Ухвала
від 18.06.2021 по справі 953/11503/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/11503/21

н/п 1-кс/953/6037/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" червня 2021 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківської області підполковник поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220060002999 від 21.12.2018 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Сторона обвинувачення просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні на 12 місяців, тобто до 21.06.2022.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018220060002999 від 21.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, за фактом шахрайських дій невстановлених осіб, які у лютому 2018 року в м. Харкові здійснили підроблення банківських документів, скориставшись якими отримали доступ до електронного ключа банківського рахунку ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС», відкритого у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк», та шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами зазначеного підприємства в сумі 2193000 гривень, чим спричинили матеріальної шкоді у особливо великих розмірах.

Відповідно до постанови прокуратури Харківської області від 06.04.2020 здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, з метою забезпечення ефективного його ефективного проведення, доручено слідчому управлінню ГУНП в Харківській області.

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що в 2014 році ОСОБА_4 познайомився з ОСОБА_5 , який на той час займався підприємницькою діяльністю. Після знайомства ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вирішили разом займатися бізнесом у сфері вирощування нішевих культур (просо, канарник, розторопша). Експорт зазначених культур закордон ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_4 здійснювати силами його власної фірми «CerealCropsTrading LLP», а для купівлі-продажу зазначених культур в межах України Приватне підприємство «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» (код 32066502), зареєстроване на ім`я знайомого ОСОБА_5 ОСОБА_6 . Директором підприємства на той час був ОСОБА_7 , а головним бухгалтером ОСОБА_8 , яка перебуває на зазначеній посаді дотепер.

Для здійснення господарської діяльності ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк» відкритий банківський рахунок № НОМЕР_1 .

У зв`язку з рішенням здійснювати разом господарську діяльність, ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_4 стати засновником ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС», та в 2015 році внесені відповідні зміни до Статуту Підприємства. Відповідно до наказу від 12.06.2015 ОСОБА_4 призначений його директором.

Після внесення зазначених змін до Статуту ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС», до Житомирського відділення АТ «ОТП Банк» подані відповідні документи на переоформлення картки підписів на ім`я ОСОБА_4 та заповнений опитувальний лист у зазначеній банківській установі щодо відкритого банківського рахунку ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС». Згідно наявний у матеріалах кримінального провадження документах, отриманих під час тимчасового доступу, згідно п. 13 Опитувального листа зазначено електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », якою користувався ОСОБА_5 , для здійснення електронної переписки з банківською установою, з метою проведення платежів та з інших питань, що стосуються банківських операцій.

Допитаний директор ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_4 пояснив, що зазначена вище електронна адреса і контакти не змінювалися, бо вони були зазначені та використовувалися ще до того, як він був призначений на цю посаду та став засновником приватного підприємства, а саме коли був відкритий банківський рахунок у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк», що підтверджується опитувальним листом від 01.08.2013 за підписом директора ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_7 . Також під час допиту ОСОБА_4 пояснив, що після переоформлення рахунку № НОМЕР_1 ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» відкритого у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк» та оновлення електронного ключа доступу до цього рахунку, він ним жодного разу не користувався.

Також, згідно п. 11 Опитувального листа «Номер контактних телефонів і факсів» зазначений номер мобільного телефону ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 , відповідно до його показань, не брав до уваги зазначений вище банківський рахунок, оскільки одразу після його призначення на посаду директора ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» у 2015 році, ним відкрито новий розрахунковий рахунок у Харківському відділенні ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», який і використовувався в подальшому для здійснення господарської діяльності ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС».

Під час здійснення сумісної підприємницької діяльності в 2016 році ОСОБА_4 стало відомо, що ОСОБА_5 почав активно фінансувати Фермерське господарство «Русіна Івана Михайловича» (код 30245133) та Фермерське господарство «Геніївське» (код 34707897). Оскільки за первісною домовленістю між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , усіма фінансовими питаннями займався саме ОСОБА_5 , з появою ФГ «Русіна І.М.» та ФГ «Геніївське», фінансування яких ОСОБА_4 не підтримував, виник конфлікт інтересів.

На початку 2018 року, після неодноразових спроб отримати від ОСОБА_5 фінансовий звіт за увесь період їхньої сумісної підприємницької діяльності, ОСОБА_4 зателефонував головному бухгалтеру ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_8 , попередивши її про наявний конфлікт з ОСОБА_5 , заборонив їй проводити будь-які транзакції за вказівкою ОСОБА_5 без його дозволу або підписувати бухгалтерські документи, оскільки уся відповідальність за господарську діяльність ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» покладалася на нього як на засновника та директора зазначеного підприємства. Також ОСОБА_4 доручив головному бухгалтеру відготувати первинні документи щодо взаємовідносин між ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» та ФГ «Русіна І.М.» і ФГ «Геніївське» за лютий 2018 року.

В подальшому між ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» та ФГ «Русіна І.М.» та ФГ «Геніївське» складено акти звірки від 28.02.2018, відповідно до якого ФГ «Русіна І.М.» та ФГ «Геніївське» визнали факт заборгованості пере ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» на загальну суму 2288579 гривень 17 коп.

Наприкінці лютого 2018 року ОСОБА_4 зателефонувала менеджер ОСОБА_5 ОСОБА_9 , яка повідомила про його прохання підготувати та підписати документи необхідні для поновлення електронного ключа доступу до банківського рахунку ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» № НОМЕР_1 відкритого у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк», оскільки зазначений ключ оновлюється кожні три роки. Відмовившись підписувати будь-які документи, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_9 про намір закрити зазначений банківський рахунок.

Оскільки ФГ «Русіна І.М.» не сплатило заборгованість перед ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС», у вересні 2018 року ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» подано позов до Господарського суду Харківської області (справа № 922/2818/18) про стягнення заборгованості з ФГ «Русіна І.М.».

В жовтні 2018 року у судовому засіданні представник ФГ «Русіна І.М.» надав платіжні доручення за період з серпня по жовтень 2018 року, якими підтвердив факт сплачення заборгованості.

Перевіряючи отриману інформацію, ОСОБА_4 дізнався, що кошти від ФГ «Русіна І.М.» (р/р № НОМЕР_2 , відкритий у АТ «Райффайзен Банк Аваль» у м. Києві) та ФГ «Геніївське» (р/р № НОМЕР_3 , відкритий у АТ «Райффайзен Банк Аваль» у м. Києві) перераховані на рахунок ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС», відкритий у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк» на підставі невідомих йому актів звірки. Також відповідно до наданих органу досудового розслідування банківських документів та під час допиту ОСОБА_4 встановлено, що кошти, які зараховані на рахунок ПП «МЕРКІРІЙ-СЕРВІС» від ФГ «Русіна І.М.» та ФГ «Геніївське», того ж дня перераховані на рахунок № НОМЕР_4 , відкритий у ПАТ «ПУМБ» невідомого йому ТОВ «ДОМІНАТОР-ЛТД» (код 39568222) нібито на підставі договору № 010617 від 01.06.2017.

Звернувшись до Житомирського відділення АТ «ОТП Банк», ОСОБА_4 отримав інформацію та відповідні документи, в яких відображено, що до цієї банківської установи з електронної адреси «damekin@mail.ru» надійшли скан-копії документів, які підписані нібито директором ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_4 щодо відновлення електронного ключа доступу до банківського рахунку ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС», відкритого у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк».

Аналіз наданих органу досудового розслідування копій документів, отриманих у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк» ставить під сумнів справжність цих документів, а листування щодо відновлення електронного ключа здійснено з електронної адреси «damekin@mail.ru», якою директор ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_4 ніколи не користувався, відповідно до його показань. Електронну переписку між користувачем зазначеної електронної скриньки щодо відновлення електронного ключа вела працівник Житомирського відділення АТ «ОТП Банк» ОСОБА_10 , яка просила користувача направити на ім`я начальника відділення банківської установи ОСОБА_11 оригінали документів, необхідних для відновлення електронного ключа, а саме листа запиту на відновлення сертифікату, сертифікат, анкету-опитувальник та структуру власності.

Проведеним тимчасовим доступом до розрахункового рахунку № НОМЕР_1 відкритого у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк», встановлено наявність документів про відкриті ключі користувача, які знаходяться у банківській справі, та мають ознаки підроблення. Вказаний рахунок відкритий 27.09.2011 на підставі договору № 24-1 «Про використання комп`ютерної банківської системи «Клієнт-Банк» для здійснення банківських операцій.

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні виконані такі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

- допитано в якості свідка директора ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_4 ;

- до матеріалів провадження долучено завірені копії установчих документів зазначеного підприємства та інший документи, надані потерпілим для долучения до матеріалів кримінального провадження, щодо фінансово-господарської діяльності підприємства;

- допитано в якості свідка ОСОБА_9 , яка тривалий час надавала консультативну допомогу пов`язану з фінансово-господарською діяльністю ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС»;

- допитано в якості свідка головного бухгалтера ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» ОСОБА_8 щодо відомих їй обставин вчинення злочину;

- у ФГ «Геніївське» витребувано копії документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» та ТОВ «ДОМІНАТОР-ЛТД»;

- допитано в якості свідка голову Фермерського господарства «Геніївське» та Фермерського господарства «Русіна Івана Михайловича» щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» та ТОВ «ДОМІНАТОР-ЛТД»;

- на підставі ухвали слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до інформації, що містить банківську таємницю у Житомирському відділенні АТ «ОТП Банк» щодо ПП «МЕРКУПІЙ-СЕРВІС», під час якого виготовлені копії документів які долучено до матеріалів кримінального провадження;

- у Головному управлінні ДФС у Харківській області витребувані завірені копії податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб і сум сплаченого з них податку за формою 1-ДФ, податкові декларації екологічного податку з додатками по підприємствах ФГ «Русіна Івана Михайловича» та ФГ «Геніївське», а також наявну інформацію щодо місця реєстрації, перелік рахунків у банківських установах щодо зазначених підприємств;

- до оперативного підрозділу - Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області направлено доручення в порядку ст. 40 КПК України щодо встановлення обставин надання засобами електронного зв`язку підроблених документів до Житомирського відділення АТ «ОТП Банк», проте проведеними слідчими (розшуковими) діями осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, не встановлено;

- проведено судову почеркознавчу експертизу оригіналів документів, на підставі яких Житомирським відділенням АТ «ОТП Банк» відновлено електронний ключ доступу до банківського рахунку ПП «МЕРКУРІЙ-СЕРВІС» відкритого у зазначеній банківській установі. Згідно висновку експерта, підписи від імені ОСОБА_4 в інформації про відкриті ключі користувача (запрос) від 21.02.2018 в листі ПП «Меркурій-Сервіс» від 21.02.2018 на адресу начальника відділення АТ «ОТП БАНК» в м. Житомир виконані не ОСОБА_4 , а іншою особою;

- на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до реєстраційної справи ПП «Меркурій-Сервіс» у виконавчому комітеті Житомирської міської ради Житомирської області, виготовлена копія реєстраційної справи;

- на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до реєстраційних справ контрагентів ПП «Меркурій-Сервіс»: ФГ «Русіна Івана Михайловича» та ФГ «Геніївське» у Зміївській районній державній адміністрації Харківської області, виготовлені копії реєстраційних справ;

- на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до реєстраційної справи контрагента ПП «Меркурій-Сервіс», а саме ТОВ «Домінатор-ЛТД» у Святошинській районній державній адміністрації в м. Києві, виготовлено копію реєстраційної справи;

- додатково допитано в якості свідка ОСОБА_4 про обставини вчинення кримінального правопорушення;

- на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до абонентський номерів операторів мобільного зв`язку України: ПрАТ «Київстар» та ПрАТ «ВФ Україна»;

- на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до речей і документів в АТ «ОТП БАНК», вилучені документи долучені до матеріалів кримінального провадження;

- на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова здійснено тимчасовий доступ до документів та інформації у інтернет-провайдера ПрАТ «ДАТАГРУП», вилучені документи долучені до матеріалів кримінального провадження;

- надано доручення слідчого оперативному підрозділу УСР в Харківській області ДСР НП України щодо встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, тривають розшукові заходи;

Встановити осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, та завершити досудове розслідування у встановлені КПК України строки, було неможливо з об`єктивних причин.

Виконання слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, направлених на встановлення істини у кримінальному провадженні, та осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, потребує додаткового часу строком не менш ніж 12 місяців.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018220060002999 закінчується 21.06.2021, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим.

Як зазначає слідчий, незважаючи на великий обсяг проведених слідчих (розшукових) дій та заходів забезпечення кримінального провадження, на даний час у кримінальному провадженні №12018220060002999 від 21.12.2018 особи, причетні до вчинення даного кримінального правопорушення, не встановлені, жодній особі повідомлення про підозру не вручалось, а для закінчення досудового розслідування необхідно продовжити проведення слідчих (розшукові) дій.

Прокурор, слідчий до судового засідання не з`явилися. Слідчий до суду надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, просив задовольнити клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Харківській області знаходиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018220060002999 від 21.12.2018 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Повідомлення про підозру у даному провадженні нікому не повідомлене.

Слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування, достатнього для потреб досудового розслідування.

Слідчим також доведено, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, у тому числі, для встановлення особи, що вчинила дане кримінальне правопорушення, проведення з нею необхідних слідчих дій, при цьому, що ці дії не могли бути здійснені раніше з об`єктивних причин.

Слідчий суддя вважає можливим для проведення зазначених у клопотанні слідчих дій та встановлення особи, причетної до вчинення вищевказаного злочину, продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на дванадцять місяців, тобто до 21.06.2022 включно, таким чином клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч.4 ст.107 КПК України.

Керуючись ст. ст. 107, 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківської області підполковник поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220060002999 від 21.12.2018 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220060002999від 21.12.2018за ознакамикримінального правопорушення-злочину,передбаченого ч.4ст.190КК України на дванадцять місяців, тобто до 21.06.2022 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97778287
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220060002999 від 21.12.2018 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —953/11503/21

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні