Рішення
від 15.06.2021 по справі 483/453/21
ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 483/453/21

Провадження № 2/483/348/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2021 року м. Очаків

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Куцарова В.І.,

за участю секретаря судового засідання Шилінскас О.В.

представника позивача - адвоката Стинки С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Очакові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Стинку С.О., звернувся до Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом. В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , після смерті якого відкрилася спадщина, що складається з житлового будинку з прилеглими до нього господарськими будівлями та спорудами і земельної ділянки площею 0,21 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Спадкоємцями після смерті ОСОБА_4 є позивач та ОСОБА_2 24.03.2021 року позивач звернувся до державного нотаріуса Другої очаківської нотаріальної контори для оформлення спадкових справ після смерті батька, але отримав роз`яснення, що для оформлення спадкових прав. крім свідоцтва про смерть спадкодавця, необхідно надати правовстановлюючі документи на майно, а саме земельну ділянку, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Вказану земельну ділянку батько позивача придбав у ОСОБА_5 на підставі договору купівлі-продажу, тобто за життя набув право власності на неї, але не зареєстрував своє право у встановленому законом порядку. У зв`язку з цим, позивач не має можливості подати до нотаріальної контори документ, що підтверджує право власності спадкодавця на земельну ділянку. Посилаючись на викладене, та те, що відсутність правовстановлюючих документів на земельну позбавляють його права на спадщину, позивач просив визнати за ним право власності на вищевказану земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 .

Ухвалою суду від 12 травня 2021 року до участі у справі у якості співвідповідача залучено ОСОБА_3 .

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, від представника позивача - адвоката Стинки М.О. надійшла заява у якій він просив слухати справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити. Свої вимоги уточнив та просив визнати право власності на земельну ділянку вказавши її кадастровий номер, вказаний у витягу з Державного земельного кадастру.

Відповідачка ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, надала заяву у якій просила справу розглядати без її участі, не заперечувала проти задоволення позовних вимог позивача (а.с.36).

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надав заяву у якій просив справу розглядати без його участі, не заперечував проти задоволення позовних вимог позивача (а.с.43).

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності з вимогами частини 2 статті 247 ЦПК України, не здійснюється.

У зв`язку з чим на підставі ч.3 ст.211 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути дану справу за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 від 28 квітня 2020 року (а.с.10).

Згідно копії заповіту від 07 травня 2019 року, ОСОБА_4 заповів належний йому будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та прилеглу до нього земельну ділянку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.9).

З метою оформлення спадщини після померлого, позивач звернувся до нотаріальної контори.

Листом від 25.03.2021 року № 151/01-16 завідувач Другої очаківської державної нотаріальної контори Селецька Н.П. надала позивачу роз`яснення, що видати свідоцтво про право на спадщину не може, оскільки спадкодавець після придбання земельної ділянки на підставі договору купівлі-продажу не отримав у відділі земельних ресурсів державний акт на вищевказану земельну ділянку на своє ім`я, рекомендувала звернутися до компетентних органів для вирішення питань (а.с.14).

Як вбачається з договору купівлі-продажу земельної ділянки від 15.12.2006 року, посвідченого приватним нотаріусом Очаківського районного нотаріального округу Сазоновою М.Б., ОСОБА_4 придбав у ОСОБА_5 земельну ділянку площе 0,21 га, що розташована на території Парутинської сільської ради народних депутатів за адресою: АДРЕСА_1 . Пунктом 9 вказаного договору сторонам роз`яснено ст. 125 Земельного кодексу України, згідно якої право власності на куплену земельну ділянку настає у покупця з моменту одержання Державного акту про право приватної власності на земельну ділянку (а.с.7).

Згідно ч.1 ст.81 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на час укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки), громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: а) придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; г) прийняття спадщини; ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Відповідно до ч.1 ст. 125 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на час укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки) право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Однак, спадкодавець ОСОБА_4 за життя не отримав державний акт про право власності на земельну ділянку та не зареєстрував право власності на неї.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частина перша статті 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) закріплює право кожної особи на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Положення цієї статті базуються на нормах Конституції України, які закріплюють обов`язок держави забезпечувати захист: прав усіх суб`єктів права власності і господарювання (стаття 13), захист прав і свобод людини і громадянина судом (частина перша статті 55).

Згідно ст.14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Згідно ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

З копії спадкової справи №60/2020 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , вбачається, що із заявою про прийняття спадщини після його смерті звернувся позивач ОСОБА_1 . Заява надійшла до Другої очаківської державної нотаріальної контори 13 червня 2021 року.

Позивач є спадкоємцем майна померлого на підставі заповіту.

Відповідно до ч.1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Спори про спадкування підлягають розгляду у судовому порядку у разі якщо відсутність умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину підтверджена відмовою нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину. Матеріалами справи підтверджене роз`яснення нотаріуса щодо неможливості видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Беручи до уваги вищевикладене та те, що відповідачі цілком визнали позов, про що ними подано до суду заяви, і визнання позову відповідачами не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, підставою для звернення до суду з даним позовом є отриманням свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, а також приймаючи до уваги, що спадкодавець за життя з певних причин, не зареєстрував свого права власності на спірну земельну ділянку, суд вважає що позов про визнання права власності в порядку спадкування за законом підлягає задоволенню.

Судові витрати віднести за рахунок позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 82, 258, 265, 280-282 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , на земельну ділянку площею 0,21 га (кадастровий номер 4825182800:04:003:0005) з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1

Судові витрати віднести за рахунок позивача.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду через Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий

СудОчаківський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.06.2021
Оприлюднено23.06.2021
Номер документу97813237
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —483/453/21

Рішення від 15.06.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні