Рішення
від 17.06.2021 по справі 554/10262/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.06.2021 Справа № 554/10262/17

Провадження № 2/554/983/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді - Материнко М.О.,

за учатю секретаря судового засідання - Коросташова В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів у зв`язку із продовженням навчання

УСТАНОВИВ:

26.12.2017 позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом, відповідно до якого прохав призначити до стягнення з відповідача на його користь на його утримання аліменти у розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно до досягнення 23 років, з урахуванням аліментів, що призначені до стягнення з відповідача на користь іншого сина у розмірі 1 000,00 грн. щомісячно.

В обґрунтування позовних вимог позивачем ОСОБА_1 зазначено, що він є сином відповідача ОСОБА_2 . Стягнення аліментів, що призначались до стягнення з відповідача за рішенням суду на його утримання припинені, у зв`язку із тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 він досяг повноліття. Аліменти у розмірі 1 000,00 грн. щомісячно на іншого сина відповідача - ОСОБА_3 стягуються до досягнення останнім повноліття. Позивачем також зазначено, що у 2017 році він вступив до Національного університету Києво-Могилянська академія на денну форму навчання. У зв`язку із навчанням не має змоги працевлаштуватись, проживає у місті Києві у гуртожитку навчального закладу, та потребує матеріальної допомоги, яку батько добровільно не надає. Позивач вказував, що він перебуває на повному утриманні матері, ОСОБА_4 , хоча обов`язок по утриманню покладається на обох з батьків.

Заочним рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 12.03.2018 позов задоволено, стягнуто з ОСОБА_2 на користь та на утримання ОСОБА_1 аліменти у розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку (доходів) щомісячно починаючи з 26.12.2017 до закінчення навчання, але не більше як до досягнення ОСОБА_1 23 років.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 03.02.2020 заочне рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 12.03.2018 скасоване, справу призначено до судового розгляду у порядку загального позовного провадження з викликом всіх учасників справи.

18.02.2021 до суду від відповідача надійшов відзив на позов, відповідно до якого останній прохав призначити на утримання сина аліменти у розмірі 1/6 частини заробітку щомісячно на період навчання, але не більше ніж як до досягнення ним 23 років. В обґрунтування вимог прохав суд врахувати, що батьки мають рівні обов`язки по утриманню дітей; мати позивача має більший за нього дохід та також має можливість утримувати сина. Заявлені позивачем витрати на лікування є додатковими витратами та не охоплюються аліментами; доданий до позову товарний чек на придбання ліків не свідчить стан здоров`я сина без наявності лікарського заключення та рекомендацій. Прохав врахувати наявність на утриманні молодшого сина - ОСОБА_3 , а також його, як платника аліментів, стану здоров`я (наявність хронічного захворювання, потребу оперативного втручання, наявність інвалідності другої групи, що підтверджується відповідною документацією).

Інших заяв по суті справи від учасників справи до суду не надходило.

13.03.2021 ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 20.03.2020 витребувано докази у справі щодо місця роботи відповідача.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 22.04.2020 витребувано докази у справі щодо місця роботи відповідача та відомості про доходи відповідача за період з 01.01.2019 по 22.04.2019.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 06.05.2020 витребувано докази у справі, а саме відомості про доходи відповідача за 2020 рік.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання 17.06.2021 не з`явився; його представник адвокат В. Голубенко у заяві від 10.03.2021 прохав розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання 17.06.2021 не з`явився; у доповненні до відзиву, що надійшло до суду 10.03.2021 прохав розглянути справу за його відсутності та відсутності його представника, позовні вимоги прохав задовольнити частково, а саме призначити до стягнення на утримання сина аліменти у розмірі 3 000,00 грн. щомісячно на період навчання, але не більше ніж як до досягнення ним 23 років. Вказана сума, на думку позивача, є оптимальною для обох сторін з урахуванням його майнового стану та стану здоров`я, оскільки такий самий обов`язок по утриманню сина покладається і на матір, яка за своїм матеріальним станом та станом здоров`я має можливість надавати допомогу сину за час навчання.

Суд, дослідивши матеріали справи, зібрані у справі докази, надавши оцінку доказам в їх сукупності, установив наступне.

Установлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 53-54).

Згідно з Довідкою № 316/17 від 12.09.2017 позивач ОСОБА_1 є студентом 1 року навчання Національного університету Києво-Могилянська академія денної форми навчання, на державному замовленні, факультету інформатики. Термін навчання з 01.09.2017 по 01.07.2021 (а.с. 55).

Згідно з ч. 3 ст. 199 СК України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають самі дочка, син, які продовжують навчатися, а також той із батьків, з яким вони проживають.

Відповідно до ч. 1 ст. 199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Пунктом 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів роз`яснено, що обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

З огляду на вищевстановлені обставини, на позивача розповсюджується дія ст. 199 СК України, оскільки він досяг 18 років, він продовжує навчання, навчається на денній формі навчання, не має змоги офіційно працевлаштуватись для отримання стабільного заробітку, достатнього для забезпечення власних потреб, а тому потребує у зв`язку із навчанням матеріальної допомоги.

Відповідно до ст. 200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Частиною 1 ст. 182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Щодо платника аліментів, тобто відповідача у справі, судом встановлено наступне.

Відповідач є інвалідом другої групи загального захворювання (а.с. 76); офіційно працевлаштований: ТОВ Біактіна (а.с. 226) та КНМП Лікарня інтенсивного лікування Кременчуцька (на умовах зовнішнього сумісництва (а.с. 280); має на утриманні іншого неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 53-54) та на утримання якого з відповідача у примусовому порядку стягуються аліменти за рішенням суду до досягнення повноліття (а.с. 7); консультативним висновком спеціаліста від 21.08.2019 року відповідачу встановлено діагноз, пов`язаний із онкологією, що також повинно враховуватись судом при встановленні стану здоров`я відповідача, як платника аліментів.

В силу вимог ч. 1 ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Таким чином, і на матір позивача покладається обов`язок з його утримання до закінчення навчання. При цьому, будь-яких обставин неможливості матір`ю надавати таку допомогу в межах розгляду справи не встановлено судом.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Виходячи зі змісту ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на червень 2021 року становить 2270,00 грн.

Сума аліментів у розмірі 3 000,00 грн. щомісячно (на яку погожувався відповідач), з урахуванням встановлених вище обставин майнового стану відповідача та його стану здоров`я, на думку суду є співмірною із можливостями платника аліментів та потребами сина на час навчання, з урахуванням того, що на матір позивача також покладається обов`язок по утриманню.

Відповідно до ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову та, в силу вимог ст. 199 СК України до закінченя навчання, але не більш як до досягнення 23 років.

Згідно з Довідкою № 316/17 від 12.09.2017 період навчання позивача ОСОБА_1 становить з 01.09.2017 по 01.07.2021.

Таким чином, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних та стягнення аліментів у вигляді твердої грошової суми у розмірі 3 000,00 грн. щомісячно до закінчення навчання.

Враховуючи часткове задоволення позовних вимог, в силу п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь держави підлягає стягненню частина судового збору, пропорційно задоволеним позовним вимогам, а саме у розмірі 320,00 грн.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 264, п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд вважає можливим допустити негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

Керуючись ст.1-5, 10, 76-83, 95, 258-259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів у зв`язку із продовженням навчання -задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь та на утримання ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) аліменти у розмірі 3 000,00 грн. щомісячно, починаючи з дати звернення до суду 26.12.2017 до закінчення навчання 01.07.2021.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 320,00 грн.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса АДРЕСА_1 ).

Відповідач - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса АДРЕСА_2 ).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду, як суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення суду складено та проголошено 29.06.2021 року.

Суддя М.О. Материнко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення17.06.2021
Оприлюднено02.07.2021
Номер документу98007230
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/10262/17

Постанова від 31.08.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Рішення від 17.06.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.04.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Рішення від 12.03.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні