Вирок
від 27.05.2021 по справі 202/2475/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

202/2475/21

1-кп/202/301/2021

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2021 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуу м.Дніпро кримінальніпровадження №12021041660000012 від 26.02.2021 року, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не одруженого, не працюючого, який народився у м. Новомосковськ, Дніпропетровської області, громадянина України, маючого середню освіту, раніше судимого, останній раз 02.10.2019 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська за ч. 2 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст.. 185 ч. 2, 186 ч. 2 КК України, -

за участю: прокурора ОСОБА_4 , захисника-адвоката - ОСОБА_5 , обвинуваченого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 , 26.02.2021 року приблизно о 19 годині 30 хвилин, перебуваючи біля супермаркету «АТБ-маркет» за адресою: м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд. 18, побачив раніше не знайому йому неповнолітню ОСОБА_6 , яка йшла по майданчику для паркування автомобілів у бік проспекту Слобожанський у м, Дніпро, у правій руці якої знаходилась жіноча сумка, з майном у ній. Помітивши жіночу сумку у правій руці ОСОБА_6 , у обвинуваченого ОСОБА_3 , раптово виник злочинний умисел направлений на відкрите викрадення чужого майна (грабіж), та визначив предметом свого злочинного посягання вказану сумку та майно, яке знаходилось в ній.

Далі,обвинувачений ОСОБА_3 ,перебуваючи увказаному місціта увказаний час,реалізуючи свійраптово виниклийзлочинний умисел,спрямований навідкрите викраденнячужого майна(грабіж),діючи умисно,повторно,з корисливихмотивів таособистої зацікавленості,усвідомлюючи протиправнийхарактер своїхдій,передбачаючи спричиненнямайнової шкодита бажаючиїї настання,з метоюнезаконного власногозбагачення,розуміючи,що йогодії євідкритими дляоточуючих,в томучислі ідля неповнолітньоїпотерпілої,наблизився до ОСОБА_6 зі спини,та шляхомривку,відкрито викравжіночу сумкучорного кольорувартістю 358гривень 38копійки,у якійзнаходився мобільнийтелефон марки«Iphone7»,вартістю 4755гривень 67копійок,що усвою чергу знаходився у чохлі - бампері рожевого кольору, вартістю 60 гривень, ключ магнітний, вартістю 40 гривень, зарядний пристрій марки TM "Nomi", вартістю 550 гривень, зарядний носій «Power bank», марки TM «Хіаomі», вартістю 450 гривень, щітка для волосся синього кольору з червоними квітами, вартістю 100 гривень, навушники білого кольору до мобільного телефону «Iphone», вартістю 300 гривень, кабель по типу USB білого кольору, вартістю 100 гривень, грошові кошти у сумі 233 гривні.

Далі, обвинувачений ОСОБА_3 , доводячи свій злочинний умисел, спрямований на відкрите викрадення чужого майна (грабіж), до кінця, вчинюючи злочин повторно, з місця скоєння кримінального правопорушення разом з викраденим майном втік, розпорядившись ним на власний розсуд, тим самим спричинивши потерпілій ОСОБА_6 майнову шкоду на загальну суму 6947 гривень 05 копійок.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, обвинувачений ОСОБА_3 18 лютого 2021 року близько 10 години 35 хвилин перебуваючи у приміщенні магазину «Дніпро - М» ТОВ «Мережа магазинів «Дніпро-М», код ЄДРПОУ 41609173, що розташований за адресою: м. Дніпро, пр. Слобожанський, 70, побачив на відкритій вітрині, що розташована з лівої сторони від входу до приміщення магазину, лазерний рівень марки «ML-120», який він визначив предметом свого злочинного посягання, та у ней момент у нього раптово виник злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Так, обвинувачений ОСОБА_3 перебуваючи у вказаному місці та у вказаний час, реалізуючи свій раптово виниклий злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та особистої зацікавленості, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи спричинення майнової шкоди та бажаючи її настання, з метою незаконного власного збагачення, переконавшись, що за його злочинними діями ніхто не спостерігає і вони є таємними для оточуючих, таємно, шляхом вільного доступу, взяв з відкритої вітрини, що розташована з лівої сторони від входу до приміщення магазину, лазерний рівень марки «ML- 120», вартістю 1206 гривень 90 копійок.

Далі, обвинувачений ОСОБА_3 , знаходячись у торгівельному залі ТОВ «Мережа магазинів «Дніпро-М», магазині «Дніпро - М», розташованому за адресою: м. Дніпро, пр. Слобожанський, 70, доводячи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), до кінця, вчинюючи злочин повторно, утримуючи при собі вищевказане майно, знаючи, що при ньому знаходиться не сплачений товар, вийшов з приміщення вказаного магазину, тим самим таємно викрав майно ТОВ «Мережа магазинів «Дніпро-М», та з місця скоєння кримінального правопорушення з викраденим зник, розпорядившись ним в подальшому на власний розсуд, тим самим спричинивши вказаному товариству майнову шкоду на суму 1206 гривень 90 копійок.

Таким чином,дії обвинуваченого ОСОБА_3 виразилися у:

- таємному викраденні чужого майна (крадіжка), вчиненому повторно, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України;

- відкритому викраденні чужого майна (грабіж) вчиненому повторно, тобто у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 186 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_3 свою провину у вчинених злочинах визнав у повному обсязі, пояснив суду, що 26 лютого 2021 року приблизно о 19 годині 30 хвилин, перебуваючи біля супермаркету АТБ, за адресою: м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд. 18, побачив раніше не знайому йому ОСОБА_6 , яка йшла по майданчику для паркування автомобілів у бік проспекту Слобожанський у м, Дніпро, у правій руці якої знаходилась жіноча сумка, з майном у ній, та вирішив її викрасти. Після чого, він наблизився зі спини до ОСОБА_6 , та шляхом ривку, відкрито викрав жіночу сумку, всередині якої знаходився телефон марки «Iphone 7», зарядний пристрій марки TM "Nomi", зарядний носій «Power bank», грошові кошти у сумі 233 гривні та інші дрібниці, та з місця скоєння злочину втік. Також, 18 лютого 2021 року, близько 10 години 35 хвилин, перебуваючи у приміщенні магазину «Дніпро - М», що розташований за адресою: м. Дніпро, пр. Слобожанський, 70, побачив на відкритій вітрині, лазерний рівень марки «ML-120», який він вирішив викрасти. Після чого, скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає, взяв лазерний рівень марки «ML-120», та утримуючи його при собі залишив приміщення магазину, розпорядившись викраденим на власний розсуд.

Від представника потерпілого ОСОБА_7 , неповнолітньої потерпілої ОСОБА_6 та її законного представника ОСОБА_8 до суду надійшли заяви про проведення судового розгляду без їх участі, претензій морального та майнового характеру до обвинуваченого не мають.

За згодою сторін, згідно ч. 3 ст. 349 КПК України судом було визнано недоцільним дослідження доказів, зібраних в ході досудового розслідування стосовно фактичних обставин справи, оскільки обвинувачений та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин, немає сумнівів у добровільності та істинності його позиції, а також фактичні обставини справи ніким не оспорюються. При цьому судом сторонам було роз`яснено, що в цьому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку. Тому суд обмежив дослідження фактичних обставин справи допитом обвинуваченого ОСОБА_3 , та дослідженням таких матеріалів кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченого.

При визначенні виду та розміру покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчинених злочинів, які згідно ст.12 КК України є тяжким злочином та злочином невеликої тяжкості, а також особу обвинуваченого ОСОБА_3 який за місцем мешкання характеризується посередньо, раніше судимий, на обліку у лікаря нарколога не перебуває, перебуває на обліку у лікаря психіатра з 2006 року з діагнозом "Дісоціальний розлад особистості".

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №110 від 07 квітня 2021 року ОСОБА_3 в період інкримінованого йому діяння на хронічне психічне захворювання, недоумство, тимчасовий хворобливий розлад психічної діяльності або інший хворобливий стан психіки не страждав і в теперішній час не страждає. Виявляв раніше і виявляє в даний час дисоціальний розлад особистості. У період часу, до якого відноситься інкриміноване йому діяння, міг усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. У теперішній час також може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Застосування примусових заходів медичного характеру не потребує.

До обставин що пом`якшують покарання суд відносить щире каяття, обставин що обтяжують покарання судом не встановлено, та вважає за необхідне призначити покарання, у виді позбавлення волі, яке буде необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого ОСОБА_3 та попередження вчинення ним нових злочинів.

Суд також враховує, що обвинувачений ОСОБА_3 , був засуджений вироком Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 02 жовтня 2019 року за ч. 2 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки, та в період іспитового строку скоїв нові злочини, у зв`язку з чим, суд вважає необхідним призначити йому покарання за правилами ст. 71 КК України, частково приєднавши до призначеного покарання не відбуте покарання за вироком Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 02 жовтня 2019 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 370, 374 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст.185ч.2,186ч.2КК України та призначити йому покарання:

- за ст.185 ч. 2 КК України у виді позбавлення волі строком на два роки;

- за ст.186 ч.2 КК України у виді позбавлення волі строком на чотири роки.

На підставі ст. 70 ч.1 КК України ОСОБА_3 призначити покарання за сукупністю злочинів, обравши принцип поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначив покарання, у виді позбавлення волі строком на чотири роки.

У відповідностідо ст.71КК України, ОСОБА_3 призначити покарання за сукупністю вироків, частково приєднавши до призначеного покарання не відбуте покарання за вироком Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 02 жовтня 2019 року, у вигляді одного місяця позбавлення волі, остаточно визначив до відбуття покарання у вигляді позбавлення волі строком на чотири роки та один місяць.

Строк відбуття покарання ОСОБА_3 рахувати з 26 лютого 2021 року залишив незмінним запобіжний захід у виді тримання під вартою до набрання вироком законної сили.

Речові докази - сумку жіночу чорного кольору з металевими заклепками, розміром 20X18 см., з ремінцем через плече, мобільний телефон марки «Iphone 7» 64 Gb, у корпусі чорного кольору, чохол - бампер рожевого кольору, до мобільного телефону марки «Iphone», ключ магнітний, ключ металевий, зарядний носій TM «Nomi», зарядний носій «Power bank» TM «Xiaomi», щітку для волосся синього кольору, навушники білого кольору до мобільного телефону «Iphone», кабель по типу USB білого кольору, грошові кошти на загальну суму 233 гривні, залишити потерпілій ОСОБА_6 як власниці.

Речовий доказ - компакт-диск з камер відеоспостереження магазину "Дніпро-М" за адресою: м. Дніпро, пр. Слобожанський 70, що знаходиться в матеріалах кримінального провадження - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Вирок суду може бути оскаржений до судової палати з кримінальних справ Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту проголошення, а особою, відносно якої винесено обвинувальний вирок, у той же строк з дня вручення копії вироку.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуюча: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97214059
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/2475/21

Вирок від 27.05.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні