Ухвала
від 01.06.2021 по справі 403/123/20
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/123/20 провадження № 2/403/11/21

У Х В А Л А

01 червня 2021 року смт.Устинівка

Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Атаманової С.Ю.,

при секретарі судового засідання Остапенко Н.М.,

з участю:

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача - адвоката Чепурнова В.І.,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Устинівка під час розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_3 , про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення заборгованості по орендній платі, клопотання представника позивача про витребування письмового доказу,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Устинівського районного суду Кіровоградської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_3 , про розірвання договору оренди землі від 16.07.2009 року, укладеного щодо земельної ділянки площею 3.9722 га, кадастровий номер: 3525884400:02:000:0660, розташованої на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

В судовому засіданні представником позивача заявлене клопотання про витребування від відділу в Устинівському районі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області документу на підтвердження проведення 16.07.2009 року державної реєстрації укладеного між сторонами по справі договору оренди земельної ділянки, зокрема, копії відповідного запису з книги реєстрації таких договорів. На обгрунтування клопотання представником зазначено про те, що вказана інформація має суттєве значення для розгляду справи, оскільки стосується підтвердження факту набрання чинності договором оренди. Разом з тим, під час підготовчого провадження по справі вказане клопотання не було заявлене позивачем через її помилкове розуміння наданої відділом відповіді, після ознайомлення зі змістом якої вона була переконана у відсутності у відділі як договору оренди землі, так і книги записів реєстрації договорів оренди. Лише під час безпосереднього дослідження судом письмових доказів та з`ясування обставин, на підтвердження яких вони були подані, позивач зрозуміла, що відповідь відділу стосувалась лише відсутності у нього примірника договору оренди, а не інших документів.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні вирішення клопотання представника позивача про витребування письмових доказів відніс на розсуд суду.

Підготовче засідання проведено без участі третьої особи з урахуванням положень ч.1 ст.198, ч.1 ст.223 ЦПК України.

При вирішенні клопотання про витребування письмового доказу, суд приходить до наступного висновку.

За змістом ст.222 ЦПК України в судовому засіданні суд вирішує заяви чи клопотання учасників справи, пов`язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин у підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх в судовому засіданні учасників справи.

Відповідно до положень п.4 ч.5 ст.12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч.1, 5 ст.263 ЦПК України судове рішення повинно грунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обгрунтованим. Обгрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

До засобів доказування належать письмові докази (п.1 ч.2 ст.76 ЦПК України).

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.ч.1, 2 ст.77 ЦПК України).

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом (ч.1 ст.84 ЦПК України).

Частиною 3 ст.84 ЦПК України передбачено, що у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що зазначений в клопотанні представника позивача письмовий доказ - копія запису з книги реєстрації договорів оренди землі має суттєве значення для розгляду справи, оскільки стосується підтвердження обставини набрання чинності укладеним між сторонами по справі договором оренди земельної ділянки та, як наслідок, виникнення у відповідача, як орендаря, обов`язку щодо сплати позивачу, як орендодавцеві, орендної плати, суд приходить до висновку, що клопотання представника позивача підлягає задоволенню.

За змістом ч.2 ст.240 ЦПК України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Таким чином, враховуючи витребування судом письмового доказу, наявні підстави для оголошення перерви в судовому засіданні, про дату, час та місце продовження якого необхідно повідомити учасників судового процесу в порядку, визначеному ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.258 ЦПК України питання про оголошення перерви вирішується судом шляхом постановлення ухвали.

Керуючись ст.ст.12, 76, 77, 84, 222, 240, 258, 260, 261, 263, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Клопотання позивача про витребування письмового доказу задоволити.

2.Витребувати від відділу в Устинівському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (місцезнаходження: вул.Ювілейна, буд.№19 смт.Устинівка Кіровоградська область, поштовий індекс 28600) належним чином засвідчену копію Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі , що містить запис про реєстрацію16.07.2009 року за №0409385000102 договору оренди землі (земельної ділянки), укладеного між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 строком на 49 років щодо земельної ділянки площею 3.9722 га з кадастровим номером: 3525884400:02:00:0660, розташованої на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

Роз`яснити, що відповідно до вимог ст.84 ЦПК України особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Витребуваний письмовий доказ направити безпосередньо до суду в строк до 15 червня 2021 року включно.

Роз`яснити, що у разі відсутності можливості подати доказ, який витребовує суд, або неможливості подати такий доказ у встановлені строки, особа, від якої доказ витребовується, зобов`язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення копії даної ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, судом можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені ч.1ст.148 ЦПК України, а саме: стягнення у дохід державного бюджету штрафу від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення.

Притягнення винної особи до відповідальності не звільняє її від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали для виконання пункту 2 її резолютивної частини направити до відділу в Устинівському районі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області.

3.Оголосити перерву в судовому засіданні по розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_3 , про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення заборгованості по орендній платі та продовжити судовий розгляд цивільної справи 22 червня 2021 року о 13 год. 00 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області (місцезнаходження: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області), про що повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали суду складений 04 червня 2021 року.

Суддя С.Ю.Атаманова

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.06.2021
Оприлюднено08.06.2021
Номер документу97453637
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/123/20

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 11.05.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 09.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні