Ухвала
від 14.06.2021 по справі 202/1922/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1922/21

Провадження № 1-кс/202/2867/2021

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

14 червня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

адвоката ОСОБА_3 ,

прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4

розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта-пром» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227, -

ВСТАНОВИВ:

01 червня 2021 року на адресу Індустріального районного суду м.Дніпропетровська надійшло клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта-пром» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227, відповідно до якого просив скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 23 квітня 2021 року по справі 202/1922/21 в частині заборони відчуження, розпорядження та користування виробничими потужності «Блочно-модульна установка по переробці вуглеводневої сировини», шляхом позбавлення права на їх відчуження розпорядження та користування майном, яке складається: блоки теплообмінників; блоки колонні; блоки технологічних насосів (дизельних, мазутних та бензинових); випарники; печі; ємності рефлексні; фільтри; градирні в зборі; опори горизонтальні, вертикальні, естакади, сходи, площадки, труби обв`язки, запірна та регулююча арматура; шафи силові та шафи управління; пальники мазутні; сировинні насоси».

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 23 квітня 2021 року задоволено клопотання прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 й накладено арешт на майно, яке було вилучено в ході обшуку 16 квітня 2021 року за адресою: Дніпропетровська область, м. Камянське, пров. 3-й Баглійський (3-й травневий) б. 4, а саме виробничі потужності «Блочно-модульна установка по переробці вуглеводневої сировини», шляхом позбавлення права на їх відчуження розпорядження та користування майном, яке складається: блоки теплообмінників; блоки колонні; блоки технологічних насосів (дизельних, мазутних та бензинових); випарники; печі; ємності рефлексні; фільтри; градирні в зборі; опори горизонтальні, вертикальні, естакади, сходи, площадки, труби обв`язки, запірна та регулююча арматура; шафи силові та шафи управління; пальники мазутні; сировинні насоси. Заявник із застосованим заходом забезпечення кримінального провадження не погоджується, посилаючись на те, що ТОВ «Укрнафта-пром» не згадується в ухвалі про дозвіл на обшук. ТОВ «Укрнафта-пром» є власником арештованого манна та не було обізнано ні про слідчі дії, ні про винесені за результатами таких дій ухвали та таким чином, на думку заявника, право власника є порушеним. При цьому можливість орендодавця користуватися майном відсутня в зв`язку з розірванням з ТОВ «Укр Ойл Трейд» договору оренди майна додатковою угодою від 05.05.2021 року саме з підстав накладення арешту та можливої незаконної діяльності. Наведене зумовило адвоката ОСОБА_3 звернутись до слідчого судді в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта-пром» з відповідним клопотанням про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227.

Протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 01 червня 2021 року, головуючим суддею у розгляді вказаного клопотання визначено слідчого суддю ОСОБА_1 , ухвалою якої від 01 червня 2021 року, відкрито провадження у справі, клопотання призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні та зобов`язаноуповноважену особу СУ ГУНП в Дніпропетровській області надати слідчому судді матеріали кримінального провадження № 42021040000000227 з метою дослідження їх в судовому засіданні та належного розгляду поданого клопотання.

Адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав в повному обсязі та наполягав на їх задоволенні, обґрунтувавши доводами, що наведені у клопотанні про скасування арешту майна. Звернув увагу на те, що в рамках кримінального провадження № 42021040000000227, ТОВ «Укр Ойл Трейд» є третьою особою, щодо майна якої було вирішено питання про арешт майна. Також зазначив, що він є власником вилученого майна та у зв`язку із застосованим арештом, позбавлений можливості користуватись ним та відчужувати його, та так само позбавлений можливості передавати зазначене майно в оренду підприємству, яке має ліцензію на переробку вуглеводної сировини. Також зазначив про наявність повного пакету документів на вилучене майно.

Прокурор відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував проти скасування арешту, накладеного ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23 квітня 2021 року, оскільки кримінальне провадження триває та в рамках кримінального провадження не проведене усіх слідчих дій із використанням арештованого майна. Звернув увагу на те, що вказана ухвала слідчого судді була залишена без змін ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 13 травня 2021 року. Також зазначив, що відповідно до довідки державного інспектора відділу нагляду у хімічній промисловості у м.Дніпро ОСОБА_5 , експлуатація обладнання у вибухонебезпечних зонах при наявності порушень, що були виявлені в ході проведеного обшуку виробництва з переробки вуглеводної сировини, яке належить ТОВ «Укрнафта-пром» та розташована за адресою: м.Кам`янське, пров. 3-й Баглійский, буд.4, створює загрозу гибелі людей або настання інших тяжких наслідків та згідно вимог чинного законодавства з питань охорони праці, експлуатація технологічного обладнання за вище вказаною адресою не допускається, до усунення порушень. Просив відмовити в задоволенні клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, матеріали справи № 202/1922/21, провадження 1-кс/202/2053/2021 за клопотанням прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227 та ухвалу Дніпровського апеляційного суду від 13 травня 2021 року, доходить наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

В ході судового розгляду встановлено, що СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021040000000227 від 19 березня 2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч.4 ст. 358, ч.1 ст.272 КК України

В рамках вказаного провадження, 12 квітня 2021 року за наслідками розгляду клопотання прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, надано дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки та розміщених на ній приміщень усіх типів за адресою: АДРЕСА_1 , яка згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта належить на праві приватної власності ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання доказів, які підтверджують виготовлення контрафактного пального; відбирання зразків для проведення експертних досліджень; виявлення та вилучення оригіналів документів: договорів, чорнових записів та блокнотів, журналів обліку паливо-мастильних матеріалів, журналів обліку транспортних засобів, технічної документації, сертифікатів якості продукції, оригіналів документів підприємств, що підтверджують факти фінансово-господарських взаємовідносин по реалізації паливно-мастильних матеріалів ТОВ «Укр-ОйлТрейд» код ЄДРПОУ 43083766 та ТОВ «ТД Альянс Ойл» з іншими товариствами, які будуть встановлені в ході обшуку, фінансово-бухгалтерських документів, які підтверджують постачання на територію за адресою: АДРЕСА_1 , сировини для виготовлення паливно-мастильних матеріалів; документи, якими посвідчується та встановлюється порядок виготовлення, реалізації, транспортних переміщень виготовленої нафтової продукції з іншими підприємствам, установами, організаціями різних форм власності з 01.01.2020 року по 12.04.2021 року, інших документів, якими посвідчується факт її реалізації, документів, якими посвідчується факт розрахунків між сторонами за надані послуги (в тому числі товарно-транспортні накладні, видаткові та прибуткові накладні, платіжні доручення, інші бухгалтерські документи, якими посвідчений розрахунок сторін за надані послуги, відомості про оплату вартості продукції та послуги з перевезення, тощо) з 01.01.2020 року по 12.04.2021 року включно; копії податкової звітності (в електронній формі) за всіма видами податків та обов`язкових платежів, з 01.01.2020 року по 12.04.2021 року.

16 квітня 2021 року на виконання вказаної вище ухвали слідчого судді було проведено обшук земельної ділянки та розміщених на ній приміщень усіх типів за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та серед іншого вилучено: відеореєстратор фірми «Alhua» № DHI-NVR2116HS-S2 та зарядний пристрій до нього - шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування майном; 2 (два) системні блоки без номеру фірми «Frime» - шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування майном; вантажні транспортні засоби, які належать ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) шляхом позбавлення права на відчуження майна: вантажний автомобіль DAF XF д.н.з НОМЕР_2 з автопричепом-цистерна д.н.з. НОМЕР_3 ; вантажний автомобіль Volvo д.н.з НОМЕР_4 з автопричепом-цистерна д.н.з. НОМЕР_5 ; вантажний автомобіль DAF д.н.з НОМЕР_6 з автопричепом-цистерна д.н.з. НОМЕР_7 ; вантажний автомобіль DAF д.н.з НОМЕР_8 з автопричепом-цистерна д.н.з. НОМЕР_9 ; вантажний автомобіль DAF XF д.н.з НОМЕР_10 з автопричепом-цистерна д.н.з. НОМЕР_11 ; всі ємності, які технологічно з`єднанні з виробничими потужностями, які виробляють паливо за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом позбавлення права на їх відчуження; виробничі потужності «Блочно-модульна установка по переробці вуглеводневої сировини», шляхом позбавлення права на їх відчуження розпорядження та користування майном, яке складається: блоки теплообмінників; блоки колонні; блоки технологічних насосів (дизельних, мазутних та бензинових); випарники; печі; ємності рефлексні; фільтри; градирні в зборі; опори горизонтальні, вертикальні, естакади, сходи, площадки, труби обв`язки, запірна та регулююча арматура; шафи силові та шафи управління; пальники мазутні; сировинні насоси.

Постановою прокурора Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 від 19 квітня 2021 року про визнання речовим доказом, вказані вище відеореєстратор, системні блоки, вантажні автомобілі, всі ємності, які технологічно з`єднані з виробничими потужностями, які виробляють паливо за адресою, де було проведено обшук та виробничі потужності визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 42021040000000227.

23 квітня 2021 року ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська, за наслідками розгляду клопотання прокуроравідділу Дніпропетровськоїобласної прокуратури ОСОБА_4 про арештмайна укримінальному провадженні№ 42021040000000227,накладеноарешт намайно,яке буловилучено вході обшуку16квітня 2021року заадресою: АДРЕСА_1 ,а саме:відеореєстратор фірми«Alhua»№ DHI-NVR2116HS-S2та заряднийпристрій донього -шляхом позбавленняправа навідчуження,розпорядження такористування майном;2(два)системні блокибез номеруфірми «Frime»-шляхом позбавленняправа навідчуження,розпорядження такористування майном;вантажні транспортнізасоби,які належать ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційнийкод НОМЕР_1 )шляхом позбавленняправа навідчуження майна:вантажний автомобільDAFXFд.н.з НОМЕР_2 завтопричепом-цистернад.н.з. НОМЕР_3 ;вантажний автомобільVolvoд.н.з НОМЕР_4 завтопричепом-цистернад.н.з. НОМЕР_5 ;вантажний автомобільDAFд.н.з НОМЕР_6 з автопричепом-цистернад.н.з. НОМЕР_7 ;вантажний автомобільDAFд.н.з НОМЕР_8 завтопричепом-цистернад.н.з. НОМЕР_9 ;вантажний автомобільDAFXFд.н.з НОМЕР_10 завтопричепом-цистернад.н.з. НОМЕР_11 ;всі ємності,які технологічноз`єднанні звиробничими потужностями,які виробляютьпаливо заадресою: АДРЕСА_1 ,шляхом позбавленняправа наїх відчуження;виробничі потужності «Блочно-модульна установка по переробці вуглеводневої сировини», шляхом позбавлення права на їх відчуження розпорядження та користування майном, яке складається: блоки теплообмінників; блоки колонні; блоки технологічних насосів (дизельних, мазутних та бензинових); випарники; печі; ємності рефлексні; фільтри; градирні в зборі; опори горизонтальні, вертикальні, естакади, сходи, площадки, труби обв`язки, запірна та регулююча арматура; шафи силові та шафи управління; пальники мазутні; сировинні насоси.

Не погодившись із вказаним процесуальним рішенням слідчого судді, 28 квітня 2021 року адвокатом ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «УКР-ОІЛ ТРЕЙД» та ОСОБА_6 були подані апеляційні скарги на ухвалу слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23 квітня 2021 року.

13 травня 2021 року ухвалою Дніпровського апеляційного суду апеляційні скарги ОСОБА_6 та адвоката ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «УКР-ОІЛ ТРЕЙД» залишено без задоволення, а ухвалу слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23 квітня 2021 року без змін, якою визначено, що на цьомуетапі кримінальногопровадження потребидосудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси третіх осіб щодо майна, яких вирішується питання про арешт, з метою запобігання пошкодження, псування, знищення, перетворення та відчуження майна, що може перешкодити встановленню об`єктивної істини укримінальному провадженні.

Згідно з мотивувальною частиною ухвали слідчого судді від 23 квітня 2021 року, слідчим суддею зроблено висновок, що майно, на яке слідчий просив накласти арешт - відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України та має значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

З урахуванням досліджених в судовому засіданні матеріалів справи № 202/1922/21, провадження 1-кс/202/2053/2021 за клопотанням прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227 та безпосередньо ухвали Дніпровського апеляційного суду від 13 травня 2021 року, слідчий суддя вважає, що у застосуванні цього заходу забезпечення кримінального провадження потреба не відпала, адже досудове розслідування триває. Наведені доводи адвоката ОСОБА_3 , не є достатньою та беззаперечною підставою того, що подальший арешт є недоцільним.

Зокрема, в ході судового розгляду було встановлено, що експлуатація обладнання у вибухонебезпечних зонах, що було виявлене в ході проведеного обшуку виробництва з переробки вуглеводної сировини, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , створює загрозу гибелі людей або настання інших тяжких наслідків та згідно вимог чинного законодавства з питань охорони праці, експлуатація технологічного обладнання за вище вказаною адресою не допускається, до усунення порушень.

Як вбачається з документів, що долучені заявником до клопотання про скасування арешту майна, 09 червня 2016 року між ТОВ «Укрнафтомаш ЕРС» та ТОВ «Укрнафта-пром» було укладено договір купівлі-продажу № 09/06/01 блочно-модульної установки переробки вуглеводної сировини УПУС-10.

01 квітня 2021 року між ТОВ «Укрнафта-пром» в особі директора ОСОБА_6 та ТОВ «Укр-Ойл Трейд» в особі директора ОСОБА_8 укладено договір оренди № 0104/01, відповідно до умов якого ТОВ «Укрнафта-пром» передало ТОВ «Укр-Ойл Трейд» у строкове платне користування блочно-модульну установку переробки вуглеводної сировини УПУС-10 обладнання та ємності, які розташовані за адресою: Дніпропетровська обл., м.Кам`янське, провулок 3-й Травневий, б.4.

Із врахуванням викладеного, слідчий суддя не може взяти до уваги технічну документацію на вилучене в ході обшуку обладнання датовану 2017-2018 роками, оскільки та на даний час їх неможливо ідентифікувати та стверджувати що саме вказане майно було придбане ТОВ «Укрнафта-пром» за договором купівлі-продажу № 09/06/01 від 09 червня 2016 року.

Із врахуванням вищевикладеного, оскільки на час розгляду клопотання про скасування арешту майна, кримінальне провадження не закінчено та збереження майна є необхідним для забезпечення завдань кримінального провадження, в арешті майна, накладеного ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23 квітня 2021 року, не відпала потреба.

Таким чином, у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересахТовариства зобмеженою відповідальністю«Укрнафта-пром»про скасуванняарешту майнау кримінальномупровадженні №42021040000000227слід відмовити.

Частиною 1 статті 309 КПК України зазначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування, перелік цих ухвал є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає, а тому дана ухвала у відповідності до ч. 3 ст. 309 КПК України не може бути оскаржена.

Керуючись ст. ст. 2,3,174,309,372КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта-пром» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97856436
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42021040000000227

Судовий реєстр по справі —202/1922/21

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 31.05.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 21.05.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Коваленко Н. В.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні