Постанова
від 07.05.2010 по справі 2а-284/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

07.05.10 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2010 р. Справа № 2а-284/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Юхно І. В. < Текст >

при секретарі Чупіній О.В.

за участю:

за участю прокурора - Кириліна Ю.О.

за участю представника поз ивача - Лісковської О.А

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Державної пода ткової інспекції в Амур-Нижн ьодніпровському районі м. Дн іпропетровська до фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _5 про припинення підприє мницької діяльності, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Жовтневого р айону м. Дніпропетровська в і нтересах держави в особі Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Жовтневому районі м. Дн іпропетровська звернувся до Дніпропетровського окружно го адміністративного суду з позовом до товариства з обме женою відповідальністю виро бничо-комерційного підприєм ства «Шляхбудкомплект» про с тягнення заборгованості зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування.

В обґрунтування позовних в имог позивачем було вказано, що відповідачем - товариство м з обмеженою відповідальніс тю виробничо-комерційного пі дприємства «Шляхбудкомплек т» було подано до Управління Пенсійного фонду України в Ж овтевому районі м. Дніпропет ровська Розрахунок суми стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування за листопад 2009р., в ідповідно до якого йому нале жало до сплати страхові внес ки у сумі 2284,48 грн. Однак, внаслід ок того, що відповідачем в пор ушення вимог ст. 20 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» не було сплачено зазна чену суму страхових внесків до настання останнього строк у їх сплати, у нього виникла пр острочена заборгованість, то бто недоїмка на загальну сум у 2284,48 грн.

Прокурор в судовому засіда нні позовні вимоги підтримав , просив адміністративний по зов задовольнити повністю.

Позивач в судовому засідан ні позовні вимоги підтримав, просив адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився повторно, пр о день, час та місце розгляду с прави був повідомлений належ ним чином відповідно до вимо г ч. 8 ст. 35 КАС України, що підтве рджується повідомленнями по штового відправлення від 09.04.201 0р. та 28.04.2010р.

За даних обставин суд, керую чись положеннями ст.128 КАС Укр аїни, вважає за можливе розгл янути справу за відсутності представника відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви та подані до суду докази, за слухавши пояснення представ ника позивача та прокурора, о цінивши їх за своїм внутрішн ім переконанням, що ґрунтуєт ься на всебічному, повному та об' єктивному розгляді у су довому процесі всіх обставин справи, суд встановив наступ не.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загально обов'язкового державного пен сійного страхування, регулюю ться Законом України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року (далі - Закон № 1058- IV).

Статтею 15 Закону №1058-IV передба чено, що платники внесків є ро ботодавці, підприємства, уст анови і організації, створен і відповідно до законодавств а України, незалежно від форм власності, виду діяльності т а господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політи чні партії, фізичні особи-суб 'єкти підприємницької діяльн ості та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-с уб'єктів підприємницької дія льності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксо ваний податок, єдиний подато к, фіксований сільськогоспод арський податок, придбали сп еціальний торговий патент), я кі використовують працю фізи чних осіб на умовах трудовог о договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених з аконодавством або за договор ами цивільно-правового харак теру.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційного підп риємства «Шляхбудкомплект» (код ЄДРПОУ 3154161) є страхувальни ком, який повинен сплачувати страхові внески на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування та зареєстрова ний в управлінні Пенсійного фонду України в Жовтневому р айоні м. Дніпропетровська за № 04030420760.

В силу ч. 3 ст. 18 вищевказаного Закону страхові внески є ціл ьовим загальнообов'язковим п латежем, який справляється н а всій території України в по рядку, встановленому цим Зак оном.

Відповідно до п. 6 ч.2 ст.17 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та п. 5.1 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої Постановою правлін ня Пенсійного фонду України 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16.01.004 року №64/8663 (далі Інструкція ) передбачено, що страхувальн ики зобов'язані нараховувати , обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески.

Пунктом 11.11 «Інструкції» пер едбачено, що платники страхо вих внесків щомісяця складаю ть у двох примірниках розрах унок сум страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових вн есків за формою згідно додат ку 23.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» та п. 5.1.4 названої Інструкц ії передбачено, що страхува льники зобов' язані сплачув ати страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий з вітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом дл я страхувальників є календар ний місяць.

Таким чином відповідач є зо бов'язаним на підставі ст.20 За кону України №1058-1V та п.5 Інструк ції до 20 числа наступного за з вітним щомісяця сплачувати с трахові внески.

Проте відповідач не сплати в до Пенсійного фонду Україн и за листопад 2009р. страхові вн ески, визначені у відповідни х розрахунках суму страхових внесків за формою згідно дод атку 23, в результаті чого вини кла заборгованість у загальн ому розмірі 2284,48 грн.

Частиною 2 ст. 106 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» передбачено, що суми стр ахових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (далі - недоїмка ). Тобто відповідач не виконав покладених на нього законод авством обов' язків, що приз вело до утворення недоїмки в загальній сумі 2284,48 грн.

Відповідно до п. 3 ст. 106 вказан ого Закону, територіальні ор гани Пенсійного фонду за фор мою і у строки, визначені прав лінням Пенсійного фонду, над силають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки, страхувальни к зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

На виконання вимог наведен ої норми Закону позивачем бу ла направлена вимога про спл ату недоїмки № Ю-39 від 04.01.2010р., яка отримана відповідачем 08.01.2010р., що підтверджується підписом уповноваженої особи відпові дача на корінці вищезазначе ної вимоги.

Отже, сума заборгованості відповідача складає 2284,48 грн. і є узгодженою.

Статтею 23 цього ж закону пер едбачено, що спори, що виникаю ть із правовідносин за цим За коном, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судово му порядку.

Приймаючи до уваги викладе не та враховуючи, що на час роз гляду справи сума боргу відп овідачем добровільно не спла чена, відповідних доказів су ду не надано, суд дійшов висно вку, що позовні вимоги є обґру нтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України судові витрати по справі з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 128, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Амур-Нижньодніпровсь кому районі м. Дніпропетровс ька до суб' єкта підприємниц ької діяльності - фізичної особи ОСОБА_5 про припинен ня підприємницької діяльнос ті - задовольнити.

Припинити підприємницьку діяльність суб' єкта підпр иємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_5 (ідент ифікаційний номер НОМЕР_1 , адреса проживання: 49000, АДРЕ СА_1), зареєстрований рішенн ям Виконавчого комітету Дніп ропетровської міської ради в ід 03.10.2005р.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних і фізичних о сіб - підприємців» копію по станови, після набрання нею з аконної сили, направити упра влінню з питань державної ре єстрації юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців для внесення державним реєст ратором відповідного запису до Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців.

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано .

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але а пеляційна скарга не була под ана у строк, постанова суду на бирає законної сили після за кінчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі за яви про апеляційне оскарженн я через Дніпропетровський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга н а постанову суду подається п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови скл адений 28.05.2010

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > І.В. Юхно

< суддя учасник колегії >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.05.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9791491
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-284/10/0470

Ухвала від 17.01.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 07.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 07.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 09.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні