Ухвала
від 10.06.2021 по справі 752/7657/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/7657/20

Провадження № 1-кс/752/4966/21

У Х В А Л А

10 червня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні, подане в рамках кримінального провадження №12020100010002589, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.203-2 КК України, клопотання старшого слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про проведення обшуку, -

в с т а н о в и в:

До слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку нежитлового приміщення з усіма його складовими частинами, в якому здійснюється надання послуг у сфері грального бізнесу та здійснення азартних ігор, розташованогозаадресою: АДРЕСА_1 , без вивіски, банера, та будь-яких інших ідентифікуючих ознак.

Слідчий, прокурор у судове засідання не з`явився.

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Положеннями частин 1, 2 статті 234 КПК України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також установлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України,слідчий, прокурор має право допостановленияухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею255цього Кодексу.

Із матеріалів клопотання вбачається, що у провадженні слідчого відділу Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020100010002589 від 22.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України.

Слідчий обґрунтовує своє клопотання тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що до Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві надійшло повідомлення про виявлення факту незаконного функціонування грального закладу за адресою: м. Київ, Голосіївський район, вул. Васильківська, 6, що функціонує всупереч Закону України про "Заборону грального бізнесу в Україні" та спричиняє наслідки у вигляді збитків Державі.

Так, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, вказана особа, усвідомлюючи, що для досягнення кінцевої злочинної мети - систематичного отримання незаконних прибутків, від незаконного грального бізнесу, необхідна підготовка та залучення декількох співучасників, найняв та узгодив з невстановленими особами, виконання відведеної їм ролі у вчиненні злочину, підшукав нежитлове приміщення,для надання послуг у сфері грального бізнесу та здійснення азартних ігор, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , без вивіски, банера, та інших ідентифікуючих ознак.

Крім того, невстановленою особою, забезпечується фінансування вказаних осіб грошовими коштами, які є необхідними для виконання єдиного злочинного плану, в тому числі для проведення ремонтів, зазначених приміщень, забезпечив учасників - банерами та вивісками, камерами відеоспостереження, службовими мобільними телефонами, придбавав комп`ютерну техніку та інше обладнання необхідне для зайняття гральним бізнесом, підшукував осіб для встановлення необхідного програмного забезпечення, в тому числі спеціального, встановлював зв`язок з агентами ігрової платіжної системи, щодо перерахування відповідних сум грошових коштів на їх банківські рахунки, для отримання логінів та паролів доступу до ігрових платіжних систем та надання створеній мережі гральних закладів віртуальних коштів для проведення незаконних азартних ігор.

В ході досудового розслідування встановлено, що гравець, знаходячись у гральному закладі вводив зазначену комбінацію цифр у цифрове поле вікна запиту доступу програмного забезпечення, встановлену на комп`ютерному симуляторі, здійснювалося зарахування йому кредитів та гравець міг обрати будь-яку із запропонованих азартних ігор. Результат участі в азартній грі, залежав від випадковості та, в більшості випадків, був запрограмований співучасниками, шляхом заниження ймовірності збігу виграшної комбінації на програш зробленої ставки, завдяки чому учасники злочинної групи отримали прибутки від зайняття гральним бізнесом. Основними обов`язками адміністраторів було отримання грошових коштів від гравців, контроль за проведенням азартної гри, а також видача виграних у азартній грі грошових коштів.

У такий спосіб в порушення вимог Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні», систематично, в цілодобовому режимі, без вихідних у вищевказаному закладі надається можливість доступу до азартних ігор на комп`ютерних симуляторах, що дає можливість учаснику як отримати виграш, так і не отримати його залежно від випадковості, в результаті чого, невстановлені досудовим розслідуванням особи, отримують незаконний прибуток від зайняття гральним бізнесом.

Таким чином, невстановленими досудовим розслідуванням особами, всупереч вимогам ст.ст.1,2 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» від 15.05.2009 № 1334-VI, які встановлюють заборону щодо зайняття гральним бізнесом в Україні, здійснюється зайняття гральним бізнесом, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 203-2 КК України.

За наявними даними, гральний заклад, в якому здійснюється надання послуг у сфері грального бізнесу та здійснення азартних ігор є малою архітектурною формою та розташованийзаадресою: АДРЕСА_1 , без вивіски, банера, та інших ідентифікуючих ознак.

Так 02.06.2021р., на підставі ст.ст. 233,234 КПК України за даною адресою проведено невідкладний обшук, за результатами якого вилучено комп`ютерну техніку.

Проте з клопотання слідчого не вбачається достатніх підстав проведення невідкладного обшуку, оскільки у даному випадку не виправдана мета проведення зазначеної слідчої дії, та зазначені у клопотанні обставини не є підставою проведення такого обшуку у відповідності до ч. 3 ст. 233 КПК України.

Також, у клопотанні відсутні відомості щодо власника нерухомого майна заадресою: АДРЕСА_1 .

Також дане клопотання погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , разом з тим в матеріалах клопотання відсутня постанова про групу прокурорів у кримінальному провадженні №12020100010002589, а у витязі ЄРДР відсутні відомості щодо групи прокурорів у даному кримінальному провадженні.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя вважає, за необхідно відмовити у задоволенні клопотання.

Керуючись ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погодженого прокурором Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , поданого в рамках кримінального провадження №12020100010002589, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.203-2КК України, про надання дозволу на проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97848591
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —752/7657/20

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 27.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні