Ухвала
від 21.05.2021 по справі 2-2113/11
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/2113/11

Провадження № 4-с/534/2/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2021 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області в складі головуючого судді Куц Т.О., з участю секретаря судового засідання Сидоренко Т.Ю.

здійснивши у відкритому судовому засіданні розгляд скарги ОСОБА_1 про скасування розрахунку зі сплати аліментів,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою, в якій просить визнати незаконним розрахунок заборгованості зі сплати аліментів від 04.04.2019 №02238/1 державного виконавця Горішньоплавнівського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Філософа Д.М.

Свої вимоги мотивує тим, що він отримав розрахунок зі сплати аліментів, який вважає незаконним , оскільки розрахунок містить математичні помилки у підрахунках. Крім того державним виконавцем двічі проведено нарахування заборгованості за травень 2018 року, чим збільшено розмір заборгованості більше ніж на 12 000 грн.

Ухвалою Комсомольського міського суду Полтавської області від 16.05.2019 скаргу прийнято до провадження з призначенням до судового розгляду.

ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, направили до суду заяву про розгляд скарги у їх відсутність, на задоволенні вимог наполягають.

Зацікавлена особа - стягувач ОСОБА_3 направила заяву про розгляд справи у її відсутність, проти задоволення скарги не заперечувала.

Представник державної виконавчої служби в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву, в якій просить розглядати справу у його відсутність.

Суд, проаналізувавши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Статтею ст.447 ЦПК України передбачено право сторін виконавчого провадження звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу , порушено їхні права чи свободи.

Відповідно до ч.3, ч.4 ст.71 Закону України Про виконавче провадження визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленомуСімейним кодексом України .

Згідно з ч.2 ст.195 СК України , заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Зі змісту ч.8 ст. 71 Закону України Про виконавче провадження вбачається, що спори щодо розміру заборгованості із сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом.

Як вбачається з матеріалів виконавчого провадження № 52891009 на підставі рішення Комсомольського міського суду Полтавської області від 07.02.2012 було видано виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі ј частини з усіх видів його заробітку.

Відповідно до розрахунку заборгованості за виконавчим листом № 2-2113/13 за період 16.07.2015 по 18.06.2018 проведеного державним виконавцем Горішньоплавнівського міського ВДВС Філософом Д.М. станом на 04.04.2019 нарахована заборгованість у розмірі 149914,90 грн .

Як вбачається з зазначеного розрахунку, за травень місяць 2018 було двічі проведено розрахунок і сума заборгованості збільшилась на 12 000 грн.

Суд вважає, що доводи ОСОБА_1 щодо неправомірних дій державного виконавця по підготовці та складенню розрахунку заборгованості заслуговують на увагу, оскільки, як встановлено судом, при проведенні розрахунку заборгованості зі сплати аліментів державним виконавцем невірно проведено розрахунок в зв`язку з чим наведений розрахунок заборгованості є значно завищеним.

Тому розрахунок заборгованості є незаконним та підлягає скасуванню.

Докази надсилання органами ДВС вказаного розрахунку зі сплати аліментів та вищезазначеної постанови боржнику на адресу вказану у постанові суду не були надані.

Відповідно до ч.1 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Відповідно до положень ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, повязаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи обєктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 447 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу , порушено їхні права чи свободи.

Відповідно до ч.2 ст.451 ЦПК України у разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов`язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника).

Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України , цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону , а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Таким чином дії державного виконавця були вчинені не у відповідності до Закону та призвели до порушення прав скаржника та засад виконавчого провадження, згідно якого виконавче провадження здійснюється з дотриманням, зокрема, засад справедливості, неупередженості та об`єктивності, а також співмірності заходів примусового виконання рішень та обсягу вимог за рішеннями.

З урахуванням вищевикладеного, суд прийшов до висновку про задоволення скарги.

Керуючись ст. ст.ст. 12 , 13 , 447-451 ЦПК України , суд

п о с т а н о в и в:

Скаргу ОСОБА_1 про скасування розрахунку зі сплати аліментів - задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати розрахунок заборгованості зі сплати аліментів від 04.04.2019 №02238/1 державного виконавця Горішньоплавнівського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Філософа Д.М.

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Комсомольський міський суд Полтавської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.О. Куц

СудКомсомольський міський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.05.2021
Оприлюднено01.06.2021
Номер документу97286328
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2113/11

Рішення від 06.06.2011

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Хіль Л. М.

Рішення від 17.05.2011

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Хіль Л. М.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Рішення від 17.11.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 12.12.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Ухвала від 09.12.2011

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 21.11.2011

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 31.10.2011

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні