Рішення
від 11.06.2021 по справі 607/22703/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.06.2021 Справа №607/22703/20

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого Ромазана В.В.

за участю секретаря Безручко Т.В.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - ОСОБА_3 про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану та внесення змін до актового запису, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 в інтересах якого діє адвокат Істеревич А.З. звернувся до суду з позовом до Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану та внесення змін до актового запису.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що в червні 2020 року ОСОБА_2 звернувся до Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано- Франківськ), із заявою про внесення змін, доповнень до актового запису про народження ОСОБА_2 №16 від 02 липня 1958 року, складеного Ступківською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області, а саме: у відомостях по батькові дитини доповнити графою, вказавши ОСОБА_4 , а також у відомостях місце народження дитини доповнити графою, вказавши Україна, Тернопільська область, Тернопільський район, село Ступки ; у відомостях прізвище дитини змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 ; у відомостях прізвище батька дитини змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 ; у відомостях прізвище матері дитини змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 . Також, просив внести зміни у актовому записі про шлюб №12 від 29 серпня 1981 року, складеного Максимівською сільською радою Збаразького району Тернопільської області на ОСОБА_2 та ОСОБА_6 , а саме: у відомостях прізвище нареченого до і після державної реєстрації шлюбу змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 ; у відомостях прізвище нареченої після державної реєстрації шлюбу змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 . Помилки в актових записах внесені в зв`язку з не заповненням повністю всіх рядків, а також неправильним перекладом з російської мови на українську мову, а також не вставлення апострофа в прізвищі позивача. 12 червня 2020 року Тернопільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) винесено висновок щодо відмови у внесенні змін, доповнень до вказаних актових записів цивільного стану, оскільки відповідно до глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні якщо батьки мають спільне прізвище, це прізвище присвоюється і дітям, а відтак помилки не допущено, тому доцільно відмовити у внесенні змін до актового запису про народження заявника, про шлюб заявників. Невідповідності у документах створюють перешкоди для реалізації його прав щодо розпорядження власним майном, передання його у спадок, оформлення закордонних документів.

Ухвалою суду від 31 грудня 2020 року відкрито провадження у вищевказаній справі за правилами загального позовного провадження.

14 січня 2021 року на адресу суду надійшов відзив на позов у якому відповідач просить відмовити у задоволені позову у зв`язку з виявленими розбіжностями в основних підтверджуючих документах, а саме в актовому записі про народження заявника, актовому записі про шлюб заявників, актовому записі про шлюб батьків заявника та метричному записі про народження батька заявника, оскільки відповідно до глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні якщо батьки мають спільне прізвище, це прізвище присвоюється і дітям. Отже помилки не допущено, тому доцільно відмовити у внесенні змін до актового запису про народження заявника, про шлюб заявників.

22 січня 2021 року представником позивача ОСОБА_1 надано суду відповідь на відзив у якій останній зазначає, що невідповідність прізвища зазначеного в одних документах ОСОБА_5 та в інших П`ятківський , відсутність в актових записах по-батькові та місця народження ОСОБА_5 створюють перешкоди для реалізації прав позивача щодо розпорядження власним майном, передання майна у спадок, оформлення закордонного паспорта та інше, а тому позивач змушений звертатися за захистом своїх порушених прав. Неправильність в актовому записі не обов`язково має бути пов`язана з помилками власне при складенні актового запису чи помилками реєстратора, така неправильність може бути пов`язана з іншими чинниками, наприклад, неправильним перекладом в документі, на підставі якого вносились відомості до актового запису. Тому враховуючи наявність відмови органу реєстрації актів цивільного стану щодо внесення виправлень до актових записів, ускладнень у реалізації законних прав та інтересів позивача та неможливість в інший спосіб окрім як в судовому порядку захисти права позивача просить позов задовольнити в повному обсязі.

Ухвалою суду залучено до участі у справі ОСОБА_3 в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав наведених у позовній заяві та у відповіді на позов та просив суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) в судове засідання не з`явився попередньо звернувшись до суду з клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, попередньо звернувшись до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності, одночасно погодившись на неправильність актового запису цивільного стану про шлюб №12 від 29 серпня 1981 року, складеного Максимівською сільською радою Збаразького району Тернопільської області та зобов`язання Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), внести зміни до актового запису цивільного стану, а саме у відомостях прізвище нареченої після державної реєстрації шлюбу змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 , оскільки вказані розбіжності у зазначені її прізвища створюють перешкоди для реалізації її прав щодо розпорядження належним їй майном та передання останнього у спадок, оформлення пенсії.

Заслухавши думку сторін, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правилами ст. 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з ч.6 ст.81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що згідно висновку Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про внесення змін до актових записів цивільного стану від 12 червня 2020 року, позивачу у зв`язку із виявленими розбіжностями в основних підтверджуючих документах, а саме в актовому записі про народження заявника, актовому записі про шлюб заявників, актовому записі про шлюб батьків заявника та метричному записі про народження батька заявника, а оскільки відповідно до глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні якщо батьки мають спільне прізвище, це прізвище присвоюється і дітям. Отже помилки не допущено, тому доцільно відмовити у внесенні змін до актового запису про народження заявника, про шлюб заявників.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого Підволочиським райбюро ЗАГС 07 вересня 1965 року ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Ступки, Підволочиського району Тернопільської області та його батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , актовий запис №16.

Згідно повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00029268187 від 20 січня 2021 року, ОСОБА_9 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , в с. Ступки Підволочиського району Тернопільської області та його батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_10 про що Ступківською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області 02 липня 1958 року складено актовий запис про народження за №16.

18 листопада 1998 року на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Ступки, Підволочиського району Тернопільської області Тернопільським РВ УМВС України в Тернопільській області видано паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_2 записаний батьком ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що свідчить свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 видане 24 листопада 1999 року.

Згідно витягів з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №198310901 від 30 січня 2020 року та №216189398 від 14 січня 2020 року ОСОБА_9 є власником двох земельних ділянок площею 2 га (кадастровий номер 6122686300:01:001:0602) та площею 0,09 га (кадастровий номер 6125286000:01:001:0142).

ОСОБА_9 користується пільгами встановленими законодавством України для ветеранів війни - учасників бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_4 видане 27 квітня 2017 року.

29 серпня 1981 року ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Ступки, Підволочиського району Тернопільської області зареєстрував шлюб з ОСОБА_12 , про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 видане Максимівською сільською радою Збаразького райвідділу ЗАГС 29 серпня 1981 року, актовий запис №12.

Згідно повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб №00029268138 від 20 січня 2021 року, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Ступки, Підволочиського району Тернопільської області 29 серпня 1981 року зареєстрував шлюб з ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прізвище якої після реєстрації шлюбу вказане ОСОБА_5 , про що виконавчим комітетом Максимівською сільською радою Збаразького району Тернопільської області складено актовий запис про шлюб за №12.

29 серпня 1981 року Максимівською сільською радою Збаразького району Тернопільської області видано свідоцтво про укладення шлюбу з якого вбачається, що ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , 29 серпня 1981 року зареєстрували шлюб у районному відділі ЗАГСу Максимівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області про що зроблено актовий запис №12, спільне прізвище подружжя після реєстрації шлюбу зазначено, як ОСОБА_5 та ОСОБА_5 .

У відповідності до статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановлену цим кодексом звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, а також засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану визначено Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану від 01.07.2010 року, що діє з 27.07.2010р. (далі - Закон № 2398-VІ).

Згідно із ч. 1 ст.6 Закону №2398-VІ відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Приписами ч. 1 ст.22 Закону №2398-VІ внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Зміни до актових записів цивільного стану та порядок їх внесення регулюються Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 12.01.11р. №96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за № 55/18793 "Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання" із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції №709/5 від 10.05.2012р. та №1161/5 від 03.08.2012 р.

Відповідно до п.п. 1.15, 2.16.7, 2.18 Правил: відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку; на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду; зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану. Відповідно до пункту 2.13 Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану.

Згідно із п. 2.16.7. Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Відповідно до абз. 2 п. 3, п. 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану від 07.07.1995р. суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках не виправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни (прізвища, імені, по батькові тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

Суд постановляє рішення про неправильність запису в акті громадського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану. При цьому, неправильність в актовому записі не обов`язково має бути пов`язана з помилками власне при складенні актового запису чи помилками реєстратора, така неправильність може бути пов`язана з іншими чинниками, наприклад, неправильним перекладом в документі, на підставі якого вносились відомості до актового запису.

Відповідно до роз`яснень Великої Палати Верховного Суду, суди за правилами цивільного судочинства повинні встановлювати обставини, що підтверджують або спростовують факт народження особи, та залежно від встановлених обставин вирішувати питання про неправильність актового запису про дату народження особи і зобов`язання відповідача внести зміни до цього запису, вказавши вірну дату.

Внесення змін до актових записів цивільного стану має юридичне значення для позивача, а саме для реалізації його прав щодо розпорядження власним майном, передання його у спадок, оформлення дружиною пенсії.

Враховуючи, що в даний час внести зміни до актового запису про народження та актового запису про шлюб позивача самостійно органи державної реєстрації актів цивільного стану не в змозі, виходячи з системного аналізу наданих доказів та даючи їм правову оцінку, приймаючи до уваги встановлені судом і наведені вище обставини, оцінивши належність, допустимість, достовірність доказів, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача ОСОБА_2 підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 13, 81, 200, 247, 259, 263-265, 315ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_2 до Тернопільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану та внесення змін до актового запису - задовольнити.

Встановити неправильність актового запису цивільного стану про народження ОСОБА_2 №16 від 02 липня 1958 року, складеного Ступківською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області та зобов`язати Тернопільський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), внести зміни до актового запису цивільного стану, а саме:

-у відомостях по батькові дитини доповнити графою, вказавши ОСОБА_4 ;

-у відомостях місце народження дитини доповнити графою, вказавши Україна, Тернопільська область, Тернопільський район, село Ступки ;

-у відомостях прізвище дитини змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 ;

-у відомостях прізвище батька дитини змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 ;

-у відомостях прізвище матері дитини змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 .

Встановити неправильність актового запису цивільного стану про шлюб №12 від 29 серпня 1981 року, складеного Максимівською сільською радою Збаразького району Тернопільської області на ОСОБА_2 та ОСОБА_6 та зобов`язати Тернопільський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), внести зміни до актового запису цивільного стану, а саме:

-у відомостях прізвище нареченого до і після державної реєстрації шлюбу змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 ;

-у відомостях прізвище нареченої після державної реєстрації шлюбу змінити з ОСОБА_5 на ОСОБА_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення має право на поновлення строку на апеляційне скарження в порядку вимог ч. 2 ст. 354 ЦПК України.

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 , місце проживання - АДРЕСА_1 .

Відповідач: Тернопільський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), код ЄДРПОУ - 41346948, місцезнаходження - вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль, 46021.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_7 , місце проживання - АДРЕСА_1 .

Головуючий суддяВ. В. Ромазан

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.06.2021
Оприлюднено01.07.2021
Номер документу97994875
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/22703/20

Рішення від 11.06.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Грицак Р. М.

Ухвала від 31.12.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Грицак Р. М.

Ухвала від 31.12.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Грицак Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні