Рішення
від 24.06.2021 по справі 193/93/21
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/93/21

Провадження №2/193/230/21

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Р І Ш Е Н Н Я

24 червня 2021 року сел.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Кащук Д.А.,

при секретарі Ратушної В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Софіївського районного суду Дніпропетровської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , до Софіївської селищної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - приватний нотаріус Софіївського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Кот Любов Іванівна, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в :

01 лютого 2021 року представник позивача Каправчук Володимир Леонідович, який діє в інтересах ОСОБА_2 , звернувся до суду з вище зазначеним позовом.

В обґрунтування позовних вимог, представник позивача ОСОБА_1 посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Після смерті останньої відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки (паю), кадастровий номер: (1225255000:03:001:0049), площею 9,76 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ - 01.01), яка знаходиться на адміністративній території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області.

За життя ОСОБА_3 зробила заповіт на вищевказану земельну ділянку на свою доньку ОСОБА_4 , у зв`язку з чим остання у відповідності до закону звернулась до приватного нотаріуса Софіївського районного нотаріального округу Дніпропетровської області з заявою про прийняття спадщини на майно, після померлої ОСОБА_3 ..

Постановою від 28 липня 2020 року ОСОБА_2 було відмовлено у вчинені нотаріальної дії, в зв`язку з тим, що відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно на ім`я померлої ОСОБА_3 .

За викладених обставин позивач змушений звернутися до суду для захисту своїх прав та визнання права власності на земельну ділянку.

Просить визнати за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 на земельну ділянку (пай), кадастровий номер: (1225255000:03:001:0049), площею 9,76 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ - 01.01), яка знаходиться на адміністративній території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області.

Позивач ОСОБА_5 та його представник в судове засідання не з`явилися, згідно заяви представника позивача, про місце, дату і час розгляду справи належним чином повідомлений, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву суду не надав.

Представник відповідача Софіївської селищної ради Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, про місце, дату і час розгляду справи належним чином повідомлений. Надав заяву про розгляд справи без його участі за наявними матеріалами в справі.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, про місце, дату і час розгляду справи належним чином повідомлена. Надала заяву про розгляд справи без її участі за наявними матеріалами в справі

У зв`язку з неявкою всіх учасників справи в судове засідання, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані позивачем і його представником письмові докази, дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Факт смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 22 жовтня 2019 року Софіївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (а.с.8).

Згідно із заповітом, складеним 28 жовтня 2016 року ОСОБА_3 та зареєстрованим у реєстрі за №945, остання заповідала земельну ділянку, яка знаходиться на території Софіївської селищної ради Дніпропетровської області площею 9,760 га, ОСОБА_2 (а.с.40).

Згідно з Державним актом на право власності на землю серії Р2 №222417 ОСОБА_3 належить земельна ділянка площею 9,760 га, яка розташована на території Софіївської селищної ради та передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.9).

Постановою від 28 липня 2020 року ОСОБА_2 було відмовлено у вчинені нотаріальної дії у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку на ім`я померлого(ї) (а.с.11).

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Згідно зі ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1 ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до п.п.4.12, 4.14, 4.15, 4.18, 4.20 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року №296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку нотаріусом проводиться також за умови отримання витягу з Державного земельного кадастру. При видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказаний факт. Свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що позивач ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3 . Але, враховуючи неможливість оформлення позивачем спадщини в нотаріальному порядку, суд приходить до висновку, що порушене право позивача підлягає захисту шляхом визнання за ним права власності на спадкове майно, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 12, 81, 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовну заяву представника позивача ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , до Софіївської селищної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - приватний нотаріус Софіївського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Кот Любов Іванівна, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_5 право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельну ділянку (пай), кадастровий номер: (1225255000:03:001:0049), площею 9,76 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ - 01.01), яка знаходиться на адміністративній території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано.

Повне судове рішення складено 24 червня 2021 року.

Суддя Д.А.Кащук

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення24.06.2021
Оприлюднено30.06.2021
Номер документу97946675
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —193/93/21

Рішення від 24.06.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні