Постанова
від 08.06.2021 по справі 924/126/19
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2021 року Справа № 924/126/19

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Гудак А.В.

судді Петухов М.Г.

судді Маціщук А.В.

секретар судового засідання Орловська Т.Й.

за участю представників:

позивача: не з"явився

відповідача 1: не з"явився

відповідача 2: не з"явився

відповідача 3: Мартинкова О.Л. керівник

третьої особи на стороні позивача : не з`явився

третьої особи на стороні відповідача : не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Хмельницької міської ради на рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.21р. у справі №924/126/19 (суддя Заярнюк І.В., м.Хмельницький, повний текст складено 22.03.2021 року)

за позовом Хмельницької міської ради, м. Хмельницький

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - громадської організації „Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів „Новий світ» , м. Хмельницький

до 1. Державного кадастрового реєстратора Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Пашкової Юлії Василівни, м. Хмельницький

2. Державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни, Хмельницька область, Старокостянтинівський район, с. Сахнівці

3. Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , м. Хмельницький

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, м. Хмельницький

про - визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р.

ВСТАНОВИВ:

Хмельницька міська рада звернулася до Господарського суду Хмельницької області з позовом до Державного кадастрового реєстратора Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Пашкової Юлії Василівни, Державного реєстратора комунального підприємства "Подільський реєстраційний центр" Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни, Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112 на праві власності СТОВ "Агрофірма "Гречани", визнання незаконним та скасування рішення Державного реєстратора про державну реєстрацію прав власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112 за СТОВ "Агрофірма "Гречани".

Хмельницька міська рада, обґрунтовуючи позовні вимоги, посилалася на незаконність реєстрації земельної ділянки комунальної власності площею 17,0 га на вул. Західно-Окружній (далі - спірна земельна ділянка) у Державному земельному кадастрі та у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на праві власності за СТОВ "Агрофірма "Гречани". При цьому зазначила, що рішення судів, які стали підставою для реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі скасовані, тому сама реєстрація земельної ділянки є недостовірною та підлягає скасуванню. Хмельницька міська рада зазначала, що така реєстрація земельної ділянки порушує права територіальної громади м. Хмельницького в особі Хмельницької міської ради. При цьому, звертає увагу, що державна реєстрація була проведена на підставі копії державного акту на право колективної власності АТЗТ „Гречани» , яка крім того, засвідчена неналежною особою. Зазначає, що проведення державної реєстрації права власності в Державному земельному кадастрі призвело до подальшої незаконної реєстрації права власності СТОВ „Агрофірма „Гречани» на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 10.02.2020, яке залишене без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.07.2020, у позові Хмельницької міської ради відмовлено.

Постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 19.11.2020 касаційну скаргу Хмельницької міської ради задоволено частково. Постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.07.2020 і рішення Господарського суду Хмельницької області від 10.02.2020 у справі №924/126/19 скасовано, справу передано на новий розгляд до Господарського суду Хмельницької області.

За результатами нового розгляду Господарським судом Хмельницької області ухвалено рішення від 12.03.2021 року у справі №924/126/19, яким у позові Хмельницької міської ради про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р., відмовлено.

Рішення господарського суду мотивоване тим, що позивачем заявлено позовні вимоги про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112 та визнання незаконним, та скасування рішення державного реєстратора з посиланням на те, що спірна земельна ділянка належать до комунальної власності територіальної громади, тобто, є комунальною власністю. Заявлені позовні вимоги по своїй суті є негаторним позовом, направленим на усунення перешкод у розпорядженні земельною ділянкою. Такий позов може бути пред`явлено виключно власником земельної ділянки. Водночас, з встановлених судом обставин вбачається, що між територіальною громадою, в особі її органу - Хмельницькою міською радою СТОВ "Агрофірма "Гречани" існує спір про право на спірну земельну ділянку. Враховуючи наведене, у суду першої інстанції відсутні підстави для задоволення даного позову за недоведеністю позивачем порушеного права комунальної власності на спірну земельну ділянку, що є єдиною і достатньою підставою для відмови у позові, оскільки обставини наявності права власності доводяться у спорі про визнання права, а не у спорі за негаторним позовом, який, у даному випадку, є передчасним. Таким чином, порушені права позивача не буде відновлено у цьому випадку у разі задоволення такого позову з огляду на наявність між сторонами спору про право на спірну земельну ділянку.

Не погоджуючись з ухваленим рішенням, Хмельницька міська рада звернулось до суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд задовольнити апеляційну скаргу Хмельницької міської ради, скасувати рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021 у справі №924/126/19 та прийняте нове рішення, яким позов Хмельницької міської ради у даній справі задовольнити в повному обсязі.

Вважає, що суд першої інстанції взагалі усунувся від виконання вказівок Верховного Суду при розгляді даної справи. Так, Верховний Суд, визначив необхідним дослідити особливий правовий режим земель колективної власності, встановити наявність/відсутність повноважень у позивача щодо управління такими землями, та звернути увагу на висновки та фактичні обставини, установлені у межах справи № 924/258/18 за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" до Хмельницької міської ради, за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Апеляційного суду Хмельницької областіпро визнання права власності на земельну ділянку, на яку посилалася Хмельницька міська рада, перевірити та з`ясувати, чи буде відновлено порушені права позивача у цьому випадку у разі задоволення такого позову з огляду на наявність між сторонами спору про право на спірну земельну ділянку. Проте, судом вказані вказівки виконані не були, натомість суд першої інстанції без належного обґрунтування лише зробив висновок, що позивачем не доведено порушене право комунальної власності на спірну земельну ділянку. При цьому, фактично базуючись на рішенні Хмельницької міської ради від № 70, яке на час повторного розгляду справи судом першої інстанції, вже було скасоване судами, та не враховуючи прямі законодавчі норми щодо статусу та повноважень органів місцевого самоврядування щодо нерозпайованих земель колективної власності.

Скаржник звертає увагу суду на те, що ні Земельний кодекс України , ні вищенаведений Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власників земельних часток (паїв)» не передбачає можливості реєстрації права приватної власності на земельну ділянку за підприємством, яке є правонаступником КСП. При цьому, в судовому засіданні представник відповідача 3 - Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» неодноразово заявляв про чинність Державного акту на право колективної власності на земельну ділянку та приналежність його СТОВ «Агрофірма «Гречани» як правонаступнику АТЗТ «Гречани» , а виходячи з цього, виникає така абсурдна ситуація, що водночас на одну й ту ж земельну ділянку є право колективної власності та приватної власності. Представник позивача акцентував увагу на даній обставині, проте судом першої інстанції це було проігноровано. Як і не взято до уваги, що на сьогодні є чітка позиція Верховного Суду, висловлена у постанові від 02.06.2020 у справі № 924/258/18, де Верховний Суд зауважив, що не доведено перехід права власності на землю від АТЗТ «Гречани» до СТОВ «Агрофірма «Гречани» .

Враховуючи викладене скаржник переконаний, що є лише два шляхи вирішення питання щодо земельних ділянок, які з якихось причин не були розпайовані. Вони в будь-якому випадку або переходять в комунальну власність міста, або відповідний орган місцевого самоврядування набуває повноваження щодо розпорядження даними земельними ділянками, але ж ніяк законодавство не дозволяє проводити реєстрацію права приватної власності на них, що було проведено в даному випадку. Тобто має місце безсумнівне порушення права Хмельницької міської ради щодо володіння/розпорядження спірною земельною ділянкою, оскільки у випадку відсутності незаконної державної реєстрації права приватної власності на неї відповідача 3 - Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , Хмельницька міська рада в силу вказаних законодавчих актів набуває зазначені права.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 19.04.2021 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Хмельницької міської ради на рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021 року у справі №924/126/19 та розгляд апеляційної скарги призначено на 19 травня 2021 року.

11 травня 2021 року від Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» надійшов відзив в якому просить прийняти рішення про відмову у задоволенні апеляційної скарги та залишенні рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021р. без змін.

В судовому засіданні 19.05.2021 року представник Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» заперечила вимоги апеляційної скарги з підстав викладених у відзиві.

В судове засідання 19.05.2021 року Хмельницька міська рада, Державний реєстратор Комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталія Каролівна, Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області своїх представників не направили, про день, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Від громадської організації „Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів „Новий світ» та державного кадастрового реєстратора Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Пашкова Юлія Василівна поштові відправлення з ухвалою суду від 19.04.2021 року повернулись на адресу суду з відміткою органу зв`язку - "адресат відсутній за вказаною адресою".

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 19.05.2021 року розгляд апеляційної скарги відкладено на 08 червня 2021 року.

В судовому засіданні 19.05.2021 року представник Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» заперечила вимоги апеляційної скарги. Просила суд апеляційну скаргу Хмельницької міської ради залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021 року у справі №924/126/19 без змін.

В судове засідання 08.06.2021 року Хмельницька міська рада, Державний реєстратор комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталія Каролівна, Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області своїх представників не направили, про день, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Від Громадської організації „Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів „Новий світ» на адресу суду повернулося поштове відправлення з ухвалою від 19.05.2021 року з відміткою органу зв`язку - «причини повернення - адресат відсутній за вказаною адресою» .

Поряд з цим, суд апеляційної інстанції відзначає, що поштова кореспонденція направлялась Громадської організації „Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів „Новий світ» на адресу його місця реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за відсутності відомостей у суду про наявність у відповідача інших засобів зв`язку та/або адреси електронної пошти(а.с.222-223 т.5).

Відповідно до ч. 3 та ч. 7 ст. 120 ГПК України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Порядок вручення судових рішень визначено у ст. 242 ГПК України, за змістом ч. 5 якої учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Частиною 11 статті 242 ГПК України передбачено, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно з п. 3, п. 4, п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Порядок надання послуг поштового зв`язку, права та обов`язки операторів поштового зв`язку і користувачів послуг поштового зв`язку визначають Правила надання послуг поштового зв`язку, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 N 270, і які регулюють відносини між ними.

Поштові відправлення залежно від технології приймання, обробки, перевезення, доставки/вручення поділяються на такі категорії: прості, рекомендовані, без оголошеної цінності, з оголошеною цінністю. Рекомендовані поштові картки, листи та бандеролі з позначкою "Вручити особисто", рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка" приймаються для пересилання лише з рекомендованим повідомленням про їх вручення (п. 11 та п. 17 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі у приміщенні об`єкта поштового зв`язку вручаються адресату, а у разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім`ї, який проживає разом з ним. У разі відсутності адресата або повнолітніх членів його сім`ї до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу (пункт 99 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Відповідно до пунктів 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження. Поштові відправлення повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику у разі, зокрема, закінчення встановленого строку зберігання.

Виходячи з аналізу вимог ст. ст. 120, 242 ГПК України, пунктів 11, 17, 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою, яка була надана суду відповідною стороною, за відсутності відомостей у суду про наявність у такої сторони інших засобів зв`язку та/або адреси електронної пошти, необхідність зазначення яких у процесуальних документах передбачена ст. ст. 162, 165, 258, 263, 290, 295 ГПК України, і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі (аналогічні висновки викладені у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 13.01.2020 у справі №910/22873/17 та від 14.08.2020 у справі №904/2584/19).

Встановлений порядок надання послуг поштового зв`язку, доставки та вручення рекомендованих поштових відправлень, строк зберігання поштового відправлення забезпечує адресату можливість вжити заходів для отримання такого поштового відправлення та, відповідно, ознайомлення з судовим рішенням.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у даному випадку суду.

Аналогічні висновки викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі №800/547/17 (П/9901/87/18)) та постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27.11.2019 у справі №913/879/17, від 21.05.2020 у справі №10/249-10/19, від 15.06.2020 у справі №24/260-23/52-б).

Оскільки в матеріалах справи відсутні підтвердження наявності порушень оператором поштового зв`язку вимог Правил надання послуг поштового зв`язку, суд вважає, що факт неотримання Громадської організації „Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів „Новий світ» поштової кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася до суду у зв`язку з її неотриманням адресатом, залежав від волевиявлення самого адресата, тобто мав суб`єктивний характер та є наслідком неотримання адресатом пошти під час доставки за вказаною адресою і незвернення самого одержувача кореспонденції до відділення пошти для отримання рекомендованого поштового відправлення (аналогічний висновок викладений у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 14.08.2020 у справі №904/2584/19).

Стаття 43 ГПК України зобов`язує учасників судового процесу та їх представників добросовісно користуватися процесуальними правами, зловживання процесуальними правами не допускається. Явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов`язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез`явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Застосовуючи згідно з частиною 1 статті 3 ГПК України, статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при розгляді справи частину 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, колегія суддів зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується обов`язок добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії"(AlimentariaSanders S.A. v. Spain") від 07.07.1989).

Враховуючи, що наявні матеріали справи є достатніми для всебічного, повного і об`єктивного розгляду справи, судова колегія визнала за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутності Державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталія Каролівна представників Хмельницької міської ради, Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Відповідно до статті 269 ГПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Заслухавши пояснення керівника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» в судовому засіданні 19.05.2021, 08.06.2021, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскарженого рішення, оцінивши висновки суду першої інстанції на відповідність дійсним обставинам справи, судова колегія дійшла висновку, що апеляційну скаргу Хмельницької міської ради слід залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021 року у справі №924/126/19 залишити без змін, виходячи з наступного.

Рішенням постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, оформленим протоколом №58 від 23.03.2018 відмовлено ГО "Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів "Новий світ" у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 17 га по вул. Західно-Окружній для будівництва малоповерхової килимової забудови та наданні в постійне користування. Членом комісії А.Кветко зазначено, що „..на сьогодні рішення двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013 року "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 року №532" є скасованим, а тому немає законних підстав щодо вчинення Хмельницькою міською радою будь-яких дій щодо земельної ділянки по вул. Західно-Окружній площею 17,0 га"(а.с. 209-212 т.1).

Рішенням Хмельницької міської ради від 11.04.2018 №113 «Про надання юридичної особі дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної діялнки з метою передачі її в постійне користування» надано ГО «Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів «Новий світ» дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Західно-Окружній площею 17 га. для будівництва малоповерхової килимової забудови з метою передачі її в постійне користування.(а.с. 14 т.1).

За результатами розгляду заяви громадської організації "Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів "Новий світ" про внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру від 23.11.2018 (реєстраційний номер ЗВ-9705421222018) державним кадастровим реєстратором Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Пашковою Ю.В. 26.11.2018 прийнято рішення №РВ-6800407202018 про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру. Підставою прийняття цього рішення вказано невідповідність електронного документа установленим вимогам, а саме: XSD Схема. Наявні зауваження щодо валідності електронного документу. Перетин ділянок з ділянкою 6810100000:33:001:0112. Площа співпадає на 98,9982 %.(а.с. 16 т.1).

27 листопада 2018 року Громадська організація «Всеукраїнське об`єднання ветеранів силових структур, волонтерів та інвалідів «Новий світ» звернулось до міського голови м.Хмельницького з листом №вих 07 повідомивши останнього, що вищевказаним рішенням відмовлено громадській організації у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру, оскільки вказаній земельній ділянці присвоєно кадастровий номер 6810100000:33:001:0112 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на правах власності Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Гречани» . Також у вказаному листі громадська організація заявило прохання про звернення до правоохоронних органів для перевірки законності внесення відомостей до Державного земельного кадастру, оскільки на думку громадської організації відомості були внесені з порушенням чинного законодавства(а.с. 15 т.1).

Хмельницькою філією ДП "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" на підставі договору № 362 від 30.10.2018 розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва СТОВ "Агрофірма "Гречани" на території Хмельницької області, м. Хмельницький, вул. Західно-Окружна(а.с. 27-47 т.1).

Згідно з витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-0002609592019 від 18.01.2019 відділом у Хмельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 29.10.2018, розробленої ХФ ДП "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", 08.11.2018 здійснено державну реєстрацію земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; категорія земель: землі сільськогосподарського призначення; вид використання земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; форма власності: приватна - СТОВ "Агрофірма "Гречани"(а.с.21 т.1).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №148441791 від 06.12.2018 вбачається, що 27.11.2018 державним реєстратором комунального підприємства "Подільський реєстраційний центр" Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Н.К. здійснено запис про державну реєстрацію права власності на вказану земельну ділянку за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани". Підстава виникнення права власності: Державний акт на право власності на землю (завірена копія, оригінал втрачено), серія та номер: ХМ №854, виданий 29.10.1998 виконавчим комітетом Хмельницької міської ради радних депутатів Хмельницької області. Підстава внесення запису: рішення державного реєстратора комунального підприємства "Подільський реєстраційний центр" Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Н.К. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44288689 від 28.11.2018.(а.с.17-20 т.1).

У відповідь на звернення виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 02-14-1757 від 20.12.2018 стосовно земельної ділянки з кадастровим номером 6810100000:33:001:0112, Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області листом за №18-22-0.2-122/2-19 від 09.01.2019 повідомило, що 08.11.2018 через "Онлайн-Сервіс" подано на здійснення державної реєстрації земельної ділянки площею 17,8135 га, технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва СТОВ "Агрофірма "Гречани" на території Хмельницької області, м. Хмельницький, вул. Західно-Окружна, розроблену у 2018 році ХФ ДП "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою". Зазначено, що технічна документація містить правовстановлюючі документи на земельну ділянку, а саме, Державний акт на право колективної власності на землю серії ХМ № 854 від 29.10.1998, виданий на підставі рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів № 532 від 29.09.1998 (а.с. 25 т.1).

Враховуючи вищевикладене, Хмельницька міська рада вважаючи реєстрацію земельної ділянки комунальної власності площею 17 га. на вул. Західно-Окружній в Державному земельному кадастрі та прав на неї в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно незаконними, що порушують права територіальної громади м. Хмельницького в особі Хмельницької міської ради, звернулася до Господарського суду Хмельницької області з позовом про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 10.02.2020, яке залишене без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.07.2020, у позові Хмельницької міської ради відмовлено.

Постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 19.11.2020 касаційну скаргу Хмельницької міської ради задоволено частково. Постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.07.2020 і рішення Господарського суду Хмельницької області від 10.02.2020 у справі №924/126/19 скасовано, справу передано на новий розгляд до Господарського суду Хмельницької області.

Як вбачається з постанови Верховного Суду від 19.11.2020 у справі №924/126/19 суд касаційної інстанції зазначив у п.5.9 вказаної постанови, що суди попередніх інстанцій не врахували, що цей спір по суті є спором про право стосовно земельної ділянки, з приводу якої заявлено позов. Суди не врахували особливого правового режиму земель колективної власності та не встановили наявність/відсутність повноважень у позивача щодо управління такими землями, не надали правової оцінки наслідкам такої реєстрації, поза увагою залишили висновки та фактичні обставини, установлені у межах справи № 924/258/18, на яку посилалася Хмельницька міська рада, не дослідили і не з`ясували змісту судових рішень, якими обґрунтовувало свої права на земельну ділянку СТОВ "Агрофірма "Гречани". Попередні судові інстанції не перевірили та не з`ясували, чи буде відновлено порушені права позивача у цьому випадку у разі задоволення такого позову з огляду на наявність між сторонами спору про право на спірну земельну ділянку, та передчасно дійшли висновків про відмову у задоволенні позовних вимог.

Враховуючи вказівки викладені Верховним судом в постанові від 19.11.2020 у справі №924/126/19, перевіривши повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи та правильність їх юридичної оцінки, колегія суддів зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, голова АТЗТ «Гречани» 28.09.1998 звернувся до голови Хмельницької міської ради з клопотанням про передачу у колективну власність 160,0 гектарів землі. Землі будуть використовуватись для сільськогосподарського виробництва(а.с.86 т.1).

Згідно Статуту Колективного сільськогосподарського підприємства «Гречани» прийнятого загальними зборами членів колективного сільськогосподарського підприємства «Гречани» Хмельницького району Хмельницького району Хмельницької області (протокол №2 від 30.05.1998 р.), Колективне сільськогосподарське підприємство «Гречани» Хмельницького району Хмельницької області створене шляхом реорганізації акціонерного сільськогосподарського підприємства закритого типу «Гречани» та є правонаступником усіх його майнових та немайнових прав та обов`язків(п.1.1 Статуту)(а.с. 82 т.1).

Відповідно до Статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" (нова редакція), затвердженого протоколом загальних зборів учасників від 22.11.2016р. №6/16, сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" (відповідач-3) створена шляхом реорганізації колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" та є повним правонаступником всіх прав та обов`язків колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" (п. 1.1. Статуту)(а.с. 83-84 т.1).

Рішенням Виконавчого комітету Хмельницької міської рада від 29.09.1998 №532 «Про передачу земель у колективну власність АТЗТ «Гречани» за результатами розгляду матеріалів, поданих відділом земельних ресурсів та земельної реформи, за результатами розгляду клопотання акціонерного товариства закритого типу "Гречани", керуючись Постановою Верховної Ради України "Про прискорення земельної реформи та приватизацію землі" від 13.03.1992 року №2200-ХІІ, Указом Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10.11.1994 року №666-94 і статтею 5 Земельного кодексу України вирішено передати у колективну власність АТЗТ "Гречани" земельну ділянку загальною площею 160,0 га; видачу державного акта на право колективної власності на землю покласти на відділ земельних ресурсів та земельної реформи(а.с. 87 т.1)

29 жовтня 1998 року Акціонерному сільськогосподарському підприємству закритого типу "Гречани" видано держаний акт Серія ХМ №854 на право колективної власності на землю, згідно якого АТЗТ "Гречани" Хмельницькою міською радою народних депутатів Хмельницького району Хмельницької області передано у колективну власність 160,0 га землі в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до рішення Хмельницької міської ради народних депутатів від 29.09.1998 №532. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за №854. Додатком №1 до державного акту вказано список громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства(а.с. 88 т.1).

Статтю 14 Конституції України встановлено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до статей 48, 60 Земельного кодексу України від 18.12.90 року (в редакції чинній в період видачі державного акту) землі сільськогосподарського призначення передавалися у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до статей 22, 23 Земельного кодексу України від 18.12.90 року (в редакції чинній в період видачі державного акту) право власності на землю виникало після одержання державного акта, якій видавався і реєструвався сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

Відповідно до ст. 5 Земельного кодексу України від 18.12.90 року (в редакції чинній в період видачі державного акту) суб`єктами права колективної власності на землю є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, садівницькі товариства, сільськогосподарські акціонерні товариства, у тому числі створені на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Частиною 2 ст. 20 Закону України "Про власність" (в редакції чинній в період видачі державного акту) встановлено, що суб`єктами права колективної власності на землю є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, садівницькі товариства, сільськогосподарські акціонерні товариства, у тому числі створені на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Відповідно до ч.3 ст. 7 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" суб`єктом права власності у підприємстві є підприємство як юридична особа, а об`єктами права колективної власності підприємства є земля.

Відповідно до ч.1 ст.10 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" земля може належати підприємству на праві колективної власності.

Право власності посвідчується державними актами.

Право колективної власності КСП "Гречани" (правонаступник - акціонерного сільськогосподарського підприємства закритого типу «Гречани» ) на вказану вище земельну ділянку (160,0 га) було посвідчено належним чином оформлено Державним актом на право колективної власності на землю Серія ХМ №854 від 29.10.98 року на 160,0 га.

Отже, набуття КСП "Гречани" (правонаступник - акціонерного сільськогосподарського підприємства закритого типу «Гречани» ) права колективної власності на земельну ділянку (160,0 га) підтверджено належними доказами - рішенням Виконавчого комітету Хмельницької міської рада від 29.09.1998 №532 «Про передачу земель у колективну власність АТЗТ «Гречани» та Державним актом на право колективної власності на землю Серія ХМ №854 від 29.10.98 року на 160,0 га.

Відповідно до ч.3 ст.10 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" право підприємства на земельну ділянку або її частину може буди припинено в порядку і на підставах, встановлених Земельним кодексом України.

Згідно ст.73 ГПК України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи

Відповідно до ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Так, у розумінні змісту ст.73, 74 ГПК України, під час розгляду даної справи позивачем суду не було надано доказів припинення права власності КСП "Гречани" на земельну ділянку на 160,0 га.

Таким чином, земельна ділянка на 160,0 га. не вибувала із власності КСП "Гречани" будь яким способом, тобто, залишилася у власності КСП " Гречани".

Отже, відповідно до ч.1 ст. 153 Земельного кодексу України власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим кодексом та іншими законами України.

Згідно з ч.1 ст. 178 Цивільного кодексу України об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Крім того, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зауважити наступне.

Відповідно до ч.1 ст.4, ст.30 Закону України "Про власність" (що діяв на момент реорганізації КСП "Гречани"), КСП "Гречани" мало право самостійно, на свій розсуд, володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном, у тому числі земельною ділянкою на 160,0 га., відповідно до закону та свого статуту.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" підприємство самостійно володіє, користується і розпоряджається належними йому об`єктами власності.

01 червня 1999 року Хмельницькою районною державною адміністрацією заереєстровано Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Гречани» (код ЄДРПОУ: 05529646)(а.с.85 т.1).

Згідно Статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" (нова редакція), затвердженого протоколом загальних зборів учасників від 22.11.2016р. №6/16, сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" (відповідач-3) створено шляхом реорганізації колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" та є повним правонаступником всіх прав та обов`язків колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" (п. 1.1. Статуту)(а.с. 83-84 т.1).

Відповідно до ч.7 ст.34 Закон України "Про підприємства в Україні", що діяв на момент реорганізації КСП "Гречани", при перетворенні одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов`язки колишнього підприємства.

З витягу із протоколу огляду речових доказів від 23.10.2012 вбачається, що слідчим СВ Хмельницького МВ УМВС України в Хмельницькій області Савчук С.А. 19.10.2012 під час обшуку за місцем роботи Ткачука М.І (директора СТОВ "Агрофірма "Гречани") було вилучено Державний акт на право колективної власності на землю серія ХМ №854 від 29.10.1998 (а.с.200-201 т.1).

У квітні 2012 року Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Гречани" звернулось до Господарського суду Хмельницької області з позовом до Хмельницької міської ради, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Церкви євангельських християн-баптистів "Преображення", Приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Берегиня", управління Держкомзему у м. Хмельницькому про скасування рішень Хмельницької міської ради від 07.11.2007р.№34, від 28.05.2008р. №32.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 26.06.2012 року у справі №22/5025/448/12 залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 12.09.2012 року, позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Гречани" с.Шаровечка, Хмельницька область до Хмельницької міської ради м. Хмельницький за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Церкви євангельських християн-баптистів "Преображення", Приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Берегиня" про скасування рішень Хмельницької міської ради від 07.11.2007р.№34, від 28.05.2008р. №32 задоволено частково (а.с. 158-166 т.1).

Визнано незаконним та скасовано рішення чотирнадцятої сесії Хмельницької міської ради від 07.11.2007р. №34 "Про припинення права користування земельними ділянками та надання згоди на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок суб`єктам підприємницької діяльності, громадянам та внесення зміни та доповнень до рішень сесії міської ради" в частині надання згоди на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Церкві Євангельських Християн Баптистів "Преображення" для обслуговування свинарника №1 літ "б" по вул.Зенітна, 9 (п.8 додатку №1 до рішення сесії міської ради від 07.11.2007 р. №34).

Визнано незаконним та скасовано рішення вісімнадцятої сесії Хмельницької міської ради від 28.05.2008р. №32 "Про надання земельних ділянок в постійне користування юридичним особам, в оренду суб`єктам підприємницької діяльності, громадянам, релігійній громаді та внесення змін та доповнень до рішень сесій міської ради" в частині надання земельної ділянки в короткострокову оренду строком на п`ять років Церкві Євангельських Християн Баптистів "Преображення" для обслуговування свинарника №1 літ "б" по вул.Зенітна, 9, категорія земель - землі промисловості (п.61 додатку 2 до рішення сесії міської ради від 28.05.2008 р. №32).

В решті позовних вимог відмовлено. В даному рішення встановлені наступні обставини: «Відповідно до державного акту на право колективної власності на землю Серії XM №854, який видано акціонерному сільськогосподарському підприємству закритого типу "Гречани", останньому передано у колективну власність 160 гектарів землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі рішення Хмельницької міської ради від 29.09.98 р. №532.

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності акціонерне сільськогосподарське підприємство закритого типу "Гречани" зареєстроване як юридична особа, код 05529646.

В подальшому вказане вище підприємство реорганізоване в колективне сільськогосподарське підприємство "Гречани" та є його правонаступником (п. 1.1 статуту КСП "Гречани" зареєстрованого Хмельницькою районною державною адміністрацією за №29 від 16.10.98 р.)

В свою чергу Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" є підприємством заснованим на базі КСП "Гречани" та є його правонаступником, що підтверджується п. 1.1 та 1.4 статуту СТзОВ "Агрофірма "Гречани" зареєстрованого 04.09.2007 р. за №16681070008000446.

Окрім того, факт того, що СТзОВ "Агрофірма "Гречани" (код 00529646) є правонаступником КСП "Гречани" та АСТЗТ "Гречани" підтверджується довідкою державного реєстратора №37/13-1557/12 від 08.06.2012 р.» (а.с. 158-166 т.1).

Вказане рішення суду набрало законної сили 12.09.2012 року.

Відповідно до частини 4 статті 75 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Преюдиційні факти є обов`язковими при вирішенні інших справ та не підлягають доказуванню, оскільки їх істинність встановлено у рішенні, у зв`язку з чим немає необхідності встановлювати їх знову, піддаючи сумніву істинність та стабільність судового акта, який набрав законної сили.

У даній справі встановлено обставину, щодо правонаступництва Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Гречани" - Акціонерного сільськогосподарського підприємства закритого типу "Гречани" - особи, зазначеної власником земельних ділянок у Державному акті на право колективної власності XM №854 від 29.10.98, яка не потребує доказуванню.

Рішенням двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013 року "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 року №532", на підставі пропозиції постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, звернення сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани", матеріалів інвентаризації земельних ділянок відповідно до акта на право колективної власності на землю №854 від 29.10.1998 року, рішення господарського суду Хмельницької області від 26.06.2012 року у справі №22/5025/448/12, керуючись Земельним кодексом України, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", вирішено внести зміни та доповнення до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 року №532 "Про передачу земель у колективну власність АТЗТ "Гречани", а саме: викласти п. 1 в наступній редакції "1. Передати у власність сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" (ідентифікаційний код 05529646), що є правонаступником АСТЗТ "Гречани", земельні ділянки: по вул. Вокзальній, 138 , площею 3,1800 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя (господарський двір); по вул. Лезневській, площею 0,1266 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя (господарський двір); по вул. Західно-Окружній, площею 37,3102 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя, землі тимчасової консервації, залуження"; доповнити п. 1. підпунктом наступного змісту: "1.1. передати в запас міста земельні ділянки: по вул. Західно-Окружній площею 17,0 га; по вул. Нижній Береговій площею 2,1 га"(а.с. 89 т.1).

У висновку до проекту рішення міської ради "Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 року №532" за підписом завідуючої юридичним відділом Хмельницької міської ради, за результатами правової експертизи вказаного проекту встановлено, що у аналізованому рішенні визначено цільове призначення земельних ділянок - несільськогосподарські угіддя, проте, Земельним кодексом України не передбаченого такого виду цільового призначення земель. Окрім того, на земельні ділянки площею 3,18 га по вул. Вокзальній, 138, площею 0,1266 га по вул. Лезневській та площею 37,3102 га по вул. Західно-Окружній відсутня документація на підтвердження перебування вказаних земельних ділянок у комунальній власності, при цьому, на даний час є чинним акт на право колективної власності акціонерного сільськогосподарського товариства закритого типу "Гречани" №854 від 29.10.1998 року на земельну ділянку площею 160 га. Таким чином, фактично Хмельницька міська рада вчинить дії по розпорядженню земельною ділянкою, яка їй не належить. В той же час, не надано доказів припинення права власності попереднього власника на земельні ділянки, які пропонується передати в запас міста та не зменшено розмір земельної ділянки площею 160 га, наданого рішенням від 1998 року(а.с. 90 т.1).

Рішення Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013"Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 року №532" було предметом розгляду у справах №924/345/17 та №924/817/16.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 16.05.2014 у справі №924/345/14, залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 21.07.2014 р. за позовом прокурора м. Хмельницького в інтересах держави, за участю третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог на предмет спору: Державної інспекції сільського господарства у Хмельницькій області, м. Хмельницький до Хмельницької міської ради, м. Хмельницький до реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції, м. Хмельницький, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани", с. Шаровечка, Хмельницький район про визнання недійсним рішення Хмельницької міської ради від 28.08.2013 року №70 "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.98 року №532" про скасування рішення реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції про державну реєстрацію права власності на земельні ділянки загальною площею 3,3066 га №9572113 від 26.12.2013 року та №9569003 від 26.12.2013 року було відмовлено в позові прокурора м. Хмельницького в інтересах держави про визнання недійсним рішення Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013р., оскільки прокурором при зверненні до суду всупереч вимог ст. 1, 33 ГПК України не доведено в чому полягає порушення прав та охоронюваних законом інтересів держави, для захисту яких він звернувся до суду, не доведено обставин, за яким спірне рішення ради не відповідає нормам діючого законодавства, або прийняте не у межах повноважень та не у спосіб, передбачений законом(а.с. 168-172, 173-177 т.2).

У вказаному рішенні встановлені наступні обставини:«Відповідно до п. 1.1, 1.4 Статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани", сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" є підприємством заснованим на базі КСП "Гречани" та є його правонаступником.

Відповідно до довідки державного реєстратора Хмельницької районної державної адміністрації від 08.06.2014 року за №37/13-1557/12, Хмельницькою районною державною адміністрацією, 29.12.95 року зареєстровано акціонерне сільськогосподарське товариство закритого типу "Гречани" (код ЄДРПОУ N 05529646).

16.10.98 року Хмельницькою райдержадміністрацією зареєстровано колективне сільськогосподарське підприємство "Гречани" (код ЄДРПОУ 05529646), яке було створене внаслідок реорганізації акціонерного сільськогосподарського товариства закритого типу "Гречани" (код ЄДРПОУ 05529646) та стало правонаступником всіх його майнових та немайнових прав та обов`язків.

01.06.99 року Хмельницькою районною державною адміністрацією зареєстровано сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" (код ЄДРПОУ 05529646), яке створено внаслідок реорганізації колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" (код ЄДРПОУ 05529646) та стало правонаступником усіх майнових та немайнових прав та обов`язків останнього.

Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради №532 від 29.09.98 року "Про передачу земель у колективну власність" передано у колективну власність АТЗТ "Гречани" земельну ділянку загальною площею 160,0.

На підставі зазначеного рішення акціонерному сільськогосподарському підприємству закритого типу "Гречани" видано державний акт на право колективної власності на землю серії XM №854 від 29.10.98 року, відповідно до якого передано у колективну власність для ведення товарного сільськогосподарського виробництва 160,0 га землі.»

Вказане рішення суду набрало законної сили 21.07.2014 року.

У справі №924/345/14 з посиланням на факти щодо правонаступництва, встановленні судовими рішенням у справі №22/5025/448/12, було зроблено висновок про те, що в даному випадку мало місце перетворення юридичної особи, тобто змінення організаційно-правової форми із залишенням того ж самого коду ЄДРПОУ (з АТЗТ "Гречани" на СТОВ "Агрофірма "Гречани", код ЄДРПОУ 05529646). Також під час розгляду справи №924/345/14 судами встановлено, що землі із сільськогосподарських угідь та несільськогосподарські угіддя, які не підлягали паюванню залишилися у суб`єкта права колективної власності КСП "Гречани", правонаступником якого є СТОВ "Агрофірма "Гречани"(а.с. 168-172, 173-177 т.2).

Відповідно до правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної в постанові від 19.06.2018 у справі №916/1979/13, рішення органу місцевого самоврядування у сфері земельних відносин, яке має ознаки ненормативного акта та вичерпує свою дію після реалізації, може оспорюватися з точки зору законності.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 02.05.2019 у справі №924/817/16 за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани"до Хмельницької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Приватне підприємство "Зарічбуд", Товариство з обмеженою відповідальністю "Ліміт", Апеляційний суд Хмельницької області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013 року "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.98 року №532", залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.09.2019 та постановою Верховного суду від 12.12.2019, визнано незаконним в оскаржуваній частині рішення двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради № 70 від 28.08.2013 "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 № 532" та скасовано його. Суди установили, що оскаржене рішення № 70 прийняте Хмельницькою міською радою за відсутності необхідного обсягу повноважень, порушеннями порядку встановлення, зміни цільового призначення земель та передачі земель в запас міста (а.с. 50-57, 114- т.2).

Верховний Суд у постанові від 12.12.19 у справі №924/817/16 погодився з висновком суду апеляційної інстанції, що матеріали господарської справи №924/817/16 за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" до Хмельницької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Приватне підприємство "Зарічбуд", Товариство з обмеженою відповідальністю "Ліміт", Апеляційний суд Хмельницької області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013 року "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.98 року №532" не містять ні проекту землеустрою, ні рішення органу місцевого самоврядування та інших доказів, які б підтверджували розпаювання земельної ділянки площею 79,10 га. За результатами розгляду справи зроблено висновок про наявність порушеного права позивача (СТОВ "Агрофірма "Гречани") внаслідок прийняття Хмельницькою міською радою оспорюваного рішення (а.с. 178-185 т.2).

Враховуючи встановлені судом обставини у справі №924/817/16, які не потребують доказування в силу ч.4 ст. 75 ГПК України, судова колегія дійшла висновку, що скасовуючи рішення №70 "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.98 року N 532 "Про передачу земель у колективну власність АТЗТ "Гречани", згідно з яким пункт 1 рішення N 532 викладено у такій редакції: "1. Передати у власність СТОВ "Агрофірма "Гречани", яке є правонаступником АТЗТ "Гречани", земельні ділянки: по вул. Вокзальній, 138, площею 3,1800 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя (господарський двір); по вул. Лезневській, площею 0,1266 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя (господарський двір); по вул. Західно-Окружній, площею 37,3102 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя, землі тимчасової консервації, залуження"; доповнено пункт 1 підпунктом такого змісту: "1.1. Передати у запас міста земельні ділянки: на вул. Західно-Окружній площею 17,0 га; на вул. Нижній Береговій площею 2,1 га", відповідачу 3 на праві колективної власності належить 160 га. згідно виданого Держаного акту №854 на право колективної власності на землю, відповідно до якого акціонерному сільськогосподарському підприємству закритого типу "Гречани" Хмельницькою міською радою народних депутатів Хмельницького району Хмельницької області передано у колективну власність 160,0 га землі в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до рішення Хмельницької міської ради народних депутатів від 29.09.1998 року №532. Вказаний Державний акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за №851 та є чинним.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 08.04.2013 у справі №15/5025/1369/12 за позовом заступника прокурора м. Хмельницького в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у даних спірних правовідносинах Хмельницької міської ради м. Хмельницький до приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Берегиня" с. Грузевиця, Хмельницького району за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління Держкомзему в місті Хмельницькому, м. Хмельницький про визнання незаконним та скасування державного акта, позов задоволено. Визнано незаконним та скасовано державний акт на право власності ПСП "Агрофірма "Берегиня" на земельну ділянку площею 2,1 га по вул. Нижній Береговій в м. Хмельницькому серія ЯД № 018640 від 26.06.2007р.

Вищевказане судове рішення у справі №15/5025/1369/12 не стосується предмета спору у даній справі і судом до уваги не приймаються, так як спір у даній справі про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р. і не стосується встановлення правомірності видачі Державного акту на право власності ПСП "Агрофірма "Берегиня" на земельну ділянку площею 2,1 га по вул. Нижній Береговій в м. Хмельницькому серія ЯД № 018640 від 26.06.2007р.

Хмельницька міська рада в обґрунтування позовних вимог посилається на наявність незаконної реєстрації земельної ділянки комунальної власності площею 17 га по вул. Західно-Окружній в Державному земельному кадастрі та в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, зареєстрованої на підставі недостовірної інформації на праві власності за СТОВ „Агрофірма „Гречани» , що в свою чергу порушує права територіальної громади м. Хмельницького в особі Хмельницької ради. Заперечуючи проти позову СТОВ „Агрофірма „Гречани» посилаючись на мотивувальну частину судових рішеннях (у справах №924/817/16, № 22/5025/448/12) наголошує про наявність у СТОВ „Агрофірма „Гречани» права власності на спірну земельну ділянку.

Судом апеляційної інстанції враховуються вказівки Верховного Суду в постанові від 19.11.2020 у даній справі щодо врахування висновків та фактичних обставин, установлених у межах справи №924/258/18 за позовом СТОВ "Агрофірма "Гречани" до Хмельницької міської ради, за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Апеляційного суду Хмельницької області про визнання права власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6810100000:03:006:0118, площею 2,1 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Нижня Берегова, 2/2-В, Верховний Суд залишив у силі рішення Господарського суду Хмельницької області від 23.08.2019, яким відмовлено СТОВ "Агрофірма "Гречани" у задоволенні позову.

Так, у справі №924/258/18, на яку посилається скаржник, були встановлені наступні фактичні обставини:

- 29.09.98 згідно з рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради N 532 "Про передачу земель у колективну власність АТЗТ "Гречани", у колективну власність АТЗТ "Гречани" передано земельну ділянку загальною площею 160,0 га.

- 29.10.98 АТЗТ "Гречани" видано Держаний акт на право колективної власності на землю серії XM N 854, згідно з яким товариству у колективну власність передано 160,0 га землі в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

- 28.08.2013 Хмельницька міська рада прийняла рішення N 70 "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.98 року N 532 "Про передачу земель у колективну власність АТЗТ "Гречани", згідно з яким пункт 1 рішення N 532 викладено у такій редакції:

"1. Передати у власність СТОВ "Агрофірма "Гречани", яке є правонаступником АТЗТ "Гречани", земельні ділянки: по вул. Вокзальній, 138, площею 3,1800 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя (господарський двір); по вул. Лезневській, площею 0,1266 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя (господарський двір); по вул. Західно-Окружній, площею 37,3102 га, цільове призначення - несільськогосподарські угіддя, землі тимчасової консервації, залуження";

доповнено пункт 1 підпунктом такого змісту:

"1.1. Передати у запас міста земельні ділянки: на вул. Західно-Окружній площею 17,0 га; на вул. Нижній Береговій площею 2,1 га".

- СТОВ "Агрофірма "Гречани", не погоджуючись із зазначеним рішенням Хмельницької міської ради, зверталося до Хмельницької міської ради з пропозицією добровільно скасувати зазначене рішення; та вимагало повернути товариству земельні ділянки, передані у запас міста згідно із цим рішенням від 28.08.2013 N 70.

- Виконавчий комітет Хмельницької міської ради повідомив про виникнення на підставі рішення від 28.08.2013 №70 правовідносин з третіми особами, а також про відсутність законодавчо передбаченої можливості скасувати ухвалене міською радою рішення.

- СТОВ "Агрофірма "Гречани" звернулося до суду із позовом про визнання права власності на земельну ділянку кадастровий номер 6810100000:03:006:0118, площею 2,1 га, розташовану за адресою: м. Хмельницький, вул. Нижня Берегова, 2/2-В, обґрунтовуючи заявлені вимоги наявністю у товариства права на земельну ділянку згідно з Державним актом на право колективної власності на землю серії XM №854, а також посилаючись на підтвердження такого права судовими рішеннями у господарських справах №924/817/16, №22/5025/448/12, №15/5025/1369/12 та у цивільній справі №2-4235.

У пункті 4.8.1 постанови Верховного Суду у справі №924/258/18, зазначено: «у справі №22/5025/448/12 рішенням Господарського суду Хмельницької області від 26.06.2012, залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 12.09.2012, частково задоволено позов СТОВ "Агрофірма Гречани" до Хмельницької міської ради, визнано незаконним і скасовано рішення Хмельницької міської ради від 07.11.2007 N 34 "Про припинення права користування земельними ділянками та надання згоди на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок суб`єктам підприємницької діяльності, громадянам та внесення зміни та доповнень до рішень сесії міської ради" в частині надання згоди на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Церкві Євангельських Християн Баптистів "Преображення" для обслуговування свинарника N 1 літ. б по вул. Зенітній, 9 (пункт 8 додатку N 1 до рішення; визнано незаконним і скасовано рішення Хмельницької міської ради від 28.05.2008 N 32 "Про надання земельних ділянок в постійне користування юридичним особам, в оренду суб`єктам підприємницької діяльності, громадянам, релігійній громаді та внесення змін та доповнень до рішень сесій міської ради" в частині надання земельної ділянки в короткострокову оренду строком на п`ять років Церкві Євангельських Християн Баптистів "Преображення" для обслуговування свинарника N 1 літ. б по вул. Зенітній, 9, категорія земель - землі промисловості (пункту 61 додатку 2 до рішення). У решті позову щодо визнання оскаржуваних рішень повністю відмовлено.

За змістом судових рішеннь у справі N 22/5025/448/12 установлено, що СТОВ "Агрофірма "Гречани" є підприємством, заснованим на базі КСП "Гречани" та є його правонаступником, що підтверджується пунктом 1.1 та 1.4 статуту СТОВ "Агрофірма "Гречани", зареєстрованого 04.09.2007 за N 16681070008000446.

Відповідно до державного акта на право колективної власності на землю серії XM N 854 СТОВ "Агрофірма "Гречани" як правонаступнику АТЗТ "Гречани", належить невилучена земельна ділянка площею 79,10 га, про що свідчить лист ПП "Земельно-юридичний центр", матеріали інвентаризації ДСК N 298 за червень 2012 року, лист управління Держкомзему в м. Хмельницькому, рішення Хмельницької міської ради від 29.09.98 N 532 та акт на право колективної власності на землю.

Частково задовольняючи позов СТОВ "Агрофірма "Гречани" у справі N 22/5025/448/12, суди виходили зі встановлення обставин, що Хмельницька міська рада при прийняті спірних рішень вирішила передати у користування земельну ділянку по вул. Вокзальній, 138 без дотримання порядку її вилучення у власника та зміни цільового призначення, а також за відсутності на те відповідного рішення уповноваженого органу, тому спірні рішення частково є такими, що порушують права та інтереси СТОВ "Агрофірма "Гречани"; спірними рішеннями міської ради всупереч мораторію, передбаченому згідно з пунктом 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, було змінено цільове призначення земельної ділянки на землі промисловості, що є підставою для визнання недійсними цих рішень у частині, що стосується надання земельної ділянки у користування Церкві Євангелійських християн-баптистів "Преображення".

У пункті 4.8.3 постанови Верховного Суду у справі №924/258/18 зазначено:«у справі №924/817/16 предметом розгляду були вимоги СТОВ "Агрофірма "Гречани" до Хмельницької міської ради про визнання незаконним і скасування рішення Хмельницької міської ради від 28.08.2013 N 70 "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.98". Так, у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 12.12.2019 у справі №924/817/16 зазначено, що сукупність обставин, установлених судами у цій справі №924/817/16, а також під час розгляду справ №22/5025/448/12 та №924/345/14, хоча і не підтверджує переходу до СТОВ "Агрофірма "Гречани" права власності на зазначену у державному акті на право колективної власності землю, однак свідчить про те, що у Хмельницької міської ради не було достатніх правових підстав для внесення змін до державного акта на право колективної власності. За змістом пункту 10 статті 281 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про Державний земельний кадастр" документ, яким було посвідчено право власності на земельну ділянку, виданий до набрання чинності цим Законом, є дійсним, тому внесення до нього змін шляхом прийняття Хмельницькою міською радою рішення від 28.08.2013 №70 не можна визнати законним.При цьому суд зазначив, що саме СТОВ "Агрофірма "Гречани" як правонаступник АТЗТ "Гречани" - особи, зазначеної як власник земельних ділянок у Державному акті на право колективної власності XM №854 від 29.10.98, має передбачені згідно з наведеними нормами законодавства правові підстави для оскарження рішення органу місцевого самоврядування.»

У постанові Верховного Суду від 02.06.2020 у справі №924/258/18, касаційний суд зазначив, що за змістом судових рішень в інших справах, на які послалося СТОВ "Агрофірма "Гречани", встановлено правонаступництво СТОВ "Агрофірма "Гречани" щодо АТЗТ "Гречани". Водночас встановлено, що Державний акт на право колективної власності XM №854 29.10.98 видано АТЗТ "Гречани". У судових рішеннях (у справах №924/817/16, №22/5025/448/12) не встановлено факту належності земельної ділянки площею 2,1 га., яка є предметом розгляду у цій справі №924/258/18. СТОВ "Агрофірма "Гречани", як позивач, не довів, що земельна ділянка, на яку він просить визнати право власності у судовому порядку, збігається за місцерозташуванням, конфігурацією та іншими індивідуалізуючими ознаками із земельною ділянкою, кадастровий номер 6810100000:03:006:0118, площею 2,1 га, розташованою за адресою: м. Хмельницький, вул. Нижня Берегова, 2/2-В, право постійного користування якою надано Апеляційному суду Хмельницької області. Крім того, звертаючись до суду з вимогою про визнання права власності на земельну ділянку, позивач, посилаючись на державний акт про право колективної власності на землю, виданий АТЗТ "Гречани", не довів прийняття уповноваженим органом рішення про перехід саме права власності на землю до СТОВ "Агрофірма "Гречани".

Судова колегія проаналізувавши фактичні обставини викладені у судових рішеннях по справі №924/258/18 вважає за необхідне зазначити, що предметом спору у вказаній справі є визнання права власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6810100000:03:006:0118, площею 2,1 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Нижня Берегова, 2/2-В, предметом спору у даній справі є визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р., тобто висновки зроблені у справі №924/258/18 не мають преюдиціального значення у даній справі. Оскільки, визнання права власності на земельну ділянку та захист права на земельну ділянку регулюються різними нормами цивільного та земельного законодавства. Захисту порушеного права підлягає набуте право. Підстави для набуття права власності встановлені главою 24 «Набуття права власності» Цивільного кодексу України та главою 19 «Набуття права на землю громадянами та юридичними особами» та ст.131 Земельного кодексу України.

Позивач у даній справі звернувся з позовом про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р., то відповідно до статті 391 ЦК України та 152 ЗК України, вказаний позов є негаторним.

Негаторний позов - це позов власника, який є фактичним володільцем майна, до будь-якої особи про усунення перешкод, які ця особа створює у користуванні чи розпорядженні відповідним майном. Позивач за негаторним позовом вправі вимагати усунути існуючі перешкоди чи зобов`язати відповідача утриматися від вчинення дій, що можуть призвести до виникнення таких перешкод. Означений спосіб захисту спрямований на усунення порушень прав власника, які не пов`язані з позбавленням його володіння майном.

Колегія суддів звертає увагу на те, що позивачем негаторного позову може бути власник або титульний володілець, у якого знаходиться річ і щодо якої відповідач ускладнює здійснення повноважень користування або розпорядження, а відповідачем - лише та особа, яка перешкоджає позивачеві у здійсненні його законного права користування чи розпорядження річчю. Підставою для подання негаторного позову є вчинення третьою особою перешкод власнику в реалізації ним повноважень розпорядження або (та) користування належним йому майном.

Однією з умов подання негаторного позову є триваючий характер правопорушення і наявність його в момент подання позову. Другою умовою застосування негаторного позову має бути відсутність між позивачем і відповідачем договірних відносин, адже в разі наявності таких відносин власник здійснює захист порушеного права власності зобов`язально-правовими засобами.

Така правова позиція викладена в постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 16.03.2021 року у справі №906/432/19 та Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27.01.2021 року у справі №205/4349/16-ц.

Позивачем не надано доказів, що вищевказаними судовими рішеннями встановлено, що міська рада має правомочності власника щодо вказаної спірної земельної ділянки.

Поряд з цим, відповідно до преамбули Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" цей Закон визначає організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, а також порядок обміну цими земельними ділянками, особливості розпорядження землями та використання земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв).

Згідно зі змінами, внесеними до зазначеного Закону (згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» від 10.07.2018 N 2498-VIII) підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до частини 1, 2 статті 14-1 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" у разі якщо власники земельних часток (паїв) після розподілу земельних ділянок, що підлягали паюванню, до 1 січня 2019 року не прийняли рішення про розподіл інших земель, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, що не було припинено як юридична особа, та якщо такі землі не передані у власність у порядку, визначеному законом, розподіл таких земель проводиться згідно з вимогами цієї статті за згодою більшості осіб, визначених абзацами другим - четвертим частини першої статті 1 цього Закону, яким були виділені земельні ділянки в розмірі земельної частки (паю).

Організація розподілу земель, що залишилися у колективній власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою, на території якої такі землі розташовані.

Таким чином, з 01.01.2019 розпорядження невитребуваними земельними ділянками, розташованими за межами населених пунктів, здійснюється сільськими, селищними, міськими радами, на території яких такі землі розташовані.

Як встановлено судом, Держаний акт №854 на право колективної власності на землю видано АТЗТ "Гречани", згідно з яким АТЗТ "Гречани" передано у колективну власність 160,0 га нерозпайованих земельних ділянок в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до рішення Хмельницької міської ради народних депутатів від 29.09.98 №532. Додатком №1 до Державного акту зазначено список громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства.

Враховуючи, що з 01.01.2019 до повноважень місцевої ради належить організація розподілу невитребуваними земельними ділянками, а відповідно до Державного акта на право колективної власності на землю серії XM №854 АТЗТ "Гречани" належить невитребувана земельна ділянка і докази виділення земельної ділянки у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) Хмельницькою міською радою та СТОВ "Агрофірма "Гречани" матеріали справи не містять, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що спір в даній справі по суті є спором Хмельницької міської ради та СТОВ "Агрофірма "Гречани" про право стосовно власності на земельну ділянку, з приводу якої заявлено позов.

Статтею 15 ЦК України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Реалізуючи передбачене статтею 55 Конституції України, статтею 4 ГПК України право на судовий захист, звертаючись до суду, особа вказує в позові власне суб`єктивне уявлення про порушене право чи охоронюваний інтерес та спосіб його захисту.

Об`єктом захисту є порушене, невизнане або оспорюване право чи законний інтерес. При оспорюванні або невизнанні права виникає невизначеність у праві, викликана поведінкою іншої особи.

Позивач, звертаючись до суду з позовом, самостійно визначає у позовній заяві, яке його право чи охоронюваний законом інтерес порушено особою, до якої пред`явлено позов, та зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права.

Оцінка предмету заявленого позову, а відтак наявності підстав для захисту порушеного права позивача про яке ним зазначається в позовній заяві здійснюється судом, на розгляд якого передано спір, крізь призму оцінки спірних правовідносин та обставин (юридичних фактів), якими позивач обґрунтовує заявлені вимоги (схожі висновки, які є загальним алгоритмом вирішення спорів, викладено у постановах Верховного Суду від 19.09.2019 у справі №924/831/17, від 28.11.2019 у справі №910/8357/18).

Хмельницькою міською радою заявлено позовні вимоги про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Наталії Каролівни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , індексний номер 44288689 від 28.11.2018р., з посиланням на те, що спірні земельні ділянки належать до комунальної власності територіальної громади, тобто, є комунальною власністю. Заявлені позовні вимоги по своїй суті є негаторним позовом, направленим на усунення перешкод у розпорядженні земельними ділянками. Такий позов може бути пред`явлено виключно власником земельної ділянки.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 05.08.2020 №911/493/19.

У позовній заяві Хмельницька міська рада, зокрема, зазначає, що набула у комунальну власність земельну ділянку площею 17 га. по вул. Західно-Окружній на підставі рішення Хмельницької міської ради №70.

Вказане рішення Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013, на яке позивач посилається як на підставу набуття права на спірну земельну ділянку визнано незаконним та скасовано рішенням господарського суду Хмельницької області від 02.05.2019 у справі №924/817/16 за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Гречани" до Хмельницької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: приватне підприємство "Зарічбуд", Товариство з обмеженою відповідальністю "Ліміт", апеляційний суд Хмельницької області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013 року "Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.1998 року №532", залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.09.2019 та постановою Верховного Суду від 12.12.2019.

Під час ухвалення рішення судами у справі №924/817/16 було встановлено факт порушення Хмельницькою міською радою встановленого порядку вилучення земельної ділянки під час прийняття оспорюваного рішення. Судом апеляційної інстанції у постанові від 13.09.2019р. встановлено, що матеріали господарської справи №924/817/16 не містять ні проекту землеустрою, ні рішення органу місцевого самоврядування та інших доказів, які б підтверджували розпаювання земельної ділянки площею 79,10 га. За результатами розгляду справи зроблено висновок про наявність порушеного права позивача (СТОВ "Агрофірма "Гречани") внаслідок прийняття Хмельницькою міською радою оспорюваного рішення.

Отже, рішення Хмельницької міської ради №70 від 28.08.2013, яким зокрема, було передано в запас міста земельну ділянку по вул. Західно-Окружній площею 17,0 га було визнано незаконним та скасовано у судовому порядку за результатами розгляду справи №924/817/16.

У постанові від 04.07.2018 р. у справі № 653/1096/16-ц Велика Палата Верховного Суду зазначила, що для цілей визначення наявності в особи права володіння нерухомим майном має бути застосовано принцип реєстраційного підтвердження володіння, який полягає в тому, що особа, яка зареєструвала право власності на об`єкт нерухомості, набуває щодо нього всі повноваження власника, визначені в ч.1 ст.317 ЦК України, зокрема набуває й право володіння. Отже, володіння нерухомими майном може бути підтверджено, зокрема, фактом державної реєстрації права власності на це майно у встановленому законом порядку.

Натомість позивачем не надано у матеріали справи доказів на підтвердження факту державної реєстрації права власності на спірне майно.

Водночас, приписами статті 140 ЗК України встановлено вичерпний перелік підстав для припинення права власності на землю: добровільна відмова власника від права на земельну ділянку; смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця; відчуження земельної ділянки за рішенням власника; звернення стягнення на земельну ділянку на вимогу кредитора; відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб; конфіскація за рішенням суду; невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк.

Матеріалами справи, зокрема, з положень статутів КСП "Гречани" та СТОВ "Агрофірма "Гречани" та рішень, які набрали законної сили у справах №22/5025/448/12, №924/345/14, №924/182/15, №15/5025/1369/12, №924/817/16 встановлено факт правонаступництва СТОВ "Агрофірма "Гречани" реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" та акціонерного сільськогосподарського товариства закритого типу "Гречани"і наразі право власності на землю, набуте АСТЗТ "Гречани" на підставі державного акту, не припинено, жодна з підстав припинення права, передбачених статтею 140 ЗК України, стосовно земельної ділянки колективної власності 160,0 га., виділеної на підставі державного акта на право колективної власності на землю серії XM №854, не настала.

При цьому, відповідно до змісту пункту 7 Перехідних положень ЗК України, гарантується чинність прав, які виникли на підставі закону, що діяв до набрання чинності цим Кодексом, а саме громадяни та юридичні особи, які одержали у власність, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Отже, право власності на землю, яке виникло у суб`єкта господарювання до набрання чинності ЗК України - 01 січня 2002 року, збереглося у нього після цієї дати, та відповідно, є хибними доводи позивача про те, що земельні ділянки підлягають передачі у комунальну власність.

Зазначені висновки відповідають правовим позиціям Верховного Суду, які викладені, зокрема, у постановах від 17 грудня 2019 року у справі №917/258/19 та від 23 січня 2020 року у справі №921/75/19.

Враховуючи викладене, з встановлених судом апеляційної інстанції обставин вбачається, що між територіальною громадою, в особі її органу - Хмельницькою міською радою та СТОВ «Агрофірма «Гречани» існує спір про право власності на спірну земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, яка перебуває у межах земельної ділянки колективної власності 160,0 га., виділеної на підставі Державного акту на право колективної власності на землю серії XM №854.

Поряд з цим, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне звернути увагу на те, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель с/г призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні»доповнено пунктом 21 Розділ Х «Перехідних положень» Земельного кодексу України, яким встановлено, що землі колективної власності тих сільськогосподарських підприємств, які вже ліквідовані, у більшості випадків переходять у комунальну власність відповідних територіальних громад. Це стає підставою для державної реєстрації речового права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Вказаним Законом внесено зміни та доповнення до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» , де головним тимчасовим розпорядником невитребуваних та нерозподілених земель тепер стають органи місцевого самоврядування, а не районні державні адміністрації, як це було раніше (доповнено статтею 14 1 ). Також, викладено в новій редакції ст.13, де конкретизовано новий порядок використання нерозподілених та невитребуваних земельних часток (паїв).

Законом надається можливість колишнім членам тих КСП, у яких паювання ще не завершилось і які не ліквідовані, до 2025року, допаювати сільськогосподарські угіддя (якщо такі залишились). При цьому в процесі допаювання усі несільськогосподарські землі мають бути передані у комунальну власність. Якщо до 2025 року такі рішення колишніми членами КСП не прийняті, місцеві ради можуть звернутись до суду із заявою про передачу земель до комунальної власності в порядку визнання майна безхазяйним. Це стосується як сільськогосподарських так і несільськогосподарських угідь.

Отже, щодо земельних ділянок, які залишилися після тих КСП, які вже ліквідовані, орган місцевого самоврядування може звернутися до суду про передачу їх у комунальну власність в порядку оформлення безхазяйного майна після 2020 року, а ті які ще не ліквідовані (не виключені з ЄДРЮОП) після 2025 року.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія дійшла до висновку, що в даній справі пред`явлені вимоги, які є негаторними, заявлені передчасно, оскільки захист підлягає набуте право, а в даному випадку є спір між Хмельницькою міською радою та СТОВ «Агрофірма Гречани» про право на спірну земельну ділянку.

Таким чином, колегія суддів вважає вірним висновок суду першої інстанції про відсутність підстав для задоволення даного позову за недоведеністю позивачем порушеного права комунальної власності на спірні земельні ділянки, що є єдиною і достатньою підставою для відмови у позові, оскільки обставини наявності права власності доводяться у спорі про визнання права власності, а не у спорі за негаторним позовом, який, у даному випадку, є передчасним.

В контексті викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що не буде відновлено порушені права позивача у разі задоволення позову у даній справі з огляду на наявність між сторонами спору про право на спірну земельну ділянку.

Щодо наслідків реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112, на праві власності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та наслідків реєстрації права власності за СТОВ „Агрофірма „Гречани» права власності на спірну земельну ділянку, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно інформаційної довідки №148441791 від 06.12.2018 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, 27.11.2018р. на підставі державного акту на право власності на землю державним реєстратором Комунального підприємства «Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області зареєстровано право власності СТОВ „Агрофірма „Гречани» , на вказану земельну ділянку.

Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Відповідно до ч. ч. 1, 3, 4 ст. 79-1 Земельного кодексу України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Згідно статті 3 Закону України «Про державний земельний кадастр» закріплено основні принципи, на яких базується Державний земельний кадастр, зокрема, принципи об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Державному земельному кадастрі.

Наслідки реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки передбачені Законом України «Про Державний земельний кадастр» та Порядком ведення Державного земельного кадастру, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 (далі - Порядок; в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку.

Положеннями пункту 50 Порядку передбачено, що поземельна книга в електронній (цифровій) формі відкривається шляхом її формування за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру з використанням даних електронного документа. Поземельна книга в електронній (цифровій) формі засвідчується електронним цифровим підписом Державного кадастрового реєстратора. Не завірені електронним цифровим підписом Державного кадастрового реєстратора записи у Поземельній книзі в електронній (цифровій) формі вважаються недійсними. Дата відкриття Поземельної книги є датою державної реєстрації земельної ділянки. Номером Поземельної книги є кадастровий номер земельної ділянки.

Зазначені норми права вказують на те, що державна реєстрація земельної ділянки здійснюється шляхом відкриття Поземельної книги, а її номер є кадастровим номером земельної ділянки.

Отже, державна реєстрація земельної ділянки прямо впливає на стан Поземельної книги і кадастрового номеру земельної ділянки.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України „Про державний земельний кадастр» (в редакції на момент реєстрації спірної земельної ділянки) земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності) або особи, яка подала заяву про визнання спадщини відумерлою, якщо така справа прийнята до провадження судом.

З матеріалів справи встановлено, що для проведення державної реєстрації спірної земельної ділянки відповідачем-3 через „Онлайн-Сервіс» 08.11.2018р. була подана технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва СТОВ „Агрофірма „Гречани» на території Хмельницької області, м. Хмельницький, вул. Західно-окружна, розроблена Хмельницькою філією ДП „Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» на підставі договору №362 від 30.10.2018р. Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області листом за №18-22-0.2-122/2-19 від 09.01.2019р. було повідомлено, що технічна документація містила правовстановлюючі документи на земельну ділянку, а саме, державний акт на право колективної власності на землю серії ХМ №854 від 29.10.1998р., виданий на підставі рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради радних депутатів №532 від 29.09.1998р.

Частинами 1, 8 ст. 9 Закону України «Про Державний земельний кадастр» (тут і надалі в редакції чинній на момент реєстрації спірної земельної ділянки) встановлено, що внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Державна реєстрація земельних ділянок, обмежень уїх використанні, ведення поземельних книг, внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки здійснюються Державними кадастровими реєстраторами, які здійснюють свою діяльність за місцем розташування земельної ділянки.

Згідно ч. 4, 5 ст. 24 Закону України „Про Державний земельний кадастр» для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються: заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферіземельних відносин; оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки; документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Державний кадастровий реєстратор, який здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, протягом чотирнадцяти днів з дня реєстрації заяви: перевіряє відповідність документів вимогам законодавства; за результатами перевірки здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову у державній реєстрації.

Аналогічні положення щодо повноважень державного кадастрового реєстратора містяться у п. 70, 73 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 (далі Порядок №1051). Також п. 67 Порядку №1051 передбачено, що забороняється вимагати для внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру надання документів та здійснення дій, прямо не передбачених Законом України "Про Державний земельний кадастр".

Таким чином, наявність повного пакета документів, необхідних для внесення відомостей до державного земельного кадастру, передбачає перевірку повноти технічної документації із землеустрою.

Згідно ч. 10 ст. 55 Закону України „Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає з поміж копію документа, що посвідчує право на земельну ділянку (у разі проведення робіт щодо відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Статтею 20Закону України «Про державний земельний кадастр» встановлено, що відомості Державного земельного кадастру є офіційними.

Відповідно до ч. 10 статті 79-1 Земельного кодексу України державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень регулюються Законом України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» , Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015р. № 1127 (далі - Порядок № 1127).

Відповідно до ст.2 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Положеннями ч. 1 ст. 5 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди (їх окремі частини), квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Відповідно до п.10-1 Порядку №1127 під час формування та реєстрації заяви щодо державної реєстрації прав на земельну ділянку автоматично за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у режимі реального часу отримуються відомості Державного земельного кадастру про таку земельну ділянку, у тому числі з метою перевірки її кадастрового номера щодо його наявності та автентичності, а також з метою встановлення наявності відомостей про власників, користувачів такої земельної ділянки, перенесених з державного реєстру земель, що містяться в Державному земельному кадастрі, та відповідності таким відомостям про власників, користувачів відомостей, зазначених заявником у заяві.

Пунктом 81-1 Порядку №1127 визначено, що державна реєстрація права власності на земельну ділянку, реєстрацію якого не проведено до 1 січня 2013 р. відповідно до законодавства, що діяло на момент його набуття, якщо такі права набуті згідно з рішенням органу влади чи органу місцевого самоврядування, проводиться за умови встановлення факту відсутності відомостей про речові права інших осіб на таку земельну ділянку в Державному земельному кадастрі.

Згідно п. 40 Порядку №1127 державна реєстрація прав проводиться на підставі документів, необхідних для відповідної реєстрації, передбачених статтею 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та цим Порядком.

Статтею 27 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» зокрема визначено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі документів, що відповідно до законодавства підтверджують набуття, зміну або припинення прав на нерухоме майно.

Підстави для відмови у державній реєстрації прав та їх обтяжень визначені ст. 24 вказаного Закону .

Зінформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №148441791 від 06.12.2018р. вбачається, що 27.11.2018р. державним реєстратором комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Н.К. здійснено запис про державну реєстрацію права власності на вказану земельну ділянку за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» . Підстава виникнення права власності: державний акт на право власності на землю (завірена копія, оригінал втрачено), серія та номер: ХМ №854, виданий 29.10.1998р. виконавчим комітетом Хмельницької міської ради радних депутатів Хмельницької області. Підстава внесення запису: рішення державного реєстратора комунального підприємства „Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області Панасюк Н.К. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44288689 від 28.11.2018р.

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що наявність інформації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про державну реєстрацію права власності на вказану земельну ділянку за сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Агрофірма „Гречани» підтверджує наявність спору про право стосовно земельної ділянки, з приводу якої заявлено позов, зважаючи на правові наслідки державної реєстрації права власності на вказану земельну ділянку.

За встановлених обставин, суд дійшов висновку про передчасність подання Хмельницькою міською радою позову в даній справі та відповідно відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог про визнання незаконною та скасування реєстрації в базі даних Державного земельного кадастру земельної ділянки площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112 на праві власності СТОВ "Агрофірма "Гречани", визнання незаконним та скасування рішення Державного реєстратора про державну реєстрацію прав власності на земельну ділянку площею 17,8135 га, кадастровий номер 6810100000:33:001:0112 за СТОВ "Агрофірма "Гречани".

Згідно із ч. 2-3 ст. 13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Суд також вважає за необхідне послатися на рішення Європейського суду з прав людини у справі «Серявін та інші проти України» (заява №4909/04) від 10.02.2010р. у якому зазначено, що хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення.

Відповідно до ст.73 ГПК України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи

Згідно із п.1 ст.76 ГПК України суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Частинами 1-3 статті 86 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ст. 276 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи вищезазначене, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021року у справі №924/126/19 відповідає чинному законодавству та матеріалам справи, підстав для його скасування з мотивів, викладених в апеляційній скарзі, не вбачається.

З урахуванням відмови в задоволенні апеляційної скарги, судові витрати за розгляд справи в суді апеляційної інстанції покладається на апелянта в порядку ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 129, 269, 270, 273, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Хмельницької міської ради залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Хмельницької області від 12.03.2021 року у справі №924/126/19 без змін.

2. Справу №924/126/19 повернути Господарському суду Хмельницької області.

3. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з моменту складення повного тексту в порядку, передбаченому главою 2 розділу IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складений "10" червня 2021 р.

Головуючий суддя Гудак А.В.

Суддя Петухов М.Г.

Суддя Маціщук А.В.

Дата ухвалення рішення08.06.2021
Оприлюднено11.06.2021

Судовий реєстр по справі —924/126/19

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 28.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Постанова від 08.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 04.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 19.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 29.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні