Ухвала
від 01.07.2021 по справі 906/54/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"01" липня 2021 р. Справа № 906/54/20.

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді: Соловей Л.А.,

при секретарі судового засідання Пеньківській О.В.,

розглянувши заяву керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури від 16.06.2021 №54-84-1532 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №906/54/20

за позовом: Керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Гульської сільської ради (с.Гульськ Новоград-Волинського району Житомирської області), Новоград-Волинської районної державної адміністрації (м.Новоград-Волинський Житомирської області)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерагроконтинент" (с.Кам`яний Майдан Новоград-Волинського району Житомирської області)

про стягнення 166176,00грн за договором оренди земельних часток (паїв), розірвання договору оренди та зобов`язання повернути земельні частки (паї),

за участю представників сторін:

від стягувачів: не з`явилися;

від боржника: не з`явився;

за участю прокурора Тарасюк В.С., службове посвідчення №058855 від 21.12.2020;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 23.11.2020, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.05.2021 позов керівника Новоград-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області, Новоград-Волинської районної державної адміністрації задоволено частково: стягнуто з ТОВ "Інтерагроконтинент" на користь Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області 136092,52грн заборгованості з орендної плати за оренду земельних часток (паїв) загальною площею 68,0009га; розірвано договір оренди земельних часток (паїв) №15/01/18-ІА від 15.01.18, укладений між Новоград-Волинською районною державною адміністрацією та ТОВ "Інтерагроконтинент" щодо оренди земельних часток (паїв) загальною площею 68,0009 га на території Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області; зобов`язано ТОВ "Інтерагроконтинент" повернути Гульській сільській раді Новоград-Волинського району Житомирської області земельні частки (паї) загальною площею 68,0009 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за рахунок невитребуваних земельних часток (паїв) із земель реформованого КСП ім.Лесі Українки, які розташовані на території Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області; стягнуто з ТОВ "Інтерагроконтинент" на користь Житомирської обласної прокуратури 6245,39грн судового збору. В позові відмовлено в частині стягнення 30083,48грн заборгованості з орендної плати за оренду земельних часток (паїв).

На виконання рішення Господарського суду Житомирської області від 23.11.2020 та постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.05.2021 видано накази.

22.06.2021 на адресу Господарського суду Житомирської області від керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури надійшла заява від 16.06.2021 №54-84-1532 з додатками про заміну сторони виконавчого провадження у справі №906/54/20, а саме: стягувача - Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області на правонаступника - Стриївську сільську раду Новоград-Волинського району.

Прокурор у судовому засіданні підтримала заяву про заміну стягувача у виконавчому провадженні Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області на правонаступника - Стриївську сільську раду Новоград-Волинського району.

Стягувачі та боржник повноважних представників в судове засідання 01.07.2021 не направили, про час та місце розгляду заяви повідомлялись належним чином.

На електронну адресу суду від Новоград-Волинської РДА надійшло клопотання від 01.07.2021 №02-14/1285 про розгляд заяви без участі повноважного представника, за наявними в матеріалах справи документами.

За змістом ч.3 ст.334 ГПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення належним чином боржника, стягувача та правонаступника про час і місце розгляду заяви №54-84-1532 від 16.06.2021 про заміну сторони у виконавчому провадженні та забезпечення явки останніх в судове засідання.

З огляду на те, що неявка в засідання суду представника стягувача його правонаступника та боржника, не перешкоджає розгляду заяви керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури від 16.06.2021 №54-84-1532 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №906/54/20, господарський суд дійшов висновку про їх розгляд за наявними у справі матеріалами, згідно з ч.3 ст.334 ГПК України.

Розглянувши заяву керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури від 16.06.2021 №54-84-1532 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №906/54/20, суд дійшов висновку про її задоволення з огляду на наступне.

Згідно ст.326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Враховуючи, що виконання рішення суду є невід`ємною стадією судового процесу, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження", який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Судом встановлено, що відповідно до розпорядження КМУ від 12.06.2020 "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Житомирської області", Гульська сільська рада Новоград-Волинського району Житомирської області увійшла до складу Стриївської територіальної громади.

Рішенням Стриївської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області №УІІІ/2020/1-19 "Про початок реорганізації Гульської сільської ради шляхом приєднання до Стриївської сільської ради" вирішено розпочати процедуру реорганізації Гульської сільської ради (ЄДРПОУ 04348834), місцезнаходження: вул.Варшавська, 4, с.Гульськ Новоград-Волинського району Житомирської області шляхом приєднання до Стриївської сільської ради (ЄДРПОУ 04344067), місцезнаходження: вул.Садова, 4, с.Стриєва Новоград-Волинського району Житомирської області (т.2, а.с.173-175).

Пунктом 2 вказаного рішення зазначено, що Стриївська сільська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Гульської сільської ради.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 20.01.2021 здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її реорганізації; правонаступником Гульської сільської ради зазначено Стриївська сільська рада (код ЄДРПОУ 04344067) (т.2, а.с.176-182).

Згідно із статтею 52 Господарського процесуального кодексу України в разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. При цьому положеннями наведеної процесуальної норми не обмежено коло випадків заміни особи у спірних правовідносинах, які можуть бути підставами для процесуального правонаступництва, а також стадію судового процесу, на якій може бути здійснено таке правонаступництво.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Відповідно до ч.5 ст.15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з абзацом 1 частини 3 і абзацами 1, 2 частини 4 статті 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад", об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Частиною 6 статті 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" унормовано, що реорганізація юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад та їхніх виконавчих комітетів у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється без повідомлення про неї органу, що здійснює державну реєстрацію, а також без збирання вимог кредиторів, отримання їхньої згоди.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 83 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" повноваження сільської, селищної ради, її виконавчого комітету та сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до міської об`єднаної територіальної громади, припиняються з дня набрання чинності рішенням сільської, селищної ради та рішенням міської ради об`єднаної територіальної громади про добровільне приєднання до об`єднаної територіальної громади. З моменту припинення повноважень сільської, селищної ради повноваження міської ради поширюються на територію територіальної громади, що приєдналася до міської об`єднаної територіальної громади.

Частиною 3 статті 83 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" передбачено, що об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади, з дня припинення повноважень сільською, селищною радою територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади. Відповідні юридичні особи сільська, селищна, міська рада, її виконавчий комітет об`єднаної територіальної громади є правонаступниками прав та обов`язків відповідних юридичних осіб сільської, селищної ради, її виконавчого комітету територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади, з дня припинення повноважень сільською, селищною радою територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади.

З огляду на викладене, суд дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення заяви керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури від 16.06.2021 №54-84-1532 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №906/54/2, а саме: стягувача - Гульської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області на її правонаступника - Стриївську сільську раду Новоград-Волинського району Житомирської області.

Керуючись статтями 234-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури від 16.06.2021 №54-84-1532 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №906/54/20 задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому провадженні у господарській справі №906/54/20 Гульську сільську раду Новоград-Волинського району Житомирської області (11725, Житомирська область, Новоград-Волинський район, с.Гульськ, вул.Варшавська, 4, код ЄДРПОУ 04348834) на її правонаступника Стриївську сільську раду Новоград-Волинського району Житомирської області (11777, Житомирська область, Новоград-Волинський район, с.Стриєва, вул.Садова, 4 ЄДРПОУ 04344067).

Ухвала набрала законної сили 01.07.2021 та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст.ст.256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Соловей Л.А.

Друк:

7 прим.

1-ув справу;

2-Житомирська обласна прокуратура

3- Новоград-Волинська окружна прокуратура (11700, м.Новоград-Волинський, вул.Косачів, 6-а) (рек);

4- Новоград-Волинська РДА (11701, м.Новоград-Волинський, вул.Шевченка, 16) (рек.);

5- Гульська сільська рада (11725, Новоград-Волинський р-н, с.Гульськ, вул.Варшавська, 4) (рек.);

6- ТОВ "Інтреагроконтинент" (10003, Житомирська обл., місто Житомир, вул. Перемоги, будинок 7, офіс 36-А) (рек.).

7- Стриївська сільська рада Новоград-Волинського району (11777, Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с.Стриєва, вул.Садова, 4) (рек)

Дата ухвалення рішення01.07.2021
Оприлюднено02.07.2021
Номер документу97998677
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/54/20

Ухвала від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 24.06.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Постанова від 12.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 12.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Рішення від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні