Постанова
від 26.05.2021 по справі 285/2544/21
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 285/2544/21

провадження № 1-кс/0285/678/21

26 травня 2021 року м. Новоград-Волинський

Слідчий суддяНовоград-Волинськогоміськрайонногосуду Житомирськоїобласті ОСОБА_1 ,заучастю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду

клопотання слідчого ОСОБА_3 . Слідчого відділення Новоград-Волинського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області,

про тимчасовий доступ до речей і документів

по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021060530000112 від 12.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (далі матеріали ЄРДР),

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий, за погодженням прокурора, звернулася до суду з клопотанням, в якому просив надати тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю подальшого вилучення їх копій, які містять комерційну таємницю та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 , а саме: звітів про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин за кожен місяць з 2018 по 2020 роки, що надавалися ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Своє клопотанняобґрунтовуєтим, що в провадженні СВ Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження №12021060530000112 від 12.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Згідно матеріалів провадження, встановлено що протягом 2020 року посадові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за попередньою змовою вчинили привласнення коштів державного бюджету виділених вказаним підприємствам за програмою фінансової підтримки за напрямом " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", чим заподіяли державі майнової шкоди.

Так, постановою Уряду від 19 лютого 2020 року № 109 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 року №77» визначено напрями державної підтримки на 2020 рік, одним із яких є державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції.

Механізм і напрями надання підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції визначено постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2018 року № 107 «Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» (зі змінами від 20.05.2020).

На території Житомирської області за програмою КПКВК 1201150 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» на 2020 рік для надання часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м`ясного та м`ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність, отримали бюджетні дотації ряд сільськогосподарських підприємств, зокрема: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Так, в ході досудового розслідування було встановлено, що засновником ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) є одне підприємство, а саме " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", Країна резиденства: АДРЕСА_2 . Окрім того керівником ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " є одна і та ж особа, а саме ОСОБА_4 .

Також встановлено, що 04.05.2020 між постачальником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та покупцем ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " укладено договір поставки №68/0520-ДПб, предметом якого являється поставка 176 голів великої рогатої худоби, який на даний час виконано у повному обсязі.

Водночас, 25.05.2020 між постачальником ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та покупцем ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " укладено договір поставки №103/0520-ПбСо, предметом якого являється поставка 757 голів великої рогатої худоби, який на даний час виконано у повному обсязі.

Враховуючи вище викладене, є достатньо підстав вважати, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) з метою отримання державних дотацій уклали фіктивні договори поставки, після чого отримали відповідну фінансову державну допомогу.

31.03.2021 з метою збирання доказів у кримінальному провадженні, керуючись ст.93 КПК України до ІНФОРМАЦІЯ_1 надіслано письмовий запит про надання інформації, щодо надання копій звітів про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин за кожен місяць з 2018 по 2020 роки відносно ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

09.04.2020 від ІНФОРМАЦІЯ_7 на вказаний запит надійшла відповідь, де вказана установа, керуючись конфіденційністю даних та ст.21, 22 ЗУ «Про державну статистику» відповідну інформацію не надала.

У зв`язку з вище викладеним в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, які містять комерційну таємницю, та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 а саме: належним чином завірених копій звітів про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин за кожен місяць з 2018 по 2020 роки, що надавалися ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ( НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_6 ).

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та відомості, які зазначені в даних документа будуть використані як письмові докази, необхідні для доказування обставин кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 209 КК України, а також дадуть змогу повно, всебічно та неупереджено дослідити всі обставини кримінального правопорушення.

Слідчий в судове засідання не прибув, в заяві до суду клопотання підтримав та просив розглянути без його участі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не прибув. Про день розгляду справи повідомлені належним чином. Причини неявки не повідомили.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Тимчасовий доступ до документів, як захід забезпечення кримінального провадження, передбачений п.5 ч.1 ст.131 КПК України.

За п.4ч.1ст.162КПК Українидо охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документахналежать відомості,які можутьстановити конфіденційну таємницю.

Встановлено, що в провадженні Новоград-Волинського СВ РВП ГУНП України в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3ст. 191 КК України, внесеного до ЄРДР за № 12021060530000112 від 12.03.2021.

Зазначені документи необхідні для проведення аналітичного дослідження фінансово-господарських операцій між ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ( НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_6 ), підтвердження можливого укладання фіктивних договорів купівлі ВРХ, незаконного отримання державних дотацій, а також встановлення суми заподіяних збитків, подальшого проведення експертних досліджень.

Отримати вказані документи в порядку ст. 93 КПК України не представляється можливим, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_1 на запит ІНФОРМАЦІЯ_8 надали відповідь про те, що копії вказаних у запиті документів нададуть лише за наявності ухвали слідчого судді.

Подане слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України та в ньому обґрунтовано доведено, що інформація яка міститься у ІНФОРМАЦІЯ_1 містить охоронювану законом таємницю, не є різновидом втручання у приватне спілкування, а тимчасовий доступ до речей та документів з такою інформацією, згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, здійснюється на підставі відповідної ухвали слідчого судді.

Документи, до яких слідчий просить надати доступ, можуть містити інформацію, яка має суттєве значення для встановлення важливих обставин у справі, надасть змогу повно, всебічно та неупереджено дослідити всі обставини кримінального правопорушення, може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, надасть змогу правильно його кваліфікувати і буде використана як речовий доказ.

Потреби досудового розслідування з метою забезпечення його дієвості можуть бути забезпечені при задоволенні клопотання слідчого в повному обсязі.

Суттєвих шкідливих наслідків застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження для осіб, яких він стосується, не вбачається.

Спосіб, у який здійснюється забезпечення кримінального провадження, відповідає завданням кримінального провадження, враховує обставини вчиненого кримінального правопорушення, є розумним і співрозмірним.

Одночасно з матеріалів клопотання слідує, що протягом 2020 року посадові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ( НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за попередньою змовою вчинили привласнення коштів державного бюджету виділених вказаним підприємствам за програмою фінансової підтримки за напрямом " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", тому доцільно в рамках зазначеного кримінального провадження надати дозвіл на доступ до звітів про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин за кожен місяць 2020 року.

З огляду на наведене, клопотання є обґрунтованим, підтверджується матеріалами справи, а тому підлягає частковому задоволенню.

Також, у відповідності до вимог п.7 ч.1 ст.164 КПК України, слід визначити строк дії ухвали в межах двох місяців від дня її постановлення.

На підставі викладеного і керуючись статтями 159, 160, 162, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , слідчому Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_5 , слідчому Новоград-Волинського РВП ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому УСР в Житомирській області ДСР НПУ ОСОБА_7 , оперуповноваженому УСР в Житомирській області ДСР НПУ ОСОБА_8 , оперуповноваженому УСР в Житомирській області ДСР НПУ ОСОБА_9 , оперуповноваженому УСР в Житомирській області ДСР НПУ ОСОБА_10 ,оперуповноваженим Новоград-Волинського РВП ГУНП в житомирській області ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 ,

дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю подальшого вилучення їх копій, які містять комерційну таємницю та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 , а саме: звітів про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин за кожен місяць 2020 року, що надавалися ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення до 26 липня 2021 року включно.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів підлягає обов`язковому виконанню, у разі її невиконання слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями КПК України, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97199102
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —285/2544/21

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 08.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Постанова від 23.09.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 23.09.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 23.09.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 26.05.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні