Ухвала
від 11.06.2021 по справі 210/3206/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3206/21

Провадження № 1-кс/210/1462/21

"11" червня 2021 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кривому Розі клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12021041710000184 від 06.05.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України, про проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

11 червня 2021 року старший слідчий СВ відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду.

В обґрунтування заявленого клопотання посилається на те, що 06.05.2021 до ВП №2 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області з письмовою заявою звернувся ОСОБА_4 , про притягнення до кримінальної відповідальності невідомих осіб, які самовільно займають землі в охоронних зонах, де на теперішній час здійснюється торгівля продовольчими та іншими господарськими товарами, що відбувається впродовж тривалого часу на території Металургійного району м. Кривого Рогу (ЖЄО 6965 від 06.05.2021).

Згідно з інформацією, яка була отримана з державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, земельна ділянка яка має кадастровий номер: 1211000000:02:016:0168 та яка розташована за юридичною адресою: м. Кривий Ріг, проспект Металургів, біля будинку 26 (торговельно-зупиночний комплекс), перебуває у власності територіальної громади м. Кривого Рогу в особі Криворізької міської ради та в свою чергу передана на підставі інших земельних сервітутів ТОВ «Нафтохімінвест» ЄДРПОУ 31223681.

17.05.2021 слідчим в порядку ст. 93 КПК України надано запит до Криворізької міської ради, згідно якого було отримано відповідь, що рішенням міської ради від 30.06.2020 №4833 «Про надання згоди на подальше користування частинами земельних ділянок, на які поширюється право сервітуту, під тимчасовими спорудами, спорудами в яких здійснюється підприємницька діяльність» ТОВ «Нафтохімінвест» передана в оренду користування земельна ділянка площею 0,0189 га на пр-ті Металургів, біля буд. 26 у Металургійному районі (кадастровий номер: 1211000000:02:016:0168) для розміщення тимчасових споруд торгівельних павільйонів (торгівельно-зупиночний комплекс).

19.05.2021 слідчим в порядку ст. 93 КПК України надано запит до АТ «Криворіжгаз» (ЄРДПОУ 03341397), згідно з яким було отримано відповідь, що відповідно до п. 18 глави 1 розділу І Кодексу газорозподільчих систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2494, визначено що охоронною зоною об`єктів газорозподільчої системи є територія, обмежена умовними лініями уздовж наземних, надземних та підземних газопроводів та їх споруд по обидва боки від крайніх елементів конструкцій розподілих газопроводів та їх споруд по обидві боки від крайніх елементів конструкції розподільчих газопроводів та по периметру наземних споруд на визначеній дистанції, на якій обмежується провадження господарської та іншої діяльності. Відповідно до п. 18 глави 4 розділу ІІІ кодексу, межі охоронних зон газорозподільчої системи визначаються відповідно до Правил безпеки системи газопостачання, затверджених наказом міністерства енергетики та вугільної промисловості україни від 15.05.2015 р. №285. Відповідно до п. 1.2 розділу V ПБСГ, з метою забезпечення безпечних умов експлуатації та виключення можливості пошкодження газорозподільчої системи вздовж її траси в межах охоронних зон шириною 2 метри з обох боків від зовнішньої стінки газопроводу в плані не допускаються:

- обмеження доступу обслуговуючого персоналу;

- складування матеріалів і устаткування;

- ведення земляних та будівельно-монтажних робіт;

- садіння дерев;

- улаштування стоянок автотранспорту, гаражів та інших споруд, у тому числі тимчасових;

На земельній ділянці біля будинку №26 по проспекту Металургів у м. Кривому розі, розташований торгівельно-зупиночний комплекс з порушенням охоронних зон газорозподільної системи (пункт 1.12 розділу V ПБСГ). Під час будівництва вказаного об`єкту власник для отримання погодження для проведення ремонтних, будівельних, земельних робіт в охоронній ділянці газорозподільних систем, що передбачено главою 4 розділу ІІІ Кодексу, до АТ «Криворіжгаз» не звертався.

Так, відповідно до відомостей які збережено в АТ «Криворіжгаз» відомо, що при обстеження земельної ділянки яка має кадастровий номер: 1211000000:02:016:0168 та яка розташована за юридичною адресою: м. Кривий Ріг, проспект Металургів, біля будинку 26 (торговельно-зупиночний комплекс) виявлено порушення охоронної зони газорозподільної системи (торгівельний комплекс розташовано на підземному газопроводі низького тиску 219мм, архівний №319).

Слідчий зазначає, що на теперішній час торгівельних комплекс, який розташовано на земельній ділянці, яка має кадастровий номер: 1211000000:02:016:0168, було побудовано без відповідних дозвільних документів, та беручи до уваги той факт, що газорозподільча система яка знаходиться безпосередньо під будовою комерційного призначення є об`єктом з підвищеною небезпекою, існує реальна загроза життю та здоров`ю осіб, які працюють у зазначених приміщеннях а також відвідувачів цих закладів торгівлі.

З метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, слідчий зазначає, що виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки яка має кадастровий номер: 1211000000:02:016:0168 та яка розташована за юридичною адресою: м. Кривий Ріг, проспект Металургів, біля будинку 26 (торговельно-зупиночний комплекс),із залученнямспеціаліста відділуконтролю завикористанням таохороною земель в Апостолівському, Криворізькому, Софіївському, Широківському районах управління контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області, спеціаліста Управління містобудування,архітектури,та земельнихвідносин Криворізькоїміської ради та представника Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз» з метою виявлення, фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, з подальшим проведенням відповідної перевірки.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Суд, вислухавши слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі з урахуванням наступного.

Судом встановлено, що в провадженні СВ відділення поліції№2Криворізького районногоуправління поліціїГУНП вДніпропетровській областіперебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041710000184 від 06.05.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України КК України, за фактом самовільного будівництва споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці.

Відомості щодо вказаного правопорушення 06.05.2021 відділеннямполіції №2Криворізького районногоуправління поліціїГУНП вДніпропетровській областівнесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041710000184 від 06.05.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК КК України та розпочато досудове розслідування.

Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено групі слідчих у складі: старшого слідчого СВ відділення поліції№2Криворізького районногоуправління поліціїГУНП вДніпропетровській областіОСОБА_3 (старший групи), слідчого відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 .

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється групою прокурорів у складі заступника керівника Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_6 (старший групи), прокурора Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_7 , прокурора Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_8 .

Відповідно до ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку жита чи іншого володіння особи.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Згідно з ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор, має право до постанови ухвали слідчого суді увійти до житла чи іншого володіння особи, лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язанні невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно вимог статті 234 КПК України, перевіряючи, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали судді.

Крім того, метою проведення вказаного огляду є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльність причетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину.

Обставини кримінального провадження, а також установлені у ході досудового розслідування дані, що підтверджуються доказами, наявними в матеріалах провадження, дають обґрунтовані підстави вважати, що у результаті огляду будуть виявлені та зафіксовані відомості про обставини вчинюваного злочину та інші дані, що мають суттєве значення для кримінального провадження.

Враховуючи наведене, враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст. 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для проведення огляду з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення предметів кримінального правопорушення, документів та речей, що вказують на його вчинення, обумовлено задачами та цілями досудового розслідування, адже без проведення даної слідчої (розшукової) дії, неможливо буде об`єктивно довести у подальшому вину осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 234 - 236, 237, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12021041710000184 від 06.05.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України, про проведення огляду задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки яка має кадастровий номер: 1211000000:02:016:0168 та яка розташована за юридичною адресою: м. Кривий Ріг, проспект Металургів, біля будинку 26 (торговельно-зупиночний комплекс),із залученнямспеціаліста відділуконтролю завикористанням таохороною земель в Апостолівському, Криворізькому, Софіївському, Широківському районах управління контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області, спеціаліста Управління містобудування, архітектури, та земельних відносин Криворізької міської ради та представника Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз» з метою виявлення, фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та у разі виявлення порушень нарахування збитків.

Право проведення огляду надати старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали складає 30 (тридцять) днів з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97593184
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —210/3206/21

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні