Ухвала
від 03.06.2021 по справі 276/1173/18
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/1173/18

Провадження по справі 1-в/276/21/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2021 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області подання начальника Хорошівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області від 24.05.2021 року про звільнення від покарання у зв`язку з закінченням іспитового строку

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт.Володарськ-Волинський Житомирської області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з неповною середньою освітою, не одруженого, не працюючого, засудженого 21.03.2019 року вироком Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області за ч.3 ст.185 КК України до 3 років 6 місяці позбавлення волі, на підставі ст.75 КК України звільнений від відбування призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки,

В С Т А Н О В И В:

Начальник Хорошівського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області звернувся до суду з поданням про звільнення засудженого ОСОБА_3 від покарання у зв`язку з закінченням іспитового строку, мотивуючи його тим, що останній перебуває на обліку уповноваженого органу з питань пробації з 23.04.2019 року.

За час іспитового строку засуджений ОСОБА_3 зарекомендував себе з негативної сторонни, за місцем проживання характеризується як особа, що схильна до скоєння крадіжок та вживання спиртних напоїв. 04.05.2020 року притягувався до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.178, ч.1 ст.175-1 КУпАП. 20.11.2019 року не з`явився на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації без поважної причини.

23.12.2020 року до органу пробації надійшов витяг з ЄРДР з відміткою про те, що ОСОБА_3 оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України. Іспитовий строк у засудженого закінчився 21.03.2021 року. Оскільки, положення статті 62 Конституції України, визначають, що особа важається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, навіть при наявності відомостей про оголошення підозри у вчиненні кримінального правопорушення, орган пробації повинен надіслати до суду подання про вирішення питання про звільнення від покарання у зв`язку з закінченням іспитового строку.

Прокурор в судове засідання не з`явилась, надавши суду заяву про розгляд подання без її участі. Також, в своїй заяві прокурор просила відмовити в задоволенні зазначеного подання, оскільки засуджений ОСОБА_3 , після призначення покарання з випробуванням, під час іспитового строку, вчинив ряд кримінальних правопорушень.

Представник Хорошівського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в судове засідання не з`явився, надавши суду заяву про розгляд подання без його участі, подане клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Засуджений ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час і дату розгляду повідомлявся у встановленому порядку.

Фіксація під час розгляду подання судом за допомогою технічних засобів не здійснювалась на підставі частини 4статті 107 КПК України.

Суд, дослідивши матеріали подання, дійшов висновку, що подання не підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що вироком Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 21.03.2019 року ОСОБА_3 засуджено за ч.3 ст.185 КК України та призначено покарання у виді 3 років 6 місяці позбавлення волі на підставі ст.75 КК України звільнений від відбування призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки з покладанням на нього обов`язків, відповідно до ст.76 КК України, а саме: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Згідно звитягом зЄдиного реєструдосудових розслідуваньв кримінальномупровадженні №12020060140000243від 10.10.2020року, ОСОБА_3 вперіод іспитовогостроку,а саме10.08.2020вчинив дії,в якихорганом досудовогорозслідування вбачаютьсяознаки складукримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.185КК України. Обвинувальний акт скеровано до суду 11.12.2020.

Згідно вимог ч.1ст.78 КК України, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання.

На підставістатті 75 КК Українисуду надається право звільнити особу від відбування покарання з випробуванням із визначенням строку, протягом якого на винного покладаються певні обов`язки, що дає можливість перевірити готовність засудженого не відбувати реально визначене покарання за вироком суду.

З огляду на ч.2 ст. 165 КВК України, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, контроль за його поведінкою припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Із роз`яснень п.10постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003 «Про практику призначення судами кримінального покарання», вбачається, що частиною 2статті 75 КК Українипередбачено, що суд за наявності визначених законом підстав може ухвалити рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Виходячи з цих положень закону, а також зі змісту частини 3статті 78 КК України, у разі вчинення особою під час іспитового строку нового злочину суди мають розцінювати це як порушення умов застосуваннястатті 75 КК Українипро звільнення від відбування покарання з випробуванням і призначати покарання за сукупністю вироків на підставістатті 71 КК України. У таких випадках повторне звільнення від відбування покарання з випробуванням є неприпустимим.

Наведені обставини свідчать про наявність підстав вважати, що ОСОБА_3 порушив умови звільнення від відбування покарання з випробуванням, вчинивши дії, в яких органом досудового розслідування вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

Разом з тим, вказані обставини можуть бути встановлені виключно вироком суду, ухваленого за результатами судового розгляду вказаного кримінального провадження.

При цьому, в разі доведення вини ОСОБА_3 судом має бути застосованаст. 71 КК Українипід час призначення покарання за сукупністю вироків, а передчасне звільнення його від покарання, раніше призначеного судом, потягне за собою неможливість застосування зазначеної вимоги Кримінального закону при призначенні остаточного покарання.

Крім того, суд звертає увагу, що в матеріалах особової справи №21/2019 відносно засудженого ОСОБА_3 відсутності відомості щодо стану розгляду кримінального провадження №12020060140000243 від 10.10.2020 року, після скерування обвинувального акту до суду, що на думку суду позбавляє орган пробації можливості всебічно і повно встановити необхідність направлення зазначеного подання до суду.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про необхідність відмовити у задоволенні подання органу пробації, як внесеного передчасно.

Крім того, в разі винесення судом виправдувального вироку або закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_3 , яке на даний час розпочато, орган пробації не позбавлений можливості повторно звернутись до суду з поданням про звільнення засудженого від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку.

Між тим, безпідставне звільнення від покарання особи, яка в період іспитового строку вчинила дії, в яких орган досудового розслідування вбачає озаки складу кримінального правопорушення, порушує такі загальні засади кримінального провадження, як законність та рівність всіх перед законом і судом.

Керуючисьст.ст. 75, 78 КК України, ст.537,539 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні подання начальника Хорошівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області про звільнення ОСОБА_3 від призначеного вироком Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 21.03.2019 року покарання у зв`язку з закінченням іспитового строку - відмовити.

Особову справу №21/2019 відносно засудженого ОСОБА_3 після набрання ухвалою законної сили повернути Хорошівському районному сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Володарсько-Волинський районний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудВолодарсько-Волинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97422657
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку

Судовий реєстр по справі —276/1173/18

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Збаражський А. М.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Збаражський А. М.

Вирок від 21.03.2019

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Мельник М. Л.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Мельник М. Л.

Ухвала від 26.11.2018

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Мельник М. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні