактично не проживали разом, відповідач проживала із ОСОБА_3 , що не заперечується відповідачем та про що підтверджують свідки у справі, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 4, 5, 12, 13, 77-81, 263-265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ? ОСОБА_3 , про виключення відомостей з актового запису про народження дитини ? задовольнити.

Виключити відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , як батька з актового запису №15 про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного 27 серпня 2015 року Виконавчим комітетом Рокитненської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Кременчуцький районний суд Полтавської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про учасників справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення суду виготовлено 20 травня 2021 року

СуддяЖ. О. Даніліна

СудКременчуцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено21.05.2021
Номер документу97042614
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —536/1843/20

Рішення від 18.05.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Рішення від 18.05.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні