Ухвала
від 19.05.2021 по справі 487/2097/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/2097/19

Провадження № 2/487/59/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.05.2021 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі головуючого судді Карташевої Т.А., за участю секретаря Щербатюк М.С., розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду Заводського району м. Миколаєва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , в інтересах якої діє її законний представник ОСОБА_3 , треті особи: Служба у справах дітей Миколаївської міської ради, приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Денисова Ольга Олександрівна про визнання заповіту недійсним,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , в інтересах якої діє її законний представник ОСОБА_3 , треті особи: Служба у справах дітей Миколаївської міської ради, приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Денисова О.О. про визнання заповіту недійсним.

Ухвалою Заводського районного суду м. Миколаєва від 10.12.2020 року клопотання представника позивача - адвоката Бєліка С.В. про призначення додаткової почеркознавчої експертизи задовольнити частково, по справі призначено судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставлено питання: Чи належить підпис на заповіті, який посвідчений приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Денисовою О.О. 04.07.2017 р., зареєстрований в реєстрі за №4207, ОСОБА_4 , чи іншій особі? Проведення експертизи було доручено експерту Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз.

02.04.2021 до суду надійшло клопотання експерта про надання додаткових матеріалів.

З урахуванням того, що клопотання експерта підлягає розгляду в судовому засіданні за участю учасників цивільної справи, 06.04.2021 судом постановлено ухвалу, відповідно до якої поновлено провадження у справі з призначенням судового засідання.

Ухвалою Заводського районного суду м. Миколаєва від 12.04.2021 року клопотання представника відповідача - адвоката Сидоренко Т.В. про витребування доказів задоволено, витребувано документи, необхідні експерту для дачі висновку.

23.04.2021 року Миколаївським районним управлінням поліції ГУНП в Миколаївській області на виконання ухвали суду про витребування доказів до суду було надано оригінали медичних карт стаціонарного хворого ОСОБА_4 за номерами № 1960/266, №5429/727, №3536.

Окрім того, 19.05.2021 року до суду на виконання ухвали суду про витребування доказів від приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу Сірякової О.В. надійшли оригінали договорів дарування Ѕ частини земельної ділянки, площею 0,1 га за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 4820982200:10:000:0055, цільове призначення - індивідуальне дачне будівництво, рекреаційне призначення та Ѕ частини цілого дачного будинку АДРЕСА_1 , які складені та посвідчені 17.07.2017 року, зареєстровані в реєстрі за №№ 784, 785.

В судовому засіданні 19.05.2021 року сторони присутніми не були, оскільки вже висловили свою думку щодо клопотання про призначення експертизи і у суду наявні додаткові матеріали необхідні для її проведення, суд вважає можливим розглянути питання щодо призначення експертизи за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, суд приходить до наступного.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, висновками експертів.

Відповідно до п. 1.1. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998р., №53/5, призначення судових експертиз та експертних досліджень (далі - експертизи та дослідження) судовим експертам державних спеціалізованих науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України (далі - експертні установи) та атестованим судовим експертам, які не є працівниками державних спеціалізованих установ (далі - експерти), їх обов`язки, права та відповідальність, організація проведення експертиз та оформлення їх результатів здійснюються у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним, Цивільним процесуальним, Господарським процесуальним кодексами України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, Кодексом адміністративного судочинства України, Митним кодексом України, Законами України "Про судову експертизу", Про виконавче провадження , іншими нормативно-правовими актами з питань судово-експертної діяльності та цією Інструкцією.

Відповідно до ст. 102 ЦПК України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Згідно зі ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Відповідно до ч.1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Судом може бути призначена додаткова експертиза у випадках, передбачених ч.1 ст. 113 ЦПК України, а саме: якщо висновок експерта буде визнано неповним або неясним.

В той же час, з повідомлення експерта від 29.07.2020 року вбачається, що останнім експертне дослідження не проводилось, висновок за результатами проведення експертизи не виносився, а за такого відсутні підстави для призначення повторної судової почеркознавчої експертизи.

Таким чином, враховуючи, що предметом позову у даній справі є визнання заповіту недійсним з підстав того, що ОСОБА_4 його не підписував, та довести або спростувати обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, можливо лише за допомогою почеркознавчої експертизи, суд приходить висновку про необхідність призначення по справі судової почеркознавчої експертизи.

Крім того, відповідно до ч.2 ст. 108 ЦПК України у разі якщо суд призначив проведення експертизи експертній установі, керівник такої установи доручає проведення експертизи одному або декільком експертам. Ці експерти надають висновок від свого імені і несуть за нього особисту відповідальність.

За такого, проведення вказаної експертизи слід доручити експертам Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, а не конкретному експерту вказаної установи.

Таким чином, клопотання представника позивача про призначення додаткової судової почеркознавчої експертизи підлягає частковому задоволенню, оскільки це має значення для всебічного розгляду і правильного вирішення справи.

У зв`язку з тим, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі необхідно зупинити, відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України .

Суд попереджає сторони, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні (ч. 1 ст. 109 ЦПК України).

Керуючись ст.ст. 103, 104, 252 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача - адвоката Бєліка С.В. про призначення додаткової почеркознавчої експертизи задовольнити частково.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , в інтересах якої діє її законний представник ОСОБА_3 , треті особи: Служба у справах дітей Миколаївської міської ради, приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Денисова Ольга Олександрівна про визнання заповіту недійсним, судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи належить підпис на заповіті, який посвідчений приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Денисовою О.О. 04.07.2017 р., зареєстрований в реєстрі за №4207, ОСОБА_4 , чи іншій особі?

Проведення судової почеркознавчої експертизи доручити експертам Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Миколаїв, вул. Карпенка, 27).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Попередити сторони про наслідки ухилення від проведення експертизи, передбачені ст. 109 ЦПК України.

Оплату за проведення судової експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Надати експерту для проведення експертизи матеріали цивільної справи №487/2097/19, провадження №2/487/168/20 разом з оригіналом заповіту, складеного ОСОБА_4 04 липня 2017 року, посвідченого приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Денисовою О.О., зареєстрованого в реєстрі за №4207, та наступними документами: копія паспорта ОСОБА_4 , копія Статуту ТОВ Автохауз (нова редакція), затверджена протоколом №1 від 14.11.2006р.; оригінал Статуту ТОВ РОСТ 205 , затверджений протоколом №1 від 14.04.2005р.; копія Статуту ТОВ РОСТ 205 , затверджений протоколом №1 від 14.04.2005р.; оригінал Статуту ТОВ Сервіс Центр , затверджений протоколом №3 від 03.09.2004р.; оригінал Договору оренди нежитлової споруди №4 від 22.06.2009р.; оригінал Статуту ТОВ РОСТ 205, затвердженого протоколом №1 від 14.03.2008р.; копія Статуту ТОВ РОСТ 205 , затвердженого протоколом №1 від 14.03.2008р., засвідчена підписом ОСОБА_4 ; оригінал Статуту ТОВ Сервіс центр , затвердженого протоколом №7 від 28.01.2008р.; протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ РОСТ 205 від 14.04.2005р.; акт приймання-передачі майна як внесок до статутного капіталу ТОВ РОСТ 205 №1 від 14.04.2005р.; акт приймання-передачі майна як внесок до статутного капіталу ТОВ РОСТ 205 №2 від 14.04.2005р.; акт приймання-передачі майна як внесок до статутного капіталу ТОВ РОСТ 205 №3 від 14.04.2005р.; акт приймання-передачі майна як внесок до статутного капіталу ТОВ РОСТ 205 №4 від 14.04.2005р.; протокол №1/2007 загальних зборів учасників ТОВ РОСТ 205 від 30.10.2007р.; протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ РОСТ 205 від 14.03.2008р.; акт приймання-передачі майна як внесок до статутного капіталу ТОВ РОСТ 205 №1 від 20.03.2008р.; протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ АВТОХАУЗ від 14.11.2006р.; протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ АВТОХАУЗ від 27.06.2018р.; протокол №11 загальних зборів учасників ТОВ СЕРВІС ЦЕНТР від 12.04.2017р.; протокол №3 загальних зборів учасників ТОВ АКВА МАРИН від 27.06.2018р.; протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ АВТОХАУЗ від 09.10.2003р.; акт прийому-передачі та оцінки майна, яке передано учасниками до статутного фонду ТОВ АВТОХАУЗ від 27.08.2003р.; статут ТОВ АВТОХАУЗ затверджений протоколом №1 від 27.08.2003р.; статут ТОВ АВТОХАУЗ затверджений протоколом №1 від 14.11.2006р.; оригінали договорів дарування Ѕ частини земельної ділянки, площею 0,1 га за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 4820982200:10:000:0055, цільове призначення - індивідуальне дачне будівництво, рекреаційне призначення та Ѕ частини цілого дачного будинку АДРЕСА_1 , які складені та посвідчені 17.07.2017 року, зареєстровані в реєстрі за №№ 784, 785; акт відмови ОСОБА_4 від надання своїх персональних даних, який знаходиться на третьому аркуші медичної карти стаціонарного хворого №1960/266.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду потягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складений 19.05.2021 року.

Суддя Т.А. Карташева

Дата ухвалення рішення19.05.2021
Оприлюднено24.05.2021
Номер документу97082547
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —487/2097/19

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 03.08.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні