Ухвала
від 23.06.2021 по справі 182/3941/21
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/3941/21

Провадження № 2/0182/2299/2021

У Х В А Л А

Іменем України

23.06.2021 року м. Нікополь

Суддя Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області Рибакова В.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Південний завод металургійного обладнання про стягнення заборгованості по заробітній платі та компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаною позовної заявою, яка підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням п.п.4,9 ч.3 ст.175, ч.4 ст.177 ЦПК України, а саме:

-У позові позивач зазначає, що він звільнений від сплати судового збору по справі відповідно до п.1,п.4 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір . Так, пунктом 1 частини 1 статті 5 Закону України Про судовий збір встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі . Пунктом 4 частини 1 статті 5 Закону України Про судовий збір встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах щодо спорів, пов`язаних з виплатою компенсації, поверненням майна, або у справах щодо спорів, пов`язаних з відшкодуванням його вартості громадянам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні". У п.2 прохальної частини позовної заяви позивач просить стягнути з відповідача компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату . У відповідності до висновків, викладених у Постанові Верховного Суду від 30.01.2019 року по справі № 910/4518/16, за змістом приписів статей 94 , 116 , 117 Кодексу законів про працю України та статей 1 , 2 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР Про оплату праці середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати. Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір , згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях. Згідно ч.4 ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Тому, враховуючи викладене, позивач не звільнений від сплати судового збору за позовні вимоги щодо стягнення компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату . Враховуючи викладене, позивачу у відповідності до вимог ст.4 Закону України Про судовий збір слід сплатити судовий збір в розмірі 908,00 грн. за позовну вимогу щодо стягнення компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату. У зв`язку з чим позивачу також слід уточнити позов, зазначивши попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

-Позивач у п.2 прохальної частини позовної заяви просить стягнути з відповідача компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату, у тексті позову послався на Закон України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплат , зазначив, що з відповідача підлягає стягненню компенсація за несвоєчасну виплачену заробітну плату середній заробіток за час затримки розрахунку, який складає 936,43 грн. (середній заробіток) х 131 (робочі дні) = 122672,33. Також як на підставу позову послався на ч.1 ст.117 КЗпП України (передбачає відповідальність за затримку розрахунку при звільненні). Тому позивачу слід уточнити підстави (норми права) щодо заявлення вимоги про стягнення з відповідача компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату, та при необхідності уточнити позовні вимоги, зазначивши спосіб захисту права, передбачений законом і який позивач просить визначити в рішенні.

Недоліки слід усунути з урахуванням вимог ч.1 ст.177 ЦПК України .

Відповідно до ст.185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175,177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175,177,185,260 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Південний завод металургійного обладнання про стягнення заборгованості по заробітній платі та компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали для усунення вищевказаних недоліків.

У випадку не усунення вказаних недоліків заяву вважати не поданою і повернути її позивачу з усіма доданими документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає .

Суддя: В. В. Рибакова

Дата ухвалення рішення23.06.2021
Оприлюднено23.06.2021
Номер документу97829573
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —182/3941/21

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Ухвала від 08.03.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рибакова В. В.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рибакова В. В.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рибакова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні