Ухвала
від 23.06.2021 по справі 187/1629/19
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №187/1629/19

Провадження №1-кп/173/33/2021

У Х В А Л А

іменем України

23 червня 2021 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

У складі: головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

представникапотерпілого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Верхньодніпровську кримінальне провадження №12019040520000330 по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Дніпродзержинська, Дніпропетровської області, українки, громадянки України, з вищою освітою, пенсіонерки, вдови, маючої на утриманні 2 неповнолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , раніше не судимої, зареєстрованої та мешкаючої за адресою: АДРЕСА_1 , -

у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.1 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 3 Закону України «Про-державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім`ї, які постійно проживають на території України.

Згідно ст. 4 Закону України «Про державну соціальну, допомогу малозабезпеченим сім`ям» заява про надання державної соціальної допомоги подається уповноваженим представником сім`ї до місцевої державної адміністрації або довиконавчого комітетусільської,селищної ради.Виконавчий комітетсільської, селищної ради передає заяву про надання державної соціальної допомоги до місцевої державної адміністрації.

У заяві дається згода сім`ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно, що необхідна для мети цього Закону.

Згідно п. 2 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 державна соціальна допомога призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім`ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Згідно п. 10 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям», соціальна допомога не призначається у разі, коли працездатні члени малозабезпеченої сім`ї не працюють.

Згідно п. 12 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» у разі коли особами, які входять до складу сім`ї, навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на соціальну допомогу та визначення її розміру, виплата соціальної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення. На наступний строк допомога може бути призначена не раніше ніж через шість місяців починаючи з першого числа місяця виявлення порушення.

Згідно п. 28 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» якщо сім`єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, вони повертаються на вимогу уповноваженого органу.

Згідно п.2.2 Інструкції щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримання усіх видів соціальної допомоги», затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19.09.2006 за № 345 для нарахування соціальної допомоги можуть використовуватися відомості про доходи, розміри житлово-комунальних платежів та інші відомості у вигляді списків, довідок, даних на технічних носіях інформації, одержаних від підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності.

Заявник в обов`язковому порядку повинен бути попереджений, що своїм підписом він підтверджує, що всі наведені відомості є повними і точними, що громадяни, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), та члени їх сімей, які претендують на отримання соціальної допомоги, інших джерел доходів і натуральних надходжень не мають, що цим підписом заявник дає згоду на отримання органами праці та соціального захисту населення додаткової інформації щодо себе, усіх зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб та членів їх сімей, необхідної для вирішення питання щодо надання допомоги.

Так, обвинувачена ОСОБА_4 приблизно в червні 2015 року, більш точний період часу під час досудового розслідування не встановлено, знаходячись в домоволодінні за місцем мешкання, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , маючи намір в подальшому шляхом обману заволодіти чужим майном - грошовими коштами державного бюджету, незаконно отримуючи державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям, згідно висновку судово - почеркознавчої експертизи № 3/1.1/661 від 12.09.2019, умисно підробила інший офіційний документ, який видається підприємством, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 , власноруч виконавши рукописний текст з завідомо неправдивою інформацією про те, що останній працює оператором у Товаристві з обмеженою відповідальністю фірма «Володимир» та йому в період з січня 2015 року по червень 2015 року нараховувалась заробітна плата в сумі 1218 гривень щомісячно, тобто в загальній сумі його дохід за вищевказаний період склав 7308 гривень, що не відповідає дійсності, оскільки згідно записів, наявних в трудовій книжці ОСОБА_9 НОМЕР_1 останнього, з вищевказаного підприємства 01.02.2015 звільнено за згодою сторін, що підтверджується наказом керівника ТОВ «Володимир» ОСОБА_10 за № 3 від 01.02.2015.

Продовжуючи свої протиправні дії, 27.01.2016, в невстановлений під час досудового розслідування час, ОСОБА_4 , знаходячись в домоволодінні за місцем мешкання, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з тією ж метою, аналогічним чином, маючи намір в подальшому шляхом обману заволодіти чужим майном - грошовими коштами державного бюджету, незаконно отримуючи державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям, згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи № 3/1.1/661 від 12.09.2019, умисно підробила інший офіційний документ, який видається підприємством, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 , власноруч виконавши рукописний текст з завідомо неправдивою інформацією про те, що останній працює оператором у Товаристві з обмеженою відповідальністю фірма «Володимир» та йому в період з липня 2015 року по серпень 2015 року нараховувалась заробітна плата в сумі 1218 гривень, в період з вересня 2015 по грудень 2015 року - в сумі 1378 гривень, тобто в загальній сумі його дохід за вищевказаний період склав 7948 гривень.

Продовжуючи свої протиправні дії, 06.07.2016, в невстановлений під час досудового розслідування час, ОСОБА_4 , знаходячись в домоволодінні за місцем мешкання, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з тією ж метою, аналогічним чином, маючи намір в подальшому шляхом обману заволодіти чужим майном - грошовими коштами державного бюджету, незаконно отримуючи державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям, згідно висновку судово почеркознавчої експертизи № 3/1.1/661 від 12.09.2019, умисно підробила інший офіційний документ, який видається підприємством, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 , власноруч виконавши рукописний текст з завідомо неправдивою інформацією про те, що останній працює оператором у Товаристві з обмеженою відповідальністю фірма «Володимир» та йому в період з січня 2016 року по квітень 2016 року нараховувалась заробітна плата в сумі 1378 гривень щомісячно, в період з травня 2016 по червень 2016 року - в сумі 1450 гривень, тобто в загальній сумі його дохід за вищевказаний період склав 8412 гривень.

Продовжуючи свої протиправні дії, 11.01.2017, в невстановлений під час досудового розслідування час. ОСОБА_4 , знаходячись в домоволодінні за місцем мешкання, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з тією ж метою, аналогічним чином, маючи намір в подальшому шляхом обману заволодіти чужим майном - грошовими коштами державного бюджету, незаконно отримуючи державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям, згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи № 3/1.1/661 від 12.09.2019, умисно підробила інший офіційний документ, який видається підприємством, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 , власноруч виконавши рукописний текст з завідомо неправдивою інформацією про те, що останній працює оператором у Товаристві з обмеженою відповідальністю фірма «Володимир» та йому в період з липня 2016 року по листопад 2016 року нараховувалась заробітна плата в сумі 1450 гривень щомісячно, за грудень 2016 року -в сумі 1600 гривень, тобто в загальній сумі його дохід за вищевказаний період склав 8850 гривень.

Продовжуючи свої протиправні дії та діючи з єдиним умислом, 20.07.2015 ОСОБА_4 , маючи умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), прибула до Управління соціального захисту населення Петриківської РДА (далі - уповноважений орган), розташованого за адресою: пр. Петра Калнишевського, 38, смт. Петриківка Петриківського району Дніпропетровської області, де у денний час доби, більш точного часу під час досудового розслідування не встановлено, звернулась особисто із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій /та пільг, про що того ж дня, а саме 20.07.2015 склала відповідну заяву, в якій зазначила про необхідність призначення їй державної соціальної допомоги як малозабезпеченій сім`ї, а також цього ж дня, а саме 20.07.2015 склала декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, де вказала завідомо неправдиву інформацію про те, що розмір доходу її чоловіка ОСОБА_9 - заробітна плата за період з січня 2015 року по червень 2015 року складає 7308 гривень та продовжуючи свої протиправні дії, умисно використала завідомо підроблений нею документ, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 за період з січня 2015 року по червень 2015 року, надавши її спеціалісту Управління соціального захисту населення Петриківської РДА.

Продовжуючи свої протиправні дії та діючи з єдиним умислом, 28.01.2016 ОСОБА_4 , маючи умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), прибула до Управління соціального захисту населення Петриківської РДА (далі - уповноважений орган), розташованого за адресою: пр. Петра Калнишевського, 38, смт. Петриківка Петриківського району Дніпропетровської області, де у денний час доби, більш точного часу під час досудового розслідування не встановлено, звернулась особисто із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, про що того ж дня, а саме 28.01.2016 склала відповідну заяву, в якій зазначила про необхідність призначення їй державної соціальної допомоги як малозабезпеченій сім`ї, а також цього ж дня, а саме 28.01.2016 склала декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, де вказала завідомо неправдиву інформацію про те що розмір доходу її чоловіка ОСОБА_9 - заробітна плата за період з липня 2015 року по грудень 2015 року складає 7948 гривень та продовжуючи свої протиправні дії, умисно використала завідомо підроблений нею документ, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 від 27.01.2016 за період з липня 2015 року по грудень 2015 року, надавши її спеціалісту Управління соціального захисту населення Петриківської РДА.

Продовжуючи свої протиправні дії та діючи з єдиним умислом, 07.07.2016 ОСОБА_4 , маючи умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), прибула до Управління соціального захисту населення Петриківської РДА (далі - уповноважений орган), розташованого за адресою: пр. Петра Калнишевського, 38, смт. Петриківка Петриківського району Дніпропетровської області, де у денний час доби, більш точного часу під час досудового розслідування не встановлено, звернулась особисто із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, про що того ж дня, а саме 07.07.2016 склала відповідну заяву, в якій зазначила про необхідність призначення їй державної соціальної допомоги як малозабезпеченій сім`ї, а також цього ж дня, а саме 07.07.2016 склала декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, де вказала завідомо неправдиву інформацію про те що розмір доходу її чоловіка ОСОБА_9 - заробітна плата за період з січня 2016 року по червень 2016 року складає 8412 гривень та продовжуючи свої протиправні дії, умисно використала завідомо підроблений нею документ, а саме довідку про доходи її чоловіка ОСОБА_9 від 06.07.2016 за період з січня 2016 року по червень 2016 року, надавши її спеціалісту Управління соціального захисту населення Петриківської РДА.

Продовжуючи свої протиправні дії та діючи з єдиним умислом, 12.01.2017 ОСОБА_4 маючи умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), прибула до Управління соціального захисту населення Петриківської РДА (далі .- уповноважений орган), розташованого за адресою: пр. Петра Калнишевського, 38, смт. Петриківка Петриківського району Дніпропетровської області, де у денний час доби, більш точного часу під час досудового розслідування не встановлено, звернулась особисто із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, про що того ж дня, а саме 12.01.2017 склала відповідну заяву, в якій зазначила про необхідність призначення їй державної соціальної допомоги як малозабезпеченій сім`ї, а також цього ж дня, а саме 12.01.2017 склала декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, де вказала завідомо неправдиву інформацію про те, що розмір доходу її чоловіка ОСОБА_9 - заробітна плата за період з липня 2016 року по грудень 2016року складає8850гривень тапродовжуючи своїпротиправні дії,умисно використалазавідомо підробленийнею документ,а самедовідку продоходи їїчоловіка ОСОБА_9 від 11.01.2017за періодз липня2016року погрудень 2016року,надавши її спеціалісту Управління соціального захисту населення Петриківської РДА.

В результаті протиправних дій ОСОБА_4 , в період часу з 01.07.2015 по 31.12.2017 остання, згідно висновку судово - економічної експертизи № 23/11.2/147 від 16.08.2019 незаконно отримала нараховані та виплачені кошти з Державного Бюджету України в якості державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї в загальній сумі 48 398 гривень 26 копійок, чим завдала збитку державним інтересам на вказану суму.

У судовому засіданні захисник обвинуваченої заявив клопотання про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , звільнивши її від кримінальної відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення, передбачені ч.1 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.4 ст. 358 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Обвинувачена ОСОБА_4 підтримала клопотання та погоджується зі звільненням її від кримінальної відповідальності за скоєння кримінальних проступків, передбачених ч.1 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України.

У судовому засіданні прокурор не заперечував проти задоволення клопотання захисника.

Представник потерпілої сторони не заперечувала проти задоволення клопотання захисника.

Вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Так, відповідно до ст.49 КК України особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної силиминули такістроки: двароки -у разівчинення кримінальногопроступку,за якийпередбачене покаранняменш суворе,ніж обмеженняволі; три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Так, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України, які відповідно до ст.12 КК України відноситься до кримінальних проступків. З моменту вчинення нею кримінальних правопорушень минуло більше ніж три роки та ОСОБА_4 протягом цього періоду не ухилялась від слідства та суду, постійно проживала в смт. Курилівка Петриківського району Дніпропетровської області, нового кримінального правопорушення не вчинила, а отже перебіг строків давності не зупинявся та не переривався, суд приходить до висновку про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ст.ст.284, 288 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.4 ст.358КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження №12019040520000330 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних проступків, передбачених за ч.1 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.4 ст.358КК України, - закрити у зв`язку із звільненням ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.

Ухвала суду набирає законної сили після спливу строку на апеляційне оскарження та може бути оскаржена упродовж семи днів з дня її проголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97856336
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —187/1629/19

Ухвала від 23.06.2021

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 10.10.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Коваленко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні