Ухвала
від 08.06.2021 по справі 693/558/20
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 693/558/20

1-кс/693/86/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання тимчасового доступу до документів

08.06.2021 року м. Жашків

Слідчий суддя Жашківського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , начальника Жашківського відділу Уманської окружної прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Жашків клопотання старшого слідчого СВ відділу поліції № 1 Уманського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , яке погоджене начальником Жашківського відділу Уманської окружної прокуратури ОСОБА_3 , подане у рамках кримінального провадження № 12020250130000192 від 04.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ відділу поліції №1 Уманського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області лейт. поліції ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Слідчим відділенням Жашківського ВП Уманського ВП ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020250000000192 від 04.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, за фактом незаконної порубки лісу в лісозахисній смузі, що розташована поблизу вул. Садова с. Скибин Жашківського району.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Жашківського відділення поліції Уманського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшло повідомлення від старшого оперуповноваженого СКП старшого лейтенанта поліції ОСОБА_5 про те, що 2 невідомі особи чоловічої статі здійснюють незаконну порубку лісу в лісозахисній смузі, що розташована поблизу вул. Садова в с. Скибин Жашківського району Черкаської області.

За даним фактом СВ Жашківського відділення поліції Уманського відділу поліції ГУНП в Черкаській області розпочато кримінальне провадження №12020250130000192 від 04.06.2020.

Відповідно до ст. 4 Лісового кодексу України, до лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 гектара.

Згідно ст. 39 Лісового кодексу України полезахисні лісові смуги відносяться до категорії захисних лісів, які виконують водоохоронні, ґрунтозахисні та інші захисні функції.

Згідно з п. 7 Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 733 від 16.05.2007 до категорії захисних лісів відносяться лісові ділянки, що виконують функцію захисту навколишнього природного середовища та інженерних об`єктів від негативного впливу природних та антропогенних факторів, зокрема лісові насадження, а саме: лісові насадження лінійного типу (полезахисні лісові смуги, державні захисні лісові смуги, лісові смуги уздовж забудованих територій населених пунктів).

Крім того, відповідно до статті 60 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища» полезахисні лісові смуги підлягають особливій охороні як унікальні та типові природні комплекси, що мають велику екологічну цінність для збереженим сприятливої екологічної обстановки, попередження та стабілізації негативних природних явищ,

Відповідно до п.п. 4, 5 Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року № 555, для поліпшення санітарного стану лісів здійснюються такі заходи: вибіркові санітарні рубки; суцільні санітарні рубки; ліквідація захаращеності; профілактика виникнення та поширення осередків шкідників і хвороб лісу, боротьба з ними та захист заготовленої деревини від шкідників і хвороб лісу. Заходи з поліпшення санітарного стану лісів плануються і здійснюються на основі матеріалів лісовпорядкування, а також санітарних та лісопатологічних обстежень, а в межах природно-заповідного фонду - відповідно до вимог проектів організації територій та об`єктів природно-заповідного фонду та/або положень про них з урахуванням специфіки, ступеня та періоду пошкодження насаджень, біології деревних порід, шкідників та збудників хвороб лісу.

Складений власником лісів, постійним лісокористувачем перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів (додаток 1) погоджується державним спеціалізованим лісозахисним підприємством, органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим та відповідним територіальним органом Держлісагентства (у межах природно-заповідного фонду - погоджується також обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим - органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища).

Правова кваліфікація у кримінальному провадженні № 12020250000000192 від 04.06.2020 органом досудового розслідування визначена за ч. 1 ст. 246 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що сертифікований інженер-землевпорядник фізична особа-підприємець ОСОБА_6 (місцезнаходження АДРЕСА_1 ) здійснював складання документації для державної реєстрації земельної ділянки, з якою межує земельна ділянка, на якій розташована лісозахисна смуга, в якій здійснювалась незаконна вирубка дерев, а саме земельної ділянки з кадастровим номером 7120987000:02:001:0003.

Крім того, сертифікований інженер-землевпорядник фізична особа-підприємець ОСОБА_6 приймав участь у виносі в натуру земельної ділянки з кадастровим номером 7120987000:02:001:0003.

З урахуванням викладеного для забезпечення повноти, всебічності та неупередженості кримінального провадження на даному етапі досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документації для державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 7120987000:02:001:0003, яку виготовляв (засвідчував) сертифікований інженер-землевпорядник фізична особа-підприємець ОСОБА_6 (місцезнаходження АДРЕСА_1 ) та яка в нього знаходиться.

Підставами вважати, що вказані документи можуть перебувати у інженера-землевпорядника фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 є відповідно документи, на яких стоять його підписи, а саме: план земельної ділянки та акт виносу в натуру (на місцевість) від 27.07.2020 року.

Диспозиція ч. 1 ст. 246 КК України визначає обов`язковою ознакою об`єктивної сторони цього складу злочину місце вчинення, зокрема захисні та інші лісові насадження.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України місце вчинення кримінального правопорушення є обставиною, що підлягає доказуванню у кримінальному провадженні.

Таким чином, з урахуванням викладеного наявні підстави вважати, що документи, доступ до яких планується отримати мають значення для встановлення обставин щодо місця вчинення розслідуваного кримінального правопорушення.

Крім того, для забезпечення виконання завдань кримінального провадження досудовому розслідуванню необхідно вилучити належним чином завірені копії вказаних документів у друкованому вигляді, що обумовлено необхідністю надання їм характеру джерела доказів з тим, щоб використовувати в ході подальшого досудового розслідування та під час судового провадження.

Вищевказані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами та документами мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, без отримання яких неможливо всебічно та повно дослідити всі обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та досягти дієвості цього провадження.

Беручи до уваги вищевикладене необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів, що зберігаються у інженера-землевпорядника фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , що за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій.

Розгляд даногоклопотання необхіднопроводити безвиклику інженера-землевпорядника фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , у володінні якого знаходяться вищевказані документи, на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Відповідно до вимог ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

У судовому засіданні начальник Жашківського відділу Уманської окружної прокуратури ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши думку начальника Жашківського відділу Уманської окружної прокуратури ОСОБА_3 , та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що дане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду. Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Приймаючи до уваги вищевикладене, а також тяжкість злочину і неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення обставин події кримінального правопорушення та встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні інженера-землевпорядника фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: документації для державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 7120987000:02:001:0003, яку виготовляв (засвідчував) сертифікований інженер-землевпорядник фізична особа-підприємець ОСОБА_6 та вилучити належним чином засвідчені копії зазначених документів та зобов`язати сертифікованого інженера-землевпорядника фізичну особу-підприємця ОСОБА_6 їх виготовити.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст.107, 163165, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшогослідчого СВвідділу поліції№ 1Уманського районногоуправління поліціїГУНП вЧеркаській області ОСОБА_4 ,яке погоджененачальником Жашківськоговідділу Уманськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 ,подане урамках кримінальногопровадження №12020250130000192від 04.06.2020 року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст. 246КК України,про наданнятимчасового доступудо речейі документів задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ ВП № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , слідчим СВ ВП № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , заступнику начальника СВ ВП № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до документів у друкованому вигляді, що перебувають у володінні інженера-землевпорядника фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: документації для державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 7120987000:02:001:0003, яку виготовляв (засвідчував) сертифікований інженер-землевпорядник фізична особа-підприємець ОСОБА_6 .

Надати дозвіл старшому слідчому СВ ВП № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , слідчим СВ ВП № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , заступнику начальника СВ ВП № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_11 вилучити належним чином засвідчені копії зазначених документів та зобов`язати сертифікованого інженера-землевпорядника фізичну особу-підприємця ОСОБА_6 їх виготовити.

Строк дії цієї ухвали не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженю не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 11 червня 2021 р. о 08 год. 00 хв.

Слідчий суддя: ОСОБА_12

СудЖашківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення08.06.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97650240
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —693/558/20

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні