Ухвала
від 20.05.2021 по справі 464/1520/21
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/1520/21

пр.№ 1-кс/464/1048/21

УХВАЛА

20 травня 2021 року слідчий суддя Сихівського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про огляд,

встановив:

Слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_3 у зв`язку з досудовим розслідуванням кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021140000000003 від 14.01.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду в приміщенні магазинупід торговоюмаркою «КАКАДУ»,в тому числі прилеглих до нього підсобних, підвальних приміщеннях, розташованих за адресою: м.Львів, проспект Червоної Калини, 62 Торговий Центр «ВАМ», яке належить на праві власності територіальній громаді в особі Львівської міської ради (ЄДРПОУ 04055896), ТОВ «Пам`ять» (ЄДРПОУ 20826021), ТОВ «Сільпо-Фуд» (код ЄДРПОУ 40720198), ТОВ «ФОЗЗІ-ФУД» (код ЄДРПОУ 32294926), ТОВ «Галич Груп» (код ЄДРПОУ 41771086), з метою встановлення у ньому фактів зберігання та реалізації незаконно ввезених кормів для тварин та аксесуарів європейських виробників, які ввезенні на територію України подрібненими паріями без сплати відповідних митних платежів, податків, а також чорнові записи в паперовій та електронній формах на відповідних носіях, робочі зошити, документи TAX FREE, VAT (повернення ПДВ), рахунки фактури СПД нерезидентів (продавців продукції), необліковані (незадекларовані) готівкові кошти та цінності, здобуті злочинним шляхом.

В обґрунтування клопотання покликається на те, що слідчим управлінням ФР ГУ ДФС у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021140000000003 від 14.01.2021 щодо невстановлених слідством осіб (юридичних, фізичних осіб підприємців, інших осіб), які в період з 2019 року по даний час, з метою ухилення від сплати податків та митних платежів, здійснюють на території Республіки Польща подрібнення товарів на окремі партії в межах неоподаткованих норм, з подальшим переміщенням таких товарів транспортними засобами за грошову винагороду через митний кордон України. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч.1 ст.212 КК України.

Підставою для реєстрації кримінального правопорушення слугували матеріали управління ПЕП ГУ ДФС у Львівській області та відпрацювання ввезення на митну територію України товарів, шляхом їх подрібнення, з Галицької митниці ДМС про ввезення в період з 01.01.2020 по 31.10.2020 громадянами товарів подрібненими партіями на митну територію України» через митні пости «Краковець», «Смільниця», «Рава-Руська», «Грушів», «Мостиська», що явно перевищують особисті, сімейні потреби.

Крім цього, згідно зі складеними працівниками Галицької митниці ДМС орієнтовними розрахунками митних платежів (лист №7.4-1/20-01/8.16/30827 від 03.12.2020) та аналізом відомостей щодо перетину кордону невстановленими особами протягом 2019 2020 років відповідно до бази даних АСМО «Інспектор» до державного бюджету не поступили податки та митні платежів в загальній сумі 3 771 221 грн.

З вищевказаних матеріалів вбачається, що невстановлені особи, в період з 2019 року і по даний час, з метою ухилення від сплати податків та митних платежів, здійснюють на території Республіки Польща подрібнення товарів на окремі партії в межах неоподаткованих норм, з подальшим переміщенням таких товарів транспортними засобами за грошову винагороду через митний кордон України.

Ввезені товари у великих кількостях накопичуються та акумулюються в складських приміщеннях на території Львівської області з метою подальшої реалізації їх на тіньовому ринку, в тому числі через інтернет - мережу та за готівкові кошти.

Встановлено, що ввезення на територію України товарів (побутова техніка, побутова хімія, продукти харчування, кава, корми для домашніх тварин та аксесуари, мобільні телефони та аксесуари, одяг та взуття, автозапчастини та інші) подрібненими партіями без сплати податків та митних платежів здійснюють громадяни ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_3 ), ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_5 ) та інші невстановлені особи.

Організаторами даної схеми по мінімізації податкових та митних платежів шляхом ввезення на територію України товарів (побутова техніка, побутова хімія, продукти харчування, кава, корми для домашніх тварин та аксесуари, мобільні телефони та аксесуари, одяг та взуття, автозапчастини та інші) подрібненими партіями являються громадяни ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_6 ), ОСОБА_11 (директор ПП «Гретта», ЄДРПОУ 23965852), ОСОБА_12 (ІПН НОМЕР_7 ) та інші невстановлені особи.

Таким чином, невстановлені особи, з метою ухилення від сплати належних платежів, здійснюють на території Республіки Польща подрібнення товарів на окремі партії в межах неоподаткованої норми та передають їх громадянам, які переміщували їх на власних транспортних засобах за грошову винагороду через митний кордон України в пунктах пропуску МП «Краковець», «Мостиська», «Рава-Руська», «Смільниця», «Угринів» та «Грушів» Галицької митниці ДМС.

На виконання доручення слідчого СУ ГУ ДФС у Львівській області №26/13-97-03-02 від 15.01.2021 в ході відпрацювання (проведення аналізу інформаційних ресурсів, в тому числі наявних баз даних ГУ ДПС у Львівській області), управлінням ПЕП ГУ ДФС у Львівській області встановлено, що через Інтернет - магазини www.lvivzoo.com.ua та www.gretta.com.ua, торгові магазини та складські приміщення у м.Львові та Львівській області на протязі тривалого часу здійснюється реалізація за готівкові кошти товарно-матеріальних цінностей (побутова техніка, побутова хімія, продукти харчування, кава, корми для домашніх тварин європейських брендів та аксесуари, мобільні телефони та аксесуари, одяг та взуття, автозапчастини та інші), які ввозяться на територію України подрібненими партіями без сплати податків та митних платежів.

Згідно з проведеним аналізом (методом особистого пошуку - візуального встановлення місць збереження ТМЦ, транспортних засобів, які їх перемішують) з`ясовано, що для здійснення вищевказаної незаконної діяльності використовуються роздрібні магазини з назвою «КАКАДУ», що розташовані на ринках та торгових центрах м.Львова, а саме: в ТЦ «ВАМ», що розташований за адресою: м.Львів, вул.Наукова, 35 а; ТЦ «СРІБЛЯСТИЙ», що розташований за адресою: м.Львів, вул.Патона, 37; ТЦ «ВАМ», що розташований за адресою: м.Львів, пр.Червоної Калини, 62; ТК «ШУВАР» (верхній), що розташований за адресою: м.Львів, пр.Червоної Калини, 36; Ринок «ПІВДЕННИЙ», що розташований за адресою: м.Львів, вул.Щирецька, 36; ТЦ «КІНГ КРОС», що розташований за адресою: с.Сокільники, вул.Стрийська, 30.

Реалізація товарів (кормів та аксесуарів для домашніх тварин) в вищезазначених магазинах «КАКАДУ» здійснюється за готівкові кошти, без відображення по бухгалтерському та податковому обліку, що призводить до несплати податків та митних платежів.

Вищезазначені магазини торгової марки «КАКАДУ», через які здійснюється реалізація кормів для домашніх тварин, які ввозяться на митну територію України шляхом подрібнення партій без сплати податків та митних платежів, відображені на інтернет-сторінці www.gretta.com.ua, яку використовує в своїй діяльності ПП «Гретта» для реалізації незаконно ввезених кормів без сплати податків та митних платежів.

Доставка товарів покупцям за межами Львівської області здійснюється шляхом відправки товарів через поштового оператора «Нова пошта», інших операторів та шляхом вивозу товару транспортними засобами покупців.

Розрахунок за товар проводиться через поштових операторів, зокрема, «Нова пошта», при отриманні товару (накладений платіж) та шляхом перерахунку грошових коштів на карткові рахунки відкриті на фізичних осіб в «Приват Банк» та «Універсал Банк», шляхом перерахунку грошових коштів на картку «Приват Банку» НОМЕР_8 (власник ОСОБА_5 ), картку «Приват Банку» НОМЕР_9 (власник ОСОБА_13 ) та картку «Універсал Банк» НОМЕР_10 (власник ОСОБА_5 ).

Ввезення вищезазначених товарів на територію України здійснюється подрібненими партіями транспортними засобами: Reno Master, р.н. НОМЕР_11 , власник ОСОБА_5 , перетин кордону здійснюється через МП «Шегині», МП «Грушів»; Ford Transit, р.н. НОМЕР_12 , власник ОСОБА_14 , перетин кордону здійснюється через МП «Шегині»; VW Sharan, р.н. НОМЕР_13 , власник ОСОБА_15 , перетин кордону здійснюється через МП «Шегині», МП «Грушів»; Sprinter, р.н НОМЕР_14 , власник ОСОБА_16 , перетин кордону здійснюється через МП «Шегині», МП «Грушів».

Вищевказані відомості, щодо акумулювання та продажу за вищевказаними адресами оптом і в роздріб товарів, підтверджено проведеними слідчими (розшуковими) діями та заходами управління ПЕП ГУ ДФС у Львівській області, в тому числі здійсненими придбаннями ТМЦ, через Інтернет - магазини www.lvivzoo.com.ua та www.gretta.com.ua.

Крім того, на виконання доручення слідчого СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області №208/13-97-03-02 від 09.03.2021 в ході відпрацювання (проведення аналізу інформаційних ресурсів, в тому числі наявних баз даних ГУ ДПС у Львівській області та Галицької митниці ДМС), управлінням боротьби з фінансовими злочинами ГУ ДФС у Львівській області встановлено, що громадянами ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 з використанням транспортних засобів продовжують здійснення ввезення потрібними партіями товарів (побутова техніка, побутова хімія, продукти харчування, кава, корми для домашніх тварин та аксесуари, мобільні телефони та аксесуари, одяг та взуття, автозапчастини та інші ТМЦ), без сплати податків та митних платежів.

Також допитані в ході досудового розслідування свідки вказали, що в травні 2021 року придбали (мали намір на придбання) корм для тварин торгової марки «CARNY», виробництва «animonda». Однак, вказаний корм виявився без будь-якого українського маркування, яке б свідчило про походження товару, будь-які наліпки із зазначенням підприємства, що його реалізовує, чи маркування на українській мові, були відсутні. Також повідомили, що склад із продукцією знаходиться в м.Мостиська, Львівської області, передача товару можлива через будь-якого поштового оператора, та також реалізується через мережу магазинів «КАКАДУ», яка належна ПП «Гретта».

Враховуючи вищевикладене, орган досудового розслідування вважає, що існують достатні підстави для висновку, що в магазині торгової марки «КАКАДУ», який розташований за адресою: м.Львів, проспект Червоної Калини, 62 Торговий Центр «ВАМ», в тому числі прилеглих до нього приміщеннях, здійснюється накопичення, збереження та реалізація незаконно ввезених кормів для тварин та аксесуарів європейських виробників, які ввезенні на територію України подрібненими паріями без сплати відповідних митних платежів, податків, а також чорнові записи в паперовій та електронній формах на відповідних носіях, робочі зошити, документи TAX FREE, VAT (повернення ПДВ), рахунки фактури СПД нерезидентів (продавців продукції), не обліковані (не задекларовані) готівкові кошти та цінності здобуті злочинним шляхом, які мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, слідчий просив клопотання задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, оглянувши матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Клопотання слідчого про проведення огляду відповідає вимогам КПК України.

Матеріалами, долученими до клопотання, серед яких результати виконання відповідних доручень, інформація ДМС, з інтернет-сайтів, через які відбувається реалізація товарів, та щодо замовлень товару поштовими відправленнями, відправниками яких були особи, які систематично перетинають кордон України, а також показання свідків, які придбали або мали намір придбати відповідний товар, доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, у вказаних у клопотанні приміщеннях можуть зберігатися незаконно ввезені на територію України подрібненими партіями без сплати відповідних митних платежів, податків товарно-матеріальні цінності, які мають значення для досудового розслідування, можуть бути доказами під час судового розгляду та знаходитись у зазначеному в клопотанні володінні особи. Зібрана в ході досудового розслідування інформація дає можливість поєднати в одне ціле матеріали кримінального провадження та обставини, викладені у клопотанні.

Враховуючи наведене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, існують достатні підстави для проведення огляду в приміщеннях магазину під торговою маркою «КАКАДУ», в тому числі прилеглих до нього підсобних, підвальних приміщеннях, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

За встановлених обставин огляд є найбільш доцільним та ефективним способом виявлення та фіксації відомостей, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Разом із тим, відповідно до положень ч. 2 ст. 168 КПК України, забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту. У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Беручи до уваги те, що існування відповідних передумов, зазначених у ч. 2 ст. 168 КПК України, належним чином не підтверджено, дозвіл на огляд в частині виявлення та фіксації інформації, виконаної в електронній формі на відповідних носіях (комп`ютерна техніка, ноутбук, флеш носії) необхідно надати виключно шляхом копіювання такої інформації з залученням спеціаліста, що сприятиме дотриманню прав учасників кримінального провадження, зокрема суб`єктів господарювання, а також інших осіб, правоохоронним органом під час здійснення досудового розслідування.

Керуючись статтями 234, 235, 237 КПК України,

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду в приміщеннях магазину під торговою маркою «КАКАДУ», в тому числі прилеглих до нього підсобних, підвальних приміщеннях, розташованих за адресою: м.Львів, проспект Червоної Калини, 62 Торговий Центр «ВАМ», які належать на праві власності територіальній громаді в особі Львівської міської ради (ЄДРПОУ 04055896), ТОВ «Пам`ять» (ЄДРПОУ 20826021), ТОВ «Сільпо-Фуд» (код ЄДРПОУ 40720198), ТОВ «ФОЗЗІ-ФУД» (код ЄДРПОУ 32294926), ТОВ «Галич Груп» (код ЄДРПОУ 41771086) з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме встановлення фактів зберігання та реалізації незаконно ввезених кормів для тварин та аксесуарів європейських виробників, які ввезені на територію України подрібненими партіями без сплати відповідних митних платежів, податків, а також чорнові записи в паперовій формі та електронній формі на відповідних носіях (шляхом копіювання інформації в електронній формі з залученням спеціаліста), робочі зошити, документів TAX FREE, VAT (повернення ПДВ), договорів, рахунків, чеків та накладних СПД нерезидентів (продавців продукції), необлікованих (не задекларованих) готівкових коштів та цінностей здобутих злочинним шляхом.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала підлягає виконанню у порядку, встановленому статтями 236,237 КПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97125008
СудочинствоКримінальне
Сутьогляд

Судовий реєстр по справі —464/1520/21

Ухвала від 20.10.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні