Ухвала
від 30.06.2021 по справі 826/5584/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 826/5584/17

Провадження № 2/761/1798/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2021 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Юзькової О.Л.,

при секретарі Буцан Р.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання про зупинення провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Міністерства Юстиції України, Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України, треті особи Товариство з обмеженою відповідальністю Софія Київська ХІ століття , ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Києва перебуває дана цивільна справа.

Через канцелярію суду від адвоката Онопрієнка С.Ю., який діє в інтересах ОСОБА_3 надійшло клопотання про зупинення провадження у справі у зв`язку зі смертю позивача ОСОБА_1 . Заявник вказує, що ОСОБА_3 є спадкоємицею ОСОБА_1 та бажає вступити до участі в справі в якості правонаступника, проте на даний момент не отримала свідоцтва про спадщину. За таких підстав провадження у справі має бути зупинено відповідно до положень ст. п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України.

Представник Міністерства юстиції України поклався на розсуд суду під час вирішення даного питання.

Представник ТОВ Софія Київська ХІ століття вказав на те, що відсутні докази того, особа, в інтересах якої звернувся адвокат, є правонаступником.

Вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, ОСОБА_1 заявлено вимоги до Міністерства Юстиції України, Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України про скасування записів в реєстрі прав на нерухоме майно - щодо реєстрації права власності на нежитлові приміщення у зв`язку із тим, що особи, пов`язані з ТОВ Софія Київська ХІ століття незаконно використовуючи підроблені документи на фактично неіснуючу нежитлову будівлю, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 намагаються заволодіти нежитловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_2 , яке на праві приватної власності належить позивачу.

Як вбачається з наданих заявником доказів ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що 16.03.2021 року складено відповідний актовий запис № 6077.

За приписами ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктами 1, 3 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника, відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 253 ЦПК України.

Зважаючи на предмет спору, правовідносини, які виникли між сторонами допускають правонаступництво, виходячи з положень Цивільного кодексу України щодо спадкування.

Зокрема, приписами ст. 1216 ЦК України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Разом з тим, як вказує заявник, ОСОБА_3 , спадкоємицею померлого, подано заяву про вступ у спадщину щодо майна ОСОБА_1 , однак свідоцтво про право на спадщину ще не отримано.

За таких обставин, з огляду на вищенаведену норму права провадження по справі має бути зупинено.

Виходячи з наведеного, керуючись ст. ст. 251, 253,359 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання про зупинення провадження у справі задовольнити.

Зупинити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Міністерства Юстиції України, Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України, треті особи Товариство з обмеженою відповідальністю Софія Київська ХІ століття , ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити дії до залучення до участі у справі правонаступника ОСОБА_1 чи його законного представника.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до вказаного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням п. 15.5. Перехідних положень ЦПК України.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.06.2021
Оприлюднено01.07.2021
Номер документу97986947
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —826/5584/17

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 11.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 26.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 23.12.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 16.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 21.03.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні