Ухвала
від 14.06.2021 по справі 523/8091/20
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/8418/21

Номер справи місцевого суду: 523/8091/20

Головуючий у першій інстанції Аліна С.С.

Доповідач Князюк О. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

14.06.2021 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії:

головуючого Князюка О. В.,

суддів: Заїкіна А. П., Погорєлової С.О.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Довіра та гарантія" на заочне рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 10 березня 2021 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ ФК Довіра та гарантія , треті особи: ПАТ Імексбанк , ТОВ Компанія Дасті про стягнення моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

10 березня 2021 року Суворовським районним судом м. Одеси ухвалено заочне рішення по справі.

14 травня 2021 представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Довіра та гарантія", через засоби поштового зв`язку, звернувся до апеляційного суду з апеляційною скаргою на заочне рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 10 березня 2021 року, в якій просить заочне рішення в частині стягнення з ТОВ "ФК "Довіра та гарантія" моральної шкоди скасувати.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що подана апеляційна скарга не може бути прийнята до розгляду апеляційним судом, а тому підлягає поверненню апелянту, оскільки подана передчасно з порушенням спеціального процесуального порядку оскарження заочного рішення суду.

Особа, в інтересах якої подано апеляційну скаргу - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Довіра та гарантія", є відповідачем по даній справі.

Відповідно до вимог ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

За змістом ч. 4 ст. 287 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Згідно ч. 2, 3 ст. 288 ЦПК України позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом, а повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Зазначений порядок є спеціальним і представляє окрему стадію судового процесу, дотримання якої для відповідача є обов`язковим.

У абз. 2 п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 24 жовтня 2008 року "Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку" роз`яснено, що оскарження заочного рішення відповідачем в апеляційному порядку може мати місце лише в разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення та в разі ухвалення повторного заочного рішення. В іншому випадку апеляційний суд відмовляє в прийнятті апеляційної скарги на заочне рішення.

З матеріалів справи встановлено, що 10 березня 2021 року Суворовським районним судом м. Одеси ухвалено заочне рішення по справі.

Разом із цим, Цивільним процесуальним законом встановлено, що лише у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, в іншому випадку апеляційний суд відмовляє в прийнятті апеляційної скарги на заочне рішення.

Таким чином, оскільки судом першої інстанції заочне рішення ще не переглядалося у порядку, встановленому ст.ст. 284-287 ЦПК України, що є обов`язковою умовою для подальшого його оскарження в суді апеляційної інстанції, тому суд апеляційної інстанції позбавлений можливості розглянути апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Комінтернівське комунальне господарство , в апеляційному порядку, так як відповідач не дотримався встановленого законом порядку перегляду заочного рішення, тобто у Товариства з обмеженою відповідальністю Комінтернівське комунальне господарство не виникло право на подачу апеляційної скарги у загальному порядку.

За таких обставин, апеляційний суд приходить до висновку, що у прийняті апеляційної скарги слід відмовити, а апеляційну скаргу повернути апелянту, як подану передчасно, та матеріали справи спрямувати до суду першої інстанції.

Разом з тим, слід роз`яснити заявнику, що після розгляду місцевим судом заяви про перегляд заочного рішення в порядку ч. 4 ст. 287 ЦПК України та у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, відповідач має право на апеляційне оскарження заочного рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 10 березня 2021 року в загальному порядку.

Слід зазначити, що відповідно до п. 2, 3 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: повернення заяви або скарги; відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 284, 287, 288 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Відмовити у прийняті апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Довіра та гарантія" на заочне рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 10 березня 2021 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ ФК Довіра та гарантія , треті особи: ПАТ Імексбанк , ТОВ Компанія Дасті про стягнення моральної шкоди, та повернути зазначену апеляційну скаргу особі, яка її подала.

Роз`яснити апелянту, що тільки у разі залишення його письмової заяви про перегляд вказаного заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому ЦПК України (ст.287 ч.4 ЦПК України).

Копію цієї ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі, для відома.

Скаржнику надіслати копію цієї ухвали разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її прийняття, проте може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя О.В. Князюк

Судді А.П. Заїкін

С.О. Погорєлова

Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено16.06.2021
Номер документу97684763
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —523/8091/20

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Полікарпова О. М.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Полікарпова О. М.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Рішення від 10.03.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні