Ухвала
від 16.06.2021 по справі 752/18776/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/18776/20

Провадження №: 1-кп/752/1254/21

У Х В А Л А

Іменем України

16 червня 2021 року м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Херсона, громадянки України, із середньо-спеціальною освітою, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020100110000049 від 24.09.2020 р.,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

встановив:

Так, Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є директором та власником суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), а саме приватного підприємства «Финик», код ЄДРПОУ 40328928 (далі - ПП «Финик»).

Незважаючи на те, що вказане підприємство зареєстроване в державному органі влади як суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа), ОСОБА_4 взяла участь у його перереєстрації шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, тобто вчинила злочин у сфері господарської діяльності за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 , 19 вересня 2016 року близько 10 години, перебуваючи у АДРЕСА_1 , отримала на мобільний телефон дзвінок від особи на ім`я ОСОБА_5 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні. Під час телефонної розмови останній повідомив ОСОБА_4 про можливість заробити грошових коштів шляхом перереєстрації підприємства ПП «Финик» (код ЄДРПОУ 40328928) на її ім`я, для чого їй необхідно було зустрітись з особою на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, та слідувати наданим вказівкам У подальшому особа на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, шляхом телефонного дзвінка, зв`язався з ОСОБА_4 та запропонував зустрітися у зручному для нього місці, а саме за адресою: м. Херсон, вул. Кременчуцька, 126.

Цього ж дня, близько 12 години, особа на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, зустрівся з ОСОБА_4 в обумовленому місці та запропонував їй вчинити дію, яка полягала у підписанні документів щодо проведення державної реєстрації змін до установчих документів ПП «Финик», тобто внесенні завідомо неправдивих відомостей в документи, які в подальшому будуть подані для проведення державної перереєстрації юридичної особи.

На дану пропозицію ОСОБА_4 погодилась, достовірно розуміючи, що не має відповідного досвіду роботи для керівництва підприємством, перебуває у скрутному матеріальному становищі, а тому позбавлена засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, прийняла пропозицію за грошову винагороду у розмірі 200 гривень внести в документи, які подаються для державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, тим самим вступивши у попередню змову з особами на ім`я ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , досудове розслідування щодо яких здійснюється в окремому кримінальному провадженні.

Після чого, для оформлення всіх необхідних реєстраційних документів надала особі на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, свій паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області від 17 лютого 2015 року та реєстраційний номер облікової картки платника податків (індивідуальний ідентифікаційний номер) № НОМЕР_2 .

Тоді ж, 19.09.2016, в денний час доби, приблизно о 13 годині, знаходячись за вищевказаною адресою особа на ім`я ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, повідомив ОСОБА_4 про необхідність з`явитись до невстановленого слідством офісного приміщення для того, щоб підписати документи на проведення державної реєстрації змін до установчих документів підприємства ПП « ОСОБА_7 », на що ОСОБА_4 погодилась.

В подальшому, ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію злочинного умислу, спрямованого на порушення встановленого законодавством України порядку реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, 19 вересня 2016 року приблизно о 16 годині в невстановленому слідством офісному приміщенні, діючи з корисливих мотивів, відповідно до заздалегідь досягнутих домовленостей, за попередньою змовою з особами на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо яких проводиться в окремому кримінальному провадженні, підписала та передала останньому документи для здійснення державної реєстрації змін до установчих документів підприємства ПП « ОСОБА_7 », а саме: опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» ПП « ОСОБА_7 » від 21.09.2016, заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ПП «Финик» від 20.09.16, Рішення №1 власника ПП «Финик» від 19.09.16, Статут ПП «Финик» від 19.09.16, за що отримала раніше обумовлену грошову винагороду у сумі 200 (двісті) гривень.

Так, у вищезазначених документах, підписаних ОСОБА_4 , зазначено завідомо неправдиві відомості, а саме:

- в Рішенні №1 власника ПП «Финик» від 19.09.16 зазначено недостовірні відомості стосовно того, що ОСОБА_4 поклала на себе обов`язки керівника ПП «Финик», а також стосовно юридичної адреси підприємства, зокрема місцем знаходження підприємства визначено м. Київ, Голосіївський район, вул. Васильківська, буд. 14, офіс 5;

- в статуті ПП «Финик» від 19.09.2016 зазначені недостовірні відомості стосовно того, що ОСОБА_4 формує статутний фонд підприємства протягом трьох місяців від дати державної реєстрації підприємства, який становить 1 000 000 (один мільйон) гривень.

В дійсності, ОСОБА_4 жодних грошових коштів, цінних паперів або майнових прав до статутного фонду ПП «Финик» не вносила, покладені обов`язки щодо керівництва підприємством не виконувала, підприємство за зазначеною адресою фактично не знаходилось, а вказані завідомо неправдиві відомості внесено до реєстраційних документів виключно з корисливих мотивів.

Таким чином, ОСОБА_4 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані їй особами на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , досудове розслідування щодо яких проводиться в окремому кримінальному провадженні, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписавши документи про перереєстрацію нею суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ПП «Финик», досягнула своєї злочинної мети у вигляді внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей.

У подальшому, невстановлена в ході досудового розслідування особа 21 вересня 2016 року подала до Голосіївської районної державної адміністрації м. Києва, що розташована за адресою: м. Київ, просп. Голосіївський, 42 - Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ПП «Финик» від 20.09.16, як наслідок того ж дня, тобто 21 вересня 2016 року, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань перереєстровано ПП «Финик» за № 14991020000018985.

Дані дії ОСОБА_4 , органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 205-1 КК України, як внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньо змовою групою осіб.

В судовому засіданні прокурор просив задовольнити клопотання про звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності. Зазначив про те, що ОСОБА_4 раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, на обліку у лікаря нарколога і психіатра не перебуває, а потерпілих у провадженні не має, надавши відповідні характеризуючі матеріали.

ОСОБА_4 було роз`яснено суть підозри, підставу для звільнення від кримінальної відповідальності, і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з підставі закінчення строків давності. Підозрювана в судовому засіданні вину у вчинені інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала і наполягала на звільненні її від відповідальності з підстав закінчення строків давності, розуміючи, що така підстава не є реабілітуючою.

Суд, вивчивши клопотання, вислухавши думку прокурора і особи, яка підозрюється у вчинені кримінального проступку, дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 КК України, злочинність та карність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час цього діяння.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України (в редакції, яка діяла на час вчинення ОСОБА_4 вищезазначеного діяння) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, до якого відноситься діяння, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 (в редакції ч. 2 ст. 205-1 КК України на момент вчинення діяння)

Як вбачається із клопотання, інкримінований ОСОБА_4 злочин було вчинено у вересні 2016 року, тобто з моменту його вчинення минуло більше ніж 4 роки. Після його вчинення ОСОБА_4 інші злочини не вчиняла.

Вищезазначені обставини дають всі підстави вважати, що з дня вчинення ОСОБА_4 злочину, сплили строки давності, їх перебіг не зупинявся і не переривався, що є підставою для звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 284, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, ст. 44, п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, суд,-

постановив:

клопотання прокурора ОСОБА_3 - задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрювану у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, закривши кримінальне провадження, данні про яке внесені 24.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020100110000049.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97685560
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Херсона, громадянки України, із середньо-спеціальною освітою, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020100110000049 від 24.09.2020 р.,

Судовий реєстр по справі —752/18776/20

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

Ухвала від 24.11.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дрига Андрій Миколайович

Ухвала від 09.11.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні