Ухвала
від 29.06.2021 по справі 631/283/21
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/283/21

Провадження № 2/631/478/21

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

29 червня 2021 року смт Нова Водолага

Суддя Нововодолазького районного суду Харківської області Пархоменко І. О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ОХОЧЕ про розірвання договору оренди землі ,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача Петренко О. М. від імені та в інтересах ОСОБА_1 звернулась до Нововодолазького районного суду Харківської області з позовом до СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ОХОЧЕ про розірвання договору оренди землі.

Ухвалою судді Нововодолазького районного суду Харківської області від 31 березня 2021 року позовна заява залишена без руху, оскільки подана з порушенням вимог п. 3 ч. 3 ст. 175 та ч. 4 ст. 177 ЦПК України, а саме, в позовній заяві не зазначена ціна позову та до позовної заяви не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Через канцелярію суду від представника позивача ОСОБА_2 надійшла заява про усунення недоліків до якої доданауточнена та доповнена позовна заява.

Дослідивши заяву про усунення недоліків, вивчивши уточнену та доповнену позовну заяву з додатками в межах вирішення питання про прийняття позовної заяви та відкриття провадження у справі, суддя дійшов наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам статей 175 та 177 ЦПК України.

Ухвалою судді Нововодолазького районного суду Харківської області від 31 березня 2021 року позовна заява залишена без руху, оскільки у ній не зазначена ціна позову та до позовної заяви не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

З позовної заяви та уточненої позовної заяви вбачається що позивач ставить питання про розірвання трьох договорів оренди земельних ділянок укладених з СПрАТ ОХОЧЕ .

За приписами п. 8 ч. 1 ст. 176 ЦПК України у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла, ціна позову визначається сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки.

Оскільки, ціна позову не зазначена, не є можливим вирахувати ставку судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, а тому суддя позбавлений можливості перевірити відповідність сплати судового збору вимогам п. 1 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір та належне виконання вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України.

Твердження представника позивача ОСОБА_2 що вимоги позовної заяви є немайнового характеру не можуть бути прийняті до уваги, бо вони є необгрунтованими та такими що протирічать вимогам ЦПК України.

Отже, недоліки, зазначені в ухвалі судді, у встановлений ухвалою строк, позивачем не усунуто.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Оскільки, вимоги ухвали судді Нововодолазького районного суду Харківської області від 31 березня 2021 року про залишення позовної заяви без руху не виконані в строк, встановлений ухвалою, позовну заяву ОСОБА_1 до СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ОХОЧЕ про розірвання договору оренди землі належить повернути позивачу.

За положеннями ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі викладеного та керуючись ст. 185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ОХОЧЕ про розірвання договору оренди землі повернути позивачу.

Копія позовної заяви, на виконання вимог ч. 6 ст. 185 ЦПК України, залишається в суді.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п?ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І. О. Пархоменко

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.06.2021
Оприлюднено29.06.2021
Номер документу97918868
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —631/283/21

Постанова від 17.02.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні