Ухвала
від 10.06.2021 по справі 386/481/21
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/481/21

Провадження № 1-кс/386/103/21

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2021 року смт. Голованівськ

Слідчий суддя Голованівського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

представника скаржника ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу Приватного підприємства «Новий Світ» (далі - ПП «Новий Світ») на бездіяльність посадових осіб СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

встановив:

ПП «Новий Світ» звернулось до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність посадових осіб СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, шляхом направлення 27.05.2021 скарги поштою, яка надійшла до суду 01.06.2021 о 15 год. 45 хв. Скаргу обґрунтовує тим, що 25.05.2021 ПП «Новий Світ» до СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області подано заяву про вчинення кримінального правопорушення, в якій скаржник просив: внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань; визнати ПП «Новий Світ» потерпілим у кримінальному провадженні та вручити пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого; після внесення відомостей до ЄРДР, отримавши відповідні матеріали, направити ПП «Новий Світ» повідомлення про початок досудового розслідування, відповідно до вимог ст. 111 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України). Скаржник вказав, що 26.05.2021 від посадової особи СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області стало відомості про те, що відомості про кримінальне правопорушення, про яке зазначено в заяві, не були внесені до ЄРДР, а лише внесені в Журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події під №1307. Таким чином, посадовими особами СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області, інформацію по заяві про вчинення кримінального правопорушення не внесено до ЄРДР, чим було порушено порядок, який встановлений нормами КПК України при проведенні перевірки заяви про вчинення кримінального правопорушення. Скаржник зазначив, що про факт невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР йому стало відомо 26.05.2021, тому строк оскарження вказаного рішення не пропущений. Враховуючи викладене, ПП «Новий Світ» просить визнати бездіяльність посадових осіб СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення незаконною; зобов`язати службових осіб СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за його заявою від 25.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 Кримінального кодексу України (далі - КК України).

Ухвалою слідчого судді від 01.06.2021 за скаргою відкрито провадження та призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні представник скаржника-адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав у повному обсязі з підстав зазначених у скарзі та просив її задовольнити.

Представник Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області та представник Голованівської окружної прокуратури Кіровоградської області в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду скарги повідомлені своєчасно та належним чином, що підтверджується витягом з журналу розносної кореспонденції з підписом про отримання судової повістки 08.06.2021 (а.с. 44).

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши пояснення представника скаржника, дослідивши письмові докази, слідчий суддя приходить до висновку про повне задоволення скарги з таких підстав.

Слідчим суддею встановлено, що 25.05.2021 голова комісії з припинення ПП «Новий Світ» ОСОБА_4 звернувся до СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області із заявою про вчинене кримінальне правопорушення, в якій зазначив про те, що на полях №172 та №173, розташованих на території с. Тернівка Новоархангельського району Кіровоградської області, які на законних підставах знаходяться в оренді ПП «Новий Світ», було заплановано розпочати обробіток земельних ділянок. При виїзді тракторної техніки з відповідним обладнанням для виконання робіт по обробітку ґрунту та відповідних працівників підприємства за даний технологічний процес, було виявлено, що дані земельні ділянки вже оброблені та засіяні сільськогосподарськими культурами, що призвело до порушення та не виконання технологічних процесів обробітку орендованої земельної ділянки, які належать ПП «Новий Світ» на підставі договорів оренди, які є чинними. Скаржник просив внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань; визнати ПП «Новий Світ» потерпілим у кримінальному провадженні та вручити пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого; після внесення відомостей до ЄРДР, отримавши відповідні матеріали, направити ПП «Новий Світ» повідомлення про початок досудового розслідування, відповідно до вимог ст. 111 КПК України (а.с. 4).

До заяви про вчинене кримінальне правопорушення ПП «Новий Світ» було додано копію договору оренди земельної ділянки, укладеної 10.06.2008 між ПП «Новий Світ» та ОСОБА_5 та копію договору оренди земельної ділянки, укладеної 15.06.2011 між ПП «Новий Світ» та ОСОБА_6 .

Заяву ПП «Новий Світ» зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області, реєстраційний №1306, 1307 від 25.05.2021 (а.с. 3).

Відповідно до ч. 1 ст. 7 КПК України, зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження.

Частиною першою ст. 9 КПК України визначено, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Статтею 19Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За нормами ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

З досліджених доказів судом встановлено, що голова комісії з припинення ПП «Новий Світ» 25.05.2021 звернувся до СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області із заявою про вчинене кримінальне правопорушення, в якій наявні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, однак Голованівський РВП ГУНП в Кіровоградській області в порушення вимог ст. 214 КПК України не вніс відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочав розслідування, тобто допустив бездіяльність, а тому вимоги скаржника в частині визнання незаконною бездіяльності посадових осіб Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Також, суд погоджується з вимогою скаржника про те, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань Голованівським РВП ГУНП в Кіровоградській області мають бути внесені відповідні відомості за його заявою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 7, 9, 110, 303, 305-307, 309, 369-372КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Скаргу ПП «Новий Світ» - задовольнити повністю.

Визнати незаконною бездіяльність посадових осіб СПД №3 (смт. Новоархангельськ) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ПП «Новий Світ» від 25.05.2021 про вчинення невідомими особами відносно ПП «Новий Світ» кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Зобов`язати Голованівський РВП ГУНП в Кіровоградській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості згідно заяви ПП «Новий Світ» від 25.05.2021 про вчинення невідомими особами відносно ПП «Новий Світ» кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України та розпочати досудове розслідування.

Відповідно до ч. 3 ст. 307 КПК України ухвала оскарженню не підлягає.

Дата та час складення і оголошення повного тексту ухвали: 11 червня 2021 року об 11 годині 30 хвилин.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97594946
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —386/481/21

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 04.06.2021

Кримінальне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні