Постанова
від 08.06.2010 по справі 4-1146/10
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №4-1146 /10

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇ НИ

08.06.2010 року суддя Печерськ ого районного суду м. Києва Су прун Г.Б., при секретарі Костюк А.І., з участю прокурора Горшк ова І.М., розглянувши скаргу ОСОБА_1, на постанову старшо го слідчого Київської трансп ортної прокуратури О.П.Сло бодяника від 17.07.2009р. про поруш ення кримінальної справи за фактом вчинення невстановле ними службовими особами ДП « Укрзалізничпостач» та ТОВ «Б ітерра» заволодіння чужим ма йном в особливо великих розм ірах, вчиненого за попереднь ою групою осіб шляхом зловжи вання службовим становищем, за ознаками злочину, передб аченого ч.5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Київської тр анспортної прокуратури від 17.07.2009р. порушенно кримінальну с праву за фактом вчинення нев становленими службовими осо бами ДП «Укрзалізничпостач » та ТОВ «Бітерра» заволодін ня чужим майном в особливо ве ликих розмірах, вчиненого за попередньою групою осіб шля хом зловживання службовим ст ановищем, за ознаками злочи ну, передбаченого ч.5 ст. 191 КК Ук раїни (а.с.194-195 том 3). В постанові з азначено, що у період часу з д ругої половини 2006 року до липн я 2008 року, знаходячись в місті К иєві та інших невстановлених слідством місцях, службові о соби ДП „Укрзалізничпостач", діючи за попередньою змовою групою осіб у співучасті з ін шими невстановленими службо вими особами ТОВ „Бітерра", зл овживаючи своїм службовим ст ановищем, вчинили заволодінн я чужим майном в особливо вел иких розмірах: грошовими кош тами ДП „Укрзалізничпостач" у сумі 16 263 251 грн.

Заволодіння грошовими к оштами ДП „Укрзалізничпоста ч" відбулося шляхом організа ції та здійснення закупівлі ДП „Укрзалізничпостач" у ТОВ „Бітерра", згідно укладеного договору №ЦХП-06-00107-01 від 16.03.2007р., по ставки лазерних профілометр ів серії ІКП-5 за завищеними ці нами. При фактичній вартості вказаних профілометрів по 30 0 00 грн. за штуку, останні були пр идбані ДП „Укрзалізничпоста ч" по 129 180 грн. за штуку, в кількос ті 176 штук. За придбані профіло метри ДП „Укрзалізничпостач " всього перерахувало із свог о рахунку на рахунок ТОВ „Біт ерра" грошові кошти у сумі 21 543 25 1,00 грн.

ОСОБА_1, будучи колишн ім директором ТОВ «Бітерра», як особа, інтересів якої безп осередньо стосується дана кр имінальна справа, звернувся до суду зі скаргою на зазначе ну постанову старшого слідчо го Київської транспортної п рокуратури . Посилається на т е, що у фінансовому плані ДП «У крзалізничпостач» на 2007рік бу ло передбачено закупівлю лаз ерних профілометрів серії ІК П-5 по ціні 130 000,00 грн. за штуку, а та кож визначено кількість необ хідної продукції. Результати проведених закупівель за до говорами будь-якими особами не оскаржувалась. Вони мають право встановлювать ціни на продукцію згідно Закону Укр аїни «Про ціни і ціноутворен ня». Просить скасувати оскар жувану постанову як незаконн у та винесену без достатніх п риводів та підстав.

В судовому засіданні ска ржник ОСОБА_1 та його пред ставник - адвокат ОСОБА_3 В скаргу підтримали повніст ю, просили її задовольнити. Д одали, що твердження слідчог о про фіктивність договору н а предоставлення дистриб»ют ерських прав між ТОВ «Ріфтек »

( Республіка Білорусь) та ТО В «Кода» та ТОВ «Бітерра» від 01.11.2006р. є здогадками сідчого, о скільки цей договір не визна ний недійсним.

Старший слідчий Слобо дяник О.П. пояснив, що для пору шення даної кримінальної спр ави було достатньо даних. Пр иводом для порушення криміна льної спроави стало безпосер еднє виявлення ним ознак скл аду злочину з розслідуваної кримінальної справи , оскіль кти порушена справа за ознак ами злочину передбаченого ч. 1 ст.366 КК України.

Прокурор Горшков І.М. прос ив відмовити в задоволенні с карги, підтримав пояснення с лідчого.

Таким чином, в матеріалах кримінальної справи містить ся достатньо даних, які вказу ють на наявність в діях невст ановлених службових осіб ДП „Укрзалізничпостач" та ТОВ „ Бітерра" ознак складу злочин у, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК Укр аїни.

Дослідивши надані в 6-ти том ах матеріали, які стали підст авою для порушення криміналь ної справи, заслухавши скарж ника, його представника, слід чого, прокурора, суд приходит ь до наступного.

Відповідно до ст.94 КПК Укр аїни приводом до порушення к римінальної справи, наряду з іншими, є заяви або повідомле ння підприємств, установ, орг анізацій, посадових осіб, пре дставників влади, громадсько сті або окремих громадян; без посереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокуроро м або судом ознак злочину. Спр ава може бути порушена тільк и в тих випадках, коли є достат ні дані, які вказують на наявн ість ознак злочину. Такими да ними є фактичне існування до казів, які підтверджують реа льність конкретної події зло чину ( час, місце, спосіб та інш і обставини здійснення злочи ну).

Відповідно до вимог ст.98 К ПК України, в оскаржуваній по станові зазначено приводи і підстави для порушення кримі нальної справи, статтю Кримі нального кодексу, за ознакам и якої порушується справа, а т акож дальше її спрямування.

Приводом для порушення кримінальної справи стало б езпосереднє виявлення слідч им під час розслідування кри мінальної справи. Підставам и - достатні фактичні дані в діях невстановлених осіб, як і містяться в наданих матері алах, що вказують на ознаки ск ладу злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

Викладені доводи скаржни ка не можуть бути підставами для скасування постанови , ос кільки суддя не вправі зазда легідь вирішувати і розгляда ти ті питання, які повинен вир ішувати суд при розгляді кри мінальної справи.

Оцінюючи в сукупності на дані та досліджені судом мат еріали в 6-ти томах, які стали п ідставою для порушення кримі нальної справи, суд приходит ь до висновку, що зазначені ма теріали містять достатні дан і, які вказують на наявність о знак складу злочину, передба ченого ч. 5 ст.191 КК України, але п ровести оцінку доказів та ви рішити питання про доведеніс ть вини можливо зробити лише в межах розслідування кримі нальної справи.

За таких обставин суддя вв ажає, що рішення слідчого від 17.07.2009р. року про порушення крим інальної справи прийнято з д отриманням вимог ст.ст. 94, 97, 98 КП К України за наявності доста тніх на те приводів та підста в.

Згідно ст. 236-8 КПК України суд за результатами розгляду ск арги, встановивши дотримання слідчим вимог ст.ст. 94, 97, 98 КПК Ук раїни при порушенні кримінал ьної справи, своєю вмотивова ною постановою залишає скарг у без задоволення.

На підставі викладеног о, керуючись ст.ст.94 - 98, 236-7, 236-8 КПК У країни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу на постанову ста ршого слідчого Київської тра нспортної прокуратури О.П .Слободяника від 17.07.2009р. про по рушення кримінальної справи за фактом вчинення невстано вленими службовими особами ДП «Укрзалізничпостач» та ТО В «Бітерра» заволодіння чужи м майном в особливо великих р озмірах, вчиненого за попере дньою групою осіб шляхом зло вживання службовим становищ ем, за ознаками злочину, пере дбаченого ч.5 ст. 191 КК України, залишити без задоволення .

Постанова може бути оск аржена до Апеляційного суду м. Києва через Печерський рай онний суд міста Києва протяг ом семи діб з дня її винесення .

Суддя: Супрун Г.Б.

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.06.2010
Оприлюднено20.07.2010
Номер документу9771902
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1146/10

Постанова від 30.08.2010

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Мальована-Когер В. В.

Постанова від 16.12.2010

Кримінальне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Романенко Володимир Вікторович

Постанова від 30.08.2010

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Мальована Вікторія Валентинівна

Постанова від 08.06.2010

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Супрун Галина Борисівна

Постанова від 08.06.2010

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Супрун Галина Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні