Ухвала
від 26.05.2021 по справі 635/1439/21
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 635/1439/21

провадження № 2/631/553/21

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

26 травня 2021 року селище міського типу Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі судді Трояновської Т. М. розглянувши питання можливості відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 ), із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області (місце знаходження: вулиця Гагаріна, будинок № 7, селище міського типу Нова Водолага, Харківська область), про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини, визначення способів участі батька у вихованні дитини,

В С Т А Н О В И В:

25 травня 2021 року за вхідним № 2754/21-вх. з Харківського районного суду Харківської області надійшла цивільна справа з єдиним унікальним № 635/1439/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Нововодолазької державної адміністрації Харківської області про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини, визначення способів участі батька у вихованні дитини, в якій позивач просить зобов`язати ОСОБА_2 , не чинити перешкоди у спілкуванні та вихованні дитини ОСОБА_3 , 2019 року народження; визначити такі способи участі ОСОБА_1 у спілкуванні та вихованні ОСОБА_3 , 2019 року народження, за наступним графіком побачень:

- щотижня в середу та четвер з 09 години 00 хвилин до 18 години 00 хвилин у

присутності матері;

- щотижня з 09 години 00 хвилин суботи до 20 години 00 хвилин неділі без

присутності матері;

- день народження ОСОБА_3 , 2019 року народження;

- щороку у літній період (червень - серпень) протягом не більше ніж 14

календарних днів підряд з обов`язковим попередженням ОСОБА_2 за 15 календарних днів про місце проведення відпочинку та дозвілля;

- день народження ОСОБА_1 та дні народження близьких

родичів ОСОБА_1 - за попереднім повідомленням ОСОБА_2 не менше ніж за 3 календарні дні про місце і час такого святкування.

Вищевказана справа була направлена на адресу Нововодолазького районного суду Харківської області за підсудністю відповідно до ухвали Харківського районного суду Харківської області від 08 квітня 2021 року.

Положеннями пункту 1 частини 1 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 3 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

При цьому відповідно до змісту статті 32 зазначеного кодифікованого закону України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Зі змісту ухвали Харківського районного суду Харківської області , поставленої 08квітня 2021 року під головуванням судді Шинкарчука Я. А. у справі з єдиним унікальним № 635/1439/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Нововодолазької державної адміністрації Харківської області про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини, визначення способів участі батька у вихованні дитини, вбачається, що підставою для її передачі є те, що судом при вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановлено, що відповідно до відомостей Відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС УДМС України в Харківській областівідповідач по справі - ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що територіально належить до Нововодолазького району Харківської області.

Враховуючи, що нормами цивільного законодавства заборонено спори між судами про підсудність, справа передана з одного суду до іншого повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана, вважаю за необхідне прийняти зазначену справу до провадження та вирішити питання про відкриття провадження .

Ознайомившись з позовом та доданими до нього документами встановлено, що позовна заява пред`явлена з додержанням вимог статтей 175 - 177 Цивільного процесуального кодексу України.

Істотних недоліків в оформлені матеріалів позову суддею не виявлено.

Підстави, визначені статтями 185 - 186 Цивільного процесуального кодексу України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Оскільки подані заявником матеріали не містять явних і очевидних перешкод для прийняття позову до розгляду, то провадження у справ належить відкрити.

Відповідно до частин 2 та 4 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України цивільне судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. При цьому, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ та справ незначної складності.

Слід зазначити, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно частини 1 та 2 статті 274 Цивільного процесуального кодексу України , у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: 1) малозначні справи; 2) що виникають з трудових відносин. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь - яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Малозначними є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина 6 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України ).

Відповідно до частини 3 статті 274 Цивільного процесуального кодексу України , при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Приписи частини 4 статті 274 Цивільного процесуального кодексу Українимістять заборону на обрання форми цивільного судочинства, так в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

Зважаючи на характер спірних правовідносин та з метою правильного вирішення спору, суддя вважає, що цивільну справу належить розглядати в порядку загального позовного провадження.

Позивачем до позовної заяви не додано заяв чи клопотань, які потребують вирішення без виклику сторін під час відкриття провадження.

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 31, 32, частиною 5 статті 128, статтями 187, 260, 261, 274, 352 - 355 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, -

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області, про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини, визначення способів участі батька у вихованні дитини та відкрити провадження у цивільній справі № 635/1439/21 (провадження 2/631/553/21).

Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 10 годину 30 хвилин 22 червня 2021 року у приміщенні Нововодолазького районного суду Харківської області, розташованого за адресою: Харківська область, селище міського типу Нова Водолага, вулиця 40 років Перемоги, будинок № 1.

Встановити відповідачу та третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали, протягом якого відповідач має право надіслати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 178 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, а третя особа пояснення у відповідності до статті 181 Цивільного процесуального кодексу України.

Роз`яснити відповідачу та третій особі, що відповідно до вимог частини 4 статті 178 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, одночасно з надісланням (наданням) відзиву та письмових пояснень до суду, копію відзиву (письмових пояснень) та доданих до нього (них) документів відповідач та третя особа зобов`язані надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

У строк для подання відзиву, відповідно до частини 1 статті 193 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частин 3 - 5 статті 178 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Відповідач не пізніше ніж у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив, має право надати свої заперечення або письмові пояснення щодо відповіді на відзив, оформлені у відповідності з вимогами частин 3 - 5 статті 178 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам та іншим учасникам справи, що відповідно до вимог статті 83 Цивільного процесуального кодексуУкраїни, позивач, особи яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви; відповідач, повинний подати суду докази разом з поданням відзиву. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати відповідачу та третій особі, позивачу - лише копію ухвали .

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://nv.hr.court.gov.ua/sud2028/.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Т. М. Трояновська

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено27.05.2021
Номер документу97187197
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/1439/21

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні