Ухвала
від 07.06.2021 по справі 280/4096/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

07 червня 2021 року Справа № 280/4096/21 м. Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Татаринов Д.В., розглянувши у м.Запоріжжі матеріали адміністративного позову

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради (69037, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 46-А, ЄДРПОУ 38461952)

до Районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району (69035, м. Запоріжжя, вул. Седова, 5, код ЄДРПОУ 37573115)

третя особа 1 Товариство з обмеженою відповідальністю ВЕЛЬТУМ - Запоріжжя (69068, м. Запоріжжя, вул. Іванова, 99, код ЄДРПОУ 35924440)

третя особа 2 Запорізьке комунальне автотранспортне підприємство 082801 Комунсантрансекологія (69095, м. Запоріжжя, вул. Приходська, 60, код ЄДРПОУ 03345685)

про визнання бездіяльності протиправної та зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 (далі - позивач) до Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради (далі - відповідач 1), Районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району (далі - відповідач 2), треті особи Товариство з обмеженою відповідальністю ВЕЛЬТУМ - Запоріжжя , Запорізьке комунальне автотранспортне підприємство 082801 Комунсантрансекологія , в якому позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради та Районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району стосовно не вжиття заходів щодо перенесення майданчика побутових відходів з розміщеними на ньому контейнерами для сміття від п`ятого під`їзду будинку АДРЕСА_2 у інше місце;

- зобов`язати Департамент з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради та Районну адміністрацію Запорізької міської ради по Вознесенівському району перенести майданчик побутових відходів з розміщеними на ньому контейнерами для сміття від п`ятого під`їзду будинку АДРЕСА_2 у інше місце на прибудинковій території вказаного будинку, визначивши його місце розташування з урахуванням вимог Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, які затверджені наказом Міністерства охорони здоров`я України №145 від 17 березня 2011 року та інших вимог діючого законодавства України.

Ухвалою суду 26 травня 2021 року зазначену позовну заяву було залишено без руху в зв`язку з невідповідністю позовної заяви вимогам КАС України та позивачеві був наданий строк для усунення недоліків.

Так, на виконання вимог зазначеної ухвали 01 червня 2021 року на адресу суду надійшла заява від позивача з виправленими недоліками.

За приписами частини 8 статті 171 КАС України визначено, що питання про відкриття провадження в адміністративній справі суддя вирішує протягом п`яти днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви, заяви про усунення недоліків позовної заяви у разі залишення позовної заяви без руху, або отримання судом у порядку, визначеному частинами третьою - шостою цієї статті, інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи.

Згідно положень статті 19 Кодексу КАС України на зазначений спір поширюється юрисдикція адміністративних судів та він має розглядатись у порядку адміністративного судочинства, відповідно до частини 2 статті 20 КАС України підсудний окружним адміністративним судам.

Подана позовна заява відповідає вимогам КАС України, а адміністративний позов подано в межах строку звернення до адміністративного суду. Підстави для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження у справі та залишення позовної заяви без розгляду відсутні.

За таких обставин, суддя дійшов висновку про наявність підстав для відкриття загального позовного провадження та призначення підготовчого судового засідання.

Разом з тим, необхідно зазначити про те, що за правилами частини 2 статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Разом з тим, представник позивача просить суд витребувати додаткові докази від Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради.

За правилами частини 4 статті 9 КАС України встановлено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно частини 1 статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (частини 1 статті 73 КАС України).

Згідно з частиною 2 статті 73 КАС України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

За правилами частини 2 статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Перевірячи матеріали позовної заяви суд дійшов висновку про необхідність витребувати від Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради та у районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району інформацію про те, у чиєму господарському віддані перебуває майданчик для твердих побутових відходів, а також розташовані на ньому контейнери для сміття, що знаходяться на прибудинковій території будинку АДРЕСА_2 з наданням копій документів на підставі яких було прийняте рішення про розміщення майданчика для твердих побутових відходів та контейнерів для сміття, напроти п`ятого під`їзду вищевказаного будинку.

Згідно з частиною 1 статті 94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до частини 2 статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 80, 171, 241, 243, 248, 257, 260, 262, 273 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження в адміністративній справі №280/4096/21 за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради (69037, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 46-А, ЄДРПОУ 38461952) до Районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району (69035, м. Запоріжжя, вул. Седова, 5, код ЄДРПОУ 37573115) третя особа 1 Товариство з обмеженою відповідальністю ВЕЛЬТУМ - Запоріжжя (69068, м. Запоріжжя, вул. Іванова, 99, код ЄДРПОУ 35924440) третя особа 2 Запорізьке комунальне автотранспортне підприємство 082801 Комунсантрансекологія (69095, м. Запоріжжя, вул. Приходська, 60, код ЄДРПОУ 03345685) про визнання бездіяльності протиправної та зобов`язання вчинити певні дії.

Призначити підготовче судове засідання на 05 липня 2021 року о/об 12:30 хв., яке відбудеться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, 65-в, у кабінеті № 243 залі судових засідань №18.

Підготовче судове засідання проводитиметься одноособово суддею Татариновим Дмитром Вікторовичем.

Клопотання про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати від Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради та у районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району інформацію про те, у чиєму господарському віддані перебуває майданчик для твердих побутових відходів, а також розташовані на ньому контейнери для сміття, що знаходяться на прибудинковій території будинку АДРЕСА_2 з наданням копій документів на підставі яких було прийняте рішення про розміщення майданчика для твердих побутових відходів та контейнерів для сміття, напроти п`ятого під`їзду вищевказаного будинку.

Запропонувати:

відповідачам - протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив та документи на його обґрунтування, з урахуванням вимог статті 162 КАС України;

позивачу - протягом 5-ти днів від дня отримання від відповідача відзиву, подати письмову відповідь на відзив, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та мотиви їх визнання або відхилення, з урахуванням правил, встановлених частинами другою - четвертою статті 162 КАС України;

відповідачам - протягом 5-ти днів від дня одержання від позивача відповіді на відзив подати заперечення щодо пояснень, міркувань та аргументів щодо наведених позивачем у відповіді на відзив, з урахуванням правил, встановлених частинами другою - четвертою статті 162 КАС України.

третім особам - протягом 5-ти днів від дня одержання позову подати пояснень, міркування та аргументи щодо наведених позивачем у позовній заяві обставин з урахуванням правил, встановлених частинами другою - четвертою статті 162 КАС України.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

У підготовче судове засідання викликати повістками осіб, які беруть участь у справі.

Адреса веб-сторінки за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту постановлення.

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Відповідно до статті 14 КАС України ухвала про витребування доказів є обов`язковою для виконання. Невиконання ухвали тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Ухвалу складено та підписано 07 червня 2021 року.

Суддя Д.В. Татаринов

Пам`ятка про права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі

Права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі (ст.44 КАС України).

1. Учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки.

2. Учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

3. Учасники справи мають право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;

2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам;

3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;

4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти;

5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках;

6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

4. Учасники справи можуть за власний рахунок додатково замовити та отримати в суді засвідчені копії документів і витяги з них.

Права та обов`язки сторін (стаття 47 КАС України).

1. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

4. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, відповідач має право визнати позов повністю або частково, подати відзив на позовну заяву.

5. Сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

6. Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

7. У разі подання будь-якої заяви, визначеної частиною першою або третьою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у судовому рішенні.

8. Відповідач, який не є суб`єктом владних повноважень, може пред`явити зустрічний позов відповідно до положень статті 177 цього Кодексу.

Дата ухвалення рішення07.06.2021
Оприлюднено11.06.2021
Номер документу97524625
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправної та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/4096/21

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 26.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 26.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 27.07.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 07.06.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні