Ухвала
від 02.06.2021 по справі 908/587/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 9/50/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

02.06.2021 Справа № 908/587/19

м. Запоріжжя

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» про заміну (боржника) у виконавчому документі по справі № 908/587/19

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» , код ЄДРПОУ 31692092 (72454, Запорізька область, Приазовський район, село Степанівка Перша, вул. Мартинова, буд. 1-А)

до відповідача-1: Приазовської районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ 02126366 (72401, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське, вул. Покровська, буд. 31)

до відповідача-2: Приватного підприємства «Дружба-2018» , код ЄДРПОУ 42621542 (69041, м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, буд. 63-а)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Степанівська Перша сільська рада, код ЄДРПОУ 24911628 (72454, Запорізька область, Приазовський район, с. Степанівка Перша, вул. Мартинова, буд. 1Б)

про визнання незаконним та скасування розпорядження; визнання недійсним договору оренди землі

Суддя Боєва О.С.

при секретарі судового засідання Бичківській О.О.

За участю представників:

від позивача (заявника): не з`явився;

від відповідача-1: не з`явився;

від відповідача-2: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився;

від Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області : не з`явився

ВСТАНОВЛЕНО:

До Господарського суду Запорізької області 24.05.2021 надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» про заміну сторони (боржника) у виконавчому документі, згідно з якою заявник просить суд замінити боржника в наказі, виданому Господарським судом Запорізької області 01.03.2021 у справі № 908/587/19 - Приазовську районну державну адміністрацію (ідентифікаційний код 02126366) її правонаступником - Мелітопольською районною державною адміністрацією Запорізької області (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 02126314).

Згідно з протоколом передачі судової справи від 24.05.2021 вищевказану заяву передано на розгляд раніше визначеному складу суду - головуючому судді Боєвій О.С.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 26.05.2021 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» прийнято до розгляду, судове засідання з розгляду заяви призначено на 02.06.2021. Копію вказаної ухвали направлено учасникам справи (позивачу, відповідачам-1,2, третій особі) та Мелітопольській районній державній адміністрації Запорізької області.

В судове засідання представники сторін, третьої особи та Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області не з`явилися, про причини неявки суду не повідомили. Заперечень на заяву до суду не надходило.

Згідно з ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву, оцінивши представлені письмові докази у їх сукупності, суд дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 19.01.2021 у справі №908/587/19 позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» задоволено. Визнано незаконним та скасовано розпорядження голови Приазовської районної державної адміністрації від 21.12.2018 № 574. Визнано недійсним договір оренди землі від 21.12.2018, укладений між Приазовською районною державною адміністрацією, як орендодавцем, і Приватним підприємством «Дружба-2018» , як орендарем, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 2324583900:01:002:0190, площею 15,3 га.

Вказаним рішенням з відповідачів були також стягнуті витрати зі сплати судового збору, витрати пов`язані з проведенням судової експертизи та витрати на професійну правничу допомогу.

Так, зокрема, з Приазовської районної державної адміністрації стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» суму 2561, 33 грн. витрат зі сплати судового збору, суму 9043,20 грн. витрат пов`язаних з проведенням судової експертизи, суму 8100,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

01.03.2021 Господарським судом Запорізької області видано відповідний наказ про примусове виконання судового рішення.

В обґрунтування поданої заяви Товариством з обмеженою відповідальністю «Агротіс» вказано, зокрема, про наступне. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1635-р Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій було, зокрема, вирішено здійснити реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-ІХ Про утворення та ліквідацію районів , шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з додатком 1. Відповідно до вищезазначеного додатку до розпорядження, Приазовська райдержадміністрація реорганізується шляхом приєднання до Мелітопольської райдержадміністрації. У відповідності до п. 8 Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрації, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1321, перехід майна, майнових прав та обов`язків райдержадміністрацій, що припиняються, до райдержадміністрацій новоутворених районів здійснюється: у разі існування райдержадміністрації в адміністративному центрі новоутвореного району та приєднання до неї райдержадміністрацій, що припиняються, ліквідованих районів - з дня затверджених передавального акта комісії з реорганізації. Згідно з Передавальним актом балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів Приазовської районної державної адміністрації, що затверджений розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації від 08.04.2021 № 239, до Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області, як правонаступника, передано балансові рахунки, матеріальні цінності та активи Приазовської районної державної адміністрації.

За змістом положень ч. 1 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Приазовська районна державна адміністрація знаходиться в стані припинення (дата запису 15.01.2021); внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті її реорганізації.

Згідно з висновком Великої Палати Верховного Суду, викладеним у постанові від 16.06.2020 у справі № 910/5953/17, якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями. При цьому Велика Палата Верховного Суду в зазначеній постанові визнала помилковим висновок попередніх інстанцій про те, що правонаступництво не відбулось за відсутності в Реєстрі запису про припинення юридичної особи, яка реорганізовувалась.

Положеннями статей 104, 107 Цивільного кодексу України не визначений момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється у зв`язку з реорганізацією, тому такий момент не може пов`язуватися з внесенням запису до державного реєстру про припинення реорганізованої юридичної особи.

Зазначене кореспондується з висновками Верховного Суду, викладеними у постановах від 14.09.2020 у справі № 296/443/16-ц, від 04.11.2020 по справі № 922/817/18.

За змістом ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження і примусовим виконанням судових рішень.

Відповідно до статті 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України, - і за її межами.

Оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України «Про виконавче провадження» , який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 5 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже наведені процесуальні та матеріальні норми законодавства надають право стороні (заінтересованій особі) звернутися з відповідною заявою до господарського суду, який на стадії виконання судового рішення може здійснити заміну сторони виконавчого провадження (боржника або стягувача) її правонаступником.

Таким чином, беручі до уваги надані заявником письмові докази, з урахуванням приписів діючого законодавства, суд дійшов висновку про обґрунтованість та задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» про заміну сторони виконавчого провадження (боржника) по справі № 908/587/19.

Керуючись ст.ст. 232, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротіс» про заміну сторони виконавчого провадження (боржника) по справі № 908/587/19 задовольнити.

Замінити боржника в наказі Господарського суду Запорізької області від 01.03.2021 про примусове виконання рішення по справі № 908/587/19, а саме: Приазовську районну державну адміністрацію (код ЄДРПОУ 02126366) замінити на її правонаступника - Мелітопольську районну державну адміністрацію Запорізької області (72319, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Івана Алексєєва, 5; код ЄДРПОУ 02126314).

Повний текст ували складено та підписано 08.06.2021.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення (повного тексту ухвали) в порядку, встановленому ст.257 ГПК України.

Суддя О.С. Боєва

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення02.06.2021
Оприлюднено10.06.2021
Номер документу97493385
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/587/19

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Судовий наказ від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Рішення від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні