Ухвала
від 22.06.2021 по справі 335/5715/21
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5715/21 1-кс/335/3532/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020080000000357 від 18.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя звернувся слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях, будівлях, спорудах прилеглої території (інших об`єктах нерухомості) за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Шмідта, буд. 118, з метою виявлення та вилучення оригіналів документів щодо підтвердження фактів взаємовідносин між ДП «Місцеві дороги Запорізької області» та іншими суб`єктами господарювання при укладанні та виконанні робіт за бюджетні кошти.

В обґрунтування клопотання зазначено, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під №12020080000000357 від 18.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом розкрадання бюджетних коштів.

Кримінальне провадження було розпочате на підставі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення УСБУ в Запорізькій області, згідно якого, протягом 2019-2020 років, службові особи ДП «Місцеві дороги Запорізької області» (ЄДРПОУ 42689149), комунальних підприємств, управлінь та відділів органів місцевого самоврядування Запорізької області, діючи за попередньою змовою з керівниками комерційної групи, до якої фактично входять ТОВ «Доррем технології» (ЄДРПОУ 41179608), ТОВ «Інкомцентр-інвест» (ЄДРПОУ 42733997), та ТОВ «АБЗ Промбуд» (ЄДРПОУ 36602575), здійснили розкрадання бюджетних коштів, які були виділені для виконання ремонтних робіт та експлуатаційного утримання автошляхів місцевого значення Запорізької області.

Згідно клопотання, під час проведення досудового розслідування було встановлено, що зазначені підрядні підприємства є взаємопов`язаними юридичними особами, які координуються однією групою осіб, та протягом 2019-2020 років представники зазначених комерційних організацій, використовуючи корупційні зв`язки з посадовими особами органів влади та управління м. Запоріжжя, уклали з розпорядниками бюджетних коштів Запорізької області ряд договорів на виконання ремонтів автошляхів, будівельних та інших робіт, а саме:

-договір №26/06 ПРВас від 26.06.2020 року про закупівлю послуг з поточного середнього ремонту автомобільної дороги О080288 Василівка-Дніпрорудне /Р-37/, км 13+300 км 17+800, км 19+650 км 25+800, укладений між ДП «Місцеві дороги Запорізької області» та ТОВ «Доррем технології» на загальну суму 62 559945,00 грн.;

-договір №19/05-ПРВес від 19.05.2020 року про закупівлю послуг з поточного середнього ремонту автомобільної дороги С080402 Веселе-Далеке, км 0+000 км 8+500, укладений між ДП «Місцеві дороги Запорізької області» та ТОВ «Інкомцентцентр-інвест» на загальну суму 42 577353,00 грн.;

-договір №27/05-ПРМел від 27.05.2020 року про закупівлю послуг з поточного середнього ремонту м. Мелітополь, вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, укладений між ДП «Місцеві дороги Запорізької області» та ТОВ «АБЗ Промбуд» на загальну суму 61 788357,35 грн.

В подальшому, на переконання органу досудового розслідування, після укладання вищевказаних договорів, підрядними організаціями за попередньою домовленістю здійснювалось розкрадання бюджетних коштів шляхом закупівлі будівельних матеріалів та послуг за цінами значно вищими, ніж ринкові, завищення об`ємів виконаних робіт в актах форми КБ-2 В, КБ-3 порівняно з фактичними, часткове або повне невиконання певних видів робіт, які передбачені технічною документацією, використання під час будівельних робіт неякісних та дешевших матеріалів замість тих, що передбачені технічною документацією тощо.

Так, під час досудового розслідування, як вказує слідчий у клопотанні, було проаналізовано вищевказані договори по виконанню робіт з поточних середніх ремонтів автомобільних доріг, та згідно звіту про незалежну оцінку, проведену спеціалістом ТОВ «Брок Сервіс Плюс», встановлені факти заволодіння бюджетними коштами на загальну суму 7105547,54 грн.

Слідчий зазначає, що в ході проведення досудового слідства встановлено, що виробнича територія ТОВ «АБЗ Промбуд» (код ЄДРПОУ 36652075) фактично знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вулиця Шмідта, будинок 118.

Тому, з урахуванням того, що на території ТОВ «АБЗ Промбуд» можуть знаходитися документи щодо взаємовідносин між ДП «Місцеві дороги Запорізької області» та іншими суб`єктами господарювання при укладанні та виконанні робіт за бюджетні кошти, у органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку за вищевказаною адресою.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, в якій просив розглянути клопотання без його участі.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя доходить до наступного висновку.

Пунктом 18 ч. 1 ст. 3 КПК України встановлено, що до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Клопотання слідчого повинно містити, зокрема відомості про підстави для обшуку; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

У поданому клопотанні слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, право приватної власності на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває у комунальній власності, та зареєстровано за Територіальною громадою міста Мелітополя в особі Мелітопольської міської ради Запорізької області, а з 09.08.2019 року перебуває в оренді у ПП «ВІЗІТ-М».

Із дослідженого слідчим суддею клопотання вбачається, що слідчий не зазначає, у якому конкретно приміщенні чи кабінеті, він вважає за необхідне провести обшук, а фактично просить надати дозвіл на обшук в приміщеннях, будівлях, спорудах, прилеглій території (інших об`єктах нерухомості), що не узгоджується із п. 5 ч. 3 ст. 234 КПК України, відповідно до якого у клопотанні слідчий повинен зазначити житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку.

Враховуючи, що клопотання слідчого не конкретизоване, а надання дозволу на проведення обшуку усіх приміщень, будівель та споруд прилеглої території, розташованих за вказаною адресою, є неприпустимим, оскільки порушить права осіб, які не мають будь-якого відношення до кримінального провадження, у якому здійснюється досудове розслідування, слідчий суддя доходить до висновку, що слідчим не доведено підстав проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, у клопотанні слідчим не наведено належного обґрунтування того, що документи, з метою відшукання яких ним подане клопотання про обшук, неможливо отримати у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей, відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, зокрема тимчасового доступу до документів.

Так, матеріали, долучені до клопотання, не містять відомостей про те, що слідчий звертався до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу, у якому б просив надати тимчасовий доступ до документів, які зазначені у клопотанні про обшук, та що таку ухвалу слідчого судді ТОВ «АБЗ Промбуд» не виконало, що стало підставою для звернення до суду із клопотанням про обшук, відповідно до вимог ч. 1 ст. 166 КПК України.

Враховуючи, що у клопотанні та долучених до нього матеріалах кримінального провадження не доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також того. що відшукувані документи знаходяться у за вказаною у клопотанні адресою, слідчий суддя доходить до висновку, що у задоволенні клопотання про обшук необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 223, 234, 235, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97843803
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —335/5715/21

Ухвала від 10.03.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні