Рішення
від 14.05.2021 по справі 930/2505/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2505/19

Провадження № 2/930/37/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.05.2021 року Немирівський районний суд

Вінницької області

у складі: головуючого - судді Науменка С.М.,

при секретарі - Андрущак Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зяньковецької сільської ради Вінницької області, співвідповідача відділ у Немирівському районні Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання права на земельну частку (пай) ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить визнати за ним право на земельну частку (пай) у розмірі земельної частки (паю) члена колективного сільськогосподарського підприємства, розташованого на території Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, посилаючись на те, що 01.08.1981 року він прийнятий в члени колгоспу 40 річчя Перемоги , с. Зяньківці Немирівського району Вінницької області.

24.06.1998 року він був звільнений з колгоспу 40 річчя Перемоги с. Зяньківці Немирівського району Вінницької області, однак з членів КСП не виключався.

Указом Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарського підприємства і організаціям від 8 серпня 1995 року визначено коло осіб, які мають право на земельний пай, а саме право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства відповідного до списку, що додається до Державного акту на право колективної власності на землю.

Відповідно до ч.1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

У зв`язку з наведеним він має право на отримання земельної частки паю, як член колгоспу АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) серії та номер ВН 036098 від 23.07.1997.

Відповідно до розпорядження № 647 від 3 грудня 2012 року про затвердження технічної документації з землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку затверджено технічну документацію на земельну ділянку та визнано за ним право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 2,5472 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Зяньковецької сільської ради Немирівськго району Вінницької області.

11.06.2013 року ОСОБА_1 , отримано свідоцтво серії та номер НОМЕР_2 на право власності на земельну ділянку, розташовану на території Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, площею 2,5472 га., кадастровий номер 0523083600:02:001:0042, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішенням Немирівського районного суду Вінницької області від 23.02.2018 у справі № 140/1411/17 задоволенні позовні вимоги ОСОБА_2 , визнано незаконним та скасовано Розпорядження Немирівської районної державної адміністрації від 03.12.2012 за № 647, про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 2,5472 га. Визнано недійсним Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії та номер ВН 036098 виданий 23.07.1997 на ім`я ОСОБА_1 . Визнано не законним та скасовано Свідоцтво про право власності № НОМЕР_3 від 11.06.2013 року видане державним реєстратором Реєстраційної служби Немирівського районного управління юстиції Вінницької області, на ім`я ОСОБА_1 . Визнано не законним та скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер : 3029356 від 11.06.2013, що стало підставою внесення запису про право власності № 1250464 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Підставою задоволення позовних вимог ОСОБА_2 слугувала судово-технічна експертиза № 1508/17-21 Журналу технічної документації по передачі земельних часток (паїв) з виготовленням державних акті на право приватної власності членам СТОВ Агро-мирів с. Зяньківці Немирівського району Вінницької області на 209 арк., в яких прошитий об`єкт дослідження на сторінці 98 під порядковим номером № 1086 на якому наклеєний фрагмент паперу з написом ОСОБА_1 .

Згідно даної експертизи було встановлено, що на сторінці № 98 під порядковим № 1086 на якому на даний час наклеєний фрагмент паперу з написом ОСОБА_1 , первинно значився друкований текст ОСОБА_3 .

Хто допустив вказані виправлення йому не відомо та судом у ході розгляду справи не встановлено.

Позивач ОСОБА_1 , у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує просить їх задовольнити.

Представник відповідача Зяньковецької сільської ради Сніцар Ю.Л., у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позов визнає, заперечень не має.

Представник співвідповідача відділу у Немирівському районні Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області в судове засідання не з`явився, хоча своєчасно і належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд вважає за можливе справу розглянути у відсутності сторін, в порядку ч.3 ст.211 ЦПК України .

Суд, дослідивши докази у справі, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 01.08.1981 року був прийнятий в члени колгоспу 40 річчя Перемоги с. Зяньківці Немирівського району та був членом цього підприємства, що підтверджується копією трудової книжки НОМЕР_4 .

ОСОБА_1 був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) серії та номер ВН 036098 від 23.07.1997.

11.06.2013 року ОСОБА_1 отримано свідоцтво серії та номер НОМЕР_2 на право власності на земельну ділянку, розташовану на території Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, площею 2,5472 га., кадастровий номер 0523083600:02:001:0042, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до копії трудової книжки ОСОБА_1 , прийнятий в члени колгоспу 40 річчя Перемоги та працював у вказаному КСП до 24.06.1998 року (а.с. 10,11).

Пунктом 1Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" установлено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств. Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України № 720 право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Зі змісту даної норми випливає, що право на земельну частку (пай) особа набуває за наявності трьох умов: перебування в членах колективного сільськогосподарського підприємства, отримання цим підприємством державного акта на право колективної власності на землю, включення до списку осіб, доданого до цього акта.

Право на земельну частку (пай) виникає в осіб, які на час видачі колективному сільськогосподарському підприємству державного акта на право колективної власності на землю були чи залишалися членами цього підприємства.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), зокрема є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. п. 23, 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. № 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" судам слід враховувати, що згідно зі ст. 25 ЗК України при приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК , у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до п. 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 і має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Законом України Про колективне сільськогосподарське підприємство визначено правовий статус відповідних підприємств, порядок їх реорганізації, перетворення та членства у них громадян.

Наданими доказами підтверджено набуття позивачем членства у КСП 40 річчя Перемоги. Доказів його виходу з членів КСП або припинення членства суду не надано.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що права позивача порушені і підлягають захисту, за позивачем слід визнати право власності на земельну частку (пай).

Керуючись статтями 12 , 13 , 76-83 , 258 , 259 , 264 , 265 , 268 ЦПК України , суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Зяньковецької сільської ради Вінницької області, співвідповідача відділ у Немирівському районні Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_5 , паспорт серія НОМЕР_6 , виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 01.04.2004, проживає за адресою с. Зяньківці, Вінницької області, право на земельну частку (пай) у розмірі земельної частки (паю) члена колективного сільськогосподарського підприємства, розташованого на території Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Немирівського

районного суду: С.М.Науменко

Дата ухвалення рішення14.05.2021
Оприлюднено03.06.2021
Номер документу97363675
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —930/2505/19

Постанова від 21.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 21.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 04.08.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Рішення від 14.05.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 30.09.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні