Ухвала
від 25.05.2021 по справі 914/1392/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

25.05.2021 р. Справа № 914/1392/21

Суддя Петрашко М.М., розглянувши матеріали

за позовом Приватного підприємства Місто Лев 2012

до відповідача Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Львівгаз

про зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Приватного підприємства Місто Лев 2012 до відповідача Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Львівгаз про зобов`язання вчинити дії.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху з огляду на таке.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 2 статті 123 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до підпункту 2 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» , розмір ставки судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається із прохальної частини позовної заяви, позивач просить зобов`язати Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Львівгаз підключити прийнятий в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок (№4 по генплану) за адресою: с.Сокільники Пустомитівського району Львівської області до газорозподільних інженерних мереж (до газорозподільної системи міста Львова), в тому числі, вчинити дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними АТ Львівгаз пломбами приладів обліку тощо), необхідні для цілодобового доступу вказаного житлового будинку до газорозподільної системи міста Львова.

Таким чином, враховуючи вимоги Закону України «Про судовий збір» , позивачу в даному випадку слід було сплатити судовий збір в розмірі 2270,00 грн.

Однак, як вбачається із поданих матеріалів, позивачем до позовної заяви не долучено доказів сплати судового збору в розмірі 2270,00 грн. Про долучення таких доказів також не зазначено і в переліку додатків до позовної заяви.

Отже, враховуючи наведене, позивачем порушено вимоги пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 1 та частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що згідно із пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Як вбачається із поданих матеріалів, позивачем до позовної заяви долучено копію першого аркушу позовної заяви, на якому містяться такі відмітки відповідача: печатка АТ Львівгаз , вхідних номер: СК-8667-78001-0521, дата: 18.05.2021р.

Однак при цьому слід зазначити, що відповідно до пункту 3.5. Постанови Пленуму Вищого Господарського Суду України від 26.12.2011р. №18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції , не може вважатися належним доказом надіслання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів проставлена на позовній заяві відмітка іншої сторони, якщо у цій відмітці не зазначено, ким саме прийнято копію позовної заяви.

Суд звертає увагу позивача на те, що у відмітці АТ Львівгаз , яка міститься на копії першого аркушу позовної заяви, не зазначено, ким саме прийнято позовну заяву в Акціонерному товаристві Оператор газорозподільної системи Львівгаз .

Таким чином у разі усунення недоліків позовної заяви, позивачу слід врахувати вищенаведене.

Керуючись статтею 123, пунктом 2 частини 1 статті 164, статтями 174, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1 . Позовну заяву залишити без руху.

2 . Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для виправлення допущених недоліків, які зазначені у вказаній ухвалі суду.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 235 Господарського процесуального кодексу України .

Суддя М.М. Петрашко

Дата ухвалення рішення25.05.2021
Оприлюднено28.05.2021
Номер документу97173998
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —914/1392/21

Рішення від 22.07.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні